ΤΟΥΡΚΙΑ: Η EBU υποφέρει από ψυχικό χάος!

Συμπληρώθηκαν 6 χρόνια από την τελευταία συμμετοχή της Τουρκίας στο διαγωνισμό της Eurovision και μοιάζει πλέον πολύ δύσκολο να ξαναεπιστρέψει. Το 2012 στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν ήταν η τελευταία φορά που είδαμε τα χρώματα της σημαίας της χώρας στη Eurovision και μάλιστα τότε είχε κατακτήσει και μία θέση μέσα στο ΤΟΡ 10!

Ωστόσο, η συνέχεια έμελλε να είναι αλλιώτικη. Το κρατικό κανάλι της χώρας TRT ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision επικαλούμενο τη δυσαρέσκεια του με τους κανόνες του διαγωνισμού (δείτε περισσότερα σχετικά με τους λόγους της αποχώρησης σε παλαιότερο μας άρθρο εδώ).

Έπειτα όμως από τόσα χρόνια, το TRT σπάει τη σιωπή του και θέτει τους όρους της επιστροφής του. Ο γενικός διευθυντής του TRT, κατά τη διάρκεια της χτεσινής του ομιλίας στο πανεπιστήμιο Ibn Khaldun, εξήγησε τους λόγους της παρατεταμένης απουσίας της χώρας από το διαγωνισμό.

Ο Ibrahim Eren, ο οποίος διορίστηκε πέρσι ως υπεύθυνος για τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα, μίλησε σε μια συζήτηση που βασίστηκε στον προγραμματισμό του καναλιού. Το σημείο συζήτησης μεταφέρθηκε στο διαγωνισμό όταν ένας φοιτητής ρώτησε αν ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός θα σκεφτεί ποτέ να συμμετάσχει ξανά.

Μιλώντας ανοιχτά, ο Eren επιβεβαίωσε ότι την τρέχουσα χρονική στιγμή, το TRT δεν εξετάζει το ενδεχόμενο επανένταξής του στον διαγωνισμό. Στην εξήγησή του, χρησιμοποιεί την νικήτρια της Eurovision για το 2014, Conchita Wurst, ως βασικό λόγο, παράλληλα με τη συνεχιζόμενη εναντίωση της χώρας στο τρέχον σύστημα ψηφοφορίας.

Συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής: <<Δε σκεφτόμαστε να επανέλθουμε στο διαγωνισμό. Έχουμε λόγους όπως το σύστημα ψηφοφορίας. Ως δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, δεν μπορούμε επίσης να μεταδίδουμε ζωντανά στις 9 μ.μ. – όταν τα παιδιά είναι ακόμα ξύπνια – κάποιον όπως ο Αυστριακός με τα γένια που φορούσε φούστα, δεν πιστεύει στα φύλα και λέει ότι είναι και άνδρας και γυναίκα>>.

Στη συνέχεια, ο Eren επιβεβαίωσε ότι έχουν διεξαχθεί συζητήσεις με την EBU σχετικά με τον διαγωνισμό, όπου τόνισε το θέμα των άλλων χωρών που αποσύρθηκαν τα τελευταία χρόνια. <<Έχω πει στην Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) για το θέμα της Eurovision ότι απέκλιναν από τις αξίες τους. Ως αποτέλεσμα αυτού, είδαμε άλλες χώρες να αποχωρούν και ακόμα να μποϋκοτάρουν τον διαγωνισμό. Υπάρχει ένα ψυχικό χάος στην EBU λόγω των στελεχών της. Αν όλη αυτή η κατάσταση διορθωθεί, μπορούμε σίγουρα να συμμετάσχουμε ξανά στην Eurovision>>.

Παρακολουθήστε τον Γενικό Διευθυντή του TRT να εξηγεί τους λόγους της απουσίας της Τουρκίας στο παρακάτω βίντεο (στα τουρκικά).

Εσείς θα θέλατε να επιστρέψει η Τουρκία στη Eurovision;

Η Τουρκία μετρά 34 συμμετοχές στο διαγωνισμό της Eurovision με τη μία και μοναδική νίκη να έρχεται το 2003! Η Sertab και το Everyway that i can κατάφεραν και κέρδισαν με 167 βαθμούς στο σύνολο και μόλις 2 βαθμούς απόσταση από το δεύτερο Βέλγιο! Από τη νίκη της το 2003 και μετά είχε σχεδόν πάντοτε πλασαρίσματα μέσα στην 10άδα (εκτός από το 2005 που ήρθε 13η και το 2006 που ήρθε 11η). Από όταν θεσπίστηκαν οι ημιτελικοί αποκλείστηκε για 1η και μοναδική φορά το 2011! Στο top-5 έχει μπει πέρα από τη νίκη της άλλες πέντε φορές. Μία 2η θέση το 2010, μία 3η θέση το 1997 και τρεις 4ες θέσεις τις χρονιές 20042007 και 2009 αντίστοιχα.

Φωτογραφία: (escxtra) – nediyor.com/eurovision.tv

[Πηγή άρθρου: escxtra.com, milliyet.tv]

Γιώργος Φλίγκος
Γιώργος Φλίγκος
Απόφοιτος του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολούμαι με την ψυχολογία και την εκπαίδευση, ενώ ταυτόχρονα λατρεύω τα πειράματα και τις χημικές αναλύσεις στο εργαστήριο. Η Eurovision είναι ένα μικρόβιο που το κόλλησα από μικρός και είναι η δεύτερη μεγάλη μου αγάπη μετά τα παιδιά και τα ταξίδια.

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση, εννοώ ότι ενώ βρίσκω κάποιο δίκιο στις δηλώσεις αυτές περί κοντσιτας και σύγχυση θεμελιωδών αξιών από την άλλη βρίσκω οτι ειναι και υποκριτικες, με την έννοια ότι αφ’ενος μεν όλοι ξέρουμε πως το θέμα το έχει η ηγεσία της χώρας και μόνο κι αφετέρου έχουμε δει στη Γιουροβίζιον και τουρκικές “ασεμνες” ως και ξελεστατες εμφανίσεις -πιο mainstream βεβαια και στο πνευμα παντα της Γιουροβιζιον, ακόμα κι έτσι όμως είναι υποκρισία να σηκώνουν το δαχτυλάκι στην Ευρώπη (EBU) χαρακτηριζοντας τους ανήθικους και ψυχανώμαλους-. Το ότι το πρόβλημα το έχει η τρέχουσα συντηρητική ηγεσία φαίνεται κι από το γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια καθόλου δεν πειράξαν τους Τούρκους εμφανίσεις όπως η drama queen της Δανίας και η οι τραβεστί της Σλοβενίας, λες κι εκεινοι δεν ήταν άντρες με φούστα..
    Δικαίωμά τους, φυσικά, να πιστεύουν ό,τι θέλουν για το διαγωνισμο και την όποια κατάπτωσή του.
    Περαστικά τους εύχομαι και να μας γράφουν. Έχουν στείλει ωραίες συμμετοχές, προσωπικά μ’αρεσουν πολύ αυτές του ’96 και ’97, αλλά γενικοτερα δε θα μου λείψει η Τουρκία από το διαγωνισμο. Άλλωστε ουδείς αναντικατάστατος.
    Υ.Γ. Οι άλλες χώρες που είπε ο Ερεν ότι αποσύρθηκαν το κάνανε για οικονομικούς λόγους και μόνο, οπότε κι αυτό είναι ένα επιχείρημα του kólou.

    • Παρεμπιπτόντως κ. Φλιγκο τα συγχαρητήρια μου για τη φωτογραφία του άρθρου που είναι επική!

  2. Ο λόγος μη συμμετοχής της Τουρκίας ήτανε ότι το 50% των ψήφων ήτανε οι επιτροπές και κάτι τέτοιο δε τους βόλευε ,τώρα μας το αλλάζουν ,έτσι είναι οι Τούρκοι και Τούρκοι θα μείνουν ,εμένα δε μου λείπουν καθόλου bye ?

  3. Η Τουρκία αποχώρησε το 2013 δηλαδη ενα χρόνο πριν την Κοντσιτα και κυρίως γιατι θεώρησε πως οι επιτροπές αποδυναμώνουν τις τουρκικές συμμετοχές. Η κοντσιτα ηταν το άλλοθι που αναζητούσαν. Όσον αφορά την απουσία της ομολογώ πως ειναι αισθητή για μένα. Δηλώνω fun πολλών συμμετοχών της

  4. Το ψυχικό χάος βρίσκεται στην Τουρκία και όχι στην EBU…στο καλό και να μη μας γράφουν

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ