ΑΦΙΕΡΩΜΑ: «Επιστροφές… καταστροφές» αλλά και νίκες!

Από το 1956 που ξεκίνησε ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision στο Λουγκάνο της Ελβετίας, η σύνθεση των διαγωνιζόμενων χωρών δεν ήταν κάθε χρόνια η ίδια. Εξαίρεση αποτελούν οι χρονιές 1962, 1963, 1966, 1968, 1970 και 1972, όπου οι χώρες που συμμετείχαν ήταν οι ίδιες με αυτές της αμέσως προηγούμενης χρονιάς.

Οι λόγοι που υπάρχουν μεταβολές στις διαγωνιζόμενες χώρες είναι πολλοί.

 1. Νέες αιτήσεις χωρών/μελών της EBU 

Η EBU, από την ίδρυσή της το 1950 μέχρι και σήμερα, δέχεται συνεχώς νέες αιτήσεις χωρών τις οποίες εξετάζει και όταν τις αποδεχθεί αυτές οι χώρες αυτόματα γίνονται μέλη της, έχοντας το δικαίωμα, εφόσον το επιθυμούν, να παίρνουν μέρος στα προγράμματα του δικτύου Eurovision – ένα εκ των οποίων είναι και ο διαγωνισμός τραγουδιού. Το 1956, στον πρώτο διαγωνισμό, συμμετείχαν μόλις επτά χώρες. Με το πέρασμα των χρόνων, ολοένα και περισσότερες χώρες δήλωναν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή με αποτέλεσμα, πλέον, ο αριθμός να ξεπερνάει τις 40 χώρες! 

2. Οι διάφοροι κανονισμοί της EBU

Υπήρχαν περιπτώσεις κατά τις οποίες η EBU αναγκάστηκε να εφαρμόσει κανονισμούς προκειμένου να αντιμετωπίσει το αυξημένο ενδιαφέρον των χωρών να συμμετέχουν στο διαγωνισμό. Από τa σημαντικότερα παραδείγματα είναι όταν το 1994 απέκλεισε χώρες που δεν είχαν καλές βαθμολογικές επιδόσεις τις προηγούμενες χρονιές, με σκοπό ο αριθμός των διαγωνιζόμενων χωρών να μη ξεπερνά τις 25 (οι λόγοι ήταν καθαρά τηλεοπτικοί).  

Σημαντικό ρόλο έπαιζε, επίσης, η παράβαση των κανόνων της EBU, όπως η κυκλοφορία τραγουδιών πριν την επιλογή τους, αλλά και διάφορες πολιτικές αναφορές στα τραγούδια που ως κύρωση είχαν τον αποκλεισμό των χωρών τους στους διαγωνισμούς της εκάστοτε τρέχουσας χρονιάς.

Η αλήθεια είναι, όμως, ότι οι κυριότεροι λόγοι που κάποια χώρα εθελοντικά αποχωρούσε από τον διαγωνισμό ήταν πρωτίστως οικονομικοί (αδυναμία κάλυψης των οικονομικών απαιτήσεων της συμμετοχής, χρέη προς την EBU, κ.α) και δευτερευόντως πολιτικοί ή ακόμα και θρησκευτικοί. Φυσικά, από τη λίστα δε θα μπορούσαν να λείψουν και οι απουσίες λόγω διαμαρτυρίας είτε για το βαθμολογικό μέρος τους διαγωνισμού είτε για την ίδια την… ποιότητά του!

Επομένως, πολλές χώρες (42 συνολικά από τις 52 που έχουν συμμετάσχει στο διαγωνισμό) έχουν για κάποιον από τους παραπάνω λόγους αποχωρήσει από το διαγωνισμό, αλλά έχουν επιστρέψει ή στον αμέσως επόμενο ή κάποια χρόνια αργότερα (σε μερικές περιπτώσεις πολλά χρόνια αργότερα!).

Ας αναλύσουμε παρακάτω, λοιπόν, τις συνολικά 108 επιστροφές στα 63 χρόνια του διαγωνισμού!

Eurovision Song Contest 1959

Το  Ηνωμένο Βασίλειο έκανε τη παρθενική του εμφάνιση στον διαγωνισμό το 1957. Την επόμενη χρονιά του είχε προταθεί από την EBU να αναλάβει την διοργάνωση, όμως λόγω αδυναμίας συμφωνίας με διάφορα καλλιτεχνικά σωματεία αυτό τελικά δεν πραγματοποιήθηκε. Εκτός αυτού, το κρατικό Βρετανικό κανάλι, αποφάσισε να αποσύρει γενικώς τη συμμετοχή του από τον διαγωνισμό. Το 1959 επέστρεψε σ’ αυτόν και έκτοτε έχει παραμείνει πιστό, συμμετέχοντας κάθε χρονιά ανελλιπώς. Εκπρόσωποι της χώρας το 1959 ήταν οι Pearl Carr & Teddy Johnson οι οποίοι με το «Sing, Little Birdie» κατάφεραν να τερματίσουν στην 2η θέση με 16 βαθμούς! Στο μέλλον, αυτή θα είναι και η πιο δημοφιλής βαθμολογική θέση για τη χώρα αφού θα την πετύχει συνολικά 15 φορές!

Eurovision Song Contest 1960

Το 1959 το  Λουξεμβούργο απείχε για πρώτη φορά από το διαγωνισμό. Αυτή ήταν και η μοναδική του απουσία μέχρι το 1993 που έλαβε μέρος για τελευταία φορά. Επέστρεψε το 1960 με το «So laang we’s du do bast» ερμηνευμένο από τον Camillo Felgen, χωρίς όμως βαθμολογική επιτυχία. Η συμμετοχή απέσπασε μόλις έναν βαθμό από την επιτροπή της Ιταλίας, με αποτέλεσμα να τερματίσει στην 13η και τελευταία θέση. Το 1961, ωστόσο, πήρε το αίμα του πίσω, αφού κέρδισε το πρώτο βραβείο!

Eurovision Song Contest 1965

Το 1964 η  Σουηδία δεν συμμετείχε στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision εξαιτίας ενός μποϊκοτάζ των τραγουδιστών. Την επόμενη χρονιά (1965) η χώρα που αγαπά τις πρωτοβουλίες και της αρέσει να… πρωτοτυπεί εκπροσωπήθηκε από τον βαρύτονο Ingvar Wixell, ο οποίος παρουσίασε την αγγλόφωνη συμμετοχή της χώρας με τίτλο «Absent friend». Το αποτέλεσμα; Η 10η θέση! Η συμμετοχή αυτή ανάγκασε την EBU να επιβάλει τον κανονισμό της χρήσης της εθνικής γλώσσας της κάθε χώρας από την επόμενη χρονιά.

Eurovision Song Contest 1971

Τη χρονιά αυτή επιστρέφουν πέντε χώρες που δεν συμμετείχαν στον διαγωνισμό του 1970 διαμαρτυρόμενες για τα μη ικανοποιητικά αποτελέσματα των συμμετοχών τους και του βαθμολογικού συστήματος. Τρεις από αυτές βελτιώνουν τις επιδόσεις τους, όμως οι άλλες δύο συνέχισαν τα άσχημα αποτελέσματα! Ο λόγος για τις  Αυστρία (Musik / Marianne Mendt – 16η θέση),  Φινλανδία (Tie uuteen päivään / Markku Aro & Koivistolaiset – θέση),  Νορβηγία (Lykken er / Hanne Krogh – 17η θέση),  Πορτογαλία (Menina do alto da serra / Tonicha – θέση) και  Σουηδία (Vita vidder / Family Four – θέση). Σημειωτέον ότι η Αυστρία απουσίαζε και από τον διαγωνισμό του 1969, αρνούμενη να συμμετάσχει σε έναν διαγωνισμό που διοργάνωσε η Ισπανία υπό το καθεστώς του δικτάτορα Franco.

Eurovision Song Contest 1975

Η  Γαλλία είχε επιλέξει να διαγωνισθεί στη Eurovision 1974 με το «La vie à vingt-cinq ans» σε ερμηνεία της Dani (Danièle Graule). Στις 2 Απριλίου 1974, μόλις τέσσερις ημέρες πριν την διεξαγωγή του διαγωνισμού της Eurovision, ο τότε Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας George Pompidou πεθαίνει αναγκάζοντας έτσι τη Γαλλική τηλεόραση να αποσύρει τη συμμετοχή της ως ένδειξη πένθους. Το 1975 η χώρα επιστρέφει  με το τραγούδι «Et bonjour à toi l’artiste» ερμηνευμένο από την Nicole Rieu και καταλαμβάνει την  θέση με 91 βαθμούς. Στο διαγωνισμό επιστρέφει και η  Μάλτα η οποία, μετά τις δύο τελευταίες θέσεις που είχε καταλάβει στους διαγωνισμούς 1971 και 1972 (που ήταν και οι πρώτοι της) απείχε από τις χρονιές 1973 και 1974. Το 1975, πάντως, σκαρφαλώνει μέχρι την 12η θέση χάρη στον Renato και το «Singing this song» (32 βαθμοί).

Eurovision Song Contest 1976

Tον Ιούλιο του 1974 πραγματοποιήθηκε η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ενώ το 1975 οι Τούρκοι έκαναν την παρθενική τους εμφάνιση στον διαγωνισμό. Η  Ελλάδα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, απέσυρε τη συμμετοχή της (η οποία θα ήταν μόλις η 2η αφού ξεκινήσαμε να λαμβάνουμε μέρος το 1974) και επέστρεψε στον διαγωνισμό το 1976 εκπροσωπούμενη από την Μαρίζα Κωχ και το μοιρολόι «Παναγιά μου, Παναγιά μου», αφιερωμένο εξολοκλήρου στο δράμα της Κύπρου. Η Ελληνική συμμετοχή τερμάτισε στην 13η θέση έχοντας συγκεντρώσει 20 βαθμούς (8 από τη Γαλλία, 5 από την  Ιταλία, 4 από τη Φινλανδία, 2 από το Βέλγιο και 1 από την Πορτογαλία). Μετά από τρία χρόνια απουσίας, στον διαγωνισμό επιστρέφει και η  Αυστρία η οποία συμμετέχει με το «My Little world» των Waterloo & Robinson και καταλαμβάνει την υψηλή 5η θέση!

 

Eurovision Song Contest 1977

Το 1977 στον διαγωνισμό επιστρέφει η  Σουηδία, η οποία είχε αποχωρήσει από το 1976 λόγω δυσκολίας του Σουηδικού Ραδιοφώνου(Sveriges Radio- SR) να εγγυηθεί το κόστος της διοργάνωσης του διαγωνισμού σε περίπτωση νίκης! Επίσης, υπήρχαν πολλές δημόσιες διαμαρτυρίες στη χώρα κατά του διαγωνισμού. Αυτό το κλίμα πιθανόν να επηρέασε την απόδοση της συμμετοχής της Σουηδίας το 1977 (Beatles / Forbes), καθώς καταποντίστηκε στην τελευταία θέση (18η) της βαθμολογίας με μόλις 2 βαθμούς από τη Γερμανία.

Eurovision Song Contest 1978

Σημαντική επιστροφή για την  Δανία η οποία αποχώρησε τo 1967 (11 χρόνια πριν) διαμαρτυρόμενη για τις χαμηλές επιδόσεις της, αλλά και επειδή ο υπεύθυνος ψυχαγωγίας του κρατικού καναλιού της χώρας (DR) θεωρούσε πως ο διαγωνισμός δεν ήταν υψηλής ποιότητας! Η επιστροφή της χώρας πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή «Boom Boom» σε ερμηνεία των Mabel. Βαθμολογικά η Δανία δεν τα πήγε τόσο καλά όσο ήλπιζε πως θα τα πάει μετά τη διαμαρτυρία της. Το «Boom Boom» περιορίστηκε στην 16η θέση (ανάμεσα σε 20 συμμετοχές) έχοντας συγκεντρώσει μόλις 13 βαθμούς! Επιστροφή και για την  Τουρκία, η οποία διαμαρτυρόμενη για τις Ελληνικές συμμετοχές αποχώρησε από τους διαγωνισμούς του 1976 και του 1977. Η συμμετοχή της το 1978 «Sevince» με τους Nilüfer & Nazar δεν κατάφερε τίποτα καλύτερο από την 18η θέση με μόλις 2 βαθμούς!

Eurovision Song Contest 1980

Η  Τουρκία συνεχίζει την πολιτική της αντίδραση και το 1979, αυτή τη φορά προς τη διοργανώτρια χώρα, το Ισραήλ, κάτω από την πίεση των αραβόφωνων μουσουλμανικών χωρών και απέχει από το διαγωνισμό. Επιστρέφει το 1980 με την Ajda Pekkan – η οποία πλέον είναι από τις μεγαλύτερες star της χώρας – και το «Pet’r Oil». Παρά το γεγονός ότι το κομμάτι γνώρισε μετέπειτα επιτυχία (διασκευάστηκε και στα Ελληνικά), στον διαγωνισμό του 1980 τερμάτισε μόλις στη 15η θέση ανάμεσα στις 19 συμμετοχές.

Eurovision Song Contest 1981

Το 1979 το  Ισραήλ εκτός από διοργανώτρια χώρα ήταν και η νικήτρια! Ωστόσο, δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει οικονομικά σε μια δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση το 1980. Εκτός αυτού, η ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού που όρισε η EBU συνέπεσε με Ημέρα Μνήμης για τη χώρα, με αποτέλεσμα αυτή να αποσύρει τη συμμετοχή της! Ίσως είναι και η μοναδική νικήτρια χώρα που δεν συμμετείχε στον διαγωνισμό της επόμενης χρονιάς – όσο περίεργο και αν είναι αυτό! Το 1981 το Ισραήλ επιστρέφει στον διαγωνισμό και συμμετέχει με τους Hakol Over Habidi και το τραγούδι «Halayla» (7η θέση)! Μια όμορφη λεπτομέρεια που αξίζει κανείς να γνωρίζει είναι ότι στο συγκρότημα είχε προταθεί η εκπροσώπηση της χώρας στη Eurovision 1978 με το «Hallelujha», όμως οι ίδιοι το απέρριψαν χάνοντας έτσι την ευκαιρία τους. Τελικά το τραγούδι αυτό εκπροσώπησε το Ισραήλ το 1979 ερμηνευμένο από την Gali Atari και τους Milk & Honey, σημειώνοντας τη 2η νίκη της χώρας στην ιστορία της Eurovision! Το 1981 εκτός από το Ισραήλ, στον διαγωνισμό επέστρεψε και η  Γιουγκοσλαβία έπειτα από τέσσερις συνεχόμενες απουσίες! Η συμμετοχή της χώρας «Lejla» με ερμηνευτή τον Seid Memić τερμάτισε στην 15η θέση.

Eurovision Song Contest 1983

Το 1982 η  Ελλάδα αναγκάστηκε να αποσύρει κυριολεκτικά τη τελευταία στιγμή τη συμμετοχή της από τον διαγωνισμό, καθότι σύμφωνα με την EBU απαγορεύεται αυστηρά στη Eurovision να συμμετέχουν διασκευές παλαιότερων τραγουδιών αλλά μόνο πρωτότυπες μελωδίες. Ήταν η 2η απουσία της χώρας μας από τον διαγωνισμό μετά τη πρώτη το 1975. Το τραγούδι που είχε επιλεχθεί να μας εκπροσωπήσει ήταν το «45 κοπελιές» σε σύνθεση Γιώργου Κατσαρού, στίχους του Μιχάλη Ιατρόπουλου και ερμηνεία του Θέμη Αδαμαντίδη. Η Ελλάδα είχε κληρωθεί να εμφανισθεί στη 2η θέση, αμέσως μετά από τη συμμετοχή της Πορτογαλίας. Το 1983 η ΕΡΤ επιστρέφει στον διαγωνισμό με το νοσταλγικό «Μου λες» σε ερμηνεία της Κρίστι Στασινοποπούλου. Με 32 βαθμούς (ανάμεσα στα οποία και δύο 12άρια) η Ελληνική συμμετοχή τερματίζει στην 14η θέση ανάμεσα σε 20 συμμετοχές. Την ίδια χρονιά, στον διαγωνισμό επιστρέφει και η  Γαλλία υπό την καθοδήγηση του καναλιού Antenne 2, αφού το TF1 τη προηγούμενη χρονιά είχε κρίνει το επίπεδο του διαγωνισμού ιδιαίτερα χαμηλό και απαξιούσε να συμμετέχει. Το «Vivre» του Guy Bonnet συγκέντρωσε 56 βαθμούς και κατάφερε να σκαρφαλώσει μέχρι την 8η θέση! Τέλος, το 1983 επέστρεψε και η  Ιταλία έπειτα από απουσία δύο χρόνων (1981, 1982). Η δικαιολογία του κρατικού καναλιού RAI ήταν το μειωμένο ενδιαφέρον των Ιταλών για τον διαγωνισμό. Το «Per Lucia» του Riccardo Fogli τερμάτισε 11ο με 41 βαθμούς…

Eurovision Song Contest 1984

Μετά από απουσία ενός έτους λόγω οικονομικών δυσκολιών του RTE, η  Ιρλανδία επιστρέφει με επιτυχία στο διαγωνισμό με το τραγούδι «Terminal 3» και την Linda Martin (φώτο δεξιά) κατακτώντας την 2η θέση με 137 βαθμούς και προμηνύοντας την μελλοντική της νίκη! Συνθέτης και στιχουργός του κομματιού, ο Johnny Logan!

Eurovision Song Contest 1985

Ελλάδα και Ισραήλ αποχωρούν από τον διαγωνισμό του 1984 για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία. Αμφότερες, όμως, επιστρέφουν ένα χρόνο μετά, το 1985. Η Ελλάδα είχε αποχωρήσει λόγω «χαμηλού επιπέδου» του διαγωνισμού ενώ το Ισραήλ επειδή η ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού συνέπεσε με την «Ημέρα Μνήμης των Πεσόντων Στρατιωτών του Ισραήλ και των Θυμάτων της Τρομοκρατίας». Κατά την επιστροφή της, η  Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον Τάκη Μπινιάρη και το «Μοιάζουμε» που κέρδισε την 16η θέση ενώ το  Ισραήλ έστειλε το «Olé, Olé» και κέρδισε την υψηλή 5η θέση. Ερμηνευτής ήταν ο νικητής του 1978 Izhar Cohen!

Eurovision Song Contest 1986

Το 1986 την επιστροφή τους έπειτα από απουσία ενός χρόνου (1985) κάνουν η Ολλανδία και η Γιουγκοσλαβία. Η πρώτη είχε αποχωρήσει λόγω της σύμπτωσης της ημερομηνίας της διεξαγωγής του διαγωνισμού με την Ημέρα Μνήμης Πεσόντων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ η δεύτερη λόγω της σύμπτωσης της ημερομηνίας της διεξαγωγής του διαγωνισμού με την Επέτειο του Θανάτου του Τίτο (πρώην Πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας). Η  Ολλανδία εκπροσωπήθηκε από το «Alles heeft ritme» των Frizzle Sizzle (13η θέση), ενώ η  Γιουγκοσλαβία συμμετείχε με τη μπαλάντα «Željo moja» σε ερμηνεία της Doris Dragović (11η θέση) την οποία ξαναείδαμε το 1999 ως εκπρόσωπο της Κροατίας.

Eurovision Song Contest 1987

Η χώρα μας, κατά τη δεκαετία του 80, σημείωσε τις περισσότερες απουσίες της. Μετά από τις χρονιές 1982, και 1984 σειρά είχε και η απουσία μας από τον διαγωνισμό του 1986 με τη δικαιολογία ότι η ημερομηνία διεξαγωγής της Eurovision συνέπιπτε με το Μεγάλο Σάββατο των Ορθοδόξων. Αξίζει βέβαια να αναφερθεί ότι το 1994 συνέβη ακριβώς το ίδιο πράγμα, όμως η ΕΡΤ συμμετείχε κανονικά στον διαγωνισμό. Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι για το 1986 στην κρατική τηλεόραση είχε κατατεθεί και το κομμάτι «Wagon-Lit» (Χάρης Χαλκίτης / Φίλιππος Νικολάου). Το κομμάτι, ωστόσο, κυκλοφόρησε στον πρώτο δίσκο της Πωλίνας, που πιθανόν να το ερμήνευε και στη Eurovision, με γενικό τίτλο «Μπιρίμπα» (Columbia – CBS) σε παραγωγή του Αντώνη Βαρδή, και γνώρισε μεγάλη επιτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο. Η Πωλίνα είχε υποστηρίξει την Ελληνική συμμετοχή το 1979 (Σωκράτης) κάνοντας φωνητικά στην Ελπίδα. Η Ελπίδα, από την άλλη, το 1986, είχε επιλεχθεί να εκπροσωπήσει την Κύπρο. Εάν λοιπόν η χώρα μας συμμετείχε στη Eurovision 1986 οι δύο αυτές ερμηνεύτριες θα ήταν ξανά μαζί στον ίδιο διαγωνισμό, επτά χρόνια μετά, υποστηρίζοντας όμως διαφορετικές – αλλά αδελφικές – χώρες!

Η  Ελλάδα επιστρέφει το 1987 κανονικά στον διαγωνισμό και εκπροσωπείται από τους BANG (Θάνος Καλλίρης, Βασίλης Δερτιλής) και το ρυθμικό «Stop» που κατακτά την 10η θέση! Την ίδια χρονιά επιστρέφει και η  Ιταλία η οποία είχε απλά επιλέξει να μην συμμετάσχει στον διαγωνισμό του 1986. Η συμμετοχή της το 1987 «Gente di mare» – σε ερμηνεία Umberto Tozzi και Raf – κατακτά την υψηλή 3η θέση και γνωρίζει μεγάλη ραδιοφωνική επιτυχία!

Eurovision Song Contest 1989

Μετά τον αποκλεισμό της Κύπρου το 1988, λόγω προγενέστερης δημόσιας κυκλοφορίας της επιλεχθείσας συμμετοχής «Thimame» / Yiannis Dimitriou & Scott Adams, το νησί της Αφροδίτης επέστρεψε το 1989 με τον Γιάννη Σαββιδάκη και τη Φανή Πολυμέρη (ως γαμπρός και νύφη) και το «Απόψε ας βρεθούμε» που κατέλαβαν την 11η θέση ανάμεσα σε 22 χώρες με 51 βαθμούς.

Eurovision Song Contest 1991

Δεκαέξι ολόκληρα χρόνια μετά, η  Μάλτα, η οποία είχε αποχωρήσει το 1975, αποφασίζει να επιστρέψει στον διαγωνισμό της Eurovision! Τα χρόνια που προηγήθηκαν, το νησί είχε προσπαθήσει να επιστρέψει στον διαγωνισμό (μάλιστα τις χρονιές 1976 και 1990 είχε επιλέξει και συμμετοχή), όμως υπήρχαν στον δρόμο του διάφορα εμπόδια! Η Giorgina και ο Paul Giordimaina ερμηνεύουν το ρομαντικό «Could it be» και εκτοξεύουν την μικρή χώρα στην υψηλή 6η θέση με 106 βαθμούς! Δυναμικό comeback για την όμορφη Μάλτα, η οποία όμως μέχρι και σήμερα δεν έχει καταφέρει να κερδίσει τη πρώτη θέση…

Eurovision Song Contest 1992

Ο διαγωνισμός του 1991 πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία της  Ολλανδίας η οποία αναγκάστηκε να αποσύρει τη συμμετοχή της λόγω σύμπτωσης της ημερομηνίας του διαγωνισμού με την Ημέρα Μνήμης Πεσόντων. Το 1992 επιστρέφει και με το ιδιαίτερο «Wijs me de weg» του Humphrey Campbell  καταλαμβάνει την πολύ καλή 9η θέση. 

Eurovision Song Contest 1995

Από το 1994, λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος συμμετοχής νέων χωρών και προκειμένου να διατηρηθεί ο αριθμός των διαγωνιζόμενων χωρών ο ίδιος, εφαρμόζεται ο κανόνας του αποκλεισμού για ένα έτος 7 χωρών που τερματίζουν στις επτά τελευταίες θέσεις. Ο διαγωνισμός του 1995, λοιπόν, είδε την επιστροφή έξι χωρών:  Βέλγιο (La voix est libre / Frédéric Etherlinck – 20η θέση),  Δανία (Fra Mols til Skagen / Aud Wilken – 5η θέση),  Ισραήλ (Amen / Liona – 8η θέση),  Σλοβενία (Prisluhni mi / Darja Švajger – 7η θέση) και  Τουρκία (Sev / Arzu Ece – 16η θέση).

Eurovision Song Contest 1996

Σε παρόμοια κατάσταση με τον διαγωνισμό του 1995, η Eurovision του 1996 είχε υποδεχθεί πέντε χώρες που έκαναν την επιστροφή τους! Αναλυτικά, στον διαγωνισμό επέστρεψαν οι:

  Εσθονία (Kaelakee hääl / Maarja-Liis Ilus & Ivo Linna – θέση)

 Φινλανδία (Niin kaunis on taivas / Jasmine – 23η τελευταία θέση)

  Ολλανδία (De eerste keer / Maxine & Franklin Brown – 7η θέση)

 Σλοβακία (Kým nás máš / Marcel Palonder – 18η θέση)

 Ελβετία (Mon cœur l’aime / Kathy Leander – 16η θέση)

Η Εσθονία, χάρη στην Maarja-Liis Ilus και τον Ivo Linna, πέτυχε την 5η θέση, την υψηλότερη στην ιστορία της μέχρι το 2001 που κατέκτησε το πρώτο βραβείο! Από την άλλη, η Σλοβακία μπορεί να «κατρακύλησε» στην χαμηλή 18η θέση, όμως αυτή είναι η καλύτερή της στην ιστορία της στον διαγωνισμό! Για την Φινλανδία – η οποία επίσης δεν σημείωσε καλή βαθμολογία – ξεκινά ένα σερί αποκλεισμών και επιστροφών που φτάνουν στο σύνολο τις έξι φορές, όσες και για την Αυστρία!

Eurovision Song Contest 1997

Στον διαγωνισμό του 1997 επιστρέφουν πέντε χώρες! Ανάμεσα σ’ αυτές η Ιταλία, η οποία απουσίαζε από το 1994 και εκτέλεσε την τελευταία της συμμετοχή μέχρι το 2011, χρονιά που τελικά επανήλθε στον διαγωνισμό. Οι Jalisse και το πανέμορφο και ιδιαίτερα αγαπητό στους fans «Fiumi di parole» κατάφερε να χαρίσει στη χώρα ακόμη μία υψηλή διάκριση, αφού τερμάτισε στην 4η θέση με 114 βαθμούς. Η τετράδα των επιστροφών συμπληρώνεται με τις:  Δανία (Stemmen i mit liv / Kølig Kaj – 16η θέση),  Γερμανία (Zeit / Biance Shomburg – 18η θέση),  Ουγγαρία (Miért kell, hogy elmenj? / V.I.P. – 12η θέση) και  Ρωσία (Primadonna/ Aila Pugacheva – 15η θέση).

Eurovision Song Contest 1998

Το 1994 η  Ρουμανία τερμάτισε στην 21η θέση με αποτέλεσμα να «χάσει» την συμμετοχή της για το 1995. Ωστόσο, η χώρα δεν επέστρεψε ούτε το 1996 ούτε και το 1997, αλλά το 1998! Η Mălina Olinescu, όμως, δεν κατάφερε τίποτα παραπάνω από την χαμηλή 22η θέση που κατάφερε να συγκεντρώσει με το  «Eu cred». Επιστροφή στον διαγωνισμό έκαναν επίσης και το  Βέλγιο (Dis oui / Mélanie Cohl – 6η θέση),  Φινλανδία (Aava / Edea – 15η θέση) και  Σλοβακία (Modlitba / Katarína Hasprová – 21η θέση). Η πιο σημαντική επιστροφή ωστόσο ήταν για το  Ισραήλ. Η χώρα δεν συμμετείχε στον διαγωνισμό του 1997, διότι η διεξαγωγή του διαγωνισμού συνέπεσε με την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Όμως, το 1998 η Dana International με το «Diva» κατάφερε να χαρίσει στη χώρα τη τρίτη της νίκη, και μάλιστα είκοσι ολόκληρα χρόνια μετά τη πρώτη και δεκαεννέα από την δεύτερη! Αυτή είναι η και η πρώτη φορά που χώρα που επιστρέφει στο διαγωνισμό τον κερδίζει! 

Eurovision Song Contest 1999

Όπως έγινε και στον διαγωνισμό του 1998, έτσι και κατά το 1999 πέντε χώρες κάνουν την επανεμφάνισή τους στη Eurovision! Η  Ισλανδία μετά από απουσία ενός έτους επιστρέφει με την νεαρή Selma (Selma Björnsdóttir) ως μεγάλο φαβορί. Το «All out of luck» σκαρφαλώνει μέχρι την 2η θέση χάνοντας το πρώτο βραβείο από την Σουηδία για δεκαεπτά βαθμούς! Αυτή είναι και η υψηλότερη θέση της Ισλανδίας στην ιστορία της Eurovision μέχρι και σήμερα. Η χώρα κατάφερε να βρεθεί 2η και το 2009 με εκπρόσωπο την Yohanna, ενώ η Selma συμμετείχε ξανά το 2005 χωρίς όμως να έχει την ίδια επιτυχία! Μετά από την παρθενική της εμφάνιση το 1994 – και αφού τερμάτισε τελευταία χωρίς κανένα βαθμό – η  Λιθουανία πραγματοποίησε τη δεύτερη εμφάνισή της στον διαγωνισμό μόλις το 1999! Η Aistė – η οποία άνοιξε την αυλαία του διαγωνιστικού μέρους της βραδιάς – ερμήνευσε το παραδοσιακό «Strazdas» που στο τέλος της βραδιάς συγκέντρωσε μόνο 13 βαθμούς κερδίζοντας την 20η θέση.

Εκτός από την Λιθουανία και την Ισλανδία, στον διαγωνισμό επέστρεψαν επίσης η  Αυστρία (Reflection / Bobbie Singer – 10η θέση), η  Βοσνία – Ερζεγοβίνη (Putnici / Dino & Béatrice – 7η θέση) και η  Δανία (This time I mean it / Trine Jepsen & Michael Teschl – 8η θέση).

Eurovision Song Contest 2000

Από το 1999 ο κανόνας για τον αποκλεισμό των χωρών αλλάζει και αφορά πλέον τις χώρες που έχουν το χαμηλότερο μέσο όρο βαθμών κατά τη τελευταία πενταετία. Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Λιθουανία, Πολωνία, Πορτογαλία και Σλοβενία αποχωρούν, η Ελλάδα μένει, επίσης, εκτός για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, όμως επιστρέφουν οι  Φινλανδία (A little bit / Nina Åström – 18η θέση),  Π.Γ.Δ.Μ. (100% te ljubam / XXL – 15η θέση),  Ρουμανία (The Moon – Taxi – 17η θέση) και  Ελβετία (La vita cos’è? / Jane Bogaert – 20η θέση), η οποία στα φωνητικά είχε τον διάσημο Ιταλό ερμηνευτή Al Bano (Eurovision 1976, 1985 για λογαριασμό της Ιταλίας)! H πιο δημοφιλής επιστροφή, ωστόσο, για το 2000 ήταν αυτή της  Ρωσίας, η οποία συμμετείχε τελευταία φορά το 1997. Τρία χρόνια μετά, η Ρωσία στοχεύει ψηλά και φτάνει πολύ κοντά στο πρώτο βραβείο χάρη στο νεαρό pop είδωλο Alsou (φώτο αριστερά) και την μετέπειτα τεράστια ραδιοφωνική επιτυχία της «Solo». Η συμμετοχή συγκεντρώνει συνολικά 155 βαθμούς (ανάμεσα στους οποίους τέσσερα 12άρια, ένα εκ των οποίων από την Κύπρο!) και τερματίζει στην 2η θέση, πίσω από την νικητήρια συμμετοχή «Fly on the wings of love» της Δανίας, με διαφορά 40 βαθμών! Μέχρι και το 2006 αυτή ήταν η καλύτερη επίδοση της Ρωσίας στη Eurovision από το 1994 όπου έκανε το ντεμπούτο της. Η Alsou έγινε μεγάλο αστέρι στις χώρες της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ενώ το 2009 παρουσίασε τη βραδιά του μεγάλου τελικού του διαγωνισμού μαζί με τον Ivan Urgant!

Eurovision Song Contest 2001

Το 2001 στον διαγωνισμό επιστρέφουν η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Πολωνία, η Λιθουανία, η Πορτογαλία και η Σλοβενία, οι οποίες είχαν απουσιάσει από τον διαγωνισμό του 2000, αλλά και η Ελλάδα μας, η οποία συμμετείχε τελευταία φορά το 1998! Αναλυτικά:

Η  Βοσνία-Ερζεγοβίνη συμμετείχε με το κομμάτι «Hano» σε ερμηνεία του Nino Pršeš τερματίζοντας στην 14η θέση!

Η  Πολωνία συμμετείχε με το κομμάτι «2 Long» σε ερμηνεία του Piasek (Andrzej Tomasz Piaseczny) τερματίζοντας στην 20η θέση!

Η  Σλοβενία συμμετείχε με το κομμάτι «Energy» σε ερμηνεία της Nuša Derenda τερματίζοντας στην υψηλή 7η θέση (όπως και το 1994 με την Darja Švajger. Η 7η θέση είναι η καλύτερη θέση της Σλοβενίας στην ιστορία της στο διαγωνισμό!).

Η  Λιθουανία συμμετείχε με το κομμάτι «You Got Style» σε ερμηνεία των SKAMP τερματίζοντας στην 13η θέση!

Η  Πορτογαλία συμμετείχε με το κομμάτι «Só sei ser feliz assim» σε ερμηνεία των ΜΤΜ τερματίζοντας στην 17η θέση!

Η  Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τους Antique, ένα νέο συγκρότημα αποτελούμενο από δύο Έλληνες της Σουηδίας: τον Νίκο Παναγιωτίδη και την Έλενα Παπαρίζου. Η συμμετοχή της χώρας μας «Die for you» αποτελούσε μεγάλο φαβορί της χρονιάς και κατάφερε να ψηφιστεί από όλες τις υπόλοιπες διαγωνιζόμενες χώρες φτάνοντας μέχρι την υψηλή 3η θέση! Βαθμολογικά, ήταν η υψηλότερη θέση για την Ελλάδα (μετά τη 5η τις χρονιές 1977 και 1992) την οποία και φτάσαμε άλλες δύο φορές στο μέλλον: το 2004 και το 2008. Το ρεκόρ αυτό καταρρίφθηκε το 2005 όταν η Έλενα Παπαρίζου μας εκπροσώπησε ξανά, αυτή τη φορά ως solo καλλιτέχνης, και κέρδισε τη πρώτη θέση! Το «Die for you» είναι η πρώτη Ελληνική συμμετοχή με αγγλόφωνο ρεφρέν. Η 3η θέση άνοιξε ένα τεράστιο κεφάλαιο για τους Έλληνες στη Eurovision, ενώ η Έλενα Παπαρίζου ξεκίνησε τότε μια λαμπρή καριέρα σε Ελλάδα και Ευρώπη που κρατά καλά μέχρι και σήμερα!

Eurovision Song Contest 2002 

Επτά χώρες εκτελούν την επανεμφάνισή τους στον διαγωνισμό της Eurovision 2002 από τις οποίες, όμως, μόλις οι δύο καταφέρνουν να μπουν στην πρώτη δεκάδα του βαθμολογικού πίνακα! Αναλυτικά, η  Αυστρία εκπροσωπείται από τον Manuel Ortega και το ρυθμικό «Say a word» (18η θέση), το  Βέλγιο από τους Sergio & The Ladies και το rock «Sister» (13η θέση), η  Φινλανδία από την Laura και το pop «Addicted to you» (20η θέση), η   Π.Γ.Δ.Μ. από την Karolina και το ethnic «Od nas zavisi» (19η θέση) και η  Ελβετία από την Francine Jordi και τη μπαλάντα «Dans le jardin de mon âme» (22η θέση).

Οι δύο χώρες (εξ αυτών που επέστρεψαν) με τις πιο επιτυχημένες αποδόσεις για το 2002 ήταν η  Ρουμανία, η οποία εκπροσωπήθηκε από την αγγλόφωνη μπαλάντα «Tell me why» με ερμηνευτές τους εξαιρετικούς Monica Anghel και Marcel Pavel (9η θέση) και η  Κύπρος, η οποία εκπροσωπήθηκε από το pop/dance αγγλόφωνο ‘Gimme» σε ερμηνεία των ΟΝΕ (6η θέση).

Eurovision Song Contest 2003

Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision 2003 πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 26 χωρών, αριθμό ρεκόρ για τα δεδομένα της εποχής. Έξι από αυτές τις χώρες έκαναν την επανεμφάνισή τους στον διαγωνισμό με τις περισσότερες να έχουν καλά βαθμολογικά αποτελέσματα! Η  Ισλανδία, η οποία άνοιξε και την αυλαία του διαγωνιστικού μέρους της βραδιάς, κατάφερε να φτάσει μέχρι την 8η θέση χάρη στη Birgitta και το αισιόδοξο και όμορφα παρουσιασμένο «Open your heart», ενώ η Βασίλισσα της Eurovision  Ιρλανδία επέστρεψε με τη pop μπαλάντα «We’ve got the world tonight» σε ερμηνεία του Mickey Harte (11η θέση). Ο ερμηνευτής δεν έκρυψε την ιδιαίτερη συγκίνησή του κατά τη διάρκεια της εμφάνισής του στη σκηνή γεγονός που έκανε τους παρευρισκόμενους να τον εμψυχώνουν με … έξτρα χειροκροτήματα!

Animated GIF - Find & Share on GIPHY

 H  Ολλανδία εκπροσωπήθηκε από την Esther Hart και το «One more night» φτάνοντας μέχρι την 13η θέση. Η Hart είχε καταθέσει υποψήφιο τραγούδι και για το Ηνωμένο Βασίλειο το 2003. Ο τίτλος του ήταν «Wait for the moment». Ωστόσο, σύμφωνα με τους κανονισμούς απαγορεύεται να συμμετέχεις στις προεπιλογές δύο χωρών ταυτόχρονα την ίδια χρονιά. Έτσι, η όμορφη Ολλανδή τραγουδίστρια απέσυρε τη συμμετοχή της από το Βρετανικό κανάλι και προτίμησε να διαγωνιστεί μόνο για την πατρίδα της. Ο Jostein Hasselgård κατάφερε να συγκινήσει το κοινό με τη μπαλάντα του «I’m not afraid to move on» και χάρισε στη  Νορβηγία την 4η θέση. Τρεις θέσεις πιο κάτω, στην , η συμμετοχή της  Πολωνίας με την επίσης συγκινητική μπαλάντα «Żadnych granic» των Ich Troje που συμμετείχαν ξανά το 2006! Τέλος, η  Πορτογαλία εκπροσωπήθηκε από την Rita Guerra και το «Deixa-me sonhar». Σύμφωνα με τους fans, πρόκειται για μία από τις καλύτερες συμμετοχές της χώρας, όμως βαθμολογικά το κομμάτι δεν κατάφερε τίποτα καλύτερο πέρα από την χαμηλή, 22η θέση

Eurovision Song Contest 2004

Από το 2004, αρχίζει να εφαρμόζεται ο ημιτελικός γύρος με αποτέλεσμα καμία χώρα να μην αποκλείεται πλέον λόγω κακής βαθμολογικής επίδοσης! Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα χώρες που «μπαινοβγαίνουν» στον διαγωνισμό. Στη Eurovision της Κωνσταντινούπολης επιστρέφουν – σε πρώτη φάση λόγω απουσίας από τον διαγωνισμό της προηγούμενης χρονιάς – πέντε χώρες, όλες διαγωνιζόμενες αρχικά στον Ημιτελικό (σύμφωνα με τους κανονισμούς). Από αυτές, μόνον η μία κατάφερε να προκριθεί στον τελικό! Ο λόγος για την συμμετοχή της  Π.Γ.Δ.Μ. «Life» με ερμηνευτή τον Toše Proeski που τερμάτισε στην 10η θέση του Ημιτελικού και στην 14η θέση του Τελικού. Οι υπόλοιπες τέσσερις χώρες που διαγωνίστηκαν στον Ημιτελικό και δεν κατάφεραν να προκριθούν ήταν οι:  Δανία (Shame on you / Thomas Thordarson – 13η θέση),  Φινλανδία (Takes 2 Tango / Jari Sillanpää – 13η θέση),  Λιθουανία (What’s happened to your Love / Linas and Simona – 16η θέση) και  Ελβετία (Celebrate / Piero Esteriore & The MusicStars – 22η θέση (τελευταία) χωρίς κανένα βαθμό!)

Στον διαγωνισμό του 2004 όμως επέστρεψε ακόμη μία χώρα από το μακρινό παρελθόν… Το  Μονακό, που ξεκίνησε να λαμβάνει μέρος στη Eurovision το 1959 και συμμετείχε αδιάκοπα μέχρι και το 1979 (με ένα βραβείο στο ενεργητικό του το 1971), επέστρεψε στον διαγωνισμό μετά από 25 χρόνια! Εκπρόσωπος του Πριγκιπάτου ήταν η 16χρονη ακόμη τότε Maryon. Η γαλλόφωνη συμμετοχή «Notre planète», όμως, κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 10 βαθμούς (4 από Ανδόρα, 4 από Κύπρο και 2 από Αλβανία) και να τερματίσει στην χαμηλή 19η θέση του Ημιτελικού. 

Eurovision Song Contest 2005

Μόλις μία χώρα έκανε την επιστροφή της στη Eurovision 2005 και αυτή είναι η  Ουγγαρία, η οποία διαγωνίσθηκε τελευταία φορά το 1998. Η επιστροφή της ήταν αρκετά επιτυχημένη, αφού με τους NOX και το ethnic «Forogj, világ!» καταφέρνει να περάσει το σκόπελο του Ημιτελικού (5η θέση) και να λάβει μέρος στον Μεγάλο Τελικό συγκεντρώνοντας συνολικά 97 βαθμούς και τερματίζοντας στην 12η θέση.

Eurovision Song Contest 2007

Στη Eurovision 2006 δεν συμμετείχαν δύο χώρες: η Αυστρία, διαμαρτυρόμενη τόσο για τη χαμηλή βαθμολογία της προηγούμενης χρονιάς (2005) όσο και για το ότι «το μουσικό ταλέντο δεν αποτελεί κύριο παράγοντας της βαθμολόγησης στον διαγωνισμό» και η Ουγγαρία, η οποία το 2005 είχε επιστρέψει μετά από έξι χρόνια απουσίας! Αμφότερες επέστρεψαν στον διαγωνισμό του 2007, η μία συνεχίζοντας τις χαμηλές βαθμολογικές αποδόσεις και η άλλη συνεχίζοντας τη… καλή βαθμολογία! Συγκεκριμένα, η  Αυστρία με το «Get a life – Get alive» σε ερμηνεία του Eric Papilaya τερματίζει στην 27η και προτελευταία θέση του Ημιτελικού με μόλις 4 βαθμούς. Από την άλλη, η  Ουγγαρία συμμετέχει με το «Unsubstantial Blues» σε ερμηνεία της Magdi Rúzsa, το οποίο σκαρφαλώνει στην υψηλή 2η θέση του Ημιτελικού (224 βαθμοί), ενώ στον Τελικό τερματίζει στην 9η θέση με 128 βαθμούς!

Eurovision Song Contest 2009

Στο διαγωνισμό του 2009 επιστρέφει η  Σλοβακία, μετά από μακρόχρονη απουσία (τελευταία εμφάνιση το 1998). Το κομμάτι «Leť tmou», ωστόσο, με ερμηνευτές τους Kamil Mikulčík και Nela Pocisková δε μπορεί να ξεφύγει από τις κακές επιδόσεις του παρελθόντος και τερματίζει στην 18η θέση του Ημιτελικού με μόλις 8 βαθμούς χάνοντας, έτσι, την ευκαιρία να διαγωνιστεί στον γύρο του Μεγάλου Τελικού.

Eurovision Song Contest 2010

Η  Γεωργία απώλεσε το δικαίωμα να συμμετάσχει στο διαγωνισμό του 2009 στη Μόσχα εξαιτίας των «αιχμών» που έμοιαζε να αφήνει το τραγούδι «We don’t wanna put in» με τους Stephane & 3G έναντι της πολιτικής ηγεσίας της Ρωσίας. Η χώρα επιστρέφει το 2010 με ένα πιο… χαμηλό προφίλ και με ένα πιο φεστιβαλικό τραγούδι! Η Sofia Nizharadze ερμήνευσε και παρουσίασε υπέροχα επί σκηνής το «Shine» καταφέρνοντας να τερματίσει στον Ημιτελικό και στον Τελικό.

Eurovision Song Contest 2011

Δεκατρία χρόνια μετά η Eurovision υποδέχεται και πάλι στην μεγάλη της οικογένεια την  Ιταλία, η οποία αποφασίζει να επιστρέψει στον διαγωνισμό. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, η Ιταλία ανήκει στην ομάδα Big Five, δηλαδή των πέντε χωρών που διαγωνίζονται απευθείας στον Τελικό της κάθε χρονιάς, γλυτώνοντας έτσι την «άγρια» φάση των Ημιτελικών. Ο Raphael Gualazzi τραγουδά το jazz «Madness of love» και σκαρφαλώνει στην πολύ υψηλή 2η θέση έχοντας συγκεντρώσει 189 βαθμούς. Κάπου εδώ είναι που ξεκινάνε πολλοί να λένε ότι η συμμετοχή, ίσως, να μην άξιζε για τόσο ψηλά και ότι απλά η χώρα είχε λείψει στον κόσμο! Αξίζει, ωστόσο, να αναφέρουμε ότι η Ιταλία είναι η μοναδική χώρα από την ομάδα των Big Five που δεν έχει βρεθεί ποτέ στην τελευταία θέση! Το 2011, στον διαγωνισμό επιστρέφουν επίσης η  Αυστρία, η οποία εκπροσωπείται από την Nadine Beiler και τη μπαλάντα «The secret is love» (7η θέση στον Β’ Ημιτελικό / 18η θέση στον Τελικό), η  Ουγγαρία, η οποία εκπροσωπείται από την Katie Wolf και το δυναμικό «What about my dreams?» (7η θέση στον Α’ Ημιτελικό / 22η θέση στον Τελικό), αλλά και ο  Άγιος Μαρίνος που εκπροσωπείται από την Senit και το «Stand by» που δεν καταφέρνει να προκριθεί στον Τελικό (16η θέση στον Α’ Ημιτελικό).

 

 

Eurovision Song Contest 2012

Το  Μαυροβούνιο μετά την αποχώρησή του από το 2010 και μετά (λόγω οικονομικών δυσκολιών του ραδιοτηλεοπτικού φορέα RTCG) επιστρέφει το 2012 με το ιδιαίτερο «Euro Neuro» του Rambo Amadeus. Η συμμετοχή τερματίζει στην 15η θέση του Α’ Ημιτελικού χάνοντας, έτσι, την ευκαιρία να διαγωνιστεί στον Τελικό.

Eurovision Song Contest 2013

Η  Αρμενία, αποφάσισε να αποσύρει τη συμμετοχή της το 2012 δεδομένου ότι ο διαγωνισμός θα διεξαγόταν σε εχθρικό έδαφος (Αζερμπαϊτζάν) επικαλούμενη λόγους ασφαλείας. Τ0 2013 η χώρα επιστρέφει με τη rock μπαλάντα «Lonely planet». Οι Dorians καταφέρνουν να προκριθούν στον Τελικό (7η θέση στον Β’ Ημιτελικό), όμως εκεί συγκεντρώνουν μόλις 41 βαθμούς και τερματίζουν στην χαμηλή 18η θέση ανάμεσα σε 26 συμμετοχές.

Eurovision Song Contest 2014

Δύο χώρες που είχαν αποχωρήσει λόγω οικονομικών δυσκολιών επιστρέφουν στον διαγωνισμό το 2014.

Η  Πολωνία είχε αποχωρήσει το 2012, αλλά έκανε εντυπωσιακή επιστροφή όταν οι Donatan & Cleo έκλεψαν τη παράσταση με την παρουσίαση του κομματιού «My Slowanie-We Are Slavic» (8η θέση στον Β’ Ημιτελικό / 14η θέση στον Τελικό)! Η  Πορτογαλία, η οποία απουσίασε μόνο το 2013, επέστρεψε με την δυναμική Suzy! Δυστυχώς, το αγαπημένο των fans «Quero ser tua» έχασε για μόλις έναν βαθμό την πρόκριση στον τελικό, αφού τερμάτισε στην 11η θέση του Α’ Ημιτελικού με 39 βαθμούς (ο Άγιος Μαρίνος με την Valentina Monetta τερμάτισε στην 10η θέση με 40 βαθμούς).

Eurovision Song Contest 2015

Κύπρος και Σερβία αποχωρούν το 2014 λόγω οικονομικών δυσκολιών. Η Τσεχία έχει αποχωρήσει από το 2010 λόγω μειωμένου ενδιαφέροντος της χώρας για τον διαγωνισμό. Και οι τρεις επιστρέφουν το 2015!

Η  Τσεχία εκπροσωπείται από τους Marta Jandová & Václav Noid Bárta και την δυναμική μπαλάντα «Hope never dies» η οποία όμως – παρά τις προσδοκίες των fans – μένει στον Ημιτελικό (13η θέση στον Β’ Ημιτελικό). Η  Κύπρος στέλνει τον νεαρό John Καραγιάννη ο οποίος με τη συγκινητική του μπαλάντα «One thing I should have done» προκρίνεται στον τελικό (6η θέση στον Β’ Ημιτελικό), όμως εκεί τερματίζει στην χαμηλή 22η θέση με μόλις 11 βαθμούς (10 από Ελλάδα, 1 από Σλοβενία). Τέλος, η  Σερβία συμμετέχει με την πληθωρική Bojana Stamenov και το αισιόδοξο «Beauty never lies» το οποίο τερματίζει 9ο στον Α’ Ημιτελικό και 10ο στον Τελικό

Eurovision Song Contest 2016

Έπειτα από απουσία της χώρας από τον διαγωνισμό του 2015 – για οικονομικούς λόγους – η  Ουκρανία επιστρέφει στον διαγωνισμό συμμετέχοντας με το μοιρολόι «1944» σε ερμηνεία της Jamala. Το κομμάτι κατάφερε να τερματίσει στη 2η θέση του Β’ Ημιτελικού και στη 1η θέση του μεγάλου Τελικού, κάνοντας έτσι την Ουκρανία να έχει στο ενεργητικό της πλέον δύο πρωτιές (η πρώτη ήταν το 2004 με τη Ruslana).

Ταυτόχρονα, πολλοί ήταν αυτοί που εναντιώθηκαν στην συμμετοχή αυτή κυρίως λόγω των στίχων του τραγουδιού που περιείχε πολιτικό μήνυμα.

Όπως και να έχει, η Ουκρανία έγινε η δεύτερη χώρα στην ιστορία του θεσμού που με την επιστροφή της μετά από απουσία, κερδίζει το βραβείο. Η πρώτη χώρα που το είχε πετύχει αυτό ήταν το Ισραήλ με τη συμμετοχή και τη νίκη της Dana International το 1998. 

Πέρα από την Ουκρανία, στον διαγωνισμό επέστρεψαν ακόμη τρεις χώρες, όλες από την Βαλκανική χερσόνησο! Ο λόγος για τις Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία και Βουλγαρία. Η  Βοσνία-Ερζεγοβίνη είχε αποχωρήσει το 2013 για οικονομικούς λόγους. Το 2016 συμμετείχε με τους Dalal & Deen feat. Ana Rucner and Jala, οι οποίοι ερμήνευσαν το κομμάτι «Ljubav je», το οποίο όμως τερμάτισε στην 11η θέση του Α’ Ημιτελικού. Η  Κροατία από την άλλη, που είχε αποχωρήσει το 2014, εκπροσωπήθηκε από την Nina Kraljić και το ατμοσφαιρικό «Lighthouse» και κατάφερε να προκριθεί στον Τελικό (10η θέση στον Α’ Ημιτελικό), όμως εκεί τερμάτισε στην χαμηλή 23η θέση. Τη καλύτερη τύχη από τις τρεις την είχε η  Βουλγαρία, η οποία επίσης είχε αποχωρήσει από το 2014, όπως και η Κροατία. Εκπρόσωπος της χώρας ήταν η Poli Genova, η οποία είχε διαγωνισθεί με τα χρώματα της πατρίδας της και το 2011. Η συμμετοχή της το 2016 «If love was a crime» κατάφερε να αγαπηθεί πολύ από το κοινό και να γίνει μεγάλη επιτυχία! Στον Β’ Ημιτελικό η χώρα τερμάτισε στη 5η θέση, ενώ τη βραδιά του τελικού, με 307 βαθμούς, η Βουλγαρία σκαρφάλωσε στην υψηλή 4η θέση. Ήταν η καλύτερη επίδοση της χώρας από το 2005 που ξεκίνησε να λαμβάνει μέρος για πρώτη φορά! Το ρεκόρ ωστόσο καταρρίφθηκε γρήγορα, μιας και την αμέσως επόμενη χρονιά η χώρα τερμάτισε στη 2η θέση!

Eurovision Song Contest 2017

Η  Πορτογαλία, η οποία είχε απουσιάσει από τον διαγωνισμό του 2016, επιστρέφει στον διαγωνισμό με το νοσταλγικό και ρομαντικό «Amar pelos dois» του Salvador Sobral. Μια από τις παλαιότερες χώρες στην ιστορία του θεσμού, με ήδη τρεις τελευταίες θέσεις (μέχρι τότε) και καμία σημαντική διάκριση πετυχαίνει τον στόχο της! Με 758 βαθμούς – αριθμό ρεκόρ – η χώρα στέφεται νικήτρια του διαγωνισμού σύμφωνα με ομόφωνη γνώμη κοινού και επιτροπών! Η πρωτιά ήρθε για την Πορτογαλία τόσο στον Τελικό όσο και στον Α’ Ημιτελικό στον οποίον και αρχικά συμμετείχε.

Το πιο σπουδαίο, όμως, είναι ότι για 3η φορά στην ιστορία των …. επιστροφών, και μάλιστα για 2η συνεχόμενη, χώρα που επιστρέφει μετά από απουσία ενός έτους καταφέρνει να κερδίσει το πρώτο βραβείο!

Εκτός από την Πορτογαλία, το 2017 στον διαγωνισμό, έπειτα από απουσία ενός έτους, επιστρέφει και η  Ρουμανία, η οποία με το χαρακτηριστικό και … παιχνιδιάρικο «Yodel it» των Ilinca και Alex Florea καταφέρνει να τερματίσει στην 6η θέση του Β’ Ημιτελικού και στην 7η θέση του Τελικού!

Eurovision Song Contest 2018

Η Ουκρανία διοργανώνει στο Κίεβο τον διαγωνισμό του 2017 και ύστερα από έντονη διαμάχη και πολιτική ένταση η   Ρωσία αποσύρει τη συμμετοχή της (είχε επιλεχθεί η μπαλάντα «Flame is burning» σε ερμηνεία Julia Samoylova). Η χώρα επιστρέφει το 2018 και κρατώντας την υπόσχεσή της, εκπροσωπείται από την Julia Samoylova και το «I won’t break». Η κακή σκηνική παρουσία, ωστόσο, δεν βοήθησε στη συμμετοχή να προκριθεί στον γύρο του μεγάλου τελικού με αποτέλεσμα, για πρώτη φορά από την εφαρμογή των Ημιτελικών, η Ρωσία να μένει εκτός τελικού. Συγκεκριμένα, η χώρα κατέλαβε την 15η θέση του Β’ Ημιτελικού.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Από τις 108 φορές που οι 42 χώρες επέστρεψαν στο διαγωνισμό όλα αυτά τα χρόνια, 3 κατάφεραν να νικήσουν, 4 να κατακτήσουν τη 2η θέση και μόλις 18 (συνολικά) κατάφεραν να βρεθούν στις 5 πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα.

Αντιθέτως, 3 επιστροφές ήταν και…καταστροφές, καθώς βρέθηκαν στην τελευταία θέση του τελικού, 25 κατέλαβαν κάποια θέση χειρότερη από την 15η, ενώ 13 αποκλείστηκαν από τον Μεγάλο Τελικό (όταν υπήρχαν ημιτελικοί / η μία μάλιστα τερματίζοντας τελευταία με μηδέν!)

Οι χώρες με τις περισσότερες επιστροφές (έξι η καθεμία) είναι η Αυστρία (1971, 1976, 1999, 2002, 2007, 2011) και η Φινλανδία (1971, 1996, 1998, 2000, 2002, 2004). Ακολουθούν με πέντε επιστροφές η Ελλάδα (1976, 1983, 1985, 1987, 2001), η Δανία (1978, 1995, 1997, 1999, 2004) και η Πορτογαλία (1971, 2001, 2003, 2014, 2017).

Οι χώρες με τις χειρότερες επιδόσεις, κατόπιν επιστροφής, είναι η Ελβετία και η Σλοβακία. Η Ελβετία, που έχει επιστρέψει στον διαγωνισμό τέσσερις φορές (1996, 2000, 2002 και 2004) έχει βρεθεί βαθμολογικά στις θέσεις 16, 20, 22 και τελευταία (22) αντίστοιχα. Από την άλλη, η Σλοβακία έχει τρεις επιστροφές (1996, 1998, 2009) με θέσεις 18, 21 και 18 (σε Ημιτελικό) αντίστοιχα!

Αντιθέτως, την καλύτερη επίδοση βαθμολογικά, κατόπιν επιστροφής στον διαγωνισμό, την έχει το Ισραήλ. Το 1981 τερμάτισε στην 7η θέση, το 1985 στην 5η, το 1995 στην 8η, ενώ η αποκορύφωση ήρθε το 1998 με το βραβείο!

Εξετάζοντας, λοιπόν, τη συνολική εικόνα, παρατηρεί κανείς ότι οι επιστροφές δεν έχουν πάντα και τα θετικότερα αποτελέσματα. Αυτό ίσως μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι οι περισσότερες χώρες αποχωρούσαν κυρίως λόγω χαμηλών βαθμολογικών κατατάξεων κάτι που έδειχνε να συνεχίζεται και κατά τις επιστροφές τους, εξαιρώντας ελάχιστες μόνο περιπτώσεις!

Εσείς ποια συμμετοχή από τις χώρες που επέστρεψαν στο διαγωνισμό ξεχωρίζετε;

Επιμέλεια κειμένου: Ιωάννης Δανιήλ, Κιφορκιάν Κρικόρ

Πηγή Φωτογραφίας: Mapperdonia (The Mapping Community)

Μείνετε συντονισμένοι στον OGAE Greece για περισσότερα αφιερώματα σχετικά με τον αγαπημένο μας διαγωνισμό!


Ελάτε να γίνουμε μια μεγάλη παρέα σχολιάζοντας όλα τα νέα του διαγωνισμού και παίρνοντας μέρος σε μουσικούς διαγωνισμούς, Euroquiz, παιχνίδια και διάφορα Euro-battles!  Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να γίνετε μέλη στο OGAE GREECE Eurovision Group, ένα γκρουπ ανοικτό για όλους όσους αγαπάνε το θεσμό της Eurovision! Γίνετε μέλη με ένα μόνο κλικ εδώ!

Επίσης, μπορείτε να μας ακολουθήσετε κάνοντας like στη σελίδα μας στο Facebook, ακολουθώντας μας στο Instagram, και στο Twitter για να μην χάνετε τίποτα από τον αγαπημένο μας διαγωνισμό! 

Επίσης, πολλά eurovision βίντεο σας περιμένουν στο επίσημο κανάλι μας στο YouTube εδώ!

Written by 

Related posts

3 Thoughts to “ΑΦΙΕΡΩΜΑ: «Επιστροφές… καταστροφές» αλλά και νίκες!”

 1. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο, ειδικά για έναν stats freak σαν κι εμένα 🙂
  Ευχαριστούμε.

 2. Αλέξης

  – Εντυπωσιακή επίδοση πέτυχε η Τσεχία φέτος.. Χώρα με απανωτούς αποκλεισμούς και μια 25η θέση, ξαφνικά πετυχαίνει το καλύτερό της αποτέλεσμα με τον Mikolas Josef (6η θέση)
  – Φιλόδοξη και η Βουλγαρία που το 16 και το 17 πηγαίνει απ την 4η στην 2η θέση.. Δυστυχώς όμως το πολύ πολύ καλό σερί αποτελεσμάτων σταματάει με το Bones

 3. Αλέξης

  – Εντυπωσιακή επίδοση πέτυχε η Τσεχία φέτος.. Χώρα με απανωτούς αποκλεισμούς και μια 25η θέση, ξαφνικά πετυχαίνει το καλύτερό της αποτέλεσμα με τον Mikolas Josef (6η θέση).. Δε συζητάμε για Κύπρο που η θεά Φουρέιρα κόντεψε να κερδίσει..
  – Φιλόδοξη και η Βουλγαρία που το 16 και το 17 πηγαίνει απ την 4η στην 2η θέση.. Δυστυχώς όμως το πολύ πολύ καλό σερί αποτελεσμάτων σταματάει με το Bones

Comments are closed.