ΕΛΒΕΤΙΑ: Αλλαγή σχεδίων για τη Eurovision 2019!

Μπορεί να βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, κάτι παραπάνω από 2 μήνες από το τέλος της Eurovision της Λισαβόνας, αλλά η εκδήλωση ενδιαφέροντος και οι διεργασίες των χωρών που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη Eurovision 2019 έχουν ήδη ξεκινήσει.

Μετά τη Μάλτα και τη Γερμανία, η πρώτη, χρονικά, διοργανώτρια αλλά και νικήτρια χώρα στην ιστορία του μεγάλου μουσικού διαγωνισμού της Ευρώπης, Ελβετία, μαζί με την επιβεβαίωση της συμμετοχής της στο διαγωνισμό του Ισραήλ, ανακοίνωσε ότι αλλάζει τη διαδικασία επιλογής του εκπροσώπου της.

Ως γνωστόν, η Ελβετία εκπροσωπήθηκε στη Λισαβόνα από το μουσικό δίδυμο Zibbz με το τραγούδι Stones σε σύνθεση και στίχους των Corinne Gfeller, Stee Gfeller, Laurell Barker. Η Ελβετική συμμετοχή δεν τα πήγε καλά, αφού δεν κατάφερε να προκριθεί στον Μεγάλο Τελικό, και κατέλαβε την 13η θέση, με 86 βαθμούς.

Αυτή, όμως, ήταν η 4η συνεχόμενη χρονιά που η Ελβετία αποκλείστηκε από τον Μεγάλο Τελικό…

Με βάση αυτό το δεδομένο, ο Ελβετικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός SRF δημοσίευσε λεπτομέρειες για την επιλογή του 2019. Αν και η επίσημη ανακοίνωση του SRF αναφέρεται σε μέτρα «λιτότητας”, οι συνεχόμενες αποτυχίες των τελευταίων χρόνων δεν αποκλείεται να έπαιξαν το ρόλο τους.

Στη θέση, λοιπόν, του καθιερωμένου εθνικού τελικού «Die Entschediungsshow”, η SRF θα έχει τώρα μια ομάδα κοινού 100 ατόμων και μια διεθνή κριτική επιτροπή 20 μελών, από πρώην συμμετέχοντες της Eurovision, που θα επιλέξουν το τραγούδι. Αυτό δεν θα μεταδοθεί τηλεοπτικά, με το νικητήριο τραγούδι να δημοσιεύεται κάποια στιγμή μετά την επιλογή.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι πρόκειται για μια διαδικασία εσωτερικής επιλογής…

Η διαδικασία υποβολής συμμετοχών ξεκινά το Σεπτέμβριο, καθώς τα τραγούδια μπορούν να υποβληθούν online στο SRF από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι την 1η Οκτωβρίου. Το SRF έδωσε ακόμη και κάποιους κανόνες για το είδος των τραγουδιών που ψάχνει. Αυτοί προτείνουν τραγούδια που σχετίζονται με «τρέχοντα γεγονότα” ή μια «συναισθηματική αντίδραση” – υπογραμμίζοντας την αναφορά της Netta στο κίνημα #MeToo, και το Michael Schulte που αναφερόταν στο θάνατο του πατέρα του. Επίσης, επισημαίνεται σαφώς ότι το SRF θα έχει την τελική απόφαση όταν πρόκειται για διοργάνωση της Ελβετικής συμμετοχής, προϊδεάζοντας ίσως ότι ακριβά ή περίπλοκα projects δεν θα προτιμηθούν.

Δεν μένει παρά να δούμε πως θα εξελιχθεί ο νέος τρόπος επιλογής εκπροσώπου της Ελβετίας στην προσεχή Eurovision και αν θα έχει καλύτερη τύχη στο διαγωνισμό.


Η ιστορία της Ελβετίας στη Eurovision με μια ματιά…
  • Η πρώτη διοργανώτρια χώρα (Lugano, 1956)
  • H πρώτη νικήτρια χώρα (1956, Lys Assia – Refrain)
  • Συνολικά 59 συμμετοχές (εκτός από το 1995, 1999, 2001 και 2003)
  • Συμμετοχή σε 48 τελικούς (από τότε που θεσπίστηκαν οι ημιτελικοί μόνο σε 4!)
  • Έχει συνολικά δύο νίκες (1956, 1988 Céline Dion – Ne partez pas sans moi)
  • Καλύτερη θέση που έλαβε μετά τη θέσπιση των ημιτελικών το 2005 με τους Vanilla Ninja και το Cool vibes (8η)
  • Έχει καταλάβει 9 φορές την τελευταία θέση (1964, 1967, 1974, 1998, 2004 semifinal, 2010 semifinal, 2011, 2015 semifinal, 2016 semifinal)
  • Έχει λάβει 4 φορές μηδέν βαθμούς (1964, 1967, 1998, 2004 semifinal)

Μείνετε συντονισμένοι στον OGAE Greece για όλα τα νέα από το διαγωνισμό της Eurovision!

[Πηγή: wiwibloggs.com, wikipedia, Φωτογραφία: YouTube]

Written by 

Related posts

ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟΥ