ΕΛΒΕΤΙΑ: Αλλαγή σχεδίων για τη Eurovision 2019!

Μπορεί να βρισκόμαστε στο τέλος του καλοκαιριού, κάτι λιγότερο ή περισσότερο από 9 μήνες από την επόμενη Eurovision στο Ισραήλ, μπορεί η πόλη που θα διοργανώσει τον διαγωνισμό αλλά ούτε και οι ημερομηνίες που θα διεξαχθεί να μην έχουν ακόμα ορισθεί, ωστόσο η εκδήλωση ενδιαφέροντος και οι διεργασίες των χωρών που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη Eurovision 2019 έχουν ήδη ξεκινήσει.

Έτσι, λοιπόν, η πρώτη, χρονικά, διοργανώτρια αλλά και νικήτρια χώρα στην ιστορία του μεγάλου μουσικού διαγωνισμού της Ευρώπης, Ελβετία, μαζί με την επιβεβαίωση της συμμετοχής της στο διαγωνισμό του Ισραήλ, έχει ήδη ανακοινώσει ότι αλλάζει τη διαδικασία επιλογής του εκπροσώπου της.

Ως γνωστόν, η Ελβετία εκπροσωπήθηκε στη Λισαβόνα από το μουσικό δίδυμο Zibbz με το τραγούδι Stones σε σύνθεση και στίχους των Corinne Gfeller, Stee Gfeller, Laurell Barker. Η Ελβετική συμμετοχή δεν τα πήγε καλά, αφού δεν κατάφερε να προκριθεί στον Μεγάλο Τελικό, και κατέλαβε την 13η θέση, με 86 βαθμούς.

Αυτή, όμως, ήταν η 4η συνεχόμενη χρονιά που η Ελβετία αποκλείστηκε από τον Μεγάλο Τελικό…

Με βάση αυτό το δεδομένο, ο Ελβετικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός SRF δημοσίευσε επιπλέον λεπτομέρειες για την επιλογή του 2019. Αν και η επίσημη ανακοίνωση του SRF αναφέρεται σε μέτρα «λιτότητας», οι συνεχόμενες αποτυχίες των τελευταίων χρόνων δεν αποκλείεται να έπαιξαν το ρόλο τους.

Στη θέση, λοιπόν, του καθιερωμένου εθνικού τελικού «Die Entschediungsshow», η SRF θα έχει τώρα μια ομάδα κοινού 100 ατόμων και μια διεθνή κριτική επιτροπή 20 μελών, από πρώην συμμετέχοντες της Eurovision, που θα επιλέξουν το τραγούδι. Αυτό δεν θα μεταδοθεί τηλεοπτικά, με το νικητήριο τραγούδι να δημοσιεύεται κάποια στιγμή μετά την επιλογή, μέσα στον επόμενο χρόνο.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι πρόκειται για μια διαδικασία εσωτερικής επιλογής…

Η επιλογή των 100 μελών της επιτροπής του κοινού θα γίνει μέσα από μια διαδικασία συμμετοχής σε πολλαπλές έρευνες, τις οποίες καλούνται να συμπληρώσουν μέσα από το επίσημο site του SRF. Σκοπός αυτής της διαδικασίας είναι τα άτομα που θα επιλεγούν να έχουν μια ευρύτερη ευρωπαϊκή αίσθηση για τη μουσική. Κάθε ένας από τους διαφορετικούς γλωσσόφωνους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς της χώρας SRF (German), RTS (French), RSI (Italian) και RTR (Romansch) μπορεί να δώσει wildcards.

Οι Ελβετοί πολίτες που επιθυμούν να λάβουν μέρος στη διαδικασία επιλογής μελών για την επιτροπή του κοινού μπορούν να ξεκινήσουν να συμπληρώνουν τις απαιτούμενες έρευνες εδώ.

Η διαδικασία υποβολής συμμετοχών ξεκινά από αύριο, καθώς τα τραγούδια μπορούν να υποβληθούν από τους καλλιτέχνες, τους συνθέτες ή τους στιχουργούς online στο SRF από την 1η Σεπτεμβρίου (από τις 12:00 CET) μέχρι την 1η Οκτωβρίου.

Το SRF έδωσε ακόμη και κάποιους κανόνες για το είδος των τραγουδιών που ψάχνει. Αυτοί προτείνουν τραγούδια που σχετίζονται με «τρέχοντα γεγονότα» ή μια «συναισθηματική αντίδραση» – υπογραμμίζοντας την αναφορά της Netta στο κίνημα #MeToo, και το Michael Schulte που αναφερόταν στο θάνατο του πατέρα του. Με άλλα λόγια αναζητά ένα σύγχρονο τραγούδι με στίχους που έχουν ένα ισχυρό, σαφές και κατανοητό μήνυμα.

Ένας συνθέτης δεν μπορεί να υποβάλλει περισσότερα από πέντε τραγούδια. Υπογραμμίζεται ότι οι εμπορικοί, θρησκευτικοί ή μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί και ιδρύματα απαγορεύεται να συμμετάσχουν στην εθνική επιλογή της Ελβετίας.

Οι αιτήσεις θα γίνονται αποδεκτές μόνο μέσω της πλατφόρμας SRG SSR και μόλις υποβληθούν, δεν μπορούν οι συντελεστές να τις αποσύρουν! Οι συνθέτες και στιχουργοί που είναι Ελβετοί υπήκοοι ή είναι κάτοικοι της Ελβετίας θα έχουν προτεραιότητα, ωστόσο η εθνικότητα δεν θα είναι ο αποφασιστικός παράγοντας, επομένως ο καθένας μπορεί να υποβάλει τραγούδια.

Όπως τονίζεται, οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς διατηρούν το δικαίωμα να συνδυάσουν τα υποβληθέντα τραγούδια με καλλιτέχνες που θεωρούν ότι ταιριάζουν καλύτερα στο τραγούδι. Τα τραγούδια που θα συμμετάσχουν στην τελική επιλογή των επιτροπών θα ανακοινωθούν μέχρι τέλος του έτους.

Επίσης, επισημαίνεται σαφώς ότι το SRF θα έχει την τελική απόφαση όσον αφορά το «στήσιμο» της Ελβετικής συμμετοχής, προϊδεάζοντας ίσως ότι ακριβά ή περίπλοκα projects δεν θα προτιμηθούν.

Δεν μένει παρά να δούμε πως θα εξελιχθεί ο νέος τρόπος επιλογής εκπροσώπου της Ελβετίας στην προσεχή Eurovision και αν θα έχει καλύτερη τύχη στο διαγωνισμό.


Η ιστορία της Ελβετίας στη Eurovision με μια ματιά…
  • Η πρώτη διοργανώτρια χώρα (Lugano, 1956)
  • H πρώτη νικήτρια χώρα (1956, Lys Assia – Refrain)
  • Συνολικά 59 συμμετοχές (εκτός από το 1995, 1999, 2001 και 2003)
  • Συμμετοχή σε 48 τελικούς (από τότε που θεσπίστηκαν οι ημιτελικοί μόνο σε 4!)
  • Έχει συνολικά δύο νίκες (1956, 1988 Céline Dion – Ne partez pas sans moi)
  • Καλύτερη θέση που έλαβε μετά τη θέσπιση των ημιτελικών το 2005 με τους Vanilla Ninja και το Cool vibes (8η)
  • Έχει καταλάβει 9 φορές την τελευταία θέση (1964, 1967, 1974, 1998, 2004 semifinal, 2010 semifinal, 2011, 2015 semifinal, 2016 semifinal)
  • Έχει λάβει 4 φορές μηδέν βαθμούς (1964, 1967, 1998, 2004 semifinal)

Μείνετε συντονισμένοι στον OGAE Greece για όλα τα νέα από το διαγωνισμό της Eurovision!

[Πηγή: wiwibloggs.com, wikipedia, Φωτογραφία: YouTube]

Written by 

Related posts