ΣΛΟΒΑΚΙΑ: Δε θα συμμετάσχει στη Eurovision ούτε το 2019!

Ακόμη μία χώρα προστίθεται στον κατάλογο με αυτές που δε θα συμμετάσχουν στη Eurovision 2019. Ο λόγος για την Σλοβακία η οποία δεν θα συμμετάσχει στον επερχόμενο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Το RTVS, ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Σλοβακίας, ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει στο διαγωνισμό και άρα για συνεχόμενη χρονιά η χώρα θα είναι απούσα.

Το EuroContest.cz σχεδίαζε να πάρει συνέντευξη από τον κ. Jaroslav Řezník, Διευθύνοντα Σύμβουλο του RTVS, ωστόσο δεν υλοποιήθηκε. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι μόλις εχτές η κ. Paní Rusnáková, εκπρόσωπος τύπου του RTVS, ανακοίνωσε ότι η Σλοβακία δεν θα επιστρέψει στην Eurovision στο προσεχές μέλλον.

Συγκεκριμένα η δήλωση της είχε ως εξής: <<Η μακροχρόνια άποψη του RTVS παραμένει αμετάβλητη. Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision είναι πέρα από τις οικονομικές μας δυνατότητες, οπότε το RTVS δεν θα συμμετάσχει.>>

Πολλοί βέβαια έκαναν εικασίες πως ο κρατικός φορέας της Σλοβακίας σκεφτόταν την επιστροφή του έπειτα από τα φετινά αποτελέσματα της Τσεχίας. Δηλαδή πίστευαν πως η θέση που πέτυχε η Τσεχία, την καλύτερη στην ιστορία της, θα τους έκανε να δουν ξανά πιο ζεστά το όλο θέμα της εκπροσώπησης της χώρας στο διαγωνισμό. Αλλά, όλα αυτά δεν επαληθεύθηκαν.

Λίγα λόγια για την πορεία της χώρας στο διαγωνισμό!

Η Σλοβακία, παρά τη μη επιτυχημένη προσπάθεια της το 1993, ξεκίνησε να συμμετάσχει στη Eurovision επίσημα το 1994. Από το ντεμπούτο της το 1994 μέχρι και σήμερα, η χώρα έχει συμμετάσχει συνολικά 7 φορές. Το καλύτερο αποτέλεσμα της Σλοβακίας ήταν το 1996, όταν ο Marcel Palonder τερμάτισε 18ος με το τραγούδι “Kým nás máš”. Η χώρα έχει ιστορικό αποχώρησης και επιστροφής στον διαγωνισμό. Δε συμμετείχε το 1995 και το 1997. Στη συνέχεια αποσύρθηκε από το διαγωνισμό εντελώς μεταξύ του 1999 και του 2008 και πάλι από το 2013 έως σήμερα.

Η πρώτη συμμετοχή της χώρας: Tublatanka – “Nekonečná pieseň” – ESC 1994 – 19η θέση με 15 βαθμούς

Η καλύτερη θέση της χώρας: Marcel Palonder – “Kým nás máš” – ESC 1996 – 18η θέση με 19 βαθμούς

Όλες οι συμμετοχές της Σλοβακίας από το 2009 έως το 2012 απέτυχαν να προκριθούν από τους ημιτελικούς. Η συμμετοχή του 2011 ”I’m Still Alive” πλησίασε την πρόκριση, καταλαμβάνοντας την 13η θέση και 48 βαθμούς στον ημιτελικό. Ήταν επίσης η πρώτη σλοβακική συμμετοχή που ήταν εξ ολοκλήρου στα αγγλικά. Ένα ακόμα αξιοσημείωτο γεγονός αφορά τη συμμετοχή του 2010 (“Horehronie”). Η Kristina παρόλο που δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό (16η θέση – 24 βαθμοί), το βίντεο με την εμφάνιση της στον ημιτελικό είναι ένα από τα πιο δημοφιλή στο επίσημο κανάλι της Eurovision.

Το χειρότερο αποτέλεσμα για τη χώρα ήρθε στη τελευταία εκπροσώπηση της το 2012. Τότε συμμετείχε ο Max Jason Mai, ο οποίος τερμάτισε τελευταίος με μόλις 22 βαθμούς στον στο δεύτερο ημιτελικό με το “Don’t Close Your Eyes”. Το RTVS είχε δηλώσει ότι ο λόγος της απόσυρσής τους ήταν το υψηλό κόστος συμμετοχής και όχι τα κακά τους αποτελέσματα στο διαγωνισμό.

Ποια είναι η αγαπημένη σας συμμετοχή από την Σλοβακία; Θα επιθυμούσατε την επιστροφή της;

Γιώργος Φλίγκος

[Πηγή: EuroContest.cz]

Γιώργος Φλίγκος
Γιώργος Φλίγκος
Απόφοιτος του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολούμαι με την ψυχολογία και την εκπαίδευση, ενώ ταυτόχρονα λατρεύω τα πειράματα και τις χημικές αναλύσεις στο εργαστήριο. Η Eurovision είναι ένα μικρόβιο που το κόλλησα από μικρός και είναι η δεύτερη μεγάλη μου αγάπη μετά τα παιδιά και τα ταξίδια.

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Να πω την αλήθεια θα ήθελα όλες οι χώρες που έχουν το δικαίωμα να διαγωνιστούν, να συμμετέχουν κάθε χρόνο. Η Σλοβακία τώρα, δείχνει ότι δεν θέλει αλλά κυρίως δεν μπορεί να αντεπεξέλθει οικονομικά. Είναι ακριβό “σπορ” η Eurovision και αν δεν υπάρχει το ανάλογο ενδιαφέρον από το τηλεοπτικό κοινό της χώρας τότε είναι λογική η αποχή.

    • Nai kai esu twra theleis na mou peis oti to proin etero imisi í Tsexia einai plousia kai ta paei poli kala sto diagonismo, Eleos otan grafetai kati, tekmiriosteto swsta

      • Η Τσεχία οικονομικα ειναι σε καλύτερη μοίρα και απο την Σλοβακία και απο την Ελλάδα οποτε το σχόλιο σου δεν έχει λογική.. Επίσης απο τοτε που επέστρεψε εχει αρχίσει να παίρνει πιο σοβαρά τον διαγωνισμό επομενως μηπως εσυ πρεπει να τεκμηριώνεις σωστα τις απαντήσεις σου ;; (για να μην παρεξηγηθώ το λεω τελειως φιλικά)

  2. @Dimmis
    Δεν είναι ανάγκη μία χώρα να είναι πλούσια για να συμμετέχει και να πηγαίνει καλά στον διαγωνισμό. Το θέμα είναι ότι δεν μπορεί να πληρώνει ένας ραδιοτηλεοπτικός φορέας ένα προϊόν που δεν έχει το απαιτούμενο ενδιαφέρον από το κοινό, άρα και τα ανάλογα έσοδα από χορηγούς, διαφημίσεις, κ.τ.λ…

    Επίσης αρκετοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς δεν σημαίνει απαραίτητα ότι “ακολουθούν” την οικονομία της χώρας τους. π.χ Ελλάδα… Η ΕΡΤ είναι ένας κερδοφόρος οργανισμός και συμμετέχει σε ένα ακριβό τηλεοπτικό show αφού και μπορεί και εισπράττει χρήματα από διαφημίσεις αφού είναι ένα πρόγραμμα με μεγάλη τηλεθέαση στη χώρα μας, ενώ η οικονομία μας είναι χάλια.
    Η Τσεχία πιθανόν να ανήκει σε αυτή τη κατηγορία. Μετά την επιστροφή της, όπως έγραψε ένας φίλος πιο πάνω, ασχολείται ουσιαστικά με τον διαγωνισμό και έχει καλύτερα αποτελέσματα. Όχι επειδή είναι πλούσια χώρα.

    • Υ.Γ. Στην Εurovision δεν παίρνουν μέρος τα υπουργεία οικονομικών, αλλά ραδιοτηλεοπτικοί φορείς.
      Στην προκειμένη περίπτωση αναφερόμουν στο RTVS και όχι γενικότερα στην χώρα, γι’ αυτό έκανα λόγο (στο πρώτο σχόλιο μου) για το “τηλεοπτικό ενδιαφέρον”.

  3. Καλά και η Σλοβακία όσα χρόνια έστελνε συμμετοχές η μια ήταν πιο τραγική απ την άλλη με μόνη αξιοπρεπή αυτή του 2011.. Να τα λέμε και αυτά. Απ την άλλη όμως έτσι όπως έχει καταντήσει ο διαγωνισμός οι χώρες που αρνούνται να επιστρέψουν καλά κάνουν, δεν είναι χαζές. Σου λέει δε πρόκειται να μας ψηφίσει κανείς, οι επιτροπές δε ξέρουμε τι ορέξεις έχουν κάθε χρόνο και ΑΝ θα ήμαστε στις προτιμήσεις τους κλπ κλπ …. Η Τουρκία πχ έκανε ακόμη πιο ξεκάθαρο τον λόγο που σταμάτησε να συμμετέχει και έχει να κάνει με τις επιτροπές

    • Η Τουρκία σταμάτησε να συμμετάσχει γιατί ο Ερντογάν είναι δικτάτορας και δεν ήθελε ο δυτικός πολιτισμός να εισέρχεται στην χώρα του… Ήθελε τη χώρα του απομονωμένη…

    • Οι επιτροπες ειναι προφασεις φιλε μου. Η Τουρκια δεν συμμετεχει διοτι στην ισλαμικη ατζεντα του πατρις ισλαμ οικογενεια του Ερντογαν δεν χωρανε οι Κοντσιτες, τα γκει ζευγαρια της Ιρλανδιας, Νετες που λενε με θρασος στους αντρες I’m not your toy και τοσα αλλα. Μιλαμε γι την Τουρκια, τη χωρα που απαγορευει τη wikipedia, κατα καιρους το twitter και που ασκει λογοκρισια σε οποιο βιντεο κλιπ παιζεται στην τηλεοραση και δειχνει γυμνο γυναικειο ποδι πανω απο τη γαμπα. Οι επιτροπες ηταν μια εξαιρτικη προφαση. Τι θα ελεγε δηλαδη, δεν συμμετεχω για να μην μεταδιδω εικονες με ομοφυλοφιλους στα σπιτια των Τουρκων???

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ