ΙΣΡΑΗΛ: Η Eurovision 2019, η Ιερουσαλήμ και το μποϊκοτάζ (VIDEO)!

Μπορεί η φετινή Eurovision να έχει ολοκληρωθεί εδώ και μόλις τέσσερις ημέρες, αλλά οι αντιδράσεις για τη νίκη του Ισραήλ ανά την Ευρώπη δεν έχουν κοπάσει. Έτσι, λοιπόν, ο διαγωνισμός του 2019 άρχισε -επί της ουσίας- στις 13 Μαΐου 2018, δηλαδή την επομένη του τελικού της Λισαβόνας, και δεν προοιωνίζεται ευοίωνος.

Η φράση της Netta Barzilai, «Του χρόνου στην Ιερουσαλήμ», ήταν αρκετή έτσι ώστε να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων περί πολιτικοποίησης του μουσικού θεσμού. Η πόλη της Ιερουσαλήμ έχει φιλοξενήσει τον διαγωνισμό τόσο το 1979 όσο και το 1999.

https://www.youtube.com/watch?v=bIk2qTnFwdI

Στο ίδιο μήκος κύματος με τη φετινή νικήτρια κινήθηκε κι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu, σε «τιτίβισμά» του.

Παρ’ όλα αυτά, η Ιερουσαλήμ είναι αντικείμενο διαμάχης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και το καθεστώς της δεν έχει διευθετηθεί. Μάλιστα, η διεθνώς αναγνωρισμένη πρωτεύουσα του Ισραήλ είναι το Τελ Αβίβ. Σε πολιτικό επίπεδο, όμως, δύο ημέρες μετά τον τελικό της Eurovision στη Λισαβόνα, οι ΗΠΑ μετέφεραν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ κι άνοιξε ο ασκός του Αιόλου. Στη Λωρίδα της Γάζας ξέσπασαν ταραχές, τη Δευτέρα (14/05), και σκοτώθηκαν 59 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 2.700. Κατ’ επέκταση, λοιπόν, ο διαγωνισμός του 2019 απέκτησε πολιτική χροιά.

Στο άλλο άκρο της Ευρώπης, στην Ισλανδία, γίνεται διαδικτυακή εκστρατεία συλλογής υπογραφών ώστε η χώρα να μην συμμετάσχει στον διαγωνισμό του 2019. Η συγκεκριμένη κίνηση, μάλιστα, έχει υποστηριχθεί από περισσότερους από 17.000 ανθρώπους. Πολλοί καλλιτέχνες, όπως ο Daði Freyr (δεύτερος στον εθνικό τελικό του 2017), κάλεσαν σε μποϊκοτάζ και, μάλιστα, ο εν λόγω καλλιτέχνης ανακοίνωσε πως δεν θα λάβει μέρος στο Söngvakeppni που είναι ο τρόπος επιλογής του τραγουδιού του νησιού για τη Eurovision.

Ο Paul Oscar, ένας διάσημος μουσικός παραγωγός της Ισλανδίας, με ανάρτησή του στο Facebook, επισήμανε ανάμεσα σε άλλα: «Ας μποϊκοτάρουμε τη Eurovision 2019. Το να μην συμμετέχουμε σε έναν διαγωνισμό δεν συγκρίνεται με τη σφαγή του Ισραήλ στην Παλαιστίνη. Ποιος νοήμων άνθρωπος θέλει να εμφανιστεί στην Ιερουσαλήμ, όταν το αιματοκύλισμα γίνεται ακριβώς δίπλα; Εγώ, πάντως, όχι».

Εντούτοις, ο διευθυντής προγράμματος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης της Ισλανδίας (RÚV), Skarphéðinn Guðmundsson, ανέφερε την Τρίτη (15/05) ότι η «Ισλανδία δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμα τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό του 2019 και το RÚV θα αποφασίσει έχοντας υπόψη τη διένεξη Ισραηλινών και Παλαιστινίων». Ο ίδιος, όμως, έσπευσε να σημειώσει: «Περιμένουμε ότι θα λάβουμε μέρος στη Eurovision και την επόμενη χρονιά όπως κάνουμε, άλλωστε, κάθε χρόνο».

Στην Ιρλανδία, ο δήμαρχος του Δουβλίνου, Mícheál Mac Donncha, τόνισε σε ειδησεογραφικό ιστότοπο της χώρας του ότι θα ήταν υπέρ ενός μποϊκοτάζ: «Νομίζω ότι οι τρομακτικοί βασανισμοί του παλαιστινιακού λαού πρέπει να επισημανθούν. Θα υποστήριζα ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να στείλουμε εκπρόσωπο». Επίσης, η Ευρωβουλευτής της Ιρλανδίας και μέλος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Nessa Childers, έγραψε στο Twitter: «Ιερουσαλήμ; Το μυαλό διστάζει. Νόμιζα στο Τελ Αβίβ».

Φωνές περί μποϊκοτάζ υπάρχουν και στη Σουηδία. Συγκεκριμένα, το Αριστερό Κόμμα το οποίο κατέχει 21 έδρες στο Κοινοβούλιο της χώρας, με ανακοίνωσή του στην τοπική ιστοσελίδα του στο Μάλμε, κάλεσε σε «αποκλεισμό του Ισραήλ από τη Eurovision». Ειδικότερα, τονίζεται μεταξύ άλλων: «Παρά τη διεθνή καταδίκη, το Ισραήλ συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Έτσι, προτρέπουμε τη Eurovision να μποϊκοτάρει το Ισραήλ. Είναι εντελώς απαράδεκτο το Ισραήλ να φιλοξενήσει αυτόν τον γιγαντιαίο μουσικό διαγωνισμό τη στιγμή που η κατοχή (σ.σ. των παλαιστινιακών εδαφών) συνεχίζεται. Θέλουμε το Ισραήλ να αποκλειστεί από τη Eurovision για ανθρωπιστικούς λόγους».

Σωτήρης Χαραλαμπόπουλος

[Φωτογραφίες: economy365.gr]

19 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δε γινεται ο διαγωνισμος να μη γινει στο Ισραηλ.
    Αν αλλαξει τοπο,τοτε ειναι που θα ειναι ο διαγωνισμος συνδεδεμενος με την πολιτικη.

    Απλως ας το κανουν στο τελ αβιβ η καπου αλλου εκτος της ιερουσαλημ.

    • φιλε η τελ αβιβ η να μην συμετεχη καμια χωρα μακαρι μποικοταζ και απο ελλαδα κυπρο ακου ιερουσαλιμ αν απετχοθν πανω απ ο10 χωρες θα θεωρηθει μεγαλη αποτυχια για τον διαγωνισμο

  2. Συμφωνώ 100% να αποκλειστεί το Ισραήλ από τον διαγωνισμό εαν επιμένει σε όλα τα παραπάνω ή ακόμα και να μην γίνει καθόλου του χρόνου. Αγαπώ τον διαγωνισμό, αλλά όλα έχουν ένα όριο!

  3. Εννοειται πως στο τέλος ΟΛΕΣ οι χώρες θα συμμετάσχουν ο,τι και να συζητιέται τώρα.Οπως έγινε και τις προηγούμενες διοργανώσεις του ισραηλ…επεισοδιακού θα είναι σίγουρα ο μελλοντικός διαγωνισμός αλλά με όλες τις χώρες μέσα χωρίς αμφιβολια

    • Δεν είναι το ίδιο. Το μέγεθος του διαγωνισμού πριν 20 χρόνια, πολύ περισσότερο πριν 40, ήταν πολύ μικρότερο. Ο διαγωνισμός του ’99 έγινε για παράδειγμα με κοινό 1.000 ατόμων, όλοι με προσκλήσεις, για λόγους ασφαλείας. Είναι δυνατόν να γίνει το ίδιο εν έτει 2019;

  4. μ άλιστα!εκτενές πολιτικο αρθρο λοιπον απο τον ogae!αντε λοιπον να ασχολειθητε και με τα μνημονια,τα πυρηνικα του ιράν κ την τρυπα του οζοντος!το εκαστος στο ειδος του ελπίζω να το μαθετε!συγχωρεστε με φιλοι γιουροφαν για το υφος μου αλλα δν μπορω να διαβαζω ανακοινωσεις αριστερων κ σοσιαλιστικων κομματων σε ενα site με θεμα τη γιουροβιζιον!σε ενα πολιτικο site το καταλαβαινω απολυτως…!οσο για την ισλανδια μη σωσει κ συμμετασχει θα γλιτωσουμε απο τις αγγλοφωνες κλισεδιαρικες συμμετοχες της!οσο για τον paul oscar τι ν α πει κανεις μου φτανει η ανεκδιηγητη συμμετοχη του το 1997 με την τσοντα επι σκηνής..και μου το παιζε και σουπερ σταρ παναθεμα τον!

    • Μάλλον ξεχνάς ότι η συμμετοχή μιας χώρας είναι ευθύνη της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και όχι κάποιου τραγουδιστή ή δισκογραφικής. Εννοείται ότι μια συμμετοχή μπορεί να μην παραστεί κάποια χρονιά αν κριθεί απαραίτητο από έναν δημόσιο οργανισμό π.χ ΕΡΤ, RAI, κ.τ.λ… που ελέγχεται από το κράτος – πολιτικούς και εννοείται ότι θα πουν την άποψή τους εαν συντρέχουν σοβαροί λόγοι.

      Είτε σ’ αρέσει, είτε όχι, αν η οποιαδήποτε Ευρωπαϊκή χώρα που συμμετέχει στον διαγωνισμό αποφασίσει να μην πάρει μέρος μία χρονιά, θα είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής απόφασης. Πολλές φορές έχει γίνει κάτι ανάλογο στο παρελθόν.
      Γιατί τώρα σου κάνει εντύπωση;
      Τέλος αν μια χώρα έχει ενστάσεις για τον τόπο διεξαγωγής του διαγωνισμού ή εκφράζει την δυσαρέσκειά της με μια πιθανή αποχή, δεν θα πρεπε να μας ενημερώσει ένα σωματείο όπως αυτό του OGAE;;;
      Θεωρείς ότι δεν αφορά τους φαν της Eurovision αν κάποια χώρα του χρόνου δεν θα πάρει μέρος;

      Ας μην λέμε ότι θέλουμε. Το άρθρο αυτό είναι κατατοπιστικότατο για τις αντιδράσεις που υπάρχουν για την πολιτική επιλογή του Ισραήλ να γίνει ο διαγωνισμός σε μία πόλη που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.
      Όπως είπα και παραπάνω το καλύτερο θα ήταν να αποκλειστεί το Ισραήλ από τον διαγωνισμό εφόσον συνεχίζει τις ίδιες τακτικές.

    • Ενώ τα Τραβελια , τα μούσια και τα ερωτικά παιχνίδια μεταξύ ανδρών είναι τέχνη επι σκηνής Γιουροβίζιον

      • οκ αν θεωρης πιο σοβατο αυτο απο δολοφονιες μικρων παιδιον τι να πω

  5. Φυσικά, η Τουρκία που κατέχει τη μισή Κύπρο, παραβιάζει την ΑΟΖ της και όλο το Αιγαίο καθημερινά, καλώς να επιστρέψει, στρώνουμε τα χαλιά να τους υποδεκτούμε και η αγωνία των φαν κλαμπ κάθε χρόνο μεγαλώνει για το πότε επιτέλους θα επανέλθει η χώρα που μας χάρισε τόσα σουξέ. Τόσο μας κόβει άλλωστε.

  6. Μια χαρά θα γίνει ο διαγωνισμός στο Ισραήλ. Δεν δόθηκε τυχαία στο Ισραήλ η νίκη, πιστεύω ότι θα κάνουν το καλύτερο δυνατό για να παρουσιάσουν υπερθέαμα, υπάρχει το χρήμα και η ανάγκη ‘καλής γνώμης΄τουλάχιστον της Ευρώπης ζητείται. Μια χαρά συμμετείχαν όλοι στη Τουρκία το 2004, ακόμη και η ίδια και η Κύπρος. Όλα αυτά από τώρα τα ακούω βερεσέ…

    • Νασο να υποθεσω οτι εισαι 15χρονο αφου δεν μπορεις να καταλαβεις την διαφορα στο παραδειγμα που εφερες….Με την τουρκια εχουμε και θα εχουμε διαφορες αλλα η τελευταια αντιπαραθεση μας που ειχε θυματα εγινε τον Αυγουστο του 96 στην Κυπρο με θυματα τους Ισαακ και Σολωμου,οταν στο ισραηλ ο στρατος σκοτωνει αθωο κοσμο σχεδον καθε μερα χροοοοονια τωρα….
      Οσο για την “ευσιγκινητη” ευρωπη που εβγαλε και 1η την τζαμαλα γιατι συγκινηθηκε απο την ιστορια της γιαγιας της,που ακριβως ηταν οταν η Μαριζα Κωχ τραγουδησε τον θρηνο της Κυπρου για εναν πολεμο και μια διχοτομηση που συνεβαινε εκεινη την στιγμη και οχι χρονια πριν οπως περιεγραφε το τραγουδι της ουκρανιας???Μια Μαριζα Κωχ που τραγουδησε εχοντας απεναντι της αστυνομικο σκοπευτη ως ασφαλεια για να μην την σκοτωσει καποιος ενω τραγουδουσε και ομως οχι 1η δεν βγηκε αλλα αγνοηθηκε!!!!!Επιλεκτικη ευαισθητοποιηση του κ@λου…..

      Σ.Σ. αν η Συρια ηταν μελος της ebu και ειχε κερδισει,θα της ειχε αφαιρεθει ο διαγωνισμος απο προχθες και οποιος καταλαβε καταλαβε!!!!!!

    • Ζεις εντελώς εκτός πραγματικότητας. Μάθε τι γίνεται εκεί τα τελευταία 60 χρόνια.

  7. Ας επανέλθουμε στην πραγματικότητα
    Όταν έχεις ένα κράτος τρομοκράτη πιυ σφαγιάζει το αποκλείεις από κάθε διεθνή συμμετοχή όπως Ολυμπιακούς παγκόσμια κλπ Σε μικρότερης σημασίας είναι και η Γιουροβίζιον
    Όποτε ναι το Ισραήλ δρν πρέπει να συμμετάσχει σε μια υποτιθέμενη δημοκρατική Ευρώπη και σε ένα διαγωνισμό που μας τα έχουν πρήξει για τα δικαιώματα κάποιας μερίδας που με τα καραγκιοζιλίκια σε κάνει να μην τολμάς να λες ότι βλέπεις Γιουροβίζιον
    Ας με πείτε όπως θέλετε αλλά περισσότερο ομοφοβικοί είναι όλοι εκείνοι που οργανώνουν τα λεγόμενα gay parade όπου με τα καρναβάλια αυτά περιθωριοποιούν τους gay γιατί αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα Πρπαφατο παράδειγμα ο αξιοπρεπέστατος ηθοποιός που έπαιζε στην νταντά και ο οποιος πέθανε προ μηνών
    Ποιος κατάλαβε κατάλαβε αν και δε νομίζω
    Ας καθίσουν οι gay να σκεφτούν ποιος τελικά επωφελείται από όλα υτα και πιο είναι οι πραγματικοί ρατσιστές
    Τέλος για την ΓιουροβιζιΟν επεοδη ο διαγωνισμός θα γίνει στο ισραηλ καλό θα ήταν να πήγαινε Παλαιστίνιος εκπρόσωπος είτε για την Παλαιστίνιος είτε μέσω άλλης χώρας
    Φυισικα δεν θα γίνει και ποσό μάλλον από Ελλάδα

    • βαθυτατα ομοφοβικος,αντισημητικος κ σκοταδιστικος ο λόγος σου!σε λαθος site εισαι!!

      • Εάν εσυ θεωρείς ότι παρελάσεις με τα οπίσθια έξω είναι δείγμα πολιτισμού και αξιοπρέπειας τότε λυπάμαι αλλά έχεις πολλά απωθημένα Σε παράπεμπω στη ζωή και στις δηλώσεις του Χρήστου Σιμαρδανη που πέθανε προ μηνών
        Ως προς τα σκοταδιστικά και αντισημιτικά πιυ τα έχετε καραμέλα λόγω ελλείψης επιχειρημάτων εσυ για να πας Γιουροβίζιον αφού μάλλον για αυτό μόνο ζεις θυσιάζεις τα πάντα αρκεί να βρεθείς στην άρενα ή να το δις αυτήν τηλεόραση Δώσε και τη Μακεδονία και τη Θράκη αρκεί να βλέπεις Γιουροβίζιον !!!!!!!
        Το να σκοτώνεις μωρά παιδιά δρν είναι άμυνα αλλά τρομοκρατία εκτός και αν τα βιντεο είναι και αυτά κατασκευασμένα κατά των Ισραηλινών. Δεν σε είδα να κόπτεσαι για τους αμάχους που κατακρεούργησαν και τα μωρά
        Εγκληματίες Πολέμου είναι
        Μην ανησυχείς θα πάει η Ελλάδα στην Γιουροβίζιον Μην αγχώνεσαι

  8. Αηδιες.Το ισραηλ έχει κάθε δικαίωμα να απαντήσει στις παραβιάσεις και τις απειλές κατά της εθνικής του κυριαρχίας. Πρόκειται για ζήτημα που δεν αφορά την ευρώπη καθώς μετά από πολλές προτάσεις ειρήνης οι άραβες παλαιστίνιοι αρνούνται να συνεργαστούν.Επίσης οι διπλανοί άραβες αδιαφορούν.Το ισραήλ θα διοργανώσει τον διαγωνισμό και είναι και απ τους πιο ασφαλείς. Οσο για τις συγκεκριμένες χώρες που το παίζουν ανθρωπιστές ας βοηθούν ουσιαστικά όταν πρέπει και όχι μη συμμετέχοντας σε ένα μουσικό διαγωνισμό τραγουδιού

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ