ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Πως τα πηγαίνουν οι χώρες στον τελικό σε σύγκριση με τους ημιτελικούς;

To 2004 ήταν χρονιά σταθμός για την Eurovision αφού εισάγεται σε μόνιμη βάση ο θεσμός των ημιτελικών με ένα show μέχρι το 2007 και με δύο από το 2008 μέχρι σήμερα. Μία διαδικασία από την οποία πρέπει να περάσουν όλες οι χώρες πλέον εκτός από τις Big-5 και την διοργανώτρια χώρα.

Δέκα χώρες από κάθε show κερδίζουν τα χρυσά εισιτήρια για τον Μεγάλο Τελικό. Εκεί τι γίνεται όμως;

Στις περισσότερες περιπτώσεις η χώρα καταλαμβάνει είτε την θέση που κατέλαβε στον ημιτελικό ή κατώτερη.

Υπάρχουν όμως και οι εξαιρέσεις; Φυσικά!!! Σχεδόν κάθε χρονιά, μία με δύο χώρες καταφέρνουν στο Μεγάλο Τελικό να καταλάβουν υψηλότερη θέση απ’ ότι στον ημιτελικό.

Πότε έγινε αυτό;

Αρχικά την πρώτη χρονιά, το 2004 όπου η Ουκρανία με τη Σερβία-Μαυροβούνιο δίνουν μεγάλη μάχη. Ενώ στον ημιτελικό η Ουκρανία κατέλαβε την 2η θέση, στον τελικό κατάφερε να βρεθεί μπροστά από την Σερβία-Μαυροβούνιο η οποία είχε κερδίσει τον ημιτελικό.

Την επόμενη χρονιά η δικιά μας Έλενα κέρδισε τον μεγάλο Τελικό χωρίς να περάσει τότε από ημιτελικό. Δύο, όμως, χώρες κατέλαβαν  καλύτερη θέση στο τελικό από ότι στον ημιτελικό. Το Ισραήλ, αν και πέρασε 7ο από τον ημιτελικό, στο τελικό κατάφερε με μία εκπληκτική εμφάνιση από την Shiri Maymon να βρεθεί στο τοπ-5 της βαθμολογίας και συγκεκριμένα στην 4η θέση.  Την 5αδα επίσης έκλεισε η έκπληξη εκείνης της χρονιάς Λετονία, η οποία αν και πέρασε στο παραπέντε στον Τελικό, αφού τερμάτισε μόλις 10η, κατάφερε να βρεθεί στην 5η θέση του Τελικού, και μάλιστα για αρκετό διάστημα είχε βρεθεί και στην κορυφή της βαθμολογίας κατά την διάρκεια της βραδιάς.

Ερχόμαστε στο 2006 και την Αθήνα. Ο Dima Bilan κάνει την πρώτη του εμφάνιση στη σκηνή της Eurovision για λογαριασμό της Ρωσίας. Στον ημιτελικό τερματίζει 3ος για να βρεθεί μία ανάσα από την κορυφή στον μεγάλο τελικό αφού κατάφερε να τερματίσει στη 2η θέση πίσω από τα τέρατα της Φινλανδίας.

Στο Ελσίνκι την επόμενη χρονιά το μεγάλο σοκ έρχεται από τον αποκλεισμό της Κύπρου μας. Ωστόσο, ένα άλλο φαβορί, η Βουλγαρία, καταφέρνει να περάσει ως 6η και να βρεθεί για πρώτη φορά στο Τελικό στην ιστορία της. Στον τελικό θα βελτιώσει κι άλλο την επίδοση της και θα βρεθεί για πρώτη φορά στο τοπ-5.

Το 2008 στο Βελιγράδι θα επαναληφθεί για δεύτερη φορά η ιστορία της Κωνσταντινούπολης. Αν και η Ρωσία τερμάτισε 3η στον πρώτο ημιτελικό πίσω από την Καλομοίρα αλλά και την Sirusho, θα καταφέρει και πάλι ο Dima BIlan να βελτιώσει την απόδοση του στο τελικό και αυτή την φορά από την 3η θέση να βρεθεί στην κορυφή. Στην 2η θέση η Ani Lorak που κέρδισε τον 2ο ημιτελικό και στην 3η η Καλομοίρα μας.

Στη Μόσχα το 2009 ο μεγάλος τελικός ολοκληρώθηκε χωρίς κανένα ενδιαφέρον και εκπλήξεις. Ο Rybak έτρεχε μόνος του, ο Σάκης περιορίστηκε στην 7η θέση και καμία χώρα από τους ημιτελικούς δεν βελτίωσε την θέση της στον τελικό. Χρονικά ήταν η πρώτη φορά που συνέβη αυτό.

Μεταφερόμαστε στο Όσλο τη επόμενη χρονιά, και δύο χώρες θα καταφέρουν να βελτιώσουν τη θέση τους στην τελική κατάταξη. Το δίδυμο από την Ρουμανία, Ovi και Paula Seling από την 4η θέση του ημιτελικού θα τερματίσει στην 3η , ενώ ένα άλλο δίδυμο, αυτό της Δανίας (Chanée και N’evergreen), από 5ο  στο ημιτελικό θα τερματίσει 4ο  στον τελικό.

Το 2011 η θριαμβεύτρια της προηγούμενης διοργάνωσης Lena λαμβάνει μέρος για 2η συνεχόμενη χρονιά στη Eurovision. Νικήτρια της βραδιάς το Αζερμπαϊτζάν που, όμως, ούτε αυτό κατάφερε να κερδίσει τον δικό του ημιτελικό, αφού πέρασε ως 3ο. Για την ιστορία στην κορυφή του ημιτελικού της είχε βρεθεί όπως και το 2008, πάλι η Ελλάδα με τον Λούκα Γιόρκα. Άλλη μία χώρα, η Ουκρανία κατάφερε να βελτιώσει  και αυτή τη θέση της στον τελικό αφού από 6η τερμάτισε 4η.

Από το 2012 μέχρι και το 2015, αλλά και το 2017, καμία χώρα δεν κατάφερε να βελτιώσει τη θέση της από τον ημιτελικό στον τελικό. Αυτό το κατάφερε για τελευταία φορά το 2016 η Ουκρανία, η τέταρτη χώρα η οποία δεν κερδίζει τον ημιτελικό της (2η) αλλά κερδίζει τον τελικό. Να σημειωθεί εδώ ότι και στις 2 νίκες της Ουκρανίας (2004 και 2016) καμία από τις δύο συμμετοχές δεν κατάφερε να κερδίσει τον ημιτελικό της, ενώ και τα δύο τραγούδια ήταν δίγλωσσα. Επίσης, η Jamala κέρδισε τον μεγάλο Τελικό χωρίς να καταφέρει να κερδίσει σε καμία από τις επιμέρους βαθμολογίες της βραδιάς (επιτροπές ή κοινό).  Στην ίδια βραδιά, η αγαπημένη των fan Poli Genova βρέθηκε από την 5η θέση του ημιτελικού στην 4η του Τελικού, που ήταν και η καλύτερη της χώρας μέχρι πέρσι.

Για να δούμε φέτος…θα έχουμε εκπλήξεις στις επιδόσεις των χωρών που συμμετέχουν στον αποψινό τελικό σε σχέση με τους δυο ημιτελικούς; Σε λίγο θα ξέρουμε!

Μείνετε συντονισμένοι με τον OGAE Greece για να μάθετε όλα όσα θα συμβούν απόψε στη Eurovision 2018!

Γιάννης (Ioannis) Δανιήλ
Γιάννης (Ioannis) Δανιήλ
Ιατρός στο επάγγελμα, ασχολούμαι ως φανατικός θεατής με το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision από πολύ μικρή ηλικία, τότε που αποτελούσε την αφορμή για οικογενειακή διασκέδαση! Ως ενεργό μέλος του επίσημου σωματείου φίλων της Eurovision στην Ελλάδα OGAE Greece παρακολουθώ από κοντά το διαγωνισμό και αρθρογραφώ. Η πολυπολιτισμικότητα, η ένωση των λαών, η αγάπη για τη μουσική και το υπερθέαμα που προσφέρει ο διαγωνισμός αποτελούν τα στοιχεία που με έχουν κάνει να τον λατρέψω και να τον έχω καταστήσει σημαντικό μέρος της καθημερινότητάς μου και της διασκέδασής μου. Από το 2021 είμαι Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του OGAE Greece.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Συγχαρητήρια για το άρθρο. Αν σας πω ότι το συγκεκριμένο το σκεφτόμουν και εγώ αλλά δεν θυμόμουν άλλες εκτός από το Running Scared και τον Dima.

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ