ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Τα παρθενικά 12άρια της κάθε χώρας!

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές φράσεις του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision προέρχεται από το βαθμολογικό κομμάτι της διοργάνωσης. Ο λόγος για το περίφημο… “douze points” (ντουζ πουά) δηλαδή… οι “δώδεκα βαθμοί” που συμβολίζουν το άριστα της βαθμολογίας της κάθε χώρας και δίνονται στο πιο αγαπημένο τραγούδι της βραδιάς. Ωστόσο, το “douze points” δεν ακουγόταν στην Eurovision από πάντα! Το βαθμολογικό σύστημα τις πρώτες χρονιές του διαγωνισμού ήταν διαφορετικό και άλλαζε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. 

Το σύστημα βαθμολογίας που γνωρίζουμε και υφίσταται μέχρι και σήμερα, που περιέχει τους βαθμούς 1-8, 10 και 12, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη Eurovision 1975. Φέτος θα είναι η 43η χρονιά που το εν λόγω σύστημα θα χρησιμοποιηθεί και αναμένεται να ακούσουμε το περιβόητο “douze points” από τα στόματα 43 (ω! σύμπτωση!) εκφωνητών της κάθε χώρας. 

Μέχρι σήμερα, 52 χώρες έχουν λάβει μέρος στον διαγωνισμό, έστω και μία φορά, και έχουν απονείμει με τη σειρά τους τα 12αρια τους σε κάποια από τις υπόλοιπες χώρες.

Ποια χρονιά, όμως, έλαβε η κάθε χώρα το πρώτο της 12αρι και από ποια χώρα;

Υπάρχει κάποια χώρα που να μην έχει ακούσει ποτέ το πολυπόθητο “douze points”;

Το 1975, λοιπόν, στη Σουηδία, το πρωτοφανές δωδεκάβαθμο σύστημα βαθμολογίας, τέθηκε σε εφαρμογή για πρώτη φορά. Εννέα χώρες έλαβαν τουλάχιστον από ένα 12άρι. Το πρώτο 12αρι της ιστορίας της Eurovision, δόθηκε από την Ολλανδία (τελική νικήτρια χώρα της χρονιάς) στο Λουξεμβούργο. Ακολούθησαν το 12αρι της Ιρλανδίας στην Γαλλία, της Γαλλίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, της Γερμανίας στη Φινλανδία, του Βελγίου στην Ιρλανδία, της Τουρκίας στην Πορτογαλία, της Φινλανδίας στην Ιταλία και της Ιταλίας στην Ελβετία. Η νικήτρια Ολλανδία έλαβε συνολικά έξι 12άρια, που ήταν και τα περισσότερα της βραδιάς.

Το 1976 η Ελλάδα, μετά την απουσία της από τον διαγωνισμό της προηγούμενης χρονιάς, επιστρέφει στη Eurovision. Δυστυχώς όμως η συμμετοχή “Παναγιά μου, Παναγιά μου” με ερμηνεύτρια την Μαρίζα Κωχ, δεν καταφέρνει να αποσπάσει κανένα 12άρι. Αντιθέτως, για πρώτη φορά καταφέρνουν και βαθμολογούνται με 12 ακόμη δύο χώρες: το Μονακό (από το Λουξεμβούργο) και το Βέλγιο (από την Φινλανδία).

Το 1977 ο διαγωνισμός ταξιδεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μόλις μία χώρα ακούει για πρώτη φορά τη μαγική φράση  “douze points” και αυτή δεν είναι άλλη από την Ελλάδα μας. Το «Μάθημα Σολφέζ» καταφέρνει να αποσπάσει το 12 της Ισπανία, που έμελλε να είναι και το μοναδικό της βραδιάς για τη χώρα μας.

https://giphy.com/gifs/45gaUJbyTQ1e4LcVf9

Η πρωτεύουσα της Γαλλίας, το Παρίσι φιλοξένησε τον διαγωνισμό της Eurovision το 1978. Νικήτρια χώρα για πρώτη φορά το Ισραήλ χάρη στους Izhar Cohen & The Alphabeta που τραγούδησαν το “A Ba Ni Bi”, ένα από τα πλέον κλασσικά κομμάτια του διαγωνισμού. Το 1978, το Ισραήλ έλαβε και το πρώτο του 12άρι στην ιστορία του θεσμού, χάρη στη βαθμολογία της Ελβετίας. Συνολικά, η χώρα έλαβε έξι δωδεκάρια, τα περισσότερα της βραδιάς. Αξίζει βέβαια να αναφερθεί ότι μέχρι τη μέση της βαθμολογίας, το Ισραήλ δεν είχε λάβει κανένα 12άρι ενώ μετά το πρώτο από την Ελβετία ακολούθησαν άλλα τέσσερα συνεχόμενα! Τα πέντε αυτά 12αρια που έλαβε το Ισραήλ είναι τα περισσότερα συνεχόμενα που δόθηκαν ποτέ από το 1975 μέχρι και το 1997! Για πρώτη φορά, έλαβαν και από ένα 12άρι η Γερμανία (από την Φινλανδία) και η Ισπανία (από την Δανία).

Το 1979, η Ιερουσαλήμ φιλοξενεί τον διαγωνισμό της Eurovision. Η Ελλάδα θα τιμήσει τη συμμετοχή της Δανίας με το άριστα 12, που είναι και το πρώτο της μικρής Σκανδιναβικής χώρας στην ιστορία του διαγωνισμού. Η βραδιά βέβαια επιφύλασσε στη Δανία, άλλο ένα 12άρι και αυτό από την διοργανώτρια χώρα, το Ισραήλ!

Το 1980 το ντεμπούτο του στο διαγωνισμό κάνει το Μαρόκο, που έμελλε μέχρι σήμερα να μην διαγωνιστεί ξανά στη Eurovision πέρα από εκείνη τη χρονιά! Η χώρα της Αφρικής δεν κατάφερε να αποσπάσει κάποιο 12άρι κατά τη διάρκεια της βραδιάς (τερμάτισε με τους 7 βαθμούς της Ιταλίας), αλλά έδωσε στη Τουρκία το 12αρι, που ήταν και το πρώτο της στην ιστορία του θεσμού – αλλά και της βραδιάς εκείνης!

Στον διαγωνισμό της Eurovision 1981 τη παρθενική της εμφάνιση κάνει η Κύπρος! Το νησί της Αφροδίτης καταφέρνει με την πρώτη του συμμετοχή να αποσπάσει ένα μόνο δωδεκάρι, από την Ελλάδα, που όμως ήταν το πρώτο της στην ιστορία του διαγωνισμού! Χαρακτηριστικό της βραδιάς ήταν ότι το πρώτο 12αρι από την Κύπρο δεν πήγε στην Ελλάδα (μας έδωσε μόλις 6 βαθμούς) αλλά στην οικοδέσποινα Ιρλανδία. Ακόμη μία χώρα που έλαβε το πρώτο της 12άρι στο διαγωνισμό ήταν η Σουηδία η οποία το άκουσε από το «στόμα» της Γαλλίας.

Ρεκόρ 12αρίων (9) θα καταφέρει να κάνει το 1982 η νικήτρια Γερμανία όμως για πρώτη φορά 12άρι κέρδισε η Γιουγκοσλαβία, χάρη στη βαθμολογία της Σουηδίας!

Την άνοιξη του 1983 ο διαγωνισμός μεταφέρεται στο Μόναχο. Καμία νέα χώρα δεν λαμβάνει 12αρι σε αυτό τον διαγωνισμό, αλλά έχουμε το πρώτο 12αρι της Κύπρου προς την Ελλάδα το οποίο της το ανταμείψαμε με ένα υπέροχο ευχαριστώ (μηδέν βαθμοί!).

Όπως και το 1983, έτσι και το 1984 τα δωδεκάρια των διαγωνιζόμενων χωρών πήγαν σε χώρες που είχαν ήδη λάβει έστω και από ένα στο παρελθόν. Για την ιστορία, τα περισσότερα τα έλαβε η νικήτρια της χρονιάς, Σουηδία. Το 1985 στο Gothenburg η Νορβηγία θα ακούσει, όχι μία φορά, ούτε δύο αλλά οχτώ φορές το όνομά της στα 12άρια! Το πρώτο εξ αυτών ήρθε από την Ιρλανδία!

Από το 1986 μέχρι το 1988 δεν είχαμε κάποια νέα χώρα να μπαίνει στο κλαμπ των 12αριών. Η Αυστρία, η οποία λαμβάνει μέρος στο διαγωνισμό από το 1957, έπρεπε να περιμένει τον διαγωνισμό του 1989 για να λάβει το πρώτο της 12άρι, χάρη στην Ιταλία! Ακολούθησαν ακόμη δύο τα οποία έλαβε από το Βέλγιο και την Ελλάδα!

Zagreb 1990! Έφτασε η σειρά της Ισλανδίας να ανταμειφθεί με 12 βαθμούς! Συνολικά η παγωμένη χώρα έλαβε 12άρι δύο φορές, το πρώτο ωστόσο ήταν από το Ηνωμένο Βασίλειο!

Μετά την απόσυρση της από τον διαγωνισμό το 1976, η Μάλτα, επιστρέφει σε αυτόν το 1991 15 χρόνια μετά για να ακούσει το όνομά της δύο φορές , όσον αφορά τα 12άρια, κατά τη διάρκεια της βαθμολογίας! Το πρώτο 12άρι ήρθε από την Ιρλανδία ενώ ακολούθησε ακόμη ένα από την Σουηδία! Την επόμενη χρονιά, το 1992, όλες οι χώρες που τιμήθηκαν με 12, είχαν βρεθεί σε αντίστοιχη θέση, έστω και μία φορά, στο παρελθόν!

Το 1993 και ταξιδεύουμε μέχρι την Ιρλανδία. Όσες χώρες έχουν λάβει μέρος από το 1975 μέχρι τότε έχουν ακούσει το όνομα τους έστω μία φορά στα 12αρια, εκτός από το Μαρόκο. Νέες χώρες στο διαγωνισμό οι τρεις πρώην Γιουγκοσλαβικές, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, η Κροατία και η Σλοβενία. Η Τουρκία δίνει το 12αρι της στη Βοσνία η οποία μπαίνει στη λίστα με τις υπόλοιπες χώρες.

Το 1994 παραμένουμε στην Ιρλανδία και έχουμε 7 νέες χώρες που μπαίνουν στον διαγωνισμό. Από αυτές, οι τρεις (Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβακία) καταφέρνουν να κερδίσουν έστω από ένα 12άρι ενώ η Κροατία λαμβάνει το πρώτο της 12άρι στην ιστορία του θεσμού, τη 2η χρονιά συμμετοχής της σε αυτόν, χάρη στην Σλοβακία.

Το 1995, δεν έχουμε καμία χώρα που να κάνει το ντεμπούτο της, ούτε όμως και κάποια νέα χώρα που να κερδίζει κάποιο 12αρι. Φτάνοντας όμως στον διαγωνισμό του 1996, συναντάμε την Εσθονία η οποία κερδίζει το πρώτο της 12άρι στην ιστορία χάρη στην βαθμολογία της γειτονικής της Φινλανδίας!

Το 1997 είναι η χρονιά που η Ρωσία λαμβάνει το πρώτο της 12άρι (από την Σλοβενία) ενώ παράλληλα, το Ηνωμένο Βασίλειο που κερδίζει τον διαγωνισμό χάρη στη Katrina και τους Waves (φώτο) σπάει το ρεκόρ των 12αρίων που είχε σημειώσει το 1982 η Γερμανία (εννέα) κατά ένα παραπάνω, αφού λαμβάνει συνολικά δέκα 12άρια από τις Αυστρία, Κροατία, Δανία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Ρωσία, Σουηδία και Ελβετία! Εκτός από αυτό, το Ηνωμένο Βασίλειο ισοφαρίζει και με το ρεκόρ του Ισραήλ το 1978, λαμβάνοντας πέντε 12άρια στη σειρά!

Το 1998 η Dana International καταφέρνει να κερδίσει τον διαγωνισμό κυριολεκτικά στο παρά πέντε! Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας εκτελεί την πρώτη της εμφάνιση στον διαγωνισμό χωρίς όμως να λάβει κάποιο δωδεκάρι. Την επόμενη χρονιά, το 1999, άλλη μία χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβίας, η Σλοβενία, θα κερδίσει το πρώτο της 12άρι χάρη στην γειτονική της Κροατία.

Μπαίνουμε στη νέα χιλιετία (2000) και ο διαγωνισμός βρίσκεται στην Στοκχόλμη. Η Λετονία κάνει το ντεμπούτο της και καμαρώνει την γειτονική της Εσθονία να την επιβραβεύει με το άριστα 12. Το 2001 όλες οι χώρες που λαμβάνουν 12άρια έχουν λάβει ξανά στο παρελθόν ενώ αντιθέτως, το 2002 η Ρουμανία με την Π.Γ.Δ.Μ. ανταλλάζουν 12άρια και μπαίνουν κι αυτές στο club!

Το 2003 έρχεται στον διαγωνισμό η Ουκρανία η οποία θα λάβει το 2004 συνολικά οχτώ 12άρια (με πρώτο αυτό της Εσθονίας) και θα σημειώσει τη πρώτη της νίκη στη Eurovision! Την ίδια χρονιά Αλβανία και Σερβία & Μαυροβούνιο έρχονται και αυτές στην οικογένεια της Eurovision και λαμβάνουν τα πρώτα τους 12αρια από την Π.Γ.Δ.Μ. και την Αυστρία, αντίστοιχα.

Το 2005 η Έλενα Παπαρίζου εμφανίζεται για δεύτερη φορά (μετά τη πρώτη, το 2001) στον διαγωνισμό και ταρακουνάει όλη την Ευρώπη με το “My Number One”. Η χώρα μας συγκεντρώνει δέκα 12άρια, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ των 12αρίων του Ηνωμένου Βασιλείου το 1997. Η Μολδαβία, η οποία κάνει την παρθενική της εμφάνιση, λαμβάνει το πρώτο της 12άρι, από την αδελφική της Ρουμανία.

Η Βασίλισσα της Eurovision Ιρλανδία πριμοδοτεί με το 12άρι της την Λιθουανία το 2006, η οποία περίμενε αυτή τη στιγμή δώδεκα ολόκληρα χρόνια! Η Αρμενία έρχεται στον διαγωνισμό για πρώτη φορά και “φεύγει” έχοντας λάβει δύο 12άρια, το πρώτο χρονικά από το Βέλγιο!

Επόμενος σταθμός, το Ελσίνκι και η Eurovision 2007! H Σερβία συμμετέχει ως ανεξάρτητο κράτος στον διαγωνισμό και χάρη στο συγκινητικό και ταυτόχρονα δυναμικό “Moltiva” καταφέρνει να κερδίσει τη πρώτη θέση έχοντας λάβει – μεταξύ άλλων – εννέα 12άρια (το πρώτο από το Μαυροβούνιο!). Η Βουλγαρία και η Λευκορωσία συμμετέχουν για πρώτη φορά στον Τελικό της Eurovision (έχοντας αρχικά προκριθεί από την Ημιτελική φάση) και δέχονται τα πρώτα τους 12άρια από την Ελλάδα και το Ισραήλ αντίστοιχα! Τέλος, στον διαγωνισμό του 2007 την παρθενική της εμφάνιση κάνει η Γεωργία η οποία λαμβάνει το πρώτο της 12άρι από την Λιθουανία.

Αζερμπαϊτζάν και San Marino είναι από τις τελευταίες χώρες που ήρθαν στον διαγωνισμό, το 2008, με τη πρώτη να κερδίζει δύο 12άρια (χρονικά το πρώτο από την Ουγγαρία). Ένα χρόνο μετά, το 2009, η Νορβηγία σπάει το ρεκόρ των περισσότερων 12αρίων που λαμβάνει νικητήριο τραγούδι, συγκεντρώνοντας συνολικά δεξαέξι 12άρια! Παράλληλα, καμία χώρα δεν λαμβάνει 12 βαθμούς για πρώτη της φορά, όπως ακριβώς έγινε και τις δύο επόμενες χρονιές (2010, 2011).

Το ρεκόρ του Rybak έμελλε να αντέξει μόλις 3 χρόνια, αφού το 2012 στο Baku, η Loreen από την Σουηδία κατάφερε να αποσπάσει συνολικά 18 12άρια και να στεφτεί νικήτρια του διαγωνισμού. Αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι μπορεί να παραμένει στην ίδια θέση με το Ισραήλ το 1978 και το Ηνωμένο Βασίλειο το 1997, όσον αφορά τα συνεχόμενα δωδεκάρια (πέντε) μόνο που η Loreen το πέτυχε, δύο φορές!! Από την άλλη, καμία χώρα δεν πήρε 12 εκείνη τη βραδιά, που να μην είχε ξαναπάρει σε κάποια προηγούμενη διοργάνωση. Το ίδιο συνέβη και το 2013!

Το 2014 στην Κοπεγχάγη άλλη μία χώρα εγκαταλείπει το γκρουπ των χωρών χωρίς 12αρι. Ο λόγος για το Μαυροβούνιο που καταφέρνει να πάρει δύο 12άρια μέσα σε ένα βράδυ, με το πρώτο να έρχεται από την Αρμενία. Το 2015 η Αυστραλία έρχεται στον διαγωνισμό και η Σουηδία την επιβραβεύει με 12, που είναι και το πρώτο της χώρας στην ιστορία του θεσμού.

Από το 2016, το σύστημα βαθμολογίας αλλάζει μορφή παρουσίασης και πλέον οι βαθμολογίες κοινού και επιτροπών ανακοινώνονται ξεχωριστά! Στον περσινό διαγωνισμό, στο Κίεβο, μεγάλος νικητής ήταν ο Salvador Sobral, ο οποίος κατάφερε να ισοφαρίσει σε αριθμό 12αρίων την Loreen, με βάση τη ψήφο των επιτροπών!

Φτάνοντας, λοιπόν, στο 2018 και στη Λισαβόνα για το διαγωνισμό που έγινε δυο βδομάδες πριν, μόλις τέσσερις χώρες δεν είχαν καταφέρει να ακούσουν ακόμα αυτό το περιβόητο “douze points”! Για δύο από αυτές το όνειρο ήταν εκ των πραγμάτων άπιαστο, αφού έχουν αποσυρθεί από τον διαγωνισμό δηλώνοντας ότι δεν θα λάβουν μέρος ξανά. Ο λόγος για το Μαρόκο και την Ανδόρρα. Από τις άλλες δύο, την Τσεχία και το Σαν Μαρίνο, που συμμετείχαν κανονικά διεκδικώντας το όνειρο των… douze points – μόνο η πρώτη κατάφερε να πάρει τα δύο πρώτα της 12άρια στον τελικό, από την ψηφοφορία του κοινού όμως, και όχι από τις επιτροπές! Το Σαν Μαρίνο δεν κατάφερε να περάσει στον τελικό και έτσι δεν εκπλήρωσε το όνειρο για να πάρει το πρώτο του 12άρι στο θεσμό…

Ο Mikolas Josef και το “Lie to mie κατάφερε να γράψει ιστορία για την Τσεχία στο φετινό διαγωνισμό, αφού η χώρα του όχι μόνο κατάφερε να περάσει στον τελικό για δεύτερη φορά από το 2007 που συμμετέχει, αλλά και να φέρει την καλύτερη θέση (6η) μέχρι τώρα, συγκεντρώνοντας 281 βαθμούς, ανάμεσα στους οποίους και τα δυο 12αρια του κοινού από την νικήτρια χώρα το Ισραήλ και την μεγάλη έκπληξη της βραδιάς, την πρώτη στις επιτροπές Αυστρία.

Μείνετε στον OGAE Greece για περισσότερα αφιερώματα!

Αν θέλετε να μη χάνετε οτιδήποτε συμβαίνει στον αγαπημένο μας Διαγωνισμό σας έχουμε τη λύση! Ένα group ανοιχτό, για όλους όσους αγαπούν τον θεσμό της Eurovision!!! Ελάτε να γίνουμε μια μεγάλη παρέα σχολιάζοντας όλα τα νέα του διαγωνισμού και παίρνοντας μέρος σε μουσικούς διαγωνισμούς, Euroquizπαιχνίδιακαι διάφορα Euro-battles! Όσοι έχετε Facebook επομένως, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να γίνετε μέλη στο OGAE GREECE Eurovision Group με ένα μόνο κλικ εδώ!

Φωτογραφικό υλικό: nostalgiacentral.com, pinterest.com

Γιάννης (Ioannis) Δανιήλ
Γιάννης (Ioannis) Δανιήλ
Ιατρός στο επάγγελμα, ασχολούμαι ως φανατικός θεατής με το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision από πολύ μικρή ηλικία, τότε που αποτελούσε την αφορμή για οικογενειακή διασκέδαση! Ως ενεργό μέλος του επίσημου σωματείου φίλων της Eurovision στην Ελλάδα OGAE Greece παρακολουθώ από κοντά το διαγωνισμό και αρθρογραφώ. Η πολυπολιτισμικότητα, η ένωση των λαών, η αγάπη για τη μουσική και το υπερθέαμα που προσφέρει ο διαγωνισμός αποτελούν τα στοιχεία που με έχουν κάνει να τον λατρέψω και να τον έχω καταστήσει σημαντικό μέρος της καθημερινότητάς μου και της διασκέδασής μου. Από το 2021 είμαι Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του OGAE Greece.

9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πρωτότυπο άρθρο!Μπράβο στην υπομονή σας να συλλέξετε και να γράψετε τόσα στοιχεία!

  2. Πραγματικα αυτο το αρθρο χρειαστηκε πολλη δουλεια για να συνταχθει. Το διαβασα ολο, ηταν εξαιρετικο! Μια χαρη μονο, μην γραφετε την Ανδορρα με ενα ρ. Το ιδιο ισχυει για Ρωσσια και Λεττονια οσον αφορα τα σ και λ αντιστοιχα!

  3. Εξεπλάγην πολυ έξυπνο άρθρο πολυ ωραίες πληροφορίες κάποιες δεν τις ήξερα πολυ καλό κ πολυ καλογραμμένο μπράβο σας!!!

  4. Εξαιρετικό άρθρο, θερμά συγχαρητήρια.

    Μπορεί τέσσερις χώρες να μην έχουν πάρει ποτέ δωδεκάρι, όμως όλες έχουν δώσει! Ενδεικτικά για κάποιες χώρες, ιδού πού έδωσαν τα πρώτα τους δωδεκάρια.

    Το πρώτο της δωδεκάρι η Ελλάδα το έδωσε στο Save your kisses for me (Αγγλία 1976)
    Η Κύπρος στο Horoscopes (Ιρλανδία 1981)
    Η Αλβανία στο Shake it (Ελλάδα 2004)
    Η Βουλγαρία στο My number one (Ελλάδα 2005)
    Ο Άγιος Μαρίνος στο Secret combination (Ελλάδα 2008)
    Η Τσεχία στο Dancing Lasha Tumbai (Ουκρανία 2007)
    Η Ανδόρρα στο Para llenarme de ti (Ισπανία 2004)
    κλπ.

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ