ΕΛΒΕΤΙΑ: Καλό ταξίδι Lys Assia….

Ήταν μία από τις πιο αγαπητές παρουσίες στο χώρο της Eurovision. Ένας άνθρωπος που όλοι οι eurofans λάτρευαν (και σίγουρα συνεχίζουν να λατρεύουν). Μία εξαιρετική καλλιτέχνης με πολλές επιτυχίες στις δεκαετίες του 50 και του 60… 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Γερμανόφωνης εφημερίδας της Ελβετίας BLICK, η Lys Assia,η πρώτη νικήτρια της Eurovision έφυγε σήμερα για το μεγάλο ταξίδι, σε ηλικία 94 χρόνων, μερικές μόλις μέρες μετά τα γενέθλιά της.

Γεννήθηκε ως Rosa Mina Schärer στις 3 Μαρτίου 1924 στη περιοχή Rupperswil της Ελβετίας. Ξεκίνησε τη καριέρα της αρχικά ως χορεύτρια αλλά τη δεκαετία του 40 έγινε τραγουδίστρια γνωρίζοντας μάλιστα μεγάλη επιτυχία.

Το 1956 συμμετείχε στον πρώτο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision εκπροσωπώντας την Ελβετία. Με βάση τον τότε κανονισμό κάθε χώρα διαγωνιζόταν με δύο συμμετοχές. Η Lys Assia, όπως ήταν το καλλιτεχνικό της όνομα, συμμετείχε με τις συνθέσεις “Das alte Karussell” και “Refrain” με την δεύτερη να κερδίζει το πρώτο βραβείο. Τις επόμενες δύο χρονιές συμμετείχε ξανά στον διαγωνισμό με τα τραγούδια “L’enfant que j’étais” και “Giorgo” κερδίζοντας τις θέσεις 8 και 2 αντίστοιχα.

Το 2011 συμμετείχε στον Ελβετικό τελικό για τη Eurovision με τη σύνθεση των Ralph Siegel και Jean Paul Cara “C’était ma vie” με σκοπό να εκπροσωπήσει τη πατρίδα της στον διαγωνισμό του 2012. Τελικά δεν τα κατάφερε αφού το τραγούδι τερμάτισε μόλις στην 8η θέση του εθνικού τελικού. Την επόμενη χρονιά δοκίμασε εκ νέου συμμετέχοντας με το “All In Your Head” σε συνεργασία με το hip-hop συγκρότημα New Jack, πάλι χωρίς επιτυχία, ενώ παράλληλα κυκλοφορούσαν φήμες περί συμμετοχής της στον διαγωνισμό με το San Marino.

Είναι πολλές οι φορές που η Lys Assia υπήρξε επίσημη καλεσμένη των διοργανώσεων της Eurovision ταξιδεύοντας έτσι σε πάρα πολλές χώρες. Το 2005 στο επετειακό show για τα 50 χρόνια του διαγωνισμού, η ίδια κλήθηκε να προλογίσει την συμμετοχή της Έλενας Παπαρίζου. Ήταν μία ωραία συγκυρία καθώς η πρώτη νικήτρια του θεσμού προλογούσε την μέχρι τότε τελευταία νικήτρια…

Κατά τη προσωπική της ζωή, η Lys Assia παντρεύτηκε το 1957 τον Johann Heinrich Kunz ο οποίος όμως απεβίωσε μόλις εννέα μήνες μετά το γάμο τους. Από το 1963 μέχρι και το 1995 υπήρξε παντρεμένη με τον Oscar Pedersen. Η ίδια είχε κατά καιρούς δηλώσει την ιδιαίτερη συμπάθεια και αγάπη της για την Ελλάδα και την Κύπρο τις οποίες επισκεπτόταν τακτικά. Μάλιστα, στη Eurovision 2003 εμφανίστηκε μέσω δορυφόρου από την Κύπρο για να χαιρετίσει κοινό και τηλεθεατές λέγοντας τα καλύτερα για το νησί της Αφροδίτης ενώ οι επισκέψεις της στην Αθήνα ήταν συχνές μιας και η κόρη της κατοικεί στη περιοχή της Κηφισιάς. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2011, το σωματείο μας OGAE Greece την είχε φέρει στην Αθήνα ως επίσημη καλεσμένη του φεστιβάλ ΜΠΛΕ δίνοντας τεράστια χαρά στα μέλη αλλά και στους καλεσμένους της βραδιάς.

Μπορείτε να βρείτε σχετικά άρθρα εδώ και εδώ ενώ παρακάτω μπορείτε να απολαύσετε την εμφάνισή της στο επίσημο φεστιβάλ του σωματείου μας κατά την οποία ερμηνεύει το “Refrain” αλλά και το “C’était ma vie”.

Η απώλειά της είναι ένα ιδιαίτερα θλιβερό γεγονός αλλά σίγουρα όλοι οι fans τόσο της ίδιας όσο και του διαγωνισμού της Eurovision θα την θυμούνται με αυτό το γλυκό χαμόγελο στα χείλη, σίγουροι πως η ίδια έζησε μία γεμάτη ζωή με υπέροχες στιγμές…

Καλό Παράδεισο LYS ASSIA!

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. R.I.P. ….αλήθεια μου χάλασε όλη η διάθεση τώρα…… κάλο ταξίδι στην πρώτη μας βασίλισσα.!!!!!!!

  2. Συλλυπητήρια προς όλους τους eurofans!!! Ελπίζω να γίνει – τουλάχιστον το βράδυ του τελικού – ένα αξιοπρεπές αφιέρωμα (σαν του Udo Jurgens το 2015 αλλά λίγο μεγαλύτερο)… στο καλό κυρία Lys… #RIP

  3. Κρίμα 🙁 θυμάμαι προλόγισε την Έλενα Παπαρίζου στον εορτασμό για τα 50 χρόνια του θεσμού στη Κοπεγχάγη. Καλό παράδεισο να έχει!

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ