ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Η νικήτρια του Festival Da Canção 2018!

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο ο Τελικός του Festival Da Canção 2018 στο Pavilhão Multiusos de Guimarães στην πόλη Guimarães της Πορτογαλίας. Τα βίντεο και των 14 υποψηφίων τραγουδιών του Τελικού μπορείτε να τα δείτε εδώ.

Το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει τη διοργανώτρια χώρα Πορτογαλία στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2018 είναι το O Jardim (Ο κήπος) με την Cláudia Pascoal. Στη σκηνή πλαισιώνει φωνητικά την τραγουδίστρια, η συνθέτις του τραγουδιού Isaura.

Το τραγούδι είναι αφιερωμένο στη γιαγιά τής Isaura, που πέθανε πέρισι, και της υπόσχεται ότι θα φροντίζει τον κήπο της τώρα που έφυγε.

Το νικητήριο τραγούδι επελέγη μέσω ψηφοφορίας 50-50% τοπικών κριτικών επιτροπών και televoting. Οι 7 τοπικές κριτικές επιτροπές ήταν κατανεμημένες στις 7 διοικητικές περιφέρειες της Πορτογαλίας: Βορράς, Κέντρο, Λισαβόνα, Alentejo, Algarve, Αζόρες και Μαδέρα.

Το O Jardim ήταν πρώτο στο televoting και δεύτερο στις επιτροπές.

Κατά τη διάρκεια του Τελικού του Festival Da Canção 2018 έγινε αφιέρωμα στις πρώην νικήτριες του φεστιβάλ Simone de Oliveira (Πορτογαλία 1965, 1969) και Doce (Πορτογαλία 1982).

Chris Zavos
Chris Zavoshttps://www.youtube.com/watch?v=ZeLl8ZGCKhQ&list=PLAH1I2XLJAlsYYdCKLEiJ4575-86Fv8Hv
Μέλος σε σωματεία της Eurovision από το 1990. Ιδρυτικό μέλος του OGAE Greece. Έχω διατελέσει Αντιπρόεδρος και Εκπρόσωπος μελών Επαρχίας - Εξωτερικού στο ΔΣ του OGAE Greece. Το επάγγελμά μου είναι Ειδικός Γαστρεντερολόγος-Ηπατολόγος και μένω στη Θεσσαλονίκη.

32 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αριστουργηματικό και σούπερ μοντέρνο τραγούδι. Επίσης, βλέποντας το show, καταλαβαίνω ότι η Πορτογαλία τραβάει μπροστά από όλες τις απόψεις. Αλλοίμονο σ’ εμάς τους αρτηριοσκληρωτικούς και δυσκοίλιους που όμως, πάντα, τα ξέρουμε όλα…

  2. Η Πορτογαλία παράγει τραγούδια που μόνο το Sanremo και η Ιταλία παράγουν . Ίδια σχολή και για τις δύο χώρες. Προσπαθώ να σκεφτώ αν καμία άλλη χώρα πλησιάζει σε αυτό το στυλ αλλά δεν μου έρχεται στο μυαλό. Όταν οι υπόλοιπη Ευρώπη είναι μες την καλή χαρά του ευκόλου και του Αμερικάνικου, άντε να τους αρέσει αυτό το είδος! Δεν ξέρω αν μπορεί να υπαχθεί στα ”Φάντο”. Μάλλον όχι. Ίσως να λείπουν παραδοσιακά μουσικά όργανα. Όμως, επειδή είναι ΄΄Σχολή΄΄ ιδιαίτερη , θα πάει καλά. Από 8 εως 12 !

  3. Να κι ένα πιο βορειοευρωπαικό άκουσμα απ’ την Πορτογαλία! Με μια βελτιωμένη ερμηνεία κι ένα καλύτερο στήσιμο, θα το έλεγα ενδιαφέρουσα συμμετοχή.

  4. Πολυ ομορφο το τραγουδι της Πορτογαλιας το βλεπω να χτυπαει 5αδα γιατι για νικη ειναι λιγακι δυσκολο αλλα ποτε δεν ξερεις τι μπορει να γινει ευχομαι στην Πορτογαλια καλη επιτυχια

  5. καλα μην τρελαθουμε τωρα,ξαφνικα αριστουργημα οτι στελνει η πορτογαλια επειδη για τα γουστα της πλειοψηφιας οπως αποδειχθηκε περσυ εστειλε ενα καλο τραγουδι…
    ξαφνικα ολοι γιναμε λατρεις των πορτογαλικων κλαψομ****ικων ασματων,που μεχρι προπερσυ τους ειχαμε στα ταρταρα βαθμολογικα και καθε χρονο παλευαν με τη μονετα ποιος δεν θα τερματισει τελευταιος…
    δλδ ελεος….!!!
    αδιαφορο κομματι,καμια σχεση,κλασεις κατωτερο απο του σαλβαδορ και το λεει αυτο καποιος που ακομη και σημερα δεν το εκτιμα οσο αποδειχθηκε οτι εκτιμηθηκε απο το γενικο συνολο…
    FOR GODS SHAKE δηλαδη…

    •  Xαχα ακριβως ετσι..Το μοτιβο κοιμισικο υποτονικο τραγουδακι, δακρυ, προσωπικο δραμα πουλησε καλα και νικησε περσι, δεν γινεται ομως να κερδιζει καθε χρονια το ιδιο πραγμα..Επιστροφη στο bottom 5 για την Πορτογαλια φετος, πολυ ευκολα.

    • Εγώ ομολογώ πως φέτος κανένα τραγούδι (εξαιρώ το δικό μας) δε με αγγίζει τόσο που να το βάλω πρώτο στις προτιμήσεις μου και να το ξεχωρίσω. Της Τσεχίας μου θυμίζει πολύ το περσινό της Μολδαβίας, η Εσθονία στέλνει όπερα so what ποτέ δεν μου άρεσε σαν άκουσμα η όπερα και όπως δείχνει η ιστορία στη Eurovision δεν έχει πέραση. Όλα τα υπόλοιπα είναι περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Και το φετινό της Πορτογαλίας δε μου λέει κάτι αλλά το περσινό με έκανε να δακρύσω γιατί με άγγιξε. Αυτά.

    • Ούτε shake ούτε shaker αλλά sake. Συγγνώμη δε γίνεται κάποιος να μην του άρεσε το περσινό αλλά να του αρεσει το φετινό της Πορτογαλίας; Επειδή είναι και τα δύο αργά κομμάτια; Προσωπικά αυτό ισχύει με εμένα. Θα τρελαθούμε δλδ. Ή μήπως δε γίνεται μια χώρα που ήταν συνέχεια στα τάρταρα να στειλει δύο
      συνεχόμενα χρόνια καλά τραγούδια (δε μιλάω για αριστουργήματα) Το έκανε και η Βουλγαρία. Το γούστο είναι κάτι υποκειμενικό, επομένως δεν υπάρχει λόγος να μπαίνουμε εδώ και να γράφουμε “πώς γίνεται να σου αρέσει αυτή η αηδία κλπ.” ή ακόμα χειρότερα “όσοι γουστάρετε αυτό το άθλιο πράμα είστε πειραγμενοι” καταλαβαίνω ότι παθιαζομαστε και ξεφεύγουμε μερικές φορές αλλά καλό είναι να μη χάνουμε το μέτρο.

  6. Μπράβο στη κοπέλα, μπράβο στη Πορτογαλία. Πολύ όμορφο τραγούδι, με γλυκιά μελωδία, καλή ερμηνεία και νόημα. Μαζί με του Βελγίου, τα αγαπημένα μου τραγούδια μέχρι τώρα. Χωρίς περιττά φτιασιδια, χωρίς φορέματα που εκρηγνυνται ή παίρνουν φωτιά, χωρίς επίδειξη φωνής ή κορμιού, μόνο με τη φωνή και τη μελωδία τους. Εύχομαι να πάνε καλά και το Μαη, γιατί μέχρι τον τελικό πολλά τραγούδια αλλάζουν ή δεν αποδίδονται σωστά (χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ιταλία το 2016)

  7. ένα τραγούδι μπορεί να είναι απλούστατο με μια λιτή παρουσίαση και όμως να είναι όμορφο! Χωρίς τσιρίδες, βάθρα, οπτικά εφέ αλλά με μια σπαραχτική θα έλεγα ερμηνεία που ταιριάζει απόλυτα στο νόημα των στίχων του. Η Πορτογαλία στα χνάρια της προηγούμενης νικητήριας συμμετοχής της, στη γλώσσα της και με ακομπλεξάριστη παρουσίαση δίνει μαθήματα διαγωνιστικού ήθους. Οι υπόλοιποι μπορεί να συνεχίσουμε με τα καραγκιοζιλίκια μας (Κύπριοι και Αζέροι φέτος, Μαυροβούνιοι το 2017, Ουκρανοί το 2007 κλπ κλπ κλπ) ΑΛΛΑ Η ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΣΤΟΝ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟ!

  8. Πολύ όμορφο μέσα στην απλότητά του και βέβαια πολύ καλύτερο από πολλές άλλες συμμετοχές φέτος.. Ομολογώ πως η Πορτογαλία, που ποτέ δεν άντεχα τις συμμετοχές της, με εκπλήσσει ευχάριστα για δεύτερη συνεχή χρονιά.

  9. Πολύ όμορφο τραγούδι, συνδυασμός ευαισθησίας, ατμοσφαιρικότητας, απλότητας και πολύ σημερινό σαν ήχος. Νομίζω ότι θα μπορούσε να καταφέρει να φτάσει σε μια ψηλή θέση. Όμως θέλω περισσότερο, όχι μόνο δυόμισι λεπτά…!

  10. Διαγωνισμος νανουρισματος. Ντερμπι Ισλανδιας με Πορτογαλια. 2.5/10

  11. Η κοπέλα είναι επαγγελματίας τραγουδίστρια ή απλά πήγε να τραγουδήσει για τον κήπο της γιαγιάς της; (όχι δε με συγκινούν κάτι τέτοια) Η φωνή της είναι απίστευτα αδύναμη. Παρόλα αυτά όμως το τραγούδι είναι αρκετά όμορφο και μου θυμίζει μπαλάντες των London Grammar. Θα πάει καλά…

  12. Δεν μου αρέσει καθόλου όπως δεν μου άρεσε και το περσινό! Αδιάφορο και μονότονο, χωρίς καμία μελωδία. Μου αρέσει που κάποιος το προσδιόρισε ως σούπερ μοντέρνο, θα τρελαθούμε τελείως!!

  13. ΩΧ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ….ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΑΓΙΑ ΠΟΥ ΠΕΘΑΝΕ….ΕΝΑ ΑΛΛΟ…ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΑΓΙΑ ΠΟΥ ΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΗΣ…ΕΝΑΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΡΔΙΑΣ….ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ….ΣΕΒΑΣΤΕΣ ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΕΜΠΝΕΥΣΕΙΣ…ΑΛΛΑ ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΝΤΑΙ…ΜΕΤΑ ΤΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ…ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΗΝ ΣΚΕΦΤΩ ΟΤΙ ΕΊΝΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ….ΠΕΡΥΣΙ ΤΟ ΝΙΚΗΤΗΡΙΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ…ΟΥΤΕ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ…ΟΥΤΕ ΤΟΥ ΒΕΛΓΙΟΥ….ΓΙΑΤΙ ΤΑΧΑ ΚΕΡΔΙΣΕ! ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙ….ΑΛΛΑ ΕΙΤΕ ΑΡΕΣΕΙ, ΕΙΤΕ ΔΕΝ ΑΡΕΣΕΙ Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΣΕ ΜΕΡΙΚΟΥΣ…Η ΤΕΡΖΗ ΦΕΤΟΣ, ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ…

  14. Εαν δεν είχε νικήσει πέρσι η Πορτογαλία, φέτος με αυτό το τραγούδι δεν θα πέρναγε από τον ημιτελικό. Νομίζω ότι θα το δούμε το σενάριο αυτό να (ξανα)συμβαίνει τις αμέσως επόμενες χρονιές.
    Εδώ με πολύ καλύτερα τραγούδια απ’ αυτό και πάλι τρόμαζε να δει τελικό και ξαφνικά επειδή κέρδισε σημαίνει ότι τέτοια τραγούδια θα μπαίνουν 10αδα; Εντάξει καταλαβαίνω ότι είναι λογικό να έχει αποκτήσει μια δυναμική η χώρα τους λόγω νίκης, αλλά νομίζω ότι ήταν ένα “πυροτέχνημα” και μόνο.

    Σαφώς και έχουν θέση όλων των ειδών τα τραγούδια στην Eurovision, αλλά δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα συνεχίσουν να ψηφίζονται μαζικά υποτονικά τραγούδια και παντελώς αδιάφορα σκηνοθετικά.
    Ας μην ξεχνάμε ότι η Eurovision είναι ένα τηλεοπτικό προϊόν.

    • Συμφωνω σε ολα. Το τραγουδι ειναι αδιαφορο, αλλα…κινδυνευουμε να προκριθει.

  15. Παρακολουθώ τα στοιχήματα και βλέπω πως η Κύπρος έχει πέσει υπερβολικά από την Παρασκευή..έχει φτάσει 27η θέση,ενώ υπάρχουν πολϋ χειρότερα…Η Ελλάδα 17η

    • 16τη η Ελλάς, κλ δεν παίζουν πολυ τρ αυτα ρόλο αλλα παιδιά εχω την εντύπωση οτι αυτή η χώρα π θ μας απογοητεύει πιο πολυ θ ειναι η Βουλγαρία προβλέπω ν ειναι η ελλαδα τ 2018 στα στοιχήματα Μακαρι ν πέσω έξω γτ όλοι περιμένουμε κατο πολυ καλό ν ανεβεί κ το επίπεδο κ αλλο

  16. Κλ οκ…. πάτος οπως κ κάποιο αλλο τους έπρεπε ν παει εκει ονόματα δεν λέμε, αν παει κλ κ αυτο τους θ νευριασω.. βγάλαμε την βλακεία πρώτη ως εκει νταξει…. ωχ το είπα….!!!!

  17. Πολύ ωραίο κομμάτι σε όλα τα επίπεδο. Ίσως λίγο flat σε ορισμένα σημεία γενικά αξιοπρεπέστατη συμμετοχή.

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ