ΙΣΛΑΝΔΙΑ: Με το “Our Choice” του Ari Ólafsson στην Λισαβόνα!

Μόλις ολοκληρώθηκε ο Μεγάλος Τελικός του Söngvakeppnin 2018, του εθνικού τελικού της Ισλανδίας για την Eurovision 2018, αναδεικνύοντας ως μεγάλο νικητή τον Ari Ólafsson με τη σύνθεση “Our Choice”. 

Η βραδιά ξεκίνησε στις 21:45 ώρα Ελλάδος και μεταδόθηκε ζωντανά από το κρατικό κανάλι της Ισλανδίας RÚV! Το κλειστό γήπεδο Laugardalshöll, στη πρωτεύουσα της χώρας Reykjavík, φιλοξένησε τον Μεγάλο Τελικό αντικαθιστώντας το αντίστοιχο γήπεδο Háskólabíói στο οποίο διεξάχθηκαν οι δύο Ημιτελικές φάσεις στις 10 και 17 Φεβρουαρίου 2018.

Τη βραδιά άνοιξε (ως ένας εκ των επίσημων καλεσμένων του Τελικού) o εκπρόσωπος της Σουηδίας στην Eurovision 2017 Robin Bengtsson ο οποίος πλαισιωμένος από τέσσερις χορεύτριες ντυμένες στα λευκά κατάφερε να ξεσηκώσει το κοινό με το τραγούδι του “I Can’t go on”!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Παρουσιαστές για ακόμη μία φορά ήταν η Ragnhildur Steinunn Jónsdóttir (τηλεοπτική παρουσιάστρια, ηθοποιός, πρώην μοντέλο και εστεμμένη Miss Iceland)  και ο Jón Jónssonνωστός μουσικός, τραγουδιστής και πρώην ποδοσφαιριστής).  

Έξι συμμετοχές διεκδίκησαν το εισιτήριο για την Λισαβόνα. Από αυτές, τέσσερις ερμηνεύτηκαν στην Αγγλική γλώσσα ενώ δύο στην Ισλανδική. Η σειρά εμφάνισης των έξι υποψήφιων συμμετοχών ήταν η εξής:

  1.  Fókus hópurinn – Battleline
  2. Áttan –  Sonja Rut Valdin & Egill Ploder Ottósson – Here for you
  3. Ari Ólafsson – Our Choice
  4. Heimilistónar – Kúst og fæjó
  5. Aron Hannes – Gold Digger 
  6. Dagur Sigurðsson – Í stormi

Μετά τις παρουσιάσεις και των έξι υποψηφίων στη σκηνή βρέθηκε η περσινή νικήτρια του Söngvakeppnin Svala, η οποία φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει από την βραδιά του Τελικού! Η ίδια, ντυμένη στα κόκκινα, ερμήνευσε μια ενδιαφέρουσα ακουστική έκδοση του “Ég veit það”, την Ισλανδική έκδοση του “Paper” με το οποίο εκπροσώπησε την Ισλανδία στην Eurovision 2017.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στη συνέχεια οι δύο παρουσιαστές της βραδιάς έδωσαν στην δημοσιότητα τα ονόματα της κριτικής επιτροπής του φετινού Ισλανδικού Τελικού, η ψηφοφορία της οποίας έχει μερίδιο 50% (στη πρώτη φάση)!

Την κριτική επιτροπή αποτελούσαν οι: 

  1. Svala (Ισλανδία)
  2. Ηalldór Εldjárn (Ισλανδία)
  3. Hulda G. Geirsdóttir (Ισλανδία)
  4. Robin Bengtsson (Σουηδία)
  5. Emmelie de Forest (Δανία)
  6. Aleksandar Radić (Σλοβενία)
  7. Joana Levieva-Saywer (Βουλγαρία)

Αμέσως μετά, ακόμη μία καλεσμένη της βραδιάς βρέθηκε στη σκηνή του Söngvakeppnin 2018. Ο λόγος για την Emmelie de Forest από την Δανία η οποία ερμήνευσε την τελευταία της επιτυχία “History” που κυκλοφόρησε πρόσφατα καθώς και το “Only Teardrops” με το οποίο η ίδια κέρδισε τη πρώτη θέση στη Eurovision 2013!

Αμέσως μετά ακολούθησε η πρώτη φάση των αποτελεσμάτων! Κατά τη φάση αυτή η κριτική επιτροπή (με ποσοστό 50%) και το τηλεοπτικό κοινό (με ποσοστό 50%) καλούνται να επιλέξουν τα δύο καλύτερα τραγούδια της βραδιάς και να τα στείλουν στον τελικό γύρο κατά τον οποίον τον λόγο παίρνει εξολοκλήρου το τηλεοπτικό κοινό!

H κριτική επιτροπή ψήφισε τα έξι διαγωνιζόμενα τραγούδια ως εξής:

  1. Í stormi (20.183 ψήφους συνολικά)
  2. Our Choice (17.453 ψήφους συνολικά)
  3. Gold Digger (16.090 ψήφους συνολικά)
  4. Kúst og fæjó (14.183 ψήφους συνολικά)
  5. Battleline (13.091 ψήφους συνολικά)
  6. Here for you (10.637 ψήφους συνολικά)

Το τηλεοπτικό κοινό ψήφισε ως εξής:

  1. Í stormi (24.547 ψήφους συνολικά)
  2. Our Choice (18.408 ψήφους συνολικά)
  3. Kúst og fæjó (17.619 ψήφους συνολικά)
  4. Gold Digger (14.848 ψήφους συνολικά)
  5. Battleline (12.859 ψήφους συνολικά)
  6. Here for you (3.360 ψήφους συνολικά)

Η Τελική κατάταξη είχε ως εξής:

  1. Í stormi (44.730 ψήφους συνολικά)
  2. Our Choice (35.861 ψήφους συνολικά)
  3. Kúst og fæjó (31.802 ψήφους συνολικά)
  4. Gold Digger (30.938 ψήφους συνολικά)
  5. Battleline (25.950 ψήφους συνολικά)
  6. Here for you (13.997 ψήφους συνολικά)

Οι δύο συμμετοχές που κατάφεραν να συγκεντρώσουν τις περισσότερες βαθμολογίες και να προκριθούν στον τελικό γύρο ήταν τα “Our choice” (με ερμηνευτή τον Ari Ólafsson) και “Í stormi” (με ερμηνευτή τον Dagur Sigurðsson). Οι δύο καλλιτέχνες ερμήνευσαν εκ νέου τις συμμετοχές τους έτσι ώστε το τηλεοπτικό κοινό να έχει χρόνο να ψηφίσει ξανά και να αναδείξει τον τελικό νικητή!

 

Λίγα λεπτά πριν τα τελικά αποτελέσματα στη σκηνή βρέθηκε ο … ιδιαίτερος μουσικός και τραγουδιστής Ηalldór Εldjárn, ο οποίος ήταν και ο τέταρτος καλεσμένος της βραδιάς ενώ αποτελούσε και μέλος της κριτικής επιτροπής!

Γύρω στις 00:30 ώρα Ελλάδος, οι δύο παρουσιαστές ανακοίνωσαν τα τελικά αποτελέσματα! Παρά τη μεγάλη διαφορά βαθμών που είχαν τα δύο πρώτα τραγούδια στην πρώτη φάση, εν τέλει, το τηλεοπτικό κοινό αποφάσισε να…ταράξει τα νερά και να κάνει την έκπληξη στέλνοντας στην Λισαβόνα τον Ari Ólafsson! Έτσι το τραγούδι “Our Choice είναι η 31η κατά σειρά Ισλανδική συμμετοχή στην ιστορία της Eurovision!

Υπενθυμίζουμε ότι φέτος η χώρα διαγωνίζεται στο πρώτο μισό του Πρώτου Ημιτελικού, στις 8 Μαΐου 2018.

Πως σας φαίνεται η επιλογή της Ισλανδίας; Πιστεύετε ότι θα καταφέρει να προκριθεί στον γύρο του Μεγάλου Τελικού της φετινής Eurovision; 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ, η Ισλανδία έκανε την παρθενική της εμφάνιση στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 1986. Μετρά μέχρι σήμερα 30 συμμετοχές από τις οποίες όμως καμία δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να βρεθεί στην πρώτη θέση. Η υψηλότερη επίδοσή της είναι η 2η θέση που έχει λάβει σε δύο διαγωνισμούς: το 1999 χάρη στη Selma και το χορευτικό “All out of luck” και το 2009 χάρη στην Yohanna και την μπαλάντα της “Is it true?”. Έχει βρεθεί στην τελευταία θέση επίσης δύο φορές (1989, 2001) με τη πρώτη φορά μάλιστα χωρίς καν να ψηφιστεί από καμία άλλη χώρα. Η Ισλανδία έχει να βρεθεί στον Τελικό της Eurovision από το 2014 αφού οι τρεις τελευταίες της συμμετοχές (2015 – “Unbroken”, 2016 – “Here them calling” και 2017 – “Paper”) δεν κατάφεραν να ψηφιστούν αρκετά ώστε να προκριθούν στους αντίστοιχους τελικούς.

Μείνετε συντονισμένοι στο www.ogaegreece.com για όλες τις εξελίξεις σχετικά με την συμμετοχή της Ισλανδίας! 

14 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η Ισλανδία πρέπει από τώρα να πληρώσει τα εισιτήρια για την επιστροφή από τη Λισαβόνα γιατί το τραγούδι δεν..

  2. Μη το κουράζεις αδερφέ….ουτε με κυαλια δε βλέπεις τελικό. Μια συμμετοχή που κάνει πιο εύκολη τη δική μας πρόκριση

  3. όχου μωρέ ακι άλλο κιμίσικο τραγούδι. εγώ σας το έλεγα ότι θα κερδίσει με ρεκόρ το ελενάκι όριστε. πολύ εξιπνη η επιλογή της κύπρου και της ελένης και μπράβο. α

  4. Μας κανουνε πλακα οι ισλανδοι ετσι; (βλεπω οτι προσεξε και ο φιλος Γιωργος πιο πανω). Οχι απλα το τραγουδι ειναι τυπου Τζονυ Λογκαν, ο πιτσιρικας του μοιαζει κιολας. χαχαχα
    Νομιζω οτι θα δυσκολευτει παρα πολυ να περασει τελικο. Δε μου αρεσει. Τραγουδι της σειρας.

  5. Προσωπικά, το καλύτερο πιστεύω ότι ήταν το Gold Digger. Όσον αφορά το νικητήριο, παλιακό και γλυκανάλατο όσο δεν πάει, ωστόσο με καλή ερμηνεία από έναν τραγουδιστή που γράφει ωραία στην κάμερα. Δύσκολα τα πράγματα για την Ισλανδία για ακόμη μια χρονιά.

  6. Με όλη τη σαβούρα που βγαίνει σιγά σιγά βλέπω όντως να μπαίνουμε τοπ10 κ εμείς και η Κύπρος!
    Βέβαια τα μεγαθήρια Αυστραλία Σουηδία Βέλγιο Ρωσία δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει αλλά Σουηδία και Ρωσία δεν νμζω ΕΠΙΤΈΛΟΥΣ να πάνε καλά…της Σουηδίας τα ακούσαμε,πολύ χαμηλό επίπεδο και η ρωσιδουλα η συγκεκριμένη δεν έχει τη στόφα του καλλιτέχνη…
    Αναμένουμε Αυστραλία και Βέλγιο δλδ μπας και ακούσουμε κανα νικητήριο κομμάτι ειδάλλως προβλέπω 2011ξανά…

    • Κάποιοι περίμεναν τραγουδάρες από Κύπρο, Αζερμπαϊτζάν και Φινλανδία και το αποτέλεσμα είναι 0/3.. και τα τρία μέτρια δηλαδή

  7. Βαρετό και παλιομοδίτικο.
    Μόνο εμένα μου φαίνεται ενοχλητικό και υποκριτικό το γεγονός οτι, ενω η συντριπτική πλειοψηφία των τραγουδιών απανταχού έχουν ερισμα μια αγάπη έναν έρωτα κάποιον πόνο ή απογοήτευση, στη Γιουροβίζιον να έχουμε σταθερά κάθε χρόνο 10-12 τραγουδια -αν όχι περισσότερα- που μιλούν για ειρήνη αλληλεγγύη πίστη στην αδελφοσύνη και τη δύναμη της ψυχής που αν κοιτάξει με ειλικρίνεια και απλότητα το διπλανό της θα κάνει θαύματα και ο τόπος μας θα είναι παραδεισενιος καθώς μαζί θα απαλύνουμε ο ένας τον πόνο του άλλου κι αλλες τέτοιες γλυκαναλατες σαχλες; Σωστά μεν μηνύματα αλλά ας τα αφήσουν για σλόγκαν και διαφημίσεις τραπεζών και κοινωφελών ιδρυμάτων.
    Υπάρχει δε και η κατηγορία των καλλιτεχνών οι οποιοι για να προσδώσουν έξτρα πόντους και κύρος στη συμμετοχή τους διατείνονται πως θέλουν να περάσουν το χι ψι μήνυμα ασχέτως του αν το τραγούδι τους λέει αλλά αντί άλλων. Αυτο δηλαδη που ο λαός λέει χωριό που φαίνεται κολαουζο δε θελει. Τρανό παράδειγμα οι Triana Park, που όλοι θυμόμαστε πως επι τρια λεπτά στη σκηνή η τραγουδίστρια κοπανουσε από δω κι από κει τα εξτενσιον της επαναλαμβάνοντας το “where we draw the line, baby tell me where we draw the line”, είπε σε δήλωσή της πώς το τραγούδι της απευθύνεται στον καθένα που ψάχνεται κι έχει ανησυχίες, στις σχέσεις και τα προβλήματά τους και σε κάθε τι για το οποίο αναρωτιόμαστε πού βάλαμε το όριο. Ο ορισμός της γελοιοτητας…

  8. Απο την Ιρλανδια πιστευω θα ψηφιστει απο τις αλλες χωρες του πρωτου ημιτελικου δεν νομιζω. Σιγουρος αποκλεισμος για μια χωρα που δεν μας εχει συνηθισει σε τοσο κακες συμμετοχες.

  9. Συγγνώμη σε ποια δεκαετία ζούμε? Ποια χρονιά? Ευχαριστούμε αγοράκι μου αλλά δεν θα πάρουμε…και μη διαβάσω πάλι για σύγκριση με τον ύμνο “Hold me now” γιατί ούτε καν…

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ