ΕΣΘΟΝΙΑ: Με την δύναμη της Elina Nechayeva στη Λισαβόνα!

Ολοκληρώθηκε μόλις στο Τάλιν της Εσθονίας, ο μεγάλος τελικός του Eesti Laul 2018! Έτσι, όλοι  πλέον γνωρίζουμε τον φετινό εκπρόσωπο της Εσθονίας στη Eurovision της Λισαβόνας! Νικητής του φετινού Eesti Laul και 24ος εκπρόσωπος της Εσθονίας στον 63ο διαγωνισμό της Eurovision αναδείχθηκε η Elina Nechayeva με το τραγούδι της «La forza».

Δέκα ήταν τα τραγούδια που διεκδίκησαν το εισιτήριο για τη Λισαβόνα και τρία αυτά που πέρασαν στο «σούπερ τελικό» της βραδιάς ύστερα από την ψήφο της κριτικής επιτροπής και του τηλεοπτικού κοινού. Συγκεκριμένα τα εξής:

1. Stig Rästa – «Home«

2. Elina Nechayeva – «La forza«

3. Vajé – «Laura (Walk With Me)«

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε αποκλειστικά στο κοινό, το οποίο αποφάνθηκε με το συντριπτικό ποσοστό του 70% ότι το «La forza» θα είναι αυτό που θα διαγωνιστεί στη φετινή Eurovision!

Δείτε την νικητήρια εμφάνιση του τελικού!

 

Η βραδιά κύλησε πολύ όμορφα, μιας και η όλη διοργάνωση ήταν άκρως επαγγελματική και το στάδιο κατάμεστο! Μετά το διάλειμμα με τις ειδήσεις είδαμε ένα βιντεάκι αφιέρωμα στα 10 χρόνια που κλείνει το Eesti Laul και στη συνέχεια ξεκίνησε η ψηφοφορία της διεθνoύς κριτικής επιτροπής, στην οποία κέρδισε με διαφορά η Elina! Κατά τη διάρκεια της νέας ψηφοφορίας του κοινού στον Super Final ανέβηκε στη σκηνή ο Rasmus Randvee που πέρσι είχε έρθει τρίτος στον εθνικό τελικό Eesti Laul 2017! Aπλά συγκλονιστικός, απολαύστε τον εδώ! Λίγα λεπτά αργότερα έγινε η ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος!

Oι ψήφοι της κριτικής επιτροπής!

Στο poll του OGAE Greece ξεκάθαρη νικήτρια ήταν η Elina Nechayeva με το συντριπτικό ποσοστό του 65%! Δεύτερος ήταν ο Stig Rasta με 17,5%, τρίτη η Nika με 4,5% και τέταρτος ο Vaje με 3,7%! Για άλλη μία φορά οι αναγνώστες μας, έπεσαν μέσα στον νικητή και σχεδόν και στην 3άδα του μεγάλου τελικού! Αν και στις θέσεις 3 – 10 του poll οι διαφορές ήταν στην ψήφο, θεωρείται άκρως επιτυχημένο και αυτό το poll! Ευχαριστούμε!

Δείτε επίσης στο βίντεο εδώ πως η Getter Jaani (ESC 2011), o Ott Lepland (ESC 2012), η Birgit Õigemeel (ESC 2013), η Elina Born (ESC 2015) και ο Juri Pootsmann (ESC 2016) έκαναν ένα χιουμοριστικό σκερτς μαζί με τους παρουσιαστές! Επιπλέον, από τον φετινό τελικό του Eesti Laul 2018 δε θα μπορούσαν να λείπουν οι περσινοί εκπρόσωποι Koit Toome και Laura! Δείτε την super εμφάνιση τους εδώ!

Η τελική κατάταξη των 3 φιναλίστ στον Super Final είχε ως εξής:

1. Elina Nechayeva (43.445 κλήσεις/sms) ⇒ 70%

2. Stig Rsta (9.686 κλήσεις/sms) ⇒ 16%

3. Vaje (8.506 κλήσεις/sms) ⇒ 14%

Να τονίσουμε ότι πέρσι το Verona των Koit Toome και Laura είχε κερδίσει με 55% έναντι 30% της δεύτερης Kerli και 15% του τρίτου Rasmus Randvee.

Ας ευχηθούμε καλή επιτυχία στη φετινή εκπρόσωπο της Εσθονίας και ότι καλύτερο στη Λισαβόνα!

Πείτε μας, σας άρεσε το La forza;

Γιώργος Φλίγκος

[Φωτογραφία: Βαγγέλης Ρήγας]

Γιώργος Φλίγκος
Γιώργος Φλίγκος
Απόφοιτος του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολούμαι με την ψυχολογία και την εκπαίδευση, ενώ ταυτόχρονα λατρεύω τα πειράματα και τις χημικές αναλύσεις στο εργαστήριο. Η Eurovision είναι ένα μικρόβιο που το κόλλησα από μικρός και είναι η δεύτερη μεγάλη μου αγάπη μετά τα παιδιά και τα ταξίδια.

50 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Με διαφορα το καλυτερο τραγουδι του διαγωνισμου μεχρι τωρα . Αν δεν παρουσιασει κατι καλυτερο η βουλγαρια η η αυστραλια πιστευω θα ειναι το νικητηριο . Αποκλειται να κερδισει η τσεχια.

  2. Προσωπικά μου άρεσε αλλά περιμένω πως παρόλο που θα περάσει τελικό δεν θα νικήσει αλλά ΣΊΓΟΥΡΑ τοπ 3

  3. Έχουμε ακούσει και στο παρελθόν τέτοιου είδους συμμετοχές και όλοι γνωρίζουμε το που κατέληξαν! !! Τετοιου είδους κομμάτια δεν τραβάνε την προσοχή των eurofans!

  4. Προσωπικά μου άρεσε αλλά περιμένω πως παρόλο που θα περάσει τελικό δεν θα νικήσει αλλά ΣΊΓΟΥΡΑ τοπ 5

  5. για οπερα τελειο αλλα για γιουροβιζιον οχι..εχει φωνη σοπρανο και ειναι μια παραπανω δυνατοτητα σε σχεση με τους υπολοιπους διαγωνιζομενους…το βρισκω τουλαχιστον αδικο..αλλα ολα τα περιμενουμε..

  6. Μόλις βρήκαμε τον Φραντσέσκο Γκαμπάνι για το 2018…. τίποτα το ιδιαίτερο. Αντίστοιχη πρόταση έχουμε δει και στο παρελθόν δύο φορές (2009, 2013)

  7. Όπως έχω ξαναπεί: Σουηδία 2009, Γαλλία 2011, Ρουμανία 2013, Ιταλία 2015.
    Μπορεί να περάσει τελικό αλλά από εκεί, στις τελευταίες του αριστερού πίνακα.
    Eurovision και όπερα δεν πάνε μαζί, η ιστορία μιλάει από μόνη της!

      • η Ιταλια το 2015 εφτασε 3η στο συνολο και νικησε στο τελεβοτινγκ….οποτε τι τελευταιες θεσεις λες?

    • σουηδια και ρουμανια δεν ηταν οπερα, ηταν ποπ τραγουδια τραφουδισμενα με οπερατικο στυλ (αυτο που λενε ποπερα). γαλλια λαιβ ηταν χαλια γιατι ειχαν προβληματα με τον ηχο και τραγουδαγε 10 οκταβες κατω. και ιταλια βγηκε 3η και εχει ουσιαστικα ρεκορ ψηφων στο τελεβοτινγκ (δεν ειναι αυτο που.εχει παρει τις περισσοτερες ψηφους.αλλα εχει το μεγαλυτερο ποσοστο)

  8. Έλα καλή μου…δείξε στις ψιλικατζούδες ποια θα σαρώσει. Και μην ξεχνάμε ότι λόγω καταγωγής θα έχει τη στήριξη σύσσωμης της πρώην σοβιετικής ένωσης, παρά τις όποιες κοινωνικοπολιτικές διαμάχες με τη Ρωσία. Αν δεν έχουμε Eurovision του χρόνου στο Tallinn, κράξτε με όσο θέλετε. Σας το επιτρέπω…

      • Σε βλέπω που ξεκατινιάζεσαι σε κάθε δημοσίευση (άνετα το κάνω κι εγώ), αλλά είπαμε να ξεκινήσεις να κράζεις από το Μάιο, όχι ακόμα. Κι όλα αυτά περί πάρτυ της Eurovision και pop μουσική τα ακούω βερεσέ. Ποιος είπε ότι είναι διαγωνισμός pop μουσικής; Από το μυαλό σου το έβγαλες; Θες να σου καταμετρήσω μη pop νικητήρια τραγούδια; Θες να σου θυμίσω τους Lordi; Το ότι κάποιοι έχουν κατασκευάσει και λανσάρει μια queer εικόνα για το διαγωνισμό δε μου λέει απολύτως τιποτα, ούτε ακυρώνει εκατοντάδες συμμετοχές άλλων μουσικών ειδών. Μην τα λες αυτά παραέξω γιατί θα μας έρθει η Σουζι παρακάτω να κάνει αντιπολίτευση…

  9. Στα στοιχήματα η Εσθονία είναι 3η με ανοδική τάση..η Ελλάδα 17η,κ η Κύπρος έπεσε 24η

    • Οι εταιριες στοιχηματων δεν ειναι δημοσκοπικες εταιριες, ουτε πανεπιστημιακα ιδρυματα. Ειναι ιδιωτικες εταιριες με σκοπο να μπερδεψουν τους τζογαδορους και να αποκομισουν κερδος. Δειχνουν τασεις βεβαια, αλλα ταυτοχρονα προσπαθουν να μπερδεψουν τους τζογαδορους. Μην τους εχεις απολυτη εμπιστοσυνη. Απλο.

  10. το κολπάκι με το διαδραστικό φόρεμα με έχει κουράσει..το τραγούδι είναι καλό, η τραγουδίστρια εξαιρετική αλλά μέχρι εκεί για μένα..σίγουρα θέτει υποψηφιότητα για νίκη δεδομένης της σίγουρης στήριξης από ανατολικό μπλοκ και αν οι επόμενες χώρες που έμειναν επιλέξουν μέτρια έως αδιάφορα τραγούδια..παρόλα αυτά θεωρώ το δικό μας καλύτερο..και αν νικήσει θα είναι άλλη μια αδιάφορη νίκη.

  11. σαν νανούρισμα είναι και πολύ τσιρίχτρα βρε παιδάκι μου και αντέγραψε από το κλιπς της φουρέιρας με το ασιμένιο χέρι όπς το ελενάκι που βάφτηκε ασιμένια. αμ δεν την φτάνεις ότι και να κάνεις. με ξεκούφανε. χάλια. νομίζω ότι εφέτος θα κερδίσει σιγουράκι η κύπρος.

    • Μονο που η εμφανιση στο βιντεακι εγινε πλ καιρο πριν βγαλει το κλιπ η Φουρειρα…πριν σχολιασουμε,να ξερουμε τι λεμε

      • καλά κάτι τέτιες άμα θέλουν να αντιγράψουν αντιγ΄ραφουν και πιο πριν σιγά. τα γυρίστματα της ελένης ξεκίνισαν εδώ και πολύ καιρό όλο και καμιά πλιροφορία θα έφτασε στο αφτάκι της οπεριάρας. όλη η ευρώπη περίμεναν να βγει το τραγούδι της φουρέιρας και σίγουρα υπήρχαν πλιροφορίες. αλλά το θέμα μας είναι ότι φέτος θα κοιμόμασταν αν δεν ήταν η ελένη που θα κερίδσει κιόλα..

  12. Ειναι κατ εμε ενα απο τα “φαβορι” των eurofans που θα ξεφουσκωσουν οσο θα πλησιαζουμε προς το Μαιο.
    Προσωπικα δεν μου αρεσει καθόλου. Το δε τρικ με το φορεμα γνωστο εδω και χρονια απο την Λοπεζ.

    Λογω στηριξης της πρωην ΣΕ θα βρεθει δεκαθα ισως και 5αδα αλλα η νικη ειναι αδυνατη. Μεχρι τωρα το μονο τραγουδι που μπορει να το σηκωσει ειναι το γαλλικο. Η δε Ελλαδα αξιζει 5αδα αλλα εκτιμηση μου ειναι οτι θα βρεθει στις θεσεις 7-12.

  13. Το σκηνηκο του τραγουδιου μου θυμιζει τα τραγουδια της Ρουμανιας και της Μολδαβιας στην Eurovision του 2013 στο Μαλμε της Σουηδιας παντως το τραγουδι ηταν εξαιρετικο καλη επιτυχια Εσθονια

  14. Ομορφο τραγουδι, πολλοι θα το λατρεψουν. Θα το καταλαβω αν ειναι στην 5αδα, ακομα και να κερδισει. Δεν ειμαι φαν ομως ουτε της ιταλικης γλωσας, ουτε της κλασικης μουσικης.
    Δε θα το ψηφιζα ποτε. Για τη φωνη και την ομορφια της κοπελας δεν εχω λογια! Τι βγαζει η πρωην ΕΣΣΔ!!!!

  15. Για το είδος του είναι πάρα πολύ καλό. Καλά για την φωνή και την ομορφιά της κοπέλας δεν έχω λόγια! Δεν ξέρω τι τύχη θα έχει τον Μάιο αλλά πιστεύω ότι οι επιτροπές θα το υποστηρίξουν και αν αυτό γίνει και από το κοινό θα παίξει πολύ ψηλά. Καλή επιτυχία Εσθονία!

    • Κοιτα πως εθαψαν οι επιτροπες τους ιταλους τενορους πριν λιγα χρονια. Οι επιτροπες ειναι οτι να ναι. Αποτελουνται απο κομμωτριες, μεχρι μηχανικους αυτοκινητων και καθηγητες χημειας με μαστερ. Ουτε οτι του φανει…

  16. Απλό, «κινηματογραφικό», με τη στόφα τραγουδιού που θα μείνει κλασικό και θα παίζει στα ραδιόφωνα. Σίγουρα ο μέχρι τώρα νικητής. Δεν έχει καμία σχέση με αντίστοιχες προσπάθειες οπερατικής λογικής γιατί τα περισσότερα από τα προηγούμενα είχαν και ποπ διαστάσεις (βλ. Σουηδία 2009). Πολύ όμορφη τραγουδίστρια. Ως προς το στήσιμο σας θυμίζω ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχει σημασία είτε αν θυμίζει κάτι (Ουκρανία), είτε ακόμη κι αν δεν υπάρχει καν (Πορτογαλία).

    ΥΓ. Κάποιοι αν υπήρχατε το 1995, θα είχατε καταδικάσει το Nocturne στις τελευταίες θέσεις. Ευτυχώς όμως που ΔΕΝ υπήρχατε!

    • Πράγματι, το Nocturne μου ήρθε και εμένα στο μυαλό για απάντηση σε όσους συγκρίνουν άσχετα τραγούδια μεταξύ τους επειδή έχουν κοινό τα οπερετικά φωνητικά. Αλλά τι να περιμένει κανείς από τους θιασώτες της Nicky Minaj και της κάθε Φουρέιρα…

      • Το ιδιο λεμε.
        Αυτο το τραγουδι ειναι για τη λυρικη. Να μαζευτειτε ολοι οι γνωστοι να κανετε τσακιρ κεφι.Εδω ειναι Γιουροβιζιον, παρτυ, γιου νοου και παρακολουθουμε οι θιασωτες της καθε Φουρειρα.
        Δεν εχουμε ολοι αλλωστε τις γνωσεις και το επιπεδο το δικο σου για να ειμαστε ικανοι να κανουμε τετοιους μουσικους διαχωρισμους! Συγχωρα μας!

  17. Μα τι υπέροχο τραγούδι.. μα τί φωνή, τί ομορφιά..δεν ξέρω πως θα πάει το Μάιο τα οπερετικά τραγούδια είναι ιδιαίτερα και δεν αρέσουν σε όλους.. σίγουρα όμως, είναι πρώτο στην καρδιά μου.. μου ξυπνάει τόσο έντονα συναισθήματα! Σχεδόν δάκρυσα..

  18. πολυ ομορφη και γλυκια φυσιογνωμια η elina. δεν υπαρχουν λογια για τη φωνη της. καλη επιτυχια εσθονια!

  19. Είναι αδύνατον να μη θαυμάσει κανείς τις τρομερές φωνητικές ικανότητες της Elina, το κομμάτι πραγματικά πολύ αβανταδόρικο, πιστεύω ότι στο televoting θα βρίσκεται ψηλότερα από τις επιτροπές, έτσι συμβαίνει συνήθως με τα οπερατικά ακούσματα. Ωστόσο, παρ’ όλα τα παραπάνω πλεονεκτήματα, δε νομίζω ότι θα βρεθεί και πολύ ψηλά στον τελικό, είναι παρόμοια περίπτωση με Σουηδία 2009 και Γαλλία 2011…

    • σιγά την φωνή. ούτε για σιρίνα σε νοσοκομιακό δεν κάνει. στην γιουροβίζιον μετράει το πακέτο και γκες χου το έχει όλο η ελένη. άντε.

  20. Προφανέστατα η όλη συμμετοχή χαρακτηρίζεται από ποιότητα. Η φωνή, η μουσική, η μελωδία είναι όλα εξαιρετικά άρτια. Ωστόσο θεωρώ πως η συγκεκριμένη εμφάνιση με αυτό το φόρεμα είναι τουλάχιστον ξεπερασμένη κι μακάρι να μην διατηρηθεί στη Λισαβόνα. Είναι ένα από τα καλύτερα μέχρι στιγμής αλλά όχι κι για νίκη. Η Ιταλία το 2015 ήταν πολύ καλύτερη!! Αλλά ποιος ξέρει; Ίσως φέτος να έχει έρθει η στιγμή να κερδίσει η όπερα ή η ροκ ( πχ Ολλανδία).Πάντως κάποια ανατροπή θα γίνει φέτος πιστεύω..

  21. Η λέξη που μου έρχεται στο μυαλό βλέποντας αυτή τη συμμετοχή είναι ομορφιά! Πραγματικά δεν έχω δει τόση ομορφιά και λάμψη μαζεμένη. Πανέμορφη η ίδια η Elina και το τραγούδι εξαιρετικό σαν κινηματογραφικό soundrack, ενώ η αψεγάδιαστη ερμηνεία της είναι κάτι το μαγικό.

    Μη λέτε και ξαναλέτε ότι επειδή 4-5 οπερετικά τραγούδια δεν πήγαν καλά, θα έχει κι αυτό την ίδια τύχη. Τα ίδια λέγατε και για το Grande Amore. Φυσικά και το La forza είναι διαφορετικό γιατί δεν έχει ποπ στοιχεία. Μέχρι στιγμής είναι η μοναδική συμμετοχή που έχει τη στόφα νικητή.

    Και μην προδικάζεται αποτελέσματα τόσο εύκολα ούτε μπορείτε να πείτε με σιγουριά τι ψηφίζει ο eurofan. Τη μια χρονιά θα ψηφίζει όπερα και Grande Amore, την άλλη χρονιά πλαστικό ποπ και You are the only one και την άλλη ρετρό νανούρισμα και Amar pelos dois! Καταλάβετε πως η κάθε χρονιά είναι διαφορετική και τα παραδείγματα άπειρα.

  22. Η λίστα περιλαμβάνει ακόμα Ηνωμένο Βασίλειο 1957 και 1966, Σουηδία 1965, Φινλανδία 1965, Σλοβενία 2007, Λετονία 2007!!!

  23. Δεν θα έχει ίδια τύχη με τις προηγούμενες οπερετικές και παρα-οπερετικές συμμετοχές, γιατί πολύ απλά δεν είναι μπούρδα σαν αυτές!
    -Μεγάλη φωνή και μορφή η Ellina. Πολύ όμορφη και πλούσια μελωδία. Η πιο δυνατή συμμετοχή μέχρι στιγμής με διαφορά.

  24. Κόμματαρα !!!! Είναι τραγούδι που ανεβάζει και την Eurovision ,τώρα γιατί κάποιοι θέλουν να συγκρίνουν με Φουρειρα το προσπερνώ ,ελπίζω να έχει καλύτερη σκηνική παρουσία γιατί το φόρεμα το έχουμε δει και δε πάει με το κομμάτι . καλή επιτυχία Εσθονια !!!

  25. Πολύ ωραίο τραγούδι αν και εμένα δεν μου άρεσε τόσο το φόρεμα. Είναι κλασικά τα μεγάλα αυτά φορέματα αλλά και πολυπαιγμενα στη σκηνή του διαγωνισμού. Ήλπιζα σε κάτι πιο πρωτότυπο. Με τη νίκη αυτή πάντως νομίζω ότι έχουμε τα 2 φαβορί, την Τσεχία και την Εσθονία. Περιμένω το τραγούδι της Βουλγαρίας αν και η τόση αγωνία δεν έχει βγει μέχρι τώρα σε καλό καθώς ο,τι περιμένουμε για καλό καταλήγει κακό.

  26. Το μονο ξεκαθαρο φαβορι για μενα μεχρι στιγμης. Ομορφη κοπελα, φωναρα, ωραιο τραγουδι. Οσοι το συγκρινετε με αλλες συμμετοχες παρομοιου στυλ νομιζω γενικευετε. Ναι υπηρξαν κι αλλα οπερετικα τραγουδια στον διαγωνισμο που δεν κερδισαν. Οπως και πολλα ροκ εχουν παει αλλα oi Λορντι ηταν oi τυχεροι. Οπως και πολλες μπαλαντες εχουν παει αλλα αλλες πατωσαν και αλλες κερδισαν. Το ιδιο και με τα ποπ, τα εθνικ κτλ. Εμενα για παραδειγμα το τραγουδι της Σουηδιας το 2009, της Γαλλιας το 2011, της Ρουμανιας το 2013 δεν μου αρεσαν σαν κομματια. Δεν σημαινει οτι σε καποιον που αρεσει η οπερα του αρεσουν ολα τα τραγουδια. Οπως δεν αρεσουν ολα τα ποπ, ολα τα ροκ, ολα τα μεταλ. Η Ιταλια το 2015 κερδισε το τελεβοτινγκ, στις επιτροπες ηταν χαμηλα. Και την Αλβανια το 2012 δεν την ειχαν πολλοι για ψηλα αλλα μπηκε 5αδα γιατι η Ρονα το εσκισε το κομματι. Δεν ξερω αν θα κερδισει η Εστονια αλλα θα ειναι 5αδα.

  27. Εξαιρετικη φωνη κ τραγουδι!!!Δεν θα κερδισει ομως.Μετα τα κλασικα κομματια της Τζαμαλα(εθνικ με συγχρονο ηχο)και τζαζ ρετρο του Σαλβαντορ θα κερδισει κατι καθαρα συγχρονο
    Που μπορει να μπει στα τσαρτ κ να παιξει στα ραδιοφωνα πχ Τσεχια η Γαλλια.Κατεμε τα δυο καλυτερα μεχρι στιγμης.Αν η Βουλγαρια στειλει κατι δυνατο κ η Σουηδια τον Benjamin προβλεπω νικη Τσεχιας η Γαλλιας η Βουλγαριας η Σουηδιας.Περισσοτερες πιθανοτητες δινω σε Τσεχια κ Γαλλια.

  28. Κ βγήκεεεε κλα δεδομένο ηταν… ειναι η πρώτη φορά π μ αρεσει τέτοιου οδούς τραγουδι στην Γιουροβίζιον, κ Σουηδια κ Ιταλία κ ολα όσα είχαν βγει τ κορόιδευα τέτοια αλλα τέτοια ομορφιά κ συναισθηματική για μενα τέτοιου οδούς συμμετοχή δεν εχω δει μ αρεσουν ολα!!! για εμένα μ τ ως τρ δεδομένα ειναι ένας άνετος νικητής στην Λισαβόνα Οχι απλά νικητής κ στο κοινό κ επιτροπές πιστεύω θ ειναι πρώτο, μπράβο Εσθονια π δείχνεις ποσό θες τον διαγωνισμό εν αναμονή για μενα για την έκπληξη.

  29. εκπληκτική φωνή με εξαιρετικές δυνατότητες αλλά όχι για γιουροβίζιον.Γίωργο μου υπέροχο άρθρο!

  30. Κάθε μέρα θα το βάζω στο αυτοκίνητο στην διαπασών και θα κάνω βόλτα στον παραλιακό με ανοικτή την οροφή, σαν παρλιακό, για να σκανδαλίζω τους περαστικούς!
    Ισχύει για όσες πόλεις έχουν παραλιακό!

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ