IΤΑΛΙΑ: Η Nina Zilli…στο Baku!

Ολοκληρώθηκε απόψε το 62ο Φεστιβάλ Τραγουδιού του San Remo με μεγάλη νικήτρια την Emma με το τραγούδι Non e’ l’Inferno. Λίγο πριν το τέλος του τελικού ανακοινώθηκε ότι την Ιταλία θα εκπροσωπήσει στη Eurovision 2012 η Nina Zilli. Την ανακοίνωση έκαναν επί σκηνής οι νικητές της Eurovision 2011 για το Αζερμπαϊτζάν Ell & Nikki.

Η Nina Zilli συμμετείχε στον αποψινό τελικό με το τραγούδι Per Sempre. Ωστόσο η Rai, όπως αναφέρει το eurovision.tv, επέλεξε τη Nina ως εκπρόσωπο της χώρας και δεν είναι σίγουρο ότι θα ερμηνεύσει στο Baku αυτό το τραγούδι.

Στον αποψινό τελικό συμμετείχαν 10 καλλιτέχνες, από τους οποίους η Emma με το Non e’ l’Inferno, η Arisa με το La Notte και η Noemi με το Sono solo parole πήραν τις 3 πρώτες θέσεις, με την Emma να επικρατεί στην τελική ψηφοφορία.

Λουκάς Βλαβιανός

30 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πολύ καλή μπορώ να πω,και ώρες ώρες μου θυμίζει την Amy Winehouse.Πάντως αν θέλει ας κρατήσει και το Per Sempre είναι υπέροχο τραγούδι!

  2. Πολύ καλή η μπαλάντα της Nina, η οποία έχει φοβερή φωνή, δεν το συζυτώ. ΑΛΛΑ, βρε Ιταλοί, είναι δυνατόν να έχετε μία τραγουδάρα σαν το Non e L’inferno να το βγάζετε 1ο και να μην το στέλνετε? Αυτό δείχνει ότι ακόμη και τώρα οι Ιταλοί μάλλον σνομπάρουν την Γιουροβίζιον.

    • Η Ιταλία και συγκεκριμένα η κρατική τηλεόραση πραγματι περιφρονεί επιδεικτικά το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, αφού δεν στέλνει μια από τις τρεις επικρατέστερες (Εμμα, Νοέμι και Αρίσα) του τελικού της. Όταν όμως διοργανώνεις ένα τέτοιο μουσικό φεστιβάλ με τόσο μεγάλη ιστορία και δημοτικότητα στη χώρα, είναι φυσιολογικό να βλέπεις κάπου ανταγωνιστικά τον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού. Δεν υποστηρίζω την πολιτκή της RAI αλλά μπορώ να την κατανοήσω. Τώρα για το αν αρνήθηκε η Έμμα να εκπροσωπήσει τη χώρα της “μυρίζει ιταλική ραδιο-αρβύλα” κρατικής μάλιστα προελεύσεως!

  3. PAIDIA PERIMENA KATI KALYTERO APO ITALIA……… H NINA EINAI KATAPLHKTIKH ERMHNEYTRIA…..ALLA DEN EINAI TOSO MELWDIKO……….. TO AKOUSA POLLES FORES K DEN MPORW NA TO SIGOTRAGOYDISW……………DEN MOU MENEI H MELWDIA………………… MEXRI STIGMHS TO 12ARI TO PAIRNEI H( ISLANDIA )!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  4. ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΜΠΑΛΑΝΤΑ με υπεροχες εναλλαγες στο ρεφρεν, διαφορετική, θυμιζει καλες εποχες ιταλικού τραγουδιού…Τελικά μεγάλη αβάντα και η ιταλική γλωσσα, δινει μουσικοτητα και θεατρικοτητα…Η τραγουδιστρια ειναι ολα τα λεφτα. Φατσαρα και γυναικαρα και φωναρα και θεατράλε οπως βγηκε στη λάηβ εμφάνιση. Φέτος το αξίζει την τριάδα η Ιταλία σε αντίθεση με το περσινό σκάνδαλο.

  5. H Nίνα ΔΕΝ είναι τοσο πρωτοεμφανιζομενη. Εκανε αρκετα μεγαλη επιτυχια σε Ιταλια και Ευρωπη το 2010 τραγουδωντας το πασιγνωστο πλεον ’50 mila’ που ειναι και το βασικο θεμα του σάουντρακ της εμπορικης επιτυχιας-ταινίας Mine Vaganti. Ακουστε το κομματι της του 2010 :
    http://www.youtube.com/watch?v=QV1yW-It-wg&feature=fvwrel

  6. Φανταστικό κομμάτι το 50 mila, συμφωνώ . Απορώ πως η ιταλική universal (ειναι η εταιρεια τηs) την άφησε να παει Eurovision …

  7. Δυστυχώς φαίνεται ότι η Ιταλία ακόμα σνομπάρει τον διαγωνισμό, και δεν μιλάω μόνο σε επίπεδο RAI αλλά και ιταλών καλλιτεχνών. Οι πληροφορίες λένε ότι η RAI έκανε πρόταση στην Έμμα, η οποία τελικά κέρδισε το San Remo με μία συγκλονιστική εμφάνιση, αλλά αυτή αρνήθηκε. Και ενδεχομένως μετά να αρνήθηκαν και κάνα δύο ακόμα. Έτσι καταλήξαμε σε μία μέτρια συμμετοχή, αν εν τέλει είναι αυτό το τραγούδι, η οποία αν δεν ήταν της Ιταλίας θα μιλάγαμε όλοι για μία παλιομοδίτικη μπαλάντα. Αλλά επειδή είναι η ιταλική συμμετοχή είναι εξορισμού «φανταστική»…

  8. Πολύ καλή επιλογή εκπροσώπου για την Ιταλία. Διαθέτει φωνή, ερμηνεία, άνεση στη σκηνή και γράφει ωραία στο φακό.
    Το τραγούδι, κατά τη γνώμη μου, είναι ελαφρώς παλαιομοδίτικο, πράγμα το οποίο εμένα προσωπικά δε με ενοχλεί, καθώς μου θυμίζει παλιές, αγαπημένες εποχές του διαγωνισμού (προς αποφυγή παρεξηγήσεων, και οι τωρινές είναι εξίσου αγαπημένες με τις παλαιότερες).

  9. Πολλές…Νίνες μαζεύτηκαν στο γιουροβιζιονικό κονάκι (Ισπανία 89, Γαλλία 94, Σερβία 11, Κροατία & Ιταλία 12, κλπ)!
    Πολύ καλή ερμηνεύτρια η συγκεκριμένη Nina, αλλά το τραγουδάκι απλά συμπαθητικό (μια θέση μεταξύ 7-12 θα είναι ό,τι καλύτερο, αν πάει στο διαγωνισμό), σε αντίθεση με το εξαιρετικό κομμάτι της Emma, που δικαιότατα επικράτησε χθες!
    Και κάτι ακόμα, Νina μου, πού πας μ’ αυτό το χτένισμα???

  10. Θα μπορούσα να γράψω βιβλία ολόκληρα για να εκθειάσω το χθεσινό ιταλικό φεστιβάλ και τις δυο νικήτριες τραογουδίστριες που ήταν και οι αγαπημένες μου (τζακ ποτ 2 στα 2!!!!) άλλωστε με τη RAI δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι θα συμμετέχει με το τραγούδι που τραγούδησε χθες (per sempre). Είμαι όμως απολύτως βέβαιος ότι δεν θα δούμε καμιά αρκουδιάρικη εμφάνιση σαν την ουκρανή καμπαρετζού εκπρόσωπο, ούτε τίποτα φτηνούς εντυπωσιασμούς που προσπαθούν να περισώσουν τραγουδάκια της σειράς (Λετονία). Αυτά._

  11. paidia den snomparei ton diagwnismo alla i apousia ola auta ta xronia tis exei stoixisei kathws ta pragmata sti Eurovision exoun allaksei apo to 1997 pou apoxwrisan.. oson afora twra to tragoudi – eprepe na paei i Emma- einai metrio pros to kalo alla nomizw oi Italoi tha to allaksoun.

  12. Δυσκολεύομαι πολύ να σε καταλάβω ρε pro leme! Νόημα δεν βγάζω από αυτά που γράφεις. Είναι πολύς καιρός που ήθελα να στο πω, να στο φωνάξω, να σε κράξω γι αυτά που γράφεις. Όμως για να γίνεσαι πιο κατανοητός γράφε Ελληνικά. Δεν θα σε παρεξηγήσει κανείς αν το ‘πέρσι’ το γραψεις ‘πέρση’ και όχι ιρανό. Γράψε τουλάχιστον στα greeklish αλλά όχι στα prolemaika !!!

    • αχ φιλε μου..δεν εχει νοημα..τα εχω πει στο παιδι τουλαχιστον 5 φορες αλλα ουτε απαντησε ουτε συγκινηθηκε ιδιαιτερα…
      κανεις δεν τον καταλαβαινει αλλα αυτος τον χαβα του..αλλωστε ειναι 15-17 χρονων..οποτε αστο το παιδακι!

  13. ωραια ερμηνευτρια και γυναικαρα..δεν με χαλαει να παει με αυτο το τραγουδι..ειναι κλασατο οπως ταιριαζει στην ιταλια..
    οσο για το περσυνο οχι τη δευτερη αλλα την πρωτη θεση αξιζε..εξαιρετικο..
    ελπιζω και φετος να παει τελεια η ιταλια..ειναι λατρεμενη χωρα γενικα!

  14. Θα ήθελα να μοιραστώ κάποιες σκέψεις μου μαζί σας. Η Nina Zilli τραγουδάει πάντα σε αυτό το στυλ. Δεν είναι παλιομοδίτικα τα κομμάτια της. Είναι γραμμένα και ερμηνευμένα στο στυλ των τραγουδιών του 60. Το τραγούδι Per Sempre είναι παρωδία Ιταλικών τραγουδιών του 1960-1968. Μιμείται τις ερμηνεύτριες της εποχής 60. Το χέρι στη μέση ήταν χαρακτηριστικό της Mina, οι κινήσεις του χεριού και των δακτύλων, οι ματιές στην αρχή του κομματιού, το στήσιμο στο τέλος (εξώφυλλο 1960) , η φωνή της, το κτένισμα της είναι παρμένα από Mina, Patty Pravo, Ornella Vanoni, Caterina Caselli και Nada. Πιο πολύ κάνει Μίνα. Κυκλοφόρησε 3 δίσκους και οι 3 είναι στο στυλ αυτό. Η ομορφιά για τους ιταλούς είναι στο ότι φέρνει πίσω την εποχή της αγνότητας την εποχή της ανάπτυξης μετά τον πόλεμο τότε που μεσουρανούσαν τα canzonissima μαζί με το Sanremo. Είναι όπως και να το κάνουμε η κουλτούρα τους που μαζί με αυτούς θα πρέπει να συγκινεί και μας γιατί τότε η Ελλάδα έκανε μεγαλύτερη εισαγωγή ιταλικού τραγουδιού παρά αμερικάνικου, η οποία μας σημάδεψε μέχρι σήμερα. Γι’ αυτό μην λέτε το τραγούδι της Ιταλίας παλιομοδίτικο. Παρωδία είναι. Και άλλο τραγούδι να ζητήσουν από την Nina Zilli, σε αυτό το ύφος και με αυτή την ερμηνεία θα πάει. Σας θυμίζω Serbia 2011 Belgium 2008, Latvia 2007 και το πολύ καλό ‘’Αγάπη που ποτέ’’ – Μπάμπης Καβαλιέρος – Ελληνική επιλογή 1998. (μακάρι να πήγαινε) http://www.youtube.com/watch?v=e8RTuNXy4uA

  15. Ένας από τους λόγους που διάλεξαν το Per Sempre είναι η διαφορετικότητα του κομματιού ως προς τα άλλα που θα στείλουν οι υπόλοιπες χώρες. Συνήθως το διαφορετικό αν είναι καλό διακρίνεται. (Ιταλία 2011). Ο άλλος λόγος που δεν επέλεξαν την Emma Marrone (1ο βραβείο) για να πάει στο Baku είναι γιατί η απόφαση για την εκπροσώπηση της Ιταλίας στην Eurovision είχε ήδη παρθεί από την ειδική επιτροπή που έβλεπε τα τραγούδια επί 5 συνεχείς μέρες να παρουσιάζονται στη σκηνή του Ariston. Μέχρι και 5 λεπτά πριν την ανακοίνωση της νικήτριας γινόταν ξανά ψηφοφορία – κονταρομαχία μεταξύ των τριών πρώτων νικητριών για το βραβείο. Δεν ξέραμε μέχρι το τελευταίο λεπτό ποια θα είναι η νικήτρια από τις τρείς. Άρα δεν υπήρχε χρόνος για την ‘’ειδική επιτροπή για τη Eurovision’’ να αποφασίσει το τελευταίο λεπτό ποιος θα πάει. Η απόφαση είχε ήδη παρθεί κατόπιν συναίνεσης της δισκογραφικής της εταιρείας. Όσον αφορά την Emma (1ο βραβείο,) να πω ότι πέρσι κέρδισε το 2ο βραβείο στο Sanremo τραγουδώντας μαζί με το συγκρότημα Moda’ και θα ήταν και για μένα η πιο επιθυμητή επιλογή για την επερχόμενη Eurovision.

    • Τι ωραία που είναι όταν κάνουμε συζήτηση σαν πολιτισμένοι άνθρωποι και ενημερώνουμε τους υπόλοιπους για πράγματα που ενδεχομένως να μην γνωρίζουν!
      Πραγματικά, θέλω να σε ευχαριστήσω πολύ, γιατί είχα άγνοια όσων αναφέρεις και τα βρήκα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα!
      Να είσαι καλά φίλε μου!

  16. Νομίζω πως, αν ήξεραν οι Ιταλοί το βραβείο του Sanremo και είχαν να αποφασίσουν μετά για την αποστολή στη Eurovision, πάλι δεν θα έστελλαν την Emma. Και αυτό γιατί συνειδητοποίησαν ότι όσα χρόνια έστελλαν τα μεγαλύτερα ονόματα τους και τα βραβεία του Sanremo στον διαγωνισμό, ποτέ αυτό δεν εκτιμήθηκε από την Ευρώπη όσο έπρεπε. Ενώ η Ιταλία συμμετείχε στη Eurovision με τα μεγαλύτερα ονόματά της και τιμούσε τον θεσμό όσο καμία άλλη χώρα, οι περισσότερες χώρες συμμετείχαν κάθε χρόνο με ευκαιριακούς άσημους ή νέους καλλιτέχνες. Από τις 36 συμμετοχές της μέχρι το 1997 και οι 36 ήταν με μεγάλα και εμπορικά ονόματα. Οι υπόλοιπες συμμετέχουσες χώρες αντιμετώπιζαν πάντα αδιάφορα αυτή την παράμετρο. Αυτό είχε σαν συνέπια να υποβιβάζεται το Festival Sanremo που είναι όλη η μουσική παραγωγή της χώρας όσο και οι Ιταλοί καλλιτέχνες. Όταν έγινε αυτό αντιληπτό για τα καλά στην Ιταλία, τότε σημειώθηκαν και οι μεγάλες απουσίες για 3 και 13 χρόνια. Μην ξαναπείτε φίλοι μου ότι η Ιταλία σνομπάρει την Eurovision. H Eurovision σνομπάρισε πρώτη την Ιταλία και αυτό που κάνει τώρα η Ιταλία είναι μια φυσιολογική άμυνα ώστε να μην έχει να συγκριθεί το Festival Sanremo με το Eurofestival και για να υπάρχει μια συνεχής και αδιάκοπη συμμετοχή της χώρας στο διαγωνισμό. Γιατί, αν ξανά, ένα τόσο δυνατό βραβείο Sanremo όπως αυτό του 1997 και μια τόσο δυνατή συμμετοχή όσο το Fiumi di Parole, καταταγεί στην Eurovision 4O δεν θα ξαναδούμε ποτέ ξανά στον διαγωνισμό την Ιταλία. Βρέθηκε μια νέα φόρμουλα για να υπάρχει η συνέχεια, δηλαδή ο διαγωνισμός να μεταδίδεται από την RAIDUE αντί για την RAIUNO όπως γινόταν μέχρι το 1997 (οικονομικοί λόγοι) και συμμετοχή τους όχι πια με το βραβείο του Sanremo αλλά με κάτι ξεχωριστό. Ας είμαστε όλοι ευχαριστημένοι !

    • Συμφωνώ απόλυτα για το Fiumi di Parole. Από τις πιο αγαπημένες μου συμμετοχές όλων των εποχών στο διαγωνισμό.

  17. Δε νομίζω πως σκοτίστηκε η Ιταλία που το FIUMI DI PAROLE ήρθε 4ο (λες και ήρθε 14ο), απλά η χώρα δεν ενδιαφέρεται σοβαρά για το διαγωνισμό, στον οποίο μπορεί να νίκησε δις, αλλά έχει δει θέση το top5 πάρα πολλές φορές, οπότε ας ρίξει τη μύτη της η RAI, και πολύ σύντομα θα τριτώσει τα βραβεία της, πολύ σύντομα, θυμηθείτε με, κι ελπίζω η διοργάνωσή της να μη θυμίζει σε τίποτα την αθλιότητα του 1991!!!

    • Αγαπητέ κύριε Ρούσσο, σε κάποια σημεία συμφωνώ μαζί σας, αλλά διαφωνώ σε κάποια άλλα.
      Διαφωνώ ως προς το ότι δεν σκοτίστηκε η Ιταλία για την κατάληξη του Fiumi di Parole, καθώς από όσο θυμάμαι (διορθώστε με αν κάνω λάθος), το πίστευαν πολύ το τραγούδι τους οι Ιταλοί εκείνη τη χρονιά και όχι αδίκως. Κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να έχει έρθει τουλάχιστον δεύτερο, μιας και το Love shine a light αποτελεί τραγούδι-ταυτότητα για το διαγωνισμό (επίσης δικαίως και πάντα σύμφωνα με τη δική μου οπτική). Επιπλέον, θεωρώ ότι η ανάλυση που έκανε ο φίλος μας παραπάνω φαίνεται ιδιαίτερα εμπεριστατωμένη και , εφόσον ισχύει, εμένα τουλάχιστον με βοηθά να καταλάβω καλύτερα την ιταλική προσέγγιση επί του διαγωνισμού.
      Συμφωνώ, όμως, μαζί σας στα εξής: α) η Ιταλία ήταν όντως από τις πλέον επιτυχημένες χώρες στο διαγωνισμό, συνεπώς έπρεπε να το είχαν σκεφτεί πιο σφαιρικά το θέμα. β) Βλέπω κι εγώ σύντομα ιταλική νίκη (αλλά όχι φέτος). γ) Η διοργάνωση του 1991 ήταν, πράγματι, κακή και ελπίζω να μην ξαναδούμε κάτι παρόμοιο από τους φίλους Ιταλούς, όταν και αν πραγματοποιηθεί η προηγούμενη “πρόβλεψη”.

  18. Αγαπητή μου Σταυρούλα, το 1997 στη συνέντευξη τύπου της Ιταλίας, η οποία από σπόντα έλαβε μέρος εκείνη τη χρονιά, η RAI δήλωσε πως και να νικήσει, δεν πρόκειται να διοργανώσει τον επόμενο διαγωνισμό, οπότε, όπως καταλαβαίνεις, οποιαδήποτε άλλη χώρα να το έλεγε αυτό, ούτε δεκάδα δε θα έβλεπε…

    • Ομολογώ ότι δε γνώριζα για τη συνέντευξη τύπου και σας ευχαριστώ πολύ για αυτήν την πληροφορία. Αυτό που θυμάμαι είναι ότι εκείνη τη χρονιά το τραγούδι είχε μεγάλη απήχηση εντός και εκτός Ιταλίας. Προφανώς, αυτό είχε τελικά να κάνει με το ιταλικό κοινό και όχι με την ιταλική δημόσια τηλεόραση… Ίσως η απάντηση να βρίσκεται στη σύνθεση των δύο απόψεων. Δηλαδή, πιθανόν οι Ιταλοί να θεωρούσαν ότι για χρόνια τα τραγούδια τους και οι καλλιτέχνες τους αδικούνταν σε σχέση με αυτό που οι ίδιοι περίμεναν και αυτό τροφοδοτούσε την ούτως ή άλλως ενυπάρχουσα έλλειψη ενδιαφέροντος για το διαγωνισμό.

  19. Μια διόρθωση: Η RAI στέλνει την Nina Zilli γιατί είναι η μόνη που μπορεί να σταθεί σε ευρωπαικό έδαφος. Επίσης η Emma ΔΕΝ είναι μεγάλο όνομα, εμπορικό ναι, αλλά δεν είναι αποδεκτή απο το ιταλικό κοινό τόσο όσο η Nina Zilli αφού το κοινό της είναι κυρίως έφηβοι. Επίσης η Ιταλία θέλει να δείξει οτι ακόμα κρατάει τα μουσικά σκύπτρα της Ευρώπης σε ποιότητα.
    Συνεπώς το γεγονός οτι η Nina Zilli ήδη έχει κάνει καριέρα έξω απο την Ιταλία (όπως αναφέρθηκε ήδη απο κάποιον άλλον), είναι αποδεκτή απο την πλειοψηφία των Ιταλών, μπορεί να σταθεί άνετα σε ευρωπαικό επίπεδο και έχει το κατάλληλο στυλ και πρόσωπο που θέλει να δείξει η Ιταλία προς τα έξω.
    Τέλος για την RAI που σνομπάρει την Eurovision είναι λογικό να θέλει να στηρίξει το Sanremo και να δώσει εκεί όλη την προσοχή της αφού αφ’ενός κρατάει ακόμα το prestige του καλύτερου φεστιβάλ μουσικής στον κόσμο (μην ξεχνάμε οτι και η Eurovision στηρίχτηκε στα πρότυπα του Sanremo) και αφ’εταίρου να στηρίξει την δική της μουσική και βιομηχανία. Και εμείς που διαλύσαμε το φεστιβάλ θεσσαλονίκης, τι καταλάβαμε;

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ