ΣΟΥΗΔΙΑ: Αλλαγή στον τρόπο βαθμολογίας στον τελικό του Melodifestivalen!

Μια μικρή αλλά μάλλον βασική αλλαγή στον τρόπο βαθμολογίας στον Τελικό του Melodifestivalen θα εφαρμόσει φέτος το SVT μετά από τα περσινά αποτελέσματα του δημοφιλούς φεστιβάλ της Σουηδίας. Μπορεί ο Robin Bengtsson που κέρδισε στο Melodifestivalen 2017 με το “I Can’t Go On” να κατάφερε μια αξιοπρεπέστατη 5η θέση με 344 βαθμούς στο διαγωνισμό του Κιέβου, όμως είναι γεγονός πως στον Εθνικό Τελικό της χώρας το τραγούδι αν και πρώτο στην επιλογή των διεθνών επιτροπών, ήταν τρίτο στην επιλογή του κοινού, κάτι που προκάλεσε μάλλον αρνητικά σχόλια.

Με σκοπό να αποφύγει τέτοια φαινόμενα, το SVT θα αλλάξει τον τρόπο που βαθμολογούν οι 11 διεθνείς επιτροπές, οι οποίες όμως θα παραμείνουν στον Τελικό. Μέχρι και πέρσι κάθε μια από τις επιτροπές έδινε 43 βαθμούς (12, 10, 8, 6, 4, 2, 1) ψηφίζοντας 7 από τα 12 τραγούδια του τελικού, δίνοντας συνολικά 473 βαθμούς. Αντίστοιχα, για να υπάρχει η ισοψηφία του 50/50 γινόταν η ποσοστιαία αναλογία των ψήφων του κοινού στους 473 βαθμούς.

Με το παραπάνω σύστημα είδαν οι διοργανωτές πως σε αντίθεση με τις ψήφους του κοινού που μπορούσαν να μοιραστούν σε όλα τα τραγούδια, στις επιτροπές μπορούσε να υπάρχει συγκέντρωση ψήφων σε λιγότερα τραγούδια μιας και ψήφιζαν 7 από τα 12. Έτσι αποφάσισαν η κάθε μια από τις 11 επιτροπές να ψηφίζει με το σύστημα Eurovision (12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1) έτσι ώστε να βαθμολογούν 10 από τα 12 τραγούδια. Αυτό ανεβάζει αυτόματα τον συνολικό αριθμό πόντων των επιτροπών στους 638, και αντίστοιχα και του κοινού.

Σημειώνεται πως στα αποτελέσματα των Ημιτελικών αποκλειστικό λόγο έχει το κοινό καθώς δεν υπάρχουν επιτροπές.

Το Melodifestivalen 2018 ξεκινάει με τον Α’ Ημιτελικό, το Σάββατο 03 Φεβρουαρίου.

Μάθετε περισσότερα για τη Σουηδία και το Melodifestivalen.

Αλέξανδρος Λιάπης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ