Η Βασιλική Στεφάνου μιλάει στον OGAE Greece!

Η Βασιλική Στεφάνου είναι η πρόταση της εταιρείς Polymusic για την Eurovision του 2018! Ένα νέο, δροσερό κορίτσι 24 χρόνων που έχει ήδη από πέρσι μια ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά, στην οποία υπογράφουν τα τραγούδια καταξιωμένοι δημιουργοί όπως οι: Γιώτα Βασιλακοπούλου, Θοδωρής Γκόνης, Κωνσταντίνα Δημητρίου, Γιώργος Καραδήμος, Κώστας Μακεδόνας, Αντώνης Μιτζέλος, Νίκος Μωραΐτης, Μιχάλης Νικολούδης, Μαρία Παπαδάκη, Μιλτιάδης Πασχαλίδης, Βίκτωρ Πολυδώρου, Σταύρος Σταύρου, Φώτης Τάμπας και Ζωή Τηγανούρια. Εμείς θελήσαμε να την γνωρίσουμε και σας την παρουσιάζουμε μέσα από αυτή την συνέντευξη.

1.Προέρχεστε από έναν χώρο της ελληνικής μουσικής που δεν έχει ταυτιστεί με τον διαγωνισμό της Eurovision. Γιατί πιστεύετε ότι μπορεί να έχει συμβεί αυτό;

Σαν χώρα, σε γενικό επίπεδο, πιστεύουμε ότι για να μας “προσέξει” η Ευρώπη οφείλουμε να μιμηθούμε τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Σε μουσικό επίπεδο εντάσσουμε, περισσότερο από το επιτρεπόμενο όριο, ευρωπαϊκές – δυτικές μελωδίες στα τραγούδια μας και τα παρουσιάζουμε με το ευρωπαϊκό μοτίβο σκηνικής παρουσίας, δηλαδή με  μπαλέτα που πλαισιώνουν τον τραγουδιστή . Φυσικά όλα αυτά είναι πολύ όμορφα και έχουν μεγάλη  καλλιτεχνική αξία όταν υποστηρίζονται αξιοπρεπώς αλλά αυτό δεν είναι η Ελλάδα, δεν αποτελούν μέρος της κουλτούρας μας. Η κουλτούρα της Ελλάδας είναι η παράδοσή της, τα όχι και τόσο φανταχτερά σκηνικά. Ο χώρος που υποστηρίζω και κινούμαι επαγγελματικά, δίνει περισσότερο βάση στο ίδιο το τραγούδι και την ερμηνεία του και λιγότερο στην σκηνική παρουσία, στις χορογραφίες και στα εφέ. Αυτός πιστεύω πως είναι ο κύριος λόγος που μέχρι τώρα ο θεσμός της Eurovision δεν  έχει ταυτιστεί με το καθαρά λαϊκό και παραδοσιακό τραγούδι.

2.Θα θέλατε να μας πείτε κάποια πράγματα για την συμμετοχή σας;

Είμαι πολύ χαρούμενη για την συμμέτοχη μου στο διαγωνιστικό μέρος της Eurovision, σε έναν από τους μακροβιότερους μουσικούς θεσμούς , με εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλον τον κόσμο. Ύστερα από επιστολή της ΕΡΤ στις δισκογραφικές εταιρίες , η δισκογραφική μου Polymusic, αποφάσισε να είμαι η εκπρόσωπος της δικής της συμμετοχής στον διαγωνισμό και την ευχαριστώ πολύ γι αυτό. Το τραγούδι μας είναι γεμάτο από  παραδοσιακά ηχοχρώματα, σε ηπειρώτικο δρόμο και ελληνικό στίχο. Την μουσική έχει γράψει ο Γιώργος Κυριάκος και τους στίχους η Μάγδα Βαρούχα δυο πολύ ταλαντούχοι και νέοι δημιουργοί που τυγχάνει να είναι φίλοι μου.  Ο στίχος του τραγουδιού είναι ερωτικός και πλαισιώνεται από το παραδοσιακό ηχόχρωμα του κλαρίνου εκπροσωπώντας τα μελωδικά μοτίβα της Ηπείρου και συνάμα προσδίδοντας νέα πνοή στην παράδοση με “ethnic” στοιχεία.

3.Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το λαϊκό τραγούδι; Σας πήγε η φωνή σας εκεί ή υπήρχαν κάποια ακούσματα από το σπίτι;

Όλα τα μέλη της οικογένειάς μου ήταν και είναι φιλόμουσα. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου στο σπίτι ηχούσαν από το πρωί ως το βράδυ διάφορα μουσικά είδη, αλλά  περισσότερο το καλό λαϊκό τραγούδι. Πιστεύω ότι οι επιρροές του περιβάλλοντός μου συνέβαλαν κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στο να γνωρίσω την όλη φιλοσοφία του μουσικού είδους που ονομάζουμε λαϊκό.  Σαφώς ένα σημαντικό ποσοστό στο να ασχοληθώ  επαγγελματικά με το λαϊκό τραγούδι ανήκει στην χροιά της φωνής μου , αλλά πιστεύω πως ένα μουσικό είδος υπηρετείται όπως του αξίζει,  όταν γνωρίζουμε  το κοινωνικο-ιστορικό του υπόβαθρο και όχι μόνο όταν καταφέρνουμε να τραγουδάμε τις κλίμακες και τα καθορισμένα μελωδικά του μοτίβο.

4.Είστε πολύ μικρή ηλικιακά, μόλις 24 ετών. Τι πιστεύετε ότι μπορεί να σας προσφέρει ο διαγωνισμός της Eurovision, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Σίγουρα το να συμμετέχω στον  διαγωνισμό της Eurovision είναι τεράστια εμπειρία και μόνο όμορφα συναισθήματα μπορεί να μου προσφέρει. Επίσης, ακριβώς το γεγονός ότι είμαι μικρή ηλικιακά και νέα στον χώρο ταιριάζει πιστεύω στο όλο “concept”  του θεσμού. Να μην ξεχνάμε πόσοι τραγουδιστές συμμετείχαν στα πρώτα τους βήματα στον διαγωνισμό και σε πόσους δόθηκε η ευκαιρία μέσω της συμμετοχής τους να γίνουν ευρύτερα γνωστοί. Όλοι γνωρίζουμε πως τον μουσικό αυτόν θεσμό τον παρακολουθούν εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο.

5.Παρακολουθείτε γενικά τον διαγωνισμό; Κι αν ναι, τι είναι αυτό που θυμάστε περισσότερο;

Τον παρακολουθώ ναι. Έχουν γεννηθεί εξαιρετικά τραγούδια για τον διαγωνισμό, όπως του Johnny Logan – Hold me now το 1987, το διαχρονικό τραγούδι με την συμμετοχή μας και την υπέροχη ερμηνεία της Σοφίας Βόσσου – Η ‘Ανοιξη, το εξαιρετικά  ατμοσφαιρικό κομμάτι του Zeljiko Joksimovic – Lane Moje  το 2004, η εκρηκτική εμφάνισή και το ethnic στοιχείο τόσο στο νικητήριο τραγούδι της Ουκρανίας με την Ruslana – Wild Dances την ίδια χρονιά όσο και το νικητήριο τραγούδι της Τουρκίας με την Sertab Erener – Every Way That I Can το 2003. Φυσικά, είμαι βέβαιη πως έχει μείνει σε όλους μας χαραγμένη στην μνήμη η εμφάνιση των τεράτων Lordi  το 2006 και της  Conchita το 2014.

6.Η φωνή σας είναι μια μεστή λαϊκή φωνή, καθαρά ελληνική, με παραδοσιακό χρώμα. Τι πιστεύετε ότι θα νιώσουν οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι ακούγοντας κάτι τόσο ελληνικό; Θα τους ξενίσει ή θα τους ενθουσιάσει;

Έχουμε δει πως ειδικά τα τελευταία πέντε χρόνια οι ψηφοφόροι του διαγωνισμού είναι απρόβλεπτοι.  Πιστεύω πως σίγουρα θα  ακούσουν ένα διαφορετικό ηχόχρωμα που δεν συνάδει με την κουλτούρα τους  αλλά δεν μπορώ να φανταστώ αν θα λειτουργήσει αρνητικά ή θετικά. Θέλω να πιστεύω πως θα τους κινήσει το ενδιαφέρον και φυσικά γι αυτό μεγάλο ρόλο παίζει και η παρουσία μου επί σκηνής . Η εικόνα στην εποχή μας έχει πολύ  μεγάλο ρόλο . Θα βάλω τα δυνατά μου για να συνταιριάζει η σκηνική παρουσία μου  με την  δυναμική και την ατμοσφαιρική αύρα που  χαρακτηρίζει το τραγούδι  μας.

7.Φέτος η Πορτογαλία κέρδισε μ’ ένα τραγούδι έξω από τα συνηθισμένα κλισέ του διαγωνισμού και πέρσι η Ουκρανία μ’ ένα επίσης αντιεμπορικό τραγούδι. Τι συμβαίνει στην Ευρώπη; Αισθάνεστε ότι κάτι μπορεί να αλλάζει ή όλο αυτό είναι μια τυχαία συγκυρία;

Όταν ένα γεγονός συμβαίνει μια φορά μπορεί να  χαρακτηριστεί  τυχαίο , όταν συμβαίνει παραπάνω από μια, το ενδεχόμενο αυτό παύει να υφίσταται. Υποστηρίζω εδώ και πολύ καιρό παρακολουθώντας όλες τις καλλιτεχνικές εξελίξεις και δρώμενα, πως έρχεται μια νέα εποχή  στις  τέχνες και ακολούθως στην μουσική. Ο κόσμος μέσω της κρίσης που βιώνει σε όλους τους τομείς, επιστρέφει στις ρίζες του . Αυτό  συνεπάγεται την επιστροφή στο αυθεντικό, στην αυθεντική ομορφιά  η οποία οδηγεί τον θεατή-ακροατή στην αναζήτηση  αξιών , συνεπώς και καλλιτεχνικών αξιών . Από αυτήν την ακολουθία προκύπτει η έμπνευση και η δημιουργία  τραγουδιών που έχουν κάτι να μας πουν δεν έχουν μόνο το ρόλου του εμπορεύματος και σε αυτό το σημείο γίνεται αισθητή  η ύπαρξη καλλιτεχνικής αξίας και “ομορφιάς” . Η  τάση αυτή είναι λογικό να επηρεάσει και τον διαγωνισμό της Eurovision.

8.Αν βρεθείτε στην σκηνή της Eurovision εκπροσωπώντας την Ελλάδα θα αισθανθείτε άγχος;

Πιστεύω πως θα τρέμω από το άγχος μέχρι να βρεθώ στην σκηνή. Μετά για μένα, επειδή γνωρίζω πως λειτουργώ, όλα θα εξελιχθούν σε δυνατά και όμορφα συναισθήματα  και τίποτα άλλο. Άλλωστε η εμπειρία είναι πολύ μεγάλη που δεν θα υπάρχει χώρος για άγχη ή άλλες αρνητικές σκέψεις και σαφώς το άγχος μόνο αρνητικές επιπτώσεις θα δημιουργήσει στην εμφάνιση μου και στην εκπροσώπηση της χώρας  μας.

9.Μέσα στην γενικότερη λαίλαπα των talent shows, πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για έναν τραγουδιστή να ξεχωρίσει απέχοντας από αυτά;

Ένας τραγουδιστής πιστεύω ότι ξεχωρίζει από το έργο του, από τις επιλογές  που κάνει τόσο στους συνεργάτες του , όσο και στα τραγούδια που επιλέγει να ερμηνεύσει.  Χρειάζεται χρόνος , υπομονή και επιμονή για να τον ξεχωρίσει ο κόσμος από τους υπόλοιπους και για να εισβάλλει στην καρδιά τους. Δεν πιστεύω , λοιπόν, πως παίζει κανένα ρόλο αν ο οποιοσδήποτε καλλιτέχνης επιλέξει ή δεν επιλέξει  να εμφανισθεί στα τηλεοπτικά  “talent shows” .

10.Δισκογραφικά ετοιμάζετε κάποια καινούργια τραγούδια; Υπάρχει υλικό για κάποιο άλμπουμ;

Αυτή τη στιγμή έχω κάνει focus στο τραγούδι για την Eurovision που είναι ένα πολύ καλό τραγούδι, με αντιπροσωπεύει απόλυτα και θα κυκλοφορήσει σαν digital single από την εταιρία μου την Polymusic, ανεξάρτητα με την πορεία του στο διαγωνιστικό μέρος για τον θεσμό. Για τις επόμενες κυκλοφορίες μου έχουμε ήδη κάποιο καλό υλικό και η αναζήτηση δεν σταματά για νέες αξιόλογες δημιουργίες.

Ο OGAE Greece εύχεται καλή επιτυχία στην Βασιλική Στεφάνου για τον ελληνικό τελικό!

Αντώνης Καρατζίκος

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Τουλάχιστον θα είναι ερωτικό… Ας ελπίσουμε η μουσική και οι στίχοι να μην είναι πρόχειροι…!

  2. Η ΜΙΝΟΣ-ΕΜΙ κυκλοφόρησε προχθες αυτο το τραγουδι και δεν το εδωσε στην Ερτ για τη γιουροβιζιον. Τα συμπερασματα δικά σας. Κατα τη γνώμη μου είναι ενα καλό εμπορικό νησιώτικο με μοντερνα παραγωγή που θα ήταν πολύ καλό να υπάρχει στον ελληνικό τελικο. Εδω το τραγούδι : https://www.youtube.com/watch?v=kRaXdVw3RYE

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ