ΙΤΑΛΙΑ: Οι ημερομηνίες και νέα του Φεστιβάλ Sanremo 2018!

Ελάχιστες λεπτομέρειες έχουν οριστικοποιηθεί μέχρι στιγμής σε ό,τι αφορά το 68ο Φεστιβάλ Sanremo 2018. Ως συνήθως, ο Μεγάλος Τελικός του Φεστιβάλ διεξάγεται το δεύτερο Σάββατο του Φεβρουαρίου στο θέατρο Άριστον της πόλης του Sanremo. Έτσι λοιπόν, ανακοινώθηκε ότι του χρόνου οι ημερομηνίες διεξαγωγής του φεστιβάλ θα είναι από 6-10 Φεβρουαρίου 2018, με τον καθιερωμένο επίλογο του Φεστιβάλ να γίνεται στην Κυριακάτικη εκπομπή Domenica In της 11ης Φεβρουαρίου 2018.

Βλέποντας τις ημερομηνίες, τα τελευταία 5 χρόνια το φεστιβάλ Sanremo έχει πάει πίσω κατά μία εβδομάδα. Το 2012 ήταν η πρώτη χρονιά που το φεστιβάλ Sanremo πραγματοποιήθηκε το δεύτερο Σάββατο του Φεβρουαρίου (μεταξύ 14 και 18 Φεβρουαρίου). Το 1997 είχε πραγματοποιηθεί μεταξύ 27 Φεβρουαρίου και 3 Μαρτίου, το 1987 μεταξύ 18-22 Φεβρουαρίου, το 1977 μεταξύ 3-5 Μαρτίου (υπήρχαν μόνο 3 βραδιές), και το 1967 (τη χρονιά που αυτοκτόνησε ο Luigi Tenco) μεταξύ 26-28 Ιανουαρίου.

Καλλιτεχνικός διευθυντής

Η καλλιτεχνική διεύθυνση του επόμενου φεστιβάλ Sanremo έχει ανατεθεί σε έναν σταρ του Ιταλικού τραγουδιού, τον Claudio Baglioni. Η προηγούμενη φορά που ένας σταρ του Ιταλικού τραγουδιού ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ ήταν το 2004 όταν η RAI είχε εμπιστευθεί τον Tony Renis για αυτό το πόστο.

Οικονομική συμφωνία RAI με Δήμο Sanremo 

Η RAI ήρθε σε συμφωνία με τον Δήμο του Sanremo για να λάβει τα δικαιώματα της διοργάνωσης και μετάδοσης του Φεστιβάλ Sanremo. Η RAI θα πληρώσει στο δήμο τέλος ύψους 5 εκ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα 3 χρόνια (2018-2020). Δηλαδή από τα 15-16 εκ. ευρώ που είναι το ετήσιο κόστος του Φεστιβάλ Sanremo, τα 5 εκ. ευρώ πηγαίνουν στο Δήμο του Sanremo.

Το ποσό αυτό δεν διαφέρει σημαντικά από εκείνο που πλήρωνε η RAI τα προηγούμενα 3 χρόνια, όμως η συμφωνία δεν ήταν εύκολο να επιτευχθεί διότι η RAI επιθυμούσε να πληρώσει τα μισά χρήματα στο Δήμο επικαλούμενη την οικονομική κρίση. Η αλήθεια όμως είναι ότι η RAI έχει έσοδα 23 εκ. ευρώ από τους χορηγούς και τις διαφημίσεις, δηλαδή τα καθαρά της κέρδη από το Φεστιβάλ Sanremo είναι 7 εκ. ευρώ ετησίως. Συνεπώς ο Δήμος του Sanremo δεν δέχτηκε τη δραστική μείωση του ποσού που πρότεινε η RAI. Την προηγούμενη δεκαετία η RAI πλήρωνε στο Δήμο του Sanremo 9 εκ. ευρώ ετησίως, τα οποία στην πορεία έγιναν 7 εκ. ευρώ και την προηγούμενη 3ετία μόλις 5 εκ. ευρώ ετησίως.

Ο κανονισμός για το 2018

Μέχρι στιγμής έχει δημοσιευθεί ο κανονισμός μόνο για τους Νέους Καλλιτέχνες. Σε ό,τι αφορά τους καταξιωμένους καλλιτέχνες δεν υπάρχει κινητικότητα διότι θα πρέπει να αναμένονται οι αποφάσεις του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή Claudio Baglioni. Η RAI ποντάρει στο γεγονός ότι ο Claudio Baglioni θα έρθει σε επικοινωνία με φίλους καταξιωμένους συναδέλφους του για να τους προσκαλέσει να παρουσιάσουν κάποιο καλό τραγούδι στο Φεστιβάλ Sanremo.

Η τελευταία έκπληξη της RAI είναι η διοργάνωση στο θέατρο Άριστον του Sanremo από την Antonella Clerici ενός τάλεντ σόου με νέους καλλιτέχνες. Ωστόσο, από το θέατρο Άριστον δεν έχει επιβεβαιωθεί αυτή η πληροφορία.

Written by 

Μέλος σε σωματεία της Eurovision από το 1990. Ιδρυτικό μέλος του OGAE Greece. Έχω διατελέσει Αντιπρόεδρος και Εκπρόσωπος μελών Επαρχίας - Εξωτερικού στο ΔΣ του OGAE Greece. Το επάγγελμά μου είναι Ειδικός Γαστρεντερολόγος-Ηπατολόγος και μένω στη Θεσσαλονίκη.

Related posts

2 Thoughts to “ΙΤΑΛΙΑ: Οι ημερομηνίες και νέα του Φεστιβάλ Sanremo 2018!”

  1. Λουκία

    Στο Σαν ρεμο για τη Eurovision 2017 ο Καρλο Κοντι ηταν καλλιτέχνικος διευθυντής κ παρουσιαστής αυτο σημαίνει οτι και στο Σαν Ρεμο για τη eurovision 2018 θα ισχύει το ίδιο η θα χουμε αλλο παρουσιαστή;

    1. Έχουν ακουστεί πολλά ονόματα για παρουσιαστές, δεν έχουν όμως οριστικοποιηθεί. Αυτό που ακούγεται αυτή τη στιγμή είναι το δίδυμο Claudio Baglioni και Virginia Raffaele.

Comments are closed.