ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ: Απεβίωσε η τραγουδίστρια Seija Simola!

Ακόμη ένα δυσάρεστο νέο αυτό το καλοκαίρι… απεβίωσε στο Ελσίνκι σε ηλικία 72 ετών η διάσημη Φινλανδή τραγουδίστρια Seija Simola (γεννημένη ως Seija Saara Maria Simola στην πόλη Franzén, 25/09/1944). Την είδηση του θανάτου της επιβεβαίωσε ο πρώην σύντροφός της Pekka Hartonen.

Η Simola μεσουράνησε στη Φινλανδία στις δεκαετίες του 1960 και 1970. Ο πατέρας της ήταν ο ζωγράφος Urpo Simola και η μητέρα της η γυμνάστρια Anita Lappalainen.

Η Simola ξεκίνησε την καριέρα της σε ηλικία 18 ετών. Στις αρχές του ’60, η Simola εμφανίσθηκε ως σολίστ με το συγκρότημα του Leo Lindblom και αργότερα με την ορχήστρα του Erkki Valpo. Το πρώτο της single κυκλοφόρησε το 1966 με τίτλο Kun hämärtää. Το 1969 κυκλοφόρησε διασκευές Ιταλικών τραγουδιών στα Φινλανδικά. Στη δεκαετία του 1970 ηχογράφησε διασκευές τραγουδιών των ABBA μεταξύ των οποίων τα Ring Ring και Waterloo, τους στίχους των οποίων έγραψε η ίδια στα Φινλανδικά.

Το 1973 ήρθε 2η στον Εθνικό Τελικό της Φινλανδίας για τη Eurovision με το τραγούδι One, Two, Three. Η Seija Simola ερμήνευσε το εν λόγω τραγούδι με το συγκρότημα Paradise που αποτελούνταν από τους: Pepe Willberg, Pave Maijanen, Markku Johansson και Kalle Fält. Το εισιτήριο για τη Eurovision όμως κέρδισε η Marion Rung με το τραγούδι Tom, Tom, Tom.

To 1978 επροσώπησε τη Φινλανδία στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision με το τραγούδι Anna rakkaudelle tilaisuus, μια σύνθεση του Reijo Karvonen που κατέλαβε τη 18η θέση, τη χειρότερη θέση της Φινλανδίας στη δεκαετία του ’70. Το γεγονός αυτό ήταν η αιτία για τη μετέπειτα θεαματική πτώση της δημοτικότητάς της στη Φινλανδία. Παρόλα αυτά συνέχισε να ηχογραφεί κάποιους δίσκους και στη δεκαετία του 1980.

Το 2005, το Υπουργείο Παιδείας απένειμε στη Seija Simola τιμητική σύνταξη ως καλλιτέχνιδα.

Το 2011, η Seija Simola έχασε τη φωνή της έπειτα από χειρουργείο που κατέστρεψε τις φωνητικές της χορδές. Μετά από αυτήν την περιπέτεια, η Simola απεσύρθη μετά από τις δημόσιες εμφανίσεις και πολύ σπάνια έδινε συνεντεύξεις.

Ο δεύτερος σύζυγος της Seija Simola ήταν ο μουσικός Pekka Hartonen, με τον οποίο απέκτησε έναν γιο, τον Nico Hartonen, που είναι μουσικός σε συγκρότημα μέταλ.

Η Seija Simola ζούσε στην πόλη Vantaa τα τελευταία χρόνια.

Ακούστε παρακάτω τη συμμετοχή της από το 1978, το τραγούδι One, Two, Three που ήρθε 2ο στα προκριματικά της Φινλανδίας του 1973, καθώς και διασκευές γνωστών γιουροβιζιονικών τραγουδιών που έκανε στα Φινλανδικά.

https://www.youtube.com/watch?v=99M229W5C6M

https://www.youtube.com/watch?v=hDvjHQcH0n0

https://www.youtube.com/watch?v=1Ois5hdjckc

Chris Zavos
Chris Zavoshttps://www.youtube.com/watch?v=ZeLl8ZGCKhQ&list=PLAH1I2XLJAlsYYdCKLEiJ4575-86Fv8Hv
Μέλος σε σωματεία της Eurovision από το 1990. Ιδρυτικό μέλος του OGAE Greece. Έχω διατελέσει Αντιπρόεδρος και Εκπρόσωπος μελών Επαρχίας - Εξωτερικού στο ΔΣ του OGAE Greece. Το επάγγελμά μου είναι Ειδικός Γαστρεντερολόγος-Ηπατολόγος και μένω στη Θεσσαλονίκη.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. O τίλος του υπέροχου και πολύ αδικημένου τραγουδιού της το 1978, σημαίνει ‘ΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ’!!!
    Πολύ λυπηρό νέο η απώλειά της!!!

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ