ΣΕΡΒΙΑ: Αλλάζει ο τρόπος επιλογής τραγουδιού για τη Eurovision 2018!

Η Κρατική Τηλεόραση RTS ανακοίνωσε τις λεπτομέρειες του τρόπου επιλογής του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει τη Σερβία στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2018.

Οι συνθέτες μπορούν να είναι οποιασδήποτε εθνικότητας και θα πρέπει να υποβάλουν το τραγούδι τους ανώνυμα έως τις 20 Οκτωβρίου 2017. Ωστόσο, οι καλλιτέχνες που θα ερμηνεύσουν το τραγούδι θα πρέπει να είναι αποκλειστικά Σέρβοι.

Ενώ τα τελευταία 3 χρόνια η Σερβία είχε επιλέξει την αγγλική γλώσσα για το τραγούδι της, το RTS αποφάσισε το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει τη χώρα το 2018 να είναι γραμμένο αποκλειστικά στη Σερβική γλώσσα ή σε κάποια από τις γλώσσες των μειονοτήτων που διαμένουν στη Σερβική επικράτεια (Ουγγρική, Σλοβακική, Ρουμανική, Κροατική, Ρουσινική, και Αλβανική γλώσσα).

Οι αλλαγές στον τρόπο επιλογής

Τα τραγούδια που θα υποβληθούν θα κριθούν από μια πρωτοβάθμια κριτική επιτροπή, η οποία δεν θα γνωρίζει τα ονόματα των συντελεστών. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και στο Melodifestivalen, και η διαδικασία αυτή διασφαλίζει ότι τα μέλη της επιτροπής δεν θα επηρεαστούν από τα μεγάλα ονόματα που πιθανόν να συμμετέχουν.

Η πρωτοβάθμια επιτροπή θα επιλέξει έως 10 τραγούδια που θα περάσουν στην επόμενη φάση. Τα τραγούδια αυτά θα παρουσιασθούν σε ειδική εκπομπή του RTS ώστε να υπάρξει μια εικόνα της ζωντανής παρουσίασης. Όμως η εκπομπή αυτή δεν θα είναι Εθνικός Τελικός καθώς δεν θα επιτραπεί στο κοινό να επιλέξει ποιο τραγούδι θα εκπροσωπήσει τη Σερβία στη Eurovision 2018. Η επιλογή του τραγουδιού που θα λάβει το εισιτήριο για την Πορτογαλία θα γίνει από δευτεροβάθμια κριτική επιτροπή η οποία θα αποτελείται από επαγγελματίες μουσικούς.

Θα καταφέρει άραγε του χρόνου η Σερβία να επιλέξει το κατάλληλο τραγούδι ώστε να πλασαριστεί στις πρώτες θέσεις, και, γιατί όχι, να κερδίσει τη Eurovision;

 

 

Written by 

Μέλος σε σωματεία της Eurovision από το 1990. Ιδρυτικό μέλος του OGAE Greece. Έχω διατελέσει Αντιπρόεδρος και Εκπρόσωπος μελών Επαρχίας - Εξωτερικού στο ΔΣ του OGAE Greece. Το επάγγελμά μου είναι Ειδικός Γαστρεντερολόγος-Ηπατολόγος και μένω στη Θεσσαλονίκη.

Related posts

One Thought to “ΣΕΡΒΙΑ: Αλλάζει ο τρόπος επιλογής τραγουδιού για τη Eurovision 2018!”

  1. EurovisionFan

    Περίεργη διαδικασία. Το να βγάζεις τελείως απ το κάδρο τον κόσμο και να δίνεις την ετυμηγορία αποκλειστικά σε επιτροπές δεν είναι σωστό κατ’εμέ. Και αν ο κόσμος δε μείνει ευχαριστημένος απ την επιλογή της επιτροπής; Εκείνοι ξέρουν καλύτερα. Οι επιδόσεις της Σερβίας πάντως έχουν πέσει κατά πολύ απ το 2012 και μετά όταν ο μοναδικός Ζελικο πήρε τη 3η θέση. Έκτοτε αποκλεισμοί, μια απουσία και μια 10η θέση στη Βιέννη ο απολογισμός για τη χώρα.

Comments are closed.