EBU: Αλλάζει ο κανονισμός της Eurovision!

Λίγες ημέρες μετά την επίσημη ανακοίνωση της πόλης που θα φιλοξενήσει τον 63ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, η EBU ξεκίνησε τη διαδικασία ενημέρωσης των μελών της για τις επικείμενες αλλαγές και περιορισμούς στον κανονισμό του διαγωνισμού.

Αναμφίβολα ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision 2017 στο Κίεβο σημαδεύτηκε από σειρά ανεπιθύμητων συμβάντων, που λίγο έλειψε να στοιχίσουν την αλλαγή της διοργανώτριας χώρας, Ουκρανίας. Τα γεγονότα αυτά οδήγησαν σε τροποποίηση του κανονισμού της Eurovision για τις μελλοντικές διοργανώσεις.

Οι αλλαγές των κανονισμών επικυρώθηκαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης του Reference Group στη Γενεύη τον Ιούνιο 2017. Το Γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD έδωσε στη δημοσιότητα ένα μέρος από τις αλλαγές που η EBU απέστειλε στους Εθνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision και πολιτική

Η EBU ξεκαθαρίζει για μια ακόμη φορά ότι ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision είναι μια μη πολιτική εκδήλωση που σημαίνει ότι κάθε είδους πολιτική προπαγάνδα κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού ή κάθε είδους πολιτικό περιεχόμενο που περιέχεται στα τραγούδια απαγορεύεται.

Κριτήρια επιλογής καλλιτεχνών

Σχετικά με το θέμα που προέκυψε με τον αποκλεισμό της Julia Samoylova από το Διαγωνισμό Τραγουδιού του Κιέβου λόγω παράνομης εισόδου της στην Κριμαία μέσω Ρωσίας το 2015, η EBU ξεκαθαρίζει ότι από το 2018 οι αποστολές των χωρών δεν θα πρέπει να αποτελούνται από άτομα που υπόκεινται σε περιορισμούς εισόδου στην αντίστοιχη διοργανώτρια χώρα. Συγκεκριμένα, ο κανονισμός ορίζει ότι: “Δεν θα πρέπει ούτε οι καλλιτέχνες ούτε τα μέλη της αποστολής να έχουν εμπλακεί σε γεγονότα πριν τον διαγωνισμό που είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε άρνηση των αρχών της διοργανώτριας χώρας να επιτρέψουν την είσοδο στη χώρα, σύμφωνα με την ισχύουσα Εθνική νομοθεσία“.

Ανεξάρτητες επιτροπές

Όσον αφορά τις Εθνικές επιτροπές, η EBU επίσης διευκρινίζει τα κριτήρια που θα πρέπει να χρησιμοποιούν οι Εθνικοί τηλεοπτικοί σταθμοί πριν επιλέξουν τη σύνθεσή τους.

Κάθε μέλος Εθνικής επιτροπής θα πρέπει να μη σχετίζεται με τα συμμετέχοντα τραγούδια ή τους καλλιτέχνες με κανέναν τρόπο που θα μπορούσε να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα. Οι ψήφοι τους θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα της κρίσης τους, που θα βασίζεται αποκλειστικά στην εμπειρία και τις επαγγελματικές τους ικανότητες.

Επιπλέον, κάθε Εθνικός τηλεοπτικός σταθμός οφείλει να διασφαλίζει ότι τα μέλη των επιτροπών δεν θα αποκαλύψουν τις προτιμήσεις και την πρόθεση ψήφου τους πριν από την ψηφοφορία, ούτε θα μοιραστούν πληροφορίες με τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής.

Τήρηση προθεσμιών

Η EBU αποφάσισε να γίνει πιο αυστηρή ως προς τη διοργανώτρια χώρα σε ό,τι αφορά την τήρηση των συμφωνηθέντων προθεσμιών και χρονοδιαγραμμάτων, ώστε να διασφαλίσει την ομαλή ροή των προετοιμασιών της διοργάνωσης του Διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του Εθνικού τηλεοπτικού σταθμού, η EBU θα έχει δικαίωμα πλέον να διακόψει τη συνεργασία με τη διοργανώτρια χώρα και να ζητήσει από κάποια άλλη χώρα να διοργανώσει τον Διαγωνισμό.

Μια άλλη υποχρέωση της διοργανώτριας χώρας θα είναι η διασφάλιση ότι όλοι οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες θα είναι σε θέση να παρουσιάσουν της συμμετοχές τους ζωντανά επί σκηνής και, ασφαλώς, η διασφάλιση του μη πολιτικού χαρακτήρα του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision.

 

 

Chris Zavos
Chris Zavoshttps://www.youtube.com/watch?v=ZeLl8ZGCKhQ&list=PLAH1I2XLJAlsYYdCKLEiJ4575-86Fv8Hv
Μέλος σε σωματεία της Eurovision από το 1990. Ιδρυτικό μέλος του OGAE Greece. Έχω διατελέσει Αντιπρόεδρος και Εκπρόσωπος μελών Επαρχίας - Εξωτερικού στο ΔΣ του OGAE Greece. Το επάγγελμά μου είναι Ειδικός Γαστρεντερολόγος-Ηπατολόγος και μένω στη Θεσσαλονίκη.

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μπραβο στην EBU που αλλαζει τους κανονισμους αυτο επρεπε να γινει απο το 2016 που κερδισε η Ουκρανια με πολιτικο τραγουδι παντως καλιο αργα παρα ποτε

    • Xaxaxa όντως! Αν και είναι σε 1 λεπτό όχι 2…??
      Αν και στο συγκεκριμένο θέμα εμάς θα τιμωρήσουν ή θα ζητήσουν να συμμορφωθούμε…?

  2. Επιτέλους ο κάθε κατεργάρης θα μπει στον πάγκο του.. Κατ’εμέ θα πρέπει να μειωθεί η συμμετοχή των επιτροπών στη ψηφοφορία αλλά το ότι δίνονται ξεχωριστά οι βαθμολογίες είναι κι αυτό κάτι!

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ