ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ: Συνέντευξη του Δημήτριου Χ. Μασούρα, video artist-ενδυματολόγου της Dihaj!

Λίγες εβδομάδες μετά το τέλος της φετινής Eurovision, στον Τελικό της οποίας συμμετείχε το Αζερμπαϊτζάν με την πολύ θεατρική σκηνοθεσία του τραγουδιού Skeletons που όλοι απολαύσαμε, ο OGAE Greece ανακάλυψε ποιος κρύβεται πίσω από την εντυπωσιακή performance της Dihaj. Πρόκειται για τον Έλληνα video artist κ. Δημήτριο Χ. Μασούρα, ο οποίος συμμετείχε ως stage video director και ως ενδυματολόγος στο τραγούδι Skeletons της Dihaj. Ο κ. Μασούρας δέχτηκε με χαρά την πρόσκληση να παραχωρήσει αποκλειστική συνέντευξη για το σάιτ του OGAE Greece.

Επιμέλεια συνέντευξης: Χρήστος Ζαβός

OGAE Greece: Αγαπητέ κ. Μασούρα, κατ’ αρχάς ευχαριστούμε που αποδεχθήκατε την πρόσκληση του OGAE Greece να μας παραχωρήσετε αυτήν τη συνέντευξη. Πείτε μας αν θέλετε λίγα λόγια για εσάς.

Δημήτριος Χ. Μασούρας: Εγώ σας ευχαριστώ για την πρόσκληση! Ανήκω στο δημιουργικό τμήμα μιας διαφημιστικής εταιρείας από τον Οκτώβριο του 2016. Σπούδασα Graphic design, στο Τ.Ε.Ι. Αθηνών, από όπου αποφοίτησα τον Οκτώβριο του 2011. Στην συνέχεια έκανα το πρώτο μου MA στην Μ. Βρετανία, στο Bournemouth University, πάνω στην σκηνοθεσία και στη διεύθυνση κινηματογραφικής φωτογραφίας, και εργάστηκα για μία περίοδο ως freelance filmmaker, σκηνοθετώντας και γυρίζοντας video clips, fashion commercials και artsy films. Έπειτα από τη συμμετοχή μου σε διαφορά φεστιβάλ της Μ. Βρετανίας και των Η.Π.Α. και έχοντας credits δύο διαφημιστικών μόδας στο Wall Sreet Journal, απέσπασα υποτροφία από το Robert Gordon University της Σκωτίας όπου και πραγματοποίησα το δεύτερο μεταπτυχιακό μου, MSc, πάνω στο fashion management.

O.G.: Πραγματικά είναι εντυπωσιακή η πορεία σας στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα πότε επιστρέψατε και τί ευκαιρίες σας δόθηκαν στη χώρα μας;

Δ.Χ.Μ.: Επέστρεψα στην Ελλάδα, περίπου πριν από δύο χρόνια, και από τότε  δουλεύω ως freelance filmmaker και graphic designer σε διάφορες θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές, όπως το φεστιβάλ Αθηνών. Μεγάλο πάθος μου είναι η σκηνοθεσία και η φωτογραφία. Γιαυτό και έχω συνεργαστεί με πολλούς εναλλακτικούς καλλιτέχνες, σκηνοθετώντας τα video clip τους και τα stage performances τους.

O.G.: Χαίρομαι πραγματικά που η Ελλάδα αξιοποίησε το ταλέντο και τις γνώσεις σας όταν επιστρέψατε. Φέτος σας είδαμε στην παραγωγή του τραγουδιού του Αζερμπαϊτζάν και όλοι οι θεατές είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν μια άκρως κινηματογραφική performance στο Κίεβο, που ξεχώριζε από τις υπόλοιπες συμμετοχές. Πείτε μας παρακαλώ πώς σας έγινε η πρόταση να συνεργαστείτε με την Dihaj.

Δ.Χ.Μ.: Όπως προανέφερα, η συμμετοχή μου στα video clips και τα stage performances εναλλακτικών καλλιτεχνών με έφερε κάποτε σε επαφή και με την Dihaj, την εκπρόσωπο της φετινής αποστολής του Αζερμπαϊτζάν στην Eurovision 2017 στο Κίεβο. Έπειτα από την πρώτη μας συνεργασία για μια performance της Dihaj στην Ολλανδία, ήρθε η πρόταση από τον παραγωγό της για να αναλάβω το stage video direction και το costume design της εμφάνισής της στον φετινό διαγωνισμό.

O.G.: Μιλήστε μας παρακαλώ για το concept πίσω από την εμφάνιση της Dihaj. Τι ακριβώς σήμαινε η ιστορία που παρουσιάσατε στο Ευρωπαϊκό κοινό της Eurovision;

Δ.Χ.Μ.: To performance ξεκινά με την ηρωίδα τοποθετημένη σε ένα άδειο δωμάτιο, στους τοίχους του οποίου βρίσκονται γραμμένες λέξεις των στίχων του κομματιού. Το δωμάτιο αντιπροσωπεύει τις πολυσύνθετες και αυτοκαταστροφικές σχέσεις, τα εσωτερικά εμπόδια και τις κρυμμένες αλήθειες. Ο άνδρας με τη μάσκα προσδιορίζεται ως το “bad boy” και με τη συμβολική παρουσία της μάσκας τονίζεται η συναισθηματική απόσταση μεταξύ των δύο εραστών.

Η ηρωίδα, καταφέρνει να ξεφύγει από αυτήν την εσωτερική και αυτοκαταστροφική κατάσταση, και αυτό αποδίδεται με το συμβολικό άνοιγμα των τοίχων του δωματίου και την αφαίρεση της μάσκας του ήρωα. Εκείνος με το κατέβασμά του από τη σκάλα, δείχνει μεταφορικά τη διάθεσή του για επιστροφή, αλλά δυστυχώς είναι αργά. Η ηρωίδα με το δυναμισμό της και την προσωπική της πάλη, τον έκανε να αφαιρέσει τη «μάσκα» που φορούσε στη σχέση τους, αλλά τον αφήνει τελικά πίσω μόνο του στο «δωμάτιο» από το οποίο εκείνη μόλις απέδρασε.

Η όλη αισθητική προσέγγιση του stage video art και των κοστουμιών, είναι βαθιά επηρεασμένη από τις σπουδές μου στον κινηματογράφο, την αγάπη μου για το θέατρο και την γενικότερη Grunge κουλτούρα όπως έλαβε χώρα στο Βερολίνο στις αρχές της δεκαετίας του 1990, με απώτερο στόχο την αποδόμηση των κατεστημένων, των «συνόρων» και της καταπίεσης.

Με το concept αυτό, παρουσιάζεται ο δυναμισμός που οφείλουμε όλοι μας να έχουμε στις προσωπικές μας σχέσεις, από τις οποίες, όταν περνούν στη σφαίρα της αυτοκαταστροφής, πρέπει να δραπετεύουμε.

O.G.: Πώς κρίνετε το αποτέλεσμα της συνεργασίας σας με την ομάδα παραγωγής του Αζερμπαϊτζάν; Θα αποδεχόσασταν μια παρόμοια πρόσκληση για συνεργασία είτε από Ελλάδα είτε από κάποια άλλη χώρα που συμμετέχει στη Eurovision στο μέλλον;

Δ.Χ.Μ.: Η συνεργασία αυτή μου πρόσφερε πλούσιες εμπειρίες που σίγουρα στο μέλλον θα με εξελίξουν τόσο σα χαρακτήρα, όσο και σαν επαγγελματία. Είμαι ευγνώμων που σπουδαίοι άνθρωποι σε Ελλάδα και εξωτερικό, είδαν τη δουλειά μου και εύχομαι στο μέλλον να μου δοθεί ξανά μια παρόμοια ευκαιρία. 

O.G.: Κλείνοντας τη συνέντευξη αυτή, σε ποιον θα θέλατε να αφιερώσετε την επιτυχή πρώτη παρουσία σας στη Eurovision; Υπάρχει κάποιος άνθρωπος που σας στήριξε ηθικά και επαγγελματικά;

Δ.Χ.Μ.: Μέντοράς μου αποτελεί η σπουδαία Ελληνίδα σκηνογράφος και ενδυματολόγος Εύα Νάθενα, την οποία θαυμάζω και εκτιμώ βαθύτατα. Την ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη της. Οι συμβουλές της και η αγάπη της  πάντα μου υπενθυμίζουν το να μην ξεφεύγω από τα όνειρά μου. Την αγαπώ!

O.G.: Αγαπητέ κ. Μασούρα σας ευχαριστούμε ξανά για τη συνέντευξη και το φωτογραφικό υλικό που μας παραχωρήσατε και ελπίζουμε να σας ξαναδούμε σύντομα στη σκηνή της Eurovision!

Δ.Χ.Μ.: Και εγώ σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε.

Chris Zavos
Chris Zavoshttps://www.youtube.com/watch?v=ZeLl8ZGCKhQ&list=PLAH1I2XLJAlsYYdCKLEiJ4575-86Fv8Hv
Μέλος σε σωματεία της Eurovision από το 1990. Ιδρυτικό μέλος του OGAE Greece. Έχω διατελέσει Αντιπρόεδρος και Εκπρόσωπος μελών Επαρχίας - Εξωτερικού στο ΔΣ του OGAE Greece. Το επάγγελμά μου είναι Ειδικός Γαστρεντερολόγος-Ηπατολόγος και μένω στη Θεσσαλονίκη.

1 ΣΧΟΛΙΟ

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ