Αναμνήσεις από το 2005 και την πρωτιά της Έλενας!

Όπως όλοι θυμόμαστε, σαν σήμερα πριν από 12 χρόνια η Ελλάδα κατάφερε να πετύχει τη πρώτη και μοναδική της (έως σήμερα) νίκη στη Eurovision και αυτό φυσικά χάρη στην Έλενα Παπαρίζου και το My number one!

Βέβαια, δε θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε την εξαιρετική χορογραφία του Φωκά Ευαγγελινού που μάγεψε όλη την Ευρώπη, τον Άλεξ Παναγή στα φωνητικά και φυσικά όλους όσους απάρτιζαν την ελληνική αποστολή της ΕΡΤ και δούλεψαν πολύ σκληρά και τελικά τα κατάφεραν! Σας ευχαριστούμε όλους!

Ζήσαμε τόσο όμορφες και δυνατές στιγμές! Σε ευχαριστούμε πολύ ΕΛΕΝΑ!

Η Ελλάδα στην αρχή της βαθμολογίας είχε αρχίσει πολύ χλιαρά και δεν ψηφιζόμασταν και πολύ, αλλά στη συνέχεια άρχισαν να έρχονται και τα 12άρια και όλο το κλίμα ανατράπηκε! Τελικώς πήραμε 10 12άρια και συνολική βαθμολογία 230 βαθμούς!

Μπορείτε να θυμηθείτε ξανά όλη την βαθμολογία στο παρακάτω βίντεο!

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε ξανά τη βράβευση της Έλενας!

Και εδώ μπορείτε να απολαύσετε τις σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο κέντρο της Αθήνας τη μαγική και αξέχαστη βραδιά της 21ης Μαΐου του 2005!

E, νομίζω το καλύτερο σας το αφήσαμε για το τέλος! Ας απολαύσουμε όλοι μαζί τη νικητήρια εμφάνιση της μοναδικής Έλενας Παπαρίζου! 

Πιστεύετε θα ξαναζήσουμε τέτοιες στιγμές? Θα καταφέρει η Ελλάδα να ξανακερδίσει τη Eurovision?

Αν το πιστεύετε ποια θα ήταν η ιδανική πρόταση για να μας εκπροσωπήσει και να φέρει το βραβείο?

Let us know.

[Πηγή φωτογραφίας άρθρου: hit-channel.com]

Γιώργος Φλίγκος
Γιώργος Φλίγκος
Απόφοιτος του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολούμαι με την ψυχολογία και την εκπαίδευση, ενώ ταυτόχρονα λατρεύω τα πειράματα και τις χημικές αναλύσεις στο εργαστήριο. Η Eurovision είναι ένα μικρόβιο που το κόλλησα από μικρός και είναι η δεύτερη μεγάλη μου αγάπη μετά τα παιδιά και τα ταξίδια.

19 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αυτό είναι το καλύτερο βίντεο όμως, https://www.youtube.com/watch?v=DnjbY5Io5nI που δεν ειναι αγχωμενή κ το λέει ακόμη καλύτερα, που τα πλάνα είναι καλύτερα στη γέφυρα. Το μόνο που το χαλάει είναι αυτή η γκαρίδα του Παναγή στα ‘χέι’ – από τότε φαινόταν γιατί ‘μάγο’ των φωνητικών μιλάμε κ τελικά το ζήσαμε και φέτος… Πάντως νομίζω πως τότε ήταν άλλα, πιο εύκολα χρόνια σε κάποιους τομείς, ίσως κ λόγω televoting. Σήμερα νομίζω τέτοιες γκαρίδες θα στερούσαν σε ένα τραγούδι την πρωτιά, ίσως κ η χώρα να μην άφηνε να παρουσιαστεί έτσι, γιατί ο διαγωνισμός γενικά έχει γίνει πολύ πιο επαγγελματικός. Sertab, Ruslana πήραν πρωτίες τραγουδώντας άθλια, όσο όμορφα τραγούδια κ να είχαν (το 1ο είναι απο τα all time favourites μου). Νομίζω σήμερα αυτό δε θα γινόταν.Ίσως γενικά να έχει χάσει τον χαβαλέ του λίγο ο διαγωνισμός, αλλά, από την άλλη, νομίζω χαίρει περισσότερης εκτίμησης διεθνώς κ γενικά τα σοου- πχ το περσινό- είναι φοβερού επιπέδου. Φερ’τε κ το option της ορχήστρας κ δε θέλω τίποτε άλλο.

  2. Πισυεύω πως θα ξαναζήσουμε τέτοιες στιγμές αλλά όχι ιδιαίτερα σύντομα. Το πρόβλημα είναι οτι ο έλληνας δε δείχνει πια να ενδιαφέρεται. Αυτό οφείλεται στο οτι τα τραγουδια που στελνουμε δεν εχουν ψυχη και δε διαφημιζονται όσο πρέπει. Αν τα ραδιόφωνα έπαιζαν περισσότερο το τραγούδι και επίσης τα πρωινάδικα/μεσημεριανά ασχολούνταν περισσότερο ο κόσμος θα υποστήριζε τη συμμετοχή μας και η ομάδα όλη θα έβγαινε με άλλο αέρα στη σκηνή. Το μυστικό λοιπόν είναι να τους κάνουμε να νοώσουν νικητές και να βγουν για να νικήσουν όπως έγινε δηλαδή με την Έλενα.
    Επίσης η ΕΡΤ να μην υποβαθμίσει άλλο το θεσμό με freaky fortune, argo κλπ.. Φέτος έκανε μια σπουδαία προσπάθεια και μακάρι να είναι μια καλή αρχή γι αυτό που θα ακολουθήσει.
    Τώρα το ποιος θα μπορούσε να φέρει πάλι την Ελλλαδα στην κορυφή πιστεύω πως είναι οι εξής:

    1) Βανδή
    2) Demy
    3) Φουρέιρα

    Πραγματικά πιστεύω πως αν πάει μια από τις 3.. αν η ΕΡΤ πει οτι “Πάμε για τη νίκη” … και αν τις κάνουμε να νιώσουν έτοιμες και να γυρίσουν νικήτριες, θα κερδίσουν. Και ναι είμαι σίγουρος πως η Demy μπορεί να κερδίσει eurovision άσχετα από το τελικό αποτέλεσμα.
    Επίσης εξαιρετικα θα μπορουσαν να πάνε οι:

    Τάμτα
    Ασλανίδου
    Τζωρτζίνα
    Μαρίνα Σάττι
    Σκυλακάκη

    Δε νομίζω όμως οτι οι συγκεκριμένες μπορούν να μας φέρουν τη νίκη παρολο που είναι φοβερές τραγουδίστριες.

  3. Η Μαρίνα Σάττι είναι μία εξαιρετική επιλογή και χαίρομαι που βλέπω αρκετά σχόλια που την προτείνουν. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι πιθανόν να ξαναζήσουμε τέτοιες στιγμές στα επόμενα χρόνια βέβαια ποτέ δεν ξέρεις αλλά δεδομένου ότι μετά την κρίση σταμάτησε να υπάρχει η στήριξη και η τεράστια προβολή απο τα ΜΜΕ (δεν θα ξεχάσω ειδικά το Star που ασχολιόταν 3 μήνες πριν και 3 μήνες μετά 😛 ) και όλοι ακόμα και ο φούρναρης της γειτονιάς μίλαγε για την Eurovision .Eύχομαι να το ξαναπάρουμε ζεστά το όλο θέμα κάποια στιγμή .
    Αυτό που θα ταίριαζε για Ελλάδα πιστεύω πως θα ήταν ένας balkan ska ήχος τύπου Koza Mostra ή Imam Baildi .Ειδικά στους τελευταίους επιμένω πολύ μ’έναν ήχο όπως το ”Ακρογιαλιές Δειλινά” (φοβερή επανεκτέλεση ) νομίζω πως θα πηγαίναμε καλά .

    • ναι οντως τωρα λενε σε ολα τα πανελ ο κοσμος δεν εχει να φαει η eurovision τον μαρανε.. ενω αν θα κανει κι αλλο παιδι η μενεγακη μας νοιαζει πολυ

  4. Αλλες εποχες δυστυχως. Τοτε που η Ελλαδα ο,τι κι αν εκανε υπηρχε γυρω της ενα συννεφο χρυσοσκονης που σε συνδυασμο με την σωστη και οργανωμενη δουλεια εκανε θαυματα. Αντιμετωπιζονταν επισης με αλλον τροπο απο οτι τωρα. Την εβλεπαν με συμπαθεια. Δεν ξερω αν η Ελλαδα θα ξαναζησει καποτε νικη στην Γιουροβιζιον. Για να ειμαι ειλικρινης δεν το βλεπω για συντομα τουλαχιστον. Η Ελλαδα την ηθελε την Γιουροβιζιον πολυ και την πηρε. Δεν της εκατσε με τον Σακη της εκατσε την επομενη με την Ελενα. Στον αποηχο των Ολυμπιακων Αγωνων δεν την χαλουσε και την ΕΒU τοτε μια νικη της Ελλαδας. Τωρα πλεον δεν ξερω αν υπαρχει η αναλογη θεληση για νικη και δεν ξερω επισης και κατα ποσο θα ηταν αρεστη μια νικη της Ελλαδας στην EBU που με την εισοδο των επιτροπων μπορει πλεον να την ελεγξει. Εχουν σειρα θεωρω αλλες χωρες για νικη. Αν γυρισει στα Βαλκανια θα ερθει για την Βουλγαρια πρωτα και αργοτερα για τις αλλες. .

    Απο την αλλη θεωρω οτι σημασια δεν εχει τοσο ο τραγουδιστης για την νικη οσο το τραγουδι. Δεν πιστευω οτι ο Salvador ηταν διακαης ποθος των Πορτογαλων για να τους φερει την νικη, ουτε ηταν κανενα ονομα η Lena στην Γερμανια ή η Εμιλυ στην Δανια. Ουτε φυσικα σε μας ο Λουκας Γιωρκας, ο Αλκαιος ή οι Κοζα Μοστρα με τον Αγαθωνα ηταν ονοματα που θα τα ελεγες ως προτεινομενα σε μια ερωτηση για το ποιος θα ηθελες να μας εκπροσωπησει και πιστευεις οτι θα φερει μια καλη θεση. Τα τραγουδια ηταν αυτα που μας εκαναν να τους στειλουμε.

    Οι προτασεις μου σε ρεαλιστικη βαση, γιατι ονοματα οπως η Μποφιλιου, η Ζουγανελη, ο Χαρουλης, η Μονικα, η Βανδη, ο Ρεμος κτλ που ακουω ολοι ξερουμε οτι δεν προκειται να πανε Γιουροβιζιον, ειναι η Ταμτα απο την ποπ σκηνη, η Σαττι απο την εναλλακτικη σκηνη, και απο εκει και περα υπαρχουν δεκαδες νεα και πιο παλια προσωπα, απο ολα τα ειδη τραγουδιου, παιδια που βγηκαν απο ταλεντ σοουζ με εξαιρετικες ικανοτητες, που με ενα δυνατο τραγουδι και μια καλη σκηνικη παρουσια μπορουν να τα πανε πολυ καλα. Οι συνθετες ειναι το πιο σημαντικο να βρεθουν. Καλες φωνες και παρουσιες εχει πληθωρα αυτη η χωρα.

  5. Με λυπεί που βλέπω ότι το 2005 σηκώσαμε τη κούπα και τα τελευταία χρόνια περιοριζόμαστε στις τελευταίες θέσεις 🙁

    • εδω η ιρλανδια μετρα 7 νικες και τα τελευταια χρονια δεν προκρινεται καν στον τελικο… να λες παλι καλα που η ελλαδα ειναι καθε χρονο (με εξαιρεση περσι) στον τελικο…

  6. Νομίζω πως ακόμη κι αν η Ελλάδα το ξανασηκώσει κάποτε, δεν θα βγει ο κόσμος στους δρόμους και γενικά δεν θα γίνει τέτοιος ντόρος. Κι εδώ που τα λέμε είναι αστείο να κλείνει το κέντρο της Αθήνας για την eurovision! Μια θερμή υποδοχή στο αεροδρόμιο και μια τιμητική εκδήλωση-πάρτι σε κάποιον χώρο είναι αρκετά.
    Όσο για το ποιος καλλιτέχνης μπορεί να ξαναφέρει το βραβείο στη χώρα μας, νομίζω πως δεν είναι τόσο θέμα προσώπου, ίσως ούτε καν τραγουδιού. Το παν είναι το timimg. Οι συγκυρίες. Οι σωστές συνθήκες τη σωστή στιγμή.
    Επειδή όμως δεν θα μου άρεσε να κλείσω το σχόλιο μου παραδομένος στην απαισιόδοξη διαπίστωση πως τα πάντα στην eurovision (και στη ζωή) είναι θέμα τύχης και συμφερόντων, θα πω ένα ονοματάκι: Αρετή Κετιμέ!

  7. Θα ήθελα να ξανακερδίσουμε και να κάνουμε το διαγωνισμό σε άλλη πόλη, Θεσσαλονίκη, Πάτρα κλπ.

  8. Όσο εγκλωβιζόμαστε στις αναμνήσεις της Έλενας θα καταντάμε σαν τους fans/broadcasters του Ηνωμένου Βασιλείου ή της Ιρλανδίας που προσδοκούν στην επανάληψη μιας παλιάς πετυχημένης συνταγής και στέλνουν κακέκτυπα του εαυτού τους.
    Η Ελλάδα κέρδισε τότε γιατί της επέτρεψαν να κερδίσει. Εξοβέλισαν την Ουγγαρία στη θέση 1 του draw. Μας έδωσαν εμάς θέση στο δεύτερο μισό. Πώς γινόταν αυτό με κλήρωση; κάπιος τρόπος υα υπήρχε. Και η νίκη μας είναι μία από τις χαμηλότερες σε ποσοστό ψήφων ever. Να τα λέμε κι αυτά!

  9. Είναι πολύ δύσκολο για να κερδίσει η Ελλάδα ξανά. Φυσικά δεν είναι ακατόρθωτο. Θεωρώ οτι το τραγούδι και τι σωστό promo tour μπορεί να κάνει τη διαφορά και όχι τόσο ο τραγουδιστής.
    Πραγματικά παιδιά ας κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να φέρουμε τη δεύτερη νίκη της Ελλάδας.
    ‘Ενα λάθος πουίκάνουμε, είναι οτι δεν έχουμε πολλά τραγούδια να διαγωνιστούν στον ελληνικό τελικό, ούτως ώστε να έχουμε επιλογές.
    Θα μπορούσε κάποιος να μεταφέρει αυτό το σχόλιο στους υπεύθυνους?
    πολλά τραγούδια, ούτως
    ωστε να μπορουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε πολλά και όχι σε τρία με τέσσερα.

  10. ειναι η ιδεα μου πως στο 0:55 απο το βιντε με τους πανηγυρισμους εμφανιζεται ο manager rugby????????????
    μα και εδω!!!!!

  11. ναι ειναι αυτος!!! στο 1:20 κανει και δηλωσεις χωρις τη μπλουζα με τα αστερια αλλα σιγουρα αυτος

  12. Τι όμορφες στιγμές τότε.. Αν κι ήμουν πολύ μικρή θυμάμαι αρκετά πράγματα!! Μακάρι να τις ξαναζήσουμε κι ας αργήσουν.. Νομίζω πως πλέον είναι δύσκολο να κερδίσουμε κι ας έχουμε ένα καλό τραγούδι. Για αρχή ας επιστρέψουμε στη 10αδα για μερικά χρόνια να αρχίσουμε να “ακουγόμαστε” σαν χώρα κι για νίκη έχουμε μέλλον. Πιστεύω πως παίζουν πολλά ρόλο.. πέρα από τη δεδομένη οικονομική κατάσταση της χώρας μας, η eurovision στην Ελλάδα είναι πλέον “εκτός μόδας” κανείς δεν ασχολείται κι όλοι σνομπάρουν! Καμία σχέση δηλαδή με τότε που είχαμε κερδίσει. Οπότε πιστεύω πως θα αργήσει πολύ η “δεύτερη νίκη της Ελλάδας”, ωστόσο είμαι αισιόδοξη ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψει η eurovision στο προσκήνιο αλλά και γενικά το ενδιαφέρον των Ελλήνων για τον θεσμό!!

  13. Συγκινητικές αναμνήσεις από μια εποχή που φαντάζει πολύ μακριά, όχι τόσο λόγω των 12 χρόνων που μας χωρίζουν από τον θρίαμβο στην Εurovision, όσο εξαιτίας των συνθηκών και του γενικότερου κλίματος που επικρατούσε το 2005 στην Ελλάδα.
    Μια χώρα που οργάνωνε Ολυμπιακούς αγώνες, κέρδιζε το Euro στο ποδόσφαιρο, διέπρεπε διεθνώς και ήρθε η πρωτιά της Έλενας ως κερασάκι στην τούρτα.
    Ανεμελιά, αισιοδοξία και υπερηφάνεια σ’όλη την Ελλάδα…

    Πόσο άραγε ταιριάζει η ανέμελη εικόνα της Eurovision όπως την θυμόμαστε από τότε μέσα στο σημερινό μίζερο και στενάχωρο κλίμα που μας διακατέχει;

    Μήπως χρειάζεται να δώσουμε ένα νέο “νόημα” στην συμμετοχή μας στην διαγωνισμό, για να αποκτήσει νέο ενδιαφέρον και να δώσει κίνητρο για να ασχοληθούμε μαζί του;

    Πολλοί/ες εδώ μέσα προτείνουν να πάμε σε μια επιλογή μέσα από διαγωνισμό.
    Πολύ ωραία, συμφωνώ κι εγώ.
    Αλλά γιατί η ΕΡΤ να νοιαστεί για τόση φασαρία; Υπάρχουν διάφοροι εξειδικευμένοι, έμπειροι από προηγούμενες συμμετοχές, όπου κάθε χρόνο μπορεί να τους αναθέτει την εκπροσώπηση και να βγαίνει από την υποχρέωση.
    Γιατί να ενδιαφερθεί επομένως για κάτι παραπάνω και ειδικά όταν όλα αυτά θα στοιχίσουν το κάτιτις τους!

    Ελπίζω η ΕΡΤ να δει πέρα από την όποια γραφικότητα του διαγωνισμού, την ευκαιρία μιας σοβαρής προβολής της εικόνας της χώρας μας που δυστυχώς έχει διασυρθεί τόσο άδικα κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης.
    Αυτός και μόνο, είναι αρκετός λόγος για να πάρουμε το θέμα της Eurovision πιο ζεστά και ουσιαστικά, με στόχευση και ανάλογο προγραμματισμό.

    Μακάρι σύντομα να επιστρέψουμε δυναμικά στις επιτυχίες που αξίζουμε!

  14. Πλέον με τις επιτροπές, μέσω των οποίων, 200 πάνω-κάτω άτομα, ακυρώνουν τις ψήφους εκατομμυρίων, ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ! Κέρδισε φέτος η Πορτογαλία, γιατί την είχαν εκτός πλαισίου νίκης γι’ αυτό και οι επιτροπές της έδωσαν την πρωτιά (για μένα δεν άξιζε, υπέροχο τραγούδι η Πορτογαλία είχε το 2008 (senora du mar)). Την πάτησαν γιατί και το κοινό έδωσε την πρωτιά. Οι επιτροπές εκτός από αλλοπρόσαλλα, ψηφίζουν και φανατικά τοπικιστικά (Ελλάδα-Κύπρος, Ρουμανία-Μολδαβία, πρώην Γιουγκοσλαβία, σκανδιναβικές χώρες/βαλτικές/ισλανδία).
    Eξάλλου, η πρωτιά έχει και κόστος, άρα το ζητούμενο είναι να μην είσαι πρώτος αλλά να έχεις αξιοπρεπή εμφάνιση. Επίσης πλέον δεν έχουν νόημα και τα promo tour, απλά είναι σπατάλη χρημάτων και κούραση του καλλιτέχνη.

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ