EUROVISION 2017: Ψηφοφορία κοινού και επιτροπών στον Τελικό!

Αφού αναλύσαμε την αναλυτική και ξεχωριστή βαθμολογία επιτροπών και κοινού για τους δύο Ημιτελικούς της φετινής Eurovision, ας δούμε πως εξελίχθηκαν τα πράγματα και στον γύρο του Μεγάλου Τελικού! 

Όπως βλέπουμε και στον πίνακα πιο κάτω, κοινό και επιτροπές βράβευσαν την μελωδική συμμετοχή της Πορτογαλίας καθώς την είχαν πρώτη στις προτιμήσεις τους αμφότεροι! Πιο συγκεκριμένα, η Πορτογαλία από τις επιτροπές έλαβε 382 βαθμούς ενώ από το κοινό 376, φτάνοντας έτσι στο σύνολο τους 758 βαθμούς, ξεπερνώντας κατά 224 βαθμούς τη περσινή νικήτρια Ουκρανία!

Επιτροπή και κοινό δείχνει να συμφώνησαν και για την 2η θέση που κατέκτησε με την παρουσία και την ερμηνεία του ο νεαρός Kristian Kostov από την Βουλγαρία! Συνολικά η χώρα έλαβε 615 βαθμούς, από τους οποίους οι 278 προήλθαν από τις επιτροπές και οι 337 από το τηλεοπτικό κοινό.

Από την τρίτη θέση και κάτω, τα δεδομένα αλλάζουν! Η Μολδαβία ήρθε 3η στο κοινό και 8η στις επιτροπές. Η υψηλή θέση που πήρε στις επιτροπές η Μολδαβία ξαφνιάζει τους τηλεθεατές του διαγωνισμού, καθώς οι επιτροπές σπάνια ψηφίζουν τραγούδια όπως το “Hey mamma!” της Μολδαβίας τόσο ψηλά.

Η χώρα μας στις επιτροπές ήρθε 17η με 48 βαθμούς, σε ισοβαθμία με την Ουγγαρία, ενώ στο κοινό ισοβάθμησε με την Νορβηγία στην 15η θέση με μόλις 29 βαθμούς. 

Από το απόλυτο μηδέν σώθηκε κυριολεκτικά τελευταία στιγμή η Ισπανία όταν έλαβε 5 βαθμούς από το τηλεοπτικό κοινό ενώ εντύπωσε προκάλεσε το απόλυτο μηδενικό του τηλεοπτικού κοινού στην συμμετοχή της Αυστρίας. Η Κύπρος έφτασε στην 14η θέση στο τηλεοπτικό κοινό, μόλις μία θέση πάνω από την δική μας συμμετοχή ενώ στις επιτροπές ήταν πιο χαμηλά, στην 20η θέση.

Μεγάλη απόκληση στις δύο ψηφοφορίες είχε και η Αυστραλία που πήρε μόλις δύο βαθμούς από το televoting τερματίζοντας στην χαμηλή 25η και προτελευταία θέση ενώ αντίθετα στις επιτροπές έφτασε μέχρι την υψηλή 4η θέση με 171 βαθμούς. Σύνολο 173 βαθμούς και η 9η θέση για την μακρινή Αυστραλία!

Το Βέλγιο, παρά την όχι και τόσο καλή εμφάνιση που έκανε, φαίνεται να τα πήγε εξαιρετικά καλά τόσο στο κοινό όσο και στις επιτροπές. Συγκεκριμένα, στο televoting ήρθε 4ο με 255 βαθμούς ενώ στις επιτροπές 9ο με 108. Σύνολο, 363 βαθμούς και μία ωραιότατη 4η θέση στον βαθμολογικό πίνακα!

Το μεγάλο φαβορί της φετινής διοργάνωσης, η Ιταλία δεν τα πήγε και τόσο καλά, όσο περίμεναν οι περισσότεροι. Στις επιτροπές το “Occidentali’s Karma” έφτασε μέχρι την 7η θέση έχοντας λάβει 126 βαθμούς ενώ στο κοινό πήρε την 6η θέση με 208. Χαμηλά στις επιτροπές (22η) αλλά αρκετά ψηλά στο κοινό  (9η) ήταν η Κροατία ενώ μεγάλη απόκληση είχε και η Πολωνία που ήρθε 12η στο κοινό και 23η στις επιτροπές, ενώ οι περισσότεροι περίμεναν το ανάποδο! Το Ισραήλ, από την άλλη, ενώ είχε ένα κεφάτο κομμάτι και μία καλή εμφάνιση, δεν άρεσε ιδιαίτερα ούτε σε κοινό (22η θέση) αλλά ούτε και στις επιτροπές (21η).

Από τις Big5, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία, τα πήγαν αρκετά καλά, συγκριτικά με άλλες χρονιές ενώ η Γερμανία κράτησε τις παραδόσεις των τελευταίων ετών συγκεντρώνοντας ελάχιστους βαθμούς. Αναλυτικά, μπορεί η Γαλλία στις επιτροπές να τερμάτισε 19η αλλά στο televoting τα πήγε εξαιρετικά καλά φτάνοντας στην 10η θέση. Από την άλλη το Ηνωμένο Βασίλειο τα πήγε καλύτερα στις επιτροπές (10η θέση) και όχι τόσο καλά στο κοινό (20η θέση). Η Γερμανία, τερμάτισε 25η στις επιτροπές και 24η στο κοινό. Στο σύνολο, η Γαλλία τερμάτισε στην 12η θέση, το Ηνωμένο Βασίλειο στην 15η και η Γερμανία στην προτελευταία, 25η θέση. Η διοργανώτρια Ουκρανία, που είχε το μοναδικό rock κομμάτι της βραδιάς, δεν συγκίνησε ούτε επιτροπές ούτε κοινό αφού βρέθηκε στις θέσεις 24 και 17 αντίστοιχα, ενώ στο σύνολο τερμάτισε 24η!

Τέλος, η Αρμενία με το ιδιαίτερο, ethnic κομμάτι της φαίνεται να μην τα πήγε επίσης καλά ούτε στις επιτροπές αλλά ούτε και στο τηλεοπτικό κοινό. Αναλυτικά, το “Fly with me” συγκέντρωσε μόλις 58 βαθμούς στις επιτροπές κερδίζοντας την 14η θέση ενώ το τηλεοπτικό κοινό του χάρισε μόνο 21 βαθμούς και την 18η θέση. Συνολικά, 79 βαθμοί για την Αρμενία η οποία τερμάτισε στην 18η θέση, μόλις μία θέση πάνω από την Ελλάδα!

Δείτε αναλυτικά όλους τους βαθμούς επιτροπών και κοινού καθώς και τις θέσεις που πήρε η κάθε χώρα τη βραδιά του Μεγάλου Τελικού, στον πίνακα παρακάτω!

95 ΣΧΟΛΙΑ

  1. η ουκρανια δε συμμετειχε το 2015 και το 2016 κερδισε
    η πορτογαλια δε συμμετειχε το 2016 και το 2017 κερδισε

    αυτο…

  2. Και μετά λέτε οι επιτροπές δεν είναι στημένες???
    Πως γίνεται το Βέλγιο στον ημιτελικό του να το έχουν 15ο δηλαδή ο απόλυτος πάτος και να το βάζουν 10άδα στον τελικό. Δεν θα σχολιάσω Σουηδία και Αθστραλία. Αλλά θα σχολιάσω Μάλτα που για άλλη μια φορά πήγε πολύ καλά στις επιτρπές από ότι αξίζει το τραγούδι. Ευτυχώς όμως έμεινε απ’έξω

    • 13ο ηταν το βελγιο στους κριτες στον ημιτελικο. οχι οτι εχει καποια διαφορα αλλα οφειλουμε να ειμαστε ακριβεις

    • Το παράδειγμα το θεωρώ άκυρω με το Βέλγιο καθώς το televoting έσωσε τη χώρα και όχι η κριτική. Το πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι η Αυστράλια! Από 4 στην επιτροπή πήγε προτελευταία στο κοινό!!!!

  3. Ενα μεγαλο μπραβο στο ωραιοτερο τραγουδι του διαγωνισμου αυτο του Βελγιου που αν και το εθαψαν οι επιτροπες ο κοσμος το αναγνωρισε!!

    • Καθόλου κρίμα… είχε καμία πρωτότυπη συμμετοχή και τον αδίκησαν; Το αντίθετο. .. είχε μια υπερτιμημένη τσιχλόφουσκα που έσκασε απότομα όπως δείχνει και η 6η θέση που του έδωσε το κοινό στο οποίο ΥΠΟΤΊΘΕΤΑΙ ότι θα έπαιρνε πανηγυρική νίκη… Όπως μας έλεγαν ξανά και ξανά κάποιοι εδώ …

    • Όχι δεν άρεσε προφανώς και πιστεύω οτι εχει αποκλειστική ευθύνη για την 6η του θέση.
      Όταν είσαι too much την πατάς στο τέλος.(βλέπε σακη ρουβα 2009)
      Εκτός αυτού θέλω να υπενθυμίσω οτι η Ιταλία δεν πρόκειται να κερδίσει μέχρι να μάθει τι ακριβώς ειναι η eurovision.
      Εγώ πάλι θα συνεχίσω να ακούω τα τραγούδια του και θα πάω και στη συναυλία του.

  4. επιτροπες που ψηφιζουν ψηλα το πλεημπακ της Νορβηγιας. που βγαζουν εκτος ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ και Εσθονια και βγαζουν εκτος και βελγιο. Επιτροπες που εχουν πιο πανω ελλαδα απο φινλανδια. ααα και κατι μικρο….ελλαδα 7 βαθμους εδωσε η επιτροπη μας στο Μαυροβουνιο και μαντεψτε τι πηραμε….ενα 12αρι !!Μπραβο στην ντρημ τιμ, αν δεν ειχαμε τρελαθει στις δημοσιες σχεσεις φετος θα ειχαμε μεινει στον ημιτελικο και πολυ χαμηλα στον ημιτελικο αφου οι γνωστοι φιλοι μας ψηφισαν και το μαυροβουνιο….τα συμπερασματα δικα σας….δωστε και αλλες εργολαβιες σε πανικ και κοντοπουλο, μπορουμε και πιο χαμηλα να πεσουμε ειτε εντος εισαγωγικων (”χαμηλα”) ειτε εκτος.

  5. λυστε μου μια απορια. απο τη μια το καμαρινι μας εγραφε τον αριθμο 1 απο την αλλη 10 και τελος 15. αλλαξαμε 3 καμαρινια; επισης ασχετο αλλα θελω να το αναφερω… δε σας “χαλασε” αισθητικα το κουτακι στον αριθμο διπλα απο τις χωρες; πολυ παλιακη προσεγγιση

    • Εμένα με χάλασαν αλλά πράγματα από τη φετινή διοργάνωση. Το κουτάκι ούτε καν. . Με πείραξε που είδα μια πολύ φθηνή παραγωγή λες και έβλεπα Γιουροβίζιον 2002 …. οι παρουσιαστές οκ έκαναν φιλότιμη προσπάθεια και φάνηκε. .. αλλά σε γενικές γραμμές η διοργάνωση των ουκρανων ήταν κατώτερη από άλλες … ελπίζω του χρόνου η Πορτογαλία να έχει καλύτερη διοργάνωση

      • Μπράβο φίλε μου. Ακριβώς αυτό θύμιζε το προχθεσινό “event”, Ταλίν 2002.
        Ακόμα και οι στάβλοι του Mill Street ήταν καλύτεροι, για το δικό τους timing.
        Τόσο φτωχή σε συμμετοχές και φτωχική παραγωγή, από τότε έχουμε να δούμε.
        Να δούμε αν πήραν το μάθημά τους στην EBU με το φιάσκο της Ρωσίας, που ξεκίνησε από πέρυσι που δεν έκοψαν τη Τζαμάλα, αλλά και την αποτυχημένη Αυστραλια. Δεν ακουγόταν φέτος, μόνο το κοινό το κατάλαβε.? Οι επιτροπές έβλεπαν την περυσινή συμμετοχή τους? Πάλι καλά που υπήρξε συμφωνία για το νικητή φέτος. Γιατί τρίτη χρονιά τεραστίων αποκλίσεων ( Ιταλία/Σουηδία, Ρωσία /Ουκρανια από κοινό και επιτροπές αντίστοιχα ) δεν τους έπαιρνε. Πρέπει να καταλάβουν ότι το κοινό έχει το πρώτο λόγο, ίσως γιατί – εκτός του ότι πληρώνει για τα τηλεφωνήματα – έχει καλύτερο μουσικό αισθητήριο.

        Τέλος δεν καταλαβαίνω πως ο Κοντόπουλος γράφει καλά για τη Ρωσία όπως πέρυσι, και για εμάς δυο φορές που είχε πολύ καλούς τραγουδιστές (Σάκης 09 και φέτος με τη Demy) γράφει μετριότητες.

        Λίγες σκέψεις από ένα παλιό eurofan, που από το 1980 τα έχει δει όλα, μαζί με κάποιους που έτρεξαν για το σύλλογό και το site.
        Και του χρόνου καλύτερα
        Δημήτρης Ι.

  6. στο wikipedia ελλαδα κυπρος και αλλες 9 χωρες εχουν επιβεβαιωσει ηδη για του χρονου.

    • οντως! βασικα συνολικα επιβεβαιωσαν μεχρι τωρα 13 χωρες: βελγιο, βουλγαρια, κυπρος, εσθονια, ελλαδα, λιθουανια, νορβηγια, ρωσσια, σουηδια, γερμανια, πορτογαλια και ισπανια

  7. Oι επιτροπές πρέπει να καταργηθούν με τις στημένες ψηφοφορίες τους! Ο κόσμος ψηφίζει πιο δίκαια και είναι κοροϊδία σε περιπτώσεις που υπάρχουν αποκλίσεις μεγάλες κοινού- επιτροπών να βλέπουμε ότι ενώ μπαίνουμε στη διαδικασία να ψηφίσουμε το αγαπημένο μας τραγούδι, οι επιτροπές να ψηφίζουν με άλλου είδους κριτήρια (όχι πάντως μουσικά) και να επηρεάζουν τόσο τα αποτελέσματα! Ευτυχώς φέτος που στα δύο πρώτα τραγούδια συμφώνησαν κοινό και επιτροπές και δεν είχαμε αδικίες!

    • Εξαιρετικό πραγματικά!χανει βέβαια λίγη απο τη μαγεία της αυθεντικής γλώσσας αλλά ειναι αριστούργημα

    • Το πορτογαλικο τραγουδι φετος το εβγαλαν πρωτο με διαφορα τοσο το κοινο οσο και οι επιτροπες. Τρεχουν μια μερα μετα να το τραγουδησουν νικητες της γιουροβιζιον που προφανως αγαπουν την καλη μουσικη.
      Αποδεχτειτε το επιτελους. Το φετινο θα μεινει ως ενα απο τα καλυτερα τραγουδια της γιουροβιζιον EVER!!! Ειτε το τραγουδησουν με βιολια, ειτε με γκαιντες, ειτε στα αγγλικα, ειτε στα σουαχιλι.

    • Και σε ευχαριστω πολυ για το υπεροχο λινκ. Δεν το ειχα δει. Οντως ο Ριμπακ το λεει επισης εξαιρετικα. Δειγμα οτι το τραγουδι ηρθε για να μεινει. Θα χιλιοτραγουδηθει.

  8. Ο μόνος λόγος που χαίρομαι για τη νίκη της Πορτογαλίας, είναι γιατί ξεφεύγουμε επιτέλους από τα βορειοκεντρικοανατολικά που χρόνια παίζεται το παιχνίδι και πάμε σε μια χώρα με απίστευτη μουσική παράδοση, που είμαι βέβαιος θα φέρει νέο αέρα στη διοργάνωση της Eurovision. Ήμουν και είμαι από τους επικριτές της νικητήριας συμμετοχής, παρόλα αυτά εύχομαι η Πορτογαλία να φέρει επί σκηνής γι’ ακόμα μια φορά ένα αριστουργηματικό fado, αυτή τη φορά όμως εντός έδρας…

    • Ο Ριμπακ εδω που τα λεμε ηρθε να οικιοποιηθει ενα τραγουδι καποιου αλλου που εκανε τρελη επιτυχια και μαλιστα μια μερα μετα. Το ειχε δηλαδη ετοιμο. Θα μπορουσε να περιμενει κανα χρονο τουλαχιστον. Μπορει ο πορτογαλος να ηθελε να το πει με διαφορετικο αγγλικο στιχο. Δεν το λες και fair play απο τον Ριμπακ…
      Σιγουρα ομως ο Ριμπακ ειναι καλλιτεχνης και αναγνωριζει την καλη μουσικη, ασχετα αν πιστευω οτι σε καποιο βαθμο προσπαθει να εχει και ιδιω οφελος.

  9. Θυμάμαι μετά το πέρας του διαγωνισμού το 2008, σε κάποια εκπομπή με καλεσμένη τη Μπόκοτα, σχολιάζανε το πόσο αδικήθηκε η συμμετοχή της Πορτογαλίας. Και λέγανε πως κάποια στιγμή θα γίνει η ανατροπή και η eurovision θα πάει προς δύση μεριά. Και εδώ είμαστε λοιπόν!!!
    Πολλά συγχαρητήρια στην Πορτογαλία!! Νίκη με δυναμική Ρύμπακ-Λορίν λοιπόν!
    Χάρηκα πολύ και για Νορβηγία που όλο αυτό το διάστημα δεν το συζητούσε κανείς, κι όμως ήταν η πιο επαγγελματική παρουσίαση και εσένα Καπουτζίδη που δε σου άρεσε πιες ΞΥΔΙ.
    Η Demy έκανε το καλύτερο ,και το σκηνικό με το βαθμολογικό αποτέλεσμα μου θύμισε Ήβη Αδάμου που επίσης είχε αδικηθεί. Ασφαλώς και είναι καλοδεχούμενη να επιστρέψει στις επερχόμενες eurovision, με μια ωραιότερη σύνθεση. Τhe only way now is up, up, up, Demaraaa!!!

  10. Το ανέφεραν και χτες οι σχολιαστές και νομίζω ισχύει. Κάποιες χώρες δέχονται ιδιαιτερη φροντίδα απο την ebu. Σε εμας δεν μπορουσαν να βαλουν μια κούνια και να κάνουν σωστά πλάνα, και στη νορβηγία είχαν ένα κάρο εφέ και ΠΡΟΗΧΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ ΦΩΝΗΤΙΚΑ. Το 1999 κάνανε παράπονα για την κροατία στην ebu τώρα όμως δεν άκουσα κανένα να πει κάτι… Η αυστραλία που πάει χέρι χέρι με την Σουηδία καραπάτωσε στο televoting και το χάρηκα, δεν μπορείς να στέλνεις ό,τι σου έρχεται και να παίρνεις καλές θέσεις, dami im μόνο μια φορα υπήρξε.Ευτυχώς του χρόνου πορτογαλία, αν και δεν θέλω να φανώ κακος αλλά με τη μηδενική εμπειρια που έχουν απο τέτοια events Και τη μουσικη τους κουλτούρα, περισσότερο σε φεστιβάλ της κνε θα μοιάζει, παρά σε eurovision. Ελπίζω να μη στείλουν όλες οι χώρες γλυκανάλατες μπαλάντες, γιατί τα ελάχιστα ανεβαστικά κομμάτια (βλέπε μολδαβία) θα σκίζουν στο televoting

  11. Δεν είχα σκοπό να γράψω, αλλά τελικά θεωρώ ότι πρέπει να πω τη δική μου αλήθεια αλλά και την πραγματικότητα.
    Ξεκινάω προφανώς με τον νικητή. Εγώ την προσέγγιση θα την κάνω σε σύγκριση με την Ιταλία, όσο και αν ήρθε 6η. Γιατί οι φετινοί αντίπαλοι ήταν Ιταλία και Πορτογαλία. Κανείς άλλος.
    Η αλήθεια για εμένα είναι ότι το τραγούδι δεν κέρδισε γιατί άρεσε. Κάθε άλλο. Είναι ένα τραγούδι ειδικού ενδιαφέροντος, που προφανώς αρέσει πράγματι σε κάποιους, αλλά δεν μπορεί να συγκινήσει το ευρύ κοινό. Ούτε όλες τις επιτροπές.
    Πρώτον, κέρδισε με το ανόητο επικοινωνιακό παιχνίδι του αμφισβητούμενου προβλήματος υγείας. Οι περισσότεροι άνθρωποι συγκινήθηκαν από κάτι που δεν ξέρουν καν εάν ισχύει. Τόση ανοησία.
    Δεύτερον, κέρδισε γιατί δυστυχώς αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά ότι αυτή η κοινωνία γουστάρει την υποκρισία, την ψευτιά και τη δηθενιά και απορρίπτει την ειλικρίνεια και την αλήθεια. Και σε αυτά που λέω αναφέρομαι στα τραγούδια της Πορτογαλίας και της Ιταλίας. Οι άνθρωποι σε αυτή την κοινωνία από τη μία αρέσκονται στο να προβάλλουν έναν και καλά ποιοτικό και κουλτουριάρικο εαυτό και από την άλλη δεν μπορούν να ακούσουν αλήθειες. Το τραγούδι της Πορτογαλίας ήταν η τέλεια ευκαιρία για τον κόσμο να δείξει ότι ΄΄έχει΄΄ ποιότητα(;) και επίπεδο(;). Το τραγούδι της Ιταλίας έτριψε στη μούρη του κόσμου (κοινό και επιτροπές) τον τρόπο με τον οποίο ζει σήμερα. Άρα τι έκανε; Είπε μία αλήθεια. Ο περισσότερος κόσμος δεν άντεξε την αλήθεια αυτή, όπως δεν αντέχει καμία αλήθεια. Γιατί η αλήθεια, είναι ένας καθρέφτης που βλέπεις και τον καλό και τον κακό εαυτό σου. Και οι περισσότεροι δεν αντέχουν να δουν τον κακό εαυτό τους. Και όλα αυτά τα: οι περισσότεροι δεν ήξεραν το νόημα του τραγουδιού και ο πίθηκος ήταν κιτς, είναι ανόητες φθηνές δικαιολογίες για να δικαιολογήσουν την ανημποριά τους να αντικρίσουν την αλήθεια της ζωής τους κατάματα.
    Δεν πειράζει. Το τραγούδι της Ιταλίας έκανε, κάνει και θα κάνει καριέρα. Το τραγούδι της Πορτογαλίας, αν και νικητήριο, σε λίγο καιρό δεν θα το θυμάται κανείς. Και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό στη Eurovision. Γιατί, εκτός λίγων εξαιρέσεων, σχεδόν κανείς δεν ακούει τέτοια τραγούδια μόνος στο σπίτι του μακριά από όλους. Δεν έχει το κίνητρο να δείξει την ποιότητά(;) του…
    Συνεχίζω με κάποια άλλα αποτελέσματα. Από πότε η Eurovision έγινε τόσο βαθύτατα κουλτουριάρα και απορρίπτει τραγούδια, όπως του Ισραήλ και της Κύπρου, που είναι ρυθμικά και σου ανεβάζουν την διάθεση; Από πότε η Eurovision έπαψε να είναι ένα πάρτι για να περνάμε καλά με χορευτικά τραγούδια και έγινε ένα μίζερο θέαμα όπου με τόσες μπαλάντες πρέπει να πιεις 2-3 καφέδες βραδιάτικα για να βγάλεις τη βραδιά και να μην κοιμηθείς στον καναπέ; Δεν μπορώ να καταλάβω ακριβώς γιατί συμβαίνει αυτό, πάντως ως Eurofan τόσα χρόνια θλίβομαι.
    Για την Ελλάδα. Δεν περίμενα δυστυχώς τίποτα περισσότερο. Και φαίνεται ότι δεν αρκεί μία dream team. Το κακό όμως είναι ότι πλέον έχω μπερδευτεί. Δεν ξέρω τι πρέπει να στείλουμε για να μπούμε δεκάδα, πεντάδα ή να κερδίσουμε. Μέχρι χθες έλεγα ότι πρέπει να στείλουμε κάτι αυθεντικό. Με αυτό που κέρδισε όμως φέτος, δεν μπορώ να το πω πια αυτό. Το καλύτερο θα ήταν να αποχωρήσουμε (και πολλές άλλες χώρες) μήπως και αλλάξει κάτι. Αλλά επειδή αυτό δεν πρόκειται να γίνει, γιατί το χρήμα και τα συμφέροντα που παίζονται είναι πολλά, θα έλεγα ας στείλουμε κάτι έθνικ και βλέπουμε.
    Όσο για το πόσο αξιόπιστα μπορούν να θεωρηθούν όλα τα αποτελέσματα, ας μην πιάσουμε αυτό το θέμα καλύτερα. Τα έχουμε ξαναπεί εξάλλου…
    Να πω, άντε και του χρόνου καλύτερα; Δεν μπορώ να το πω, γιατί δεν το πιστεύω. Καλή υπομονή θα πω, αφού μυαλό δεν βάζουμε και συνεχίζουμε να βλέπουμε τον διαγωνισμό.

    Υ.Γ.1: Μην παραμυθιάζεστε μερικοί ότι αυτά που γράφω είναι επειδή δεν κέρδισε η Ιταλία, όπως ήθελα. Με αφήνει αδιάφορο. Σε μία τέτοια Eurovision και σε μία τέτοια κοινωνία, ευτυχώς που δεν κέρδισε.
    Υ.Γ.2: Όλα αυτά που γράφω είναι η αλήθεια, όπως τουλάχιστον εγώ τη βλέπω. Κάποιοι μπορεί να συμφωνείτε και κάποιοι να διαφωνείτε και να θεωρείτε ότι λέω ηλιθιότητες. Δεν υπάρχει λόγος για ξεκατινιάσματα και υστερίες. Τις έζησα τόσο καιρό και δεν τις θέλω, ούτε τις χρειάζομαι.

    • Είμαι και γω από αυτούς που υποστήριζα το τραγούδι της Ιταλίας από την αρχή και φυσικά ειναι το μόνο που θα συνεχίσω να ακούω μετά τον διαγωνισμό.Δεν με ενδιαφέρει αν το τραγούδι της Πορτογαλίας είναι όντως ένα υπέροχο τραγούδι που μας γυρίζει δεκαετίες πίσω και άξιζε την πρωτιά ,αλλά ναι εκνευρίζομαι με τον τρόπο με τον οποίο κέρδισε επιτροπές και κοινό..Αν αγαπάς τον διαγωνισμό ,.ομως δεν έχεις παρά να σεβαστείς το νικητή του φετινού διαγωνισμού ,ακόμα και αν αυτό που λες περί ψευτιάς και δήθεν ποιότητας ισχύει.Βγάζεις πραγματικά πολύ αντιπάθεια για το συγκεκριμένο νικητή .Δεν ξέρω αν πέρυσι υποστήριζες την Ουκρανία ,αλλά αυτό ήταν πολύ μεγαλύτερο “σφάλμα” από το φετινό νικητή

    • Έχω την εντύπωση οτι το παίρνεις πολύ προσωπικά με αυτή σου την ανάλυση.
      Σίγουρα ειναι δυο διαφορετικά είδη που το καθένα συγκινεί με τον τρόπο του,όμως και το τραγουδι της πορτογαλίας -αρέσει δεν αρέσει -συγκίνησε το κοινό.Για πολλούς και διάφορους λογους(ο καθένας μας ξεχωριστά ξέρει πως και με ποιον τροπο τον αγγίζει κάτι).Δεν βάζω μέσα τις επιτροπές νομίζω οτι έχουνε χιλιοειπωθει τα συμφέροντα που παίζονται απο πολλούς εδώ μέσα.
      Όσον αφορά τον ερμηνευτή εκεί θα συμφωνήσουμε,προσωπικά πιστεύω οτι ειναι ψεύτικος.
      Όσο για τον francesco μια χαρά θα τα παει και μια χαρά θα ακούμε όλο το καλοκαίρι la scimmia nuda balla. Συν οτι το νέο του album εχει υπέροχα τραγούδια το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

    • Όλη αυτή η ανάλυση που έκανα μπορεί να είναι πολύ ιδιαίτερη και περίεργη, αλλά μου βγήκε εντελώς αυθόρμητα. Απλά αυτό που γράφω αυτό πιστεύω. Δεν πιστεύω ότι αυτό το τραγούδι μπορεί να συγκινήσει μαζικά τον κόσμο. Γι’αυτό και έγραψα αυτά που έγραψα.
      Δεν υποστήριζα την Ουκρανία πέρυσι. Μου άρεσε η Ουγγαρία που βγήκε 19η, εάν θυμάμαι καλά.
      Ουσιαστικά δεν έχω καμία αντιπάθεια στον νικητή. Δεν τον ξέρω προσωπικά και δεν πρόκειται να τον μάθω. Όλο αυτό που έγραψα ήταν η αντιπάθεια που έχω στην υποκρισία του κόσμου. Που, όπως εγώ πιστεύω, αποθεώνει ένα τραγούδι μόνο και μόνο επειδή θεωρείται ποιοτικό για να θεωρηθεί και ο ίδιος ποιοτικός. Και από την άλλη η αντιπάθειά μου στην άρνηση του κόσμου να αντικρίσει μία αλήθεια για τη καθημερινή του ζωή.
      Ξέρω, είναι κάπως βαριά αυτά που γράφω αναφερόμενος απλά σε έναν διαγωνισμό τραγουδιού, αλλά εμένα αυτά μου βγήκαν να πω και αυτά είπα.
      Δεν ξέρω πλέον εάν αξίζει να αγαπάω αυτόν τον διαγωνισμό. Είναι η 4η συνεχόμενη χρονιά που ο νικητής θεωρώ ότι δεν άξιζε την πρωτιά. Οπότε δεν ξέρω τι να σκεφτώ και να νιώσω πλέον. Είμαι μπερδεμένος.
      Όσο για τον Francesco, προφανώς και μια χαρά θα τα πάει και το album του είναι πράγματι υπέροχο.

      • Είναι κρίμα να είσαι τόσο απογοητευμένος για μια Eurovision. Παρακολουθώ 24 χρόνια τον διαγωνισμό και θα σου πω ότι από τις 24 φορές μόνο τις 7 φορές νίκησε το τραγούδι που υποστήριζα κι εγώ.

        Ακόμα κι αν η ebu κατευθύνει τις επιτροπές, είτε πέφτει το επίπεδο τραγουδιών είτε ο διαγωνισμός βρίσκεται σε πτώση εγώ θα συνεχίζω να τον αγαπώ. Όμως πλέον έχω γίνει πιο χαλαρός και δεν σκοπεύω να χαλιέμαι ακόμα κι αν γίνονται πράγματα που δεν συμφωνώ. Δεν σου κρύβω πως και το 2010 είχα αγανάκτηση με τη νίκη της Lena που δεν χώνευα αλλά πιο πολύ το 2015 που ξεκάθαρα έγινε απάτη εις βάρος της Ιταλίας. Δυστυχώς τέτοια γίνονται και θα γίνονται. Και μη νομίζεις πως τη δεκαετία του ’90 ήταν πιο αγνά τα πράγματα. 2-3 χώρες μόνο πρωταγωνιστούσαν και οι άλλες κομπάρσοι.

        Ανέφερες την υποκρισία του κόσμου. Σ’ αυτό θα συμφωνήσω ως προς το εξής. Όλη η Ευρώπη πέρσι ψήφισε μαζικά τον ωραίο Lazarev με το πλαστικό ποπ του Κοντόπουλου και θαμπώθηκε με τα εφέ του Φωκά, οι ίδιοι φέτος έγιναν ποιοτικοί που ενδιαφέρονται μόνο για το καλό τραγούδι και ψήφισαν μαζικά το νανούρισμα της Πορτογαλίας. Δεν μπορώ να αμφισβητήσω αυτή την τεράστια νίκη όμως. Αλλά ασχέτως της τεράστιας απήχησης φέτος ή του ρεκόρ βαθμών που έκανε δεν θα γίνει ποτέ αυτό το τραγούδι ούτε Molitva, ούτε Fairytale ούτε Euphoria! Και λυπάμαι αλλά όταν έχουν περάσει τέτοια τραγούδι στη Eurovision όπως και τα αριστουργήματα του Zeliko ή της Patricia Kaas ή ακόμα και το Fado αριστούργημα της Πορτογαλίας Senhora Do Mar, μου φαίνεται πολύ λίγος και ο Salvador Sobral και το Amar Pelos Dois!

        Και κάτι ακόμα. Σε κάθε βίντεο του πορτογαλικού τραγουδιού είτε του επίσημου βίντεο κλιπ, είτε από τις πρόβες, είτε από τον ημιτελικό το ποσοστό των like έφτανε και το 97% με ένα μικρό 3% dislike. Ακόμα και η γελοία εμφάνιση που έκανε σε μια πρόβα μια μέρα πριν από τον τελικό. Που σημαίνει πως το τραγούδι δεν είχε μισητές ή haters όπως τους λέμε αλλά τρελούς θαυμαστές και μόνο. Και μετά από τον θρίαμβο λοιπόν βλέπεις το βίντεο με την εμφάνιση από τον τελικό να έχει 55% like και 45% dislike. Πως γίνεται αυτό από τι στιγμή που το τραγούδι υποτίθεται λατρεύτηκε από την συντριπτική πλειοψηφία!

        Όπως καταλαβαίνεις άκρη δεν βγάζεις γι’ αυτό δεν αξίζει να χαλιέσαι. Εγώ πάντως στο αυτοκίνητο μου θα εξακολουθώ να ακούω δυνατά και να χαίρομαι με το La scimmia nuda balla! Και για να σου φτιάξει το κέφι άκου αυτό. Υπέροχο και άκρως καλοκαιρινό!
        https://www.youtube.com/watch?v=cycKV8o0eZ8

      • Έχεις δίκιο και συμφωνώ με αυτά που γράφεις και μου αρέσει ο τρόπος που προσεγγίζεις το διαγωνισμό.
        Εμένα θα μου άρεσε όμως μία Eurovision που να μην ήταν τόσο κατευθυνομενη. Θα ήθελα να ήταν πιο αυθόρμητη. Σίγουρα όμως δεν αξίζει να απογοητευομαι και ελπίζω στο άμεσο μέλλον να μην χαλιεμαι και να την απολαμβάνω όπως και να είναι.
        Για τους νικητές και σε εμένα το ίδιο συμβαίνει. Οι περισσότεροι που έχουν κερδίσει δεν μου άρεσαν. Ωστόσο, αυτό που έγραψα δεν έχει να κάνει με αυτό. Έχει να κάνει με τα κατευθυνομενα αποτέλεσματα που είπαμε. Για παράδειγμα, το 2015 μου άρεσε περισσότερο της Σουηδίας από της Ιταλίας. Αλλά δεν μου άρεσε που κέρδισε η Σουηδία γιατί ήταν αλλοίωση αποτελεσματος του κοινού.
        Όσο για το τραγούδι της Πορτογαλίας, εννοείται καμία σχέση με όλα αυτά τα τραγούδια που αναφέρεις.
        Δεν το είχα προσέξει αυτό με τα like – dislike της Πορτογαλίας. Πραγματικά αβυσσος η ψυχή των ανθρώπων και άκρη δεν βγάζουμε με αυτόν τον διαγωνισμό.
        Το έχω ακούσει αυτό το τραγούδι που έβαλες και μου αρέσει πολύ, όπως μου αρέσουν πολλά τραγούδια του Francesco.

      • Αρτιο σχολιο με ψυχραιμια και ωριμοτητα.
        Ελα ρε Σαλβαντοραρα. Ποτισε ξυδια το λαο…ΒΡΕ ΑΝΤΕ ΑΠΟ ΔΩ. Μας πρηξατε τρεις μηνες. Μας σκυλοβρισατε και μιλαγατε για μειοψηφιες και για μεγαλους θριαμβους επειδη δεν μας αρεσε το δικο σας και τωρα θα μου το παιξετε κυριλικι και θα μου σχολιασετε και μισο σεντονι λεξεις. Γελανε και οι πιτσες στη Ρωμη ρεεεεεεεεεε…..
        υ.γ. Μην ξεχασετε να ακυρωσετε τα εισιτηρια που κοψατε ηδη απο Φλεβαρη για Ρωμες και Φλωρεντιες και ξερω γω που αλλου…. Αλλαξτε το με Λισαβονα! Κατι τετοιες στιγμες περιμενει κανεις για να γελασει με την ψυχη του!

    • Αποστόλη μου, δεν είμαι σίγουρος αν όλα όσα αναφέρεις στην ανάλυσή σου έχουν κάποια σπέρματα αλήθειας. Να είμαι ειλικρινής, μου φαίνεται κάπως υπερβολική. Αλλά για να μην μακρηγορώ, θα σου πω το εξής: αισθάνθηκα ότι ο Francesco με έψεξε χαριτωμένα για όλη την υποκρισία και την αδυναμία μου να αντιμετωπίσω τις αλήθειες μου. Ο Salvador όμως με το τραγούδι του με πήρε από το χέρι και μου έδειξε γλυκά και όμορφα πόσο λυτρωτικό είναι να αντιμετωπίζω τις αλήθειες μου. Ο ένας μου το είπε, ο άλλος μου το προσέφερε ως βίωμα. Άξιοι και οι δύο.

      • Εμένα δυστυχώς δεν μου φαίνονται υπερβολικά αυτά που γράφω, γι αυτό και τα έγραψα, και πιστεύω ότι είναι η αλήθεια. Αλλά προφανώς ο καθένας έχει το δικαίωμα της γνώμης του και της δικής του οπτικής γωνίας. Οπότε δεκτό να το θεωρείς υπερβολικό.
        Εμένα δεν μου έβγαλε τίποτα το τραγούδι της Πορτογαλίας. Κυριολεκτικά πέρασε από πάνω μου και έφυγε χωρίς ούτε να με αγγίξει. Και δεν ξέρω πόσους τελικά κατάφερε να τους αγγίξει πραγματικά.
        Τέλος πάντων, ο καθένας από εμάς βλέπει τα πράγματα διαφορετικά και νιώθει διαφορετικά συναισθήματα.

    • Φιλε Αποστολη
      Στο εχω ξαναπει οτι εισαι απο τους ποιο σοβαρους εδω μεσα. Εχω ομωε τελειως διαφορετικη αποψη απο εσενα. Το πορτογαλικο ειναι ενα εξαιρετικο τραγουδι, καθολου δηθεν και οχι απλα θα ξεχαστει, αλλα θα το θυμουνται και θα ψηφιζεται ως ενα απο τα καλυτερα τραγουδια της γιουροβιζιον. Εκανε το γιουφορια σκονη. Δεν εχω αποδειξεις. Θα περιμενουμε το χρονο να μας δειξει το σωστο. Οσον αφορα τωρα για το τι να στειλουμε του χρονου κανω copy paste την αποψη μου οπως την εγραψα σε αλλο λινκ.
      ///
      Δεν ειμαστε χωρα που βγαζει ποπ η ραπ. Προσπαθουμε, αλλα ειμαστε μουσικα 10 χρονια πισω. Η ευρωπη ακουει αλλη μουσικη. Παραδειγμα το φετινο Βελγιο.
      ///
      Ευχομαι του χρονου να εκπροσωπηθουμε απο καλλιτεχνη με γνωμονα τις φωνητικες του ικανοτητες με ενα τραγουδι σε καθαρα ελληνικο στιχο και μουσικη. Δεν το εχουμε με τα ξενα, ουτε σε ποιοτητα συνθεσης, ουτε σε προφορα. Με ελληνικα τραγουδια ειχαμε επιτυχιες, δεν ειναι τυχαιο. Ετσι μας μαθανε, ετσι μας αγαπησανε. Αυτο πουλαει η Ελλαδα. Διιασκεδαση, χρωμα, ζωντανια, ψυχη, ομορφια. Με αυτα τα ξενα τραγουδια φαινομαστε ψευτικοι και λιγοι. Απλα, γιατι οι αλλοι εχουν καλυτερες προτασεις.
      ///
      ΑΣ ΠΑΙΞΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΓΗΠΕΔΟ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΞΙΟΛΟΓΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ. Δε ζηταω αφροντισιακ, Σακηδες και γεια σου Μαριες. Φανταζεστε τη Μποφιλιου στη Γιουρβιζιον με το εν λευκο; Η τον πιτσιρικα Ξανθοπουλο απο το ταλεντ σοου με ενα ωραιο ελληνικο τραγουδι; Καπως ετσι φανταζομαι την ελληνικη συμμετοχη του χρονου.

      • Φίλε Νικόλα σε ευχαριστώ.
        Δεν είπα όμως ότι το τραγούδι είναι δήθεν. Είπα δήθεν τον περισσότερο κόσμο που ψήφισε το τραγούδι. Είμαι σίγουρος ότι σε πολλούς άρεσε. Αλλά επειδή αυτό το τραγούδι πιστεύω ότι είναι ένα, όπως έγραψα, ειδικού ενδιαφέροντος δεν πιστεύω ότι μπορεί να άρεσε τόσο μαζικά ώστε να βγει πρώτο. Πιστεύω δηλαδή, ότι ένα μέρος του κόσμου το ψήφισε γιατί του άρεσε και ένα άλλο μέρος το ψήφισε χωρίς να του αρέσει, αλλά το ψήφισε γιατί βρήκε την τέλεια ευκαιρία να προβάλλει έναν και καλά πιο ποιοτικό εαυτό.
        Για τον ίδιο λόγο πιστεύω ότι δεν μπορεί να ακουστεί για καιρό και να μείνει στους ανθρώπους.
        Όσο για το ότι έκανε σκόνη το euphoria, αυτό είναι μόνο στη βαθμολογία. Αυτό είναι μόνο αριθμοί σε μία ψηφοφορία. Δεν είναι απαραίτητο ότι θα έχει την ίδια μακροχρόνια επιτυχία όπως είχε το euphoria. Ωστόσο, εννοείται ότι ο χρόνος θα το δείξει.
        Για το θέμα της Ελλάδας, συμφωνώ απολύτως. Τέτοια τραγούδια περιμένει η Ευρώπη από εμάς στη Eurovision. Ας ελπίζουμε από του χρόνου η ΕΡΤ να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

    • Συμφωνώ απόλυτα με την τελευταία σου φράση (“Τέλος πάντων, ο καθένας από εμάς βλέπει τα πράγματα διαφορετικά και νιώθει διαφορετικά συναισθήματα”), γι’αυτό θεωρώ ότι καλό είναι να μην ανάγουμε τις προσωπικές, υποκειμενικές μας αλήθειες σε αλήθειες οικουμενικής, παγκόσμιας, αντικειμενικής βαρύτητας. Όσο για το πόσους τελικά μπόρεσε να αγγίξει η Πορτογαλία, τα αποτελέσματα μιλάνε από μόνα τους (εκτός κι αν τα αμφισβητήσουμε, οπότε εκεί μπαίνουμε σε άλλη σφαίρα ανάλυσης).

      • Τα έχω αμφισβητήσει ήδη. Και όχι μόνο ως προς τα κατευθυνόμενα αποτελέσματα από την EBU, που θεωρώ ότι αυτό γίνεται σχεδόν κάθε χρόνο (και θα εξακολουθούσα να θεωρώ ακόμα και εάν κέρδιζε η Ιταλία), αλλά και από όλη την ανάλυση που έκανα στο αρχικό μου σχόλιο στο ότι κάποιοι ψήφισαν με όρους δήθεν ποιότητας.
        Δεν πιστεύω όμως ότι υπάρχει λόγος να το αναλύσουμε αυτό, γιατί έχει αναλυθεί πολλές φορές εδώ μέσα.
        Δεν έκανα καμία προσπάθεια να ανάγω τις υποκειμενικές μου αλήθειες σε αντικειμενικές. Τα έγραψα και στο αρχικό μου σχόλιο στο Υ.Γ.2.

  12. Τουλάχιστον χαίρομαι που από τους φανσ φέτος δεν ρίχνουν το φταίξιμο στην Demy αλλά ούτε και στην Ερτ που κάναν πραγματικά εξαιρετική δουλειά. Βέβαια υπήρξαν κάποια κακεντρεχή σχόλια για Φωκά και Κοντόπουλο, αλλά τι να κάνουμε βρε παιδιά. Δεν γίνεται πάντα να γράφει τέλεια τραγούδια, ούτε ο Φωκάς να κερδίζει τους πάντες με τις χορογραφίες του. Κι οι δύο πιστεύω πως κάναν ότι καλύτερο μπορούσαν. Εξάλλου ποτέ τους δεν είπαν πάμε να πάρουμε την πρωτιά. Οι φανς τα λέγαμε. Μόνοι μας απογοητευτήκαμε. Ελπίζω να ξαναπροσπαθήσουν και αυτοί κάποια στιγμή με την Ελλάδα
    Ακόμη, το βλέπω να έρχεται και όλοι σας να ζητάτε του χρόνου Ασλανίδου, Μποφίλιου και γενικά κάτι έντεχνο, Εγώ είμαι της άποψης να γίνει τουλάχιστον εθνικός τελικός με τουλάχιστον 5 – 6 τραγούδια με διαφορετικό στυλ και δεν χρειάζεται να είναι όλοι μεγάλα ονόματα. Τόσα νέα παιδιά βγαίνουν από αυτά τα talent shows με πολύ ωραίες φωνές που χάνονται όμως. Επίσης θα ήθελα να ψάχτούμε και σε ξένους συνθέτες αν χρειατεί. Τέλος, ήταν ωραίο αυτό που έγινε φέτος στον εθνικό τελικό με την ομογένεια αλλά καλό θα είναι του χρόνου να βάλουμε κανονικές επιτροπές από αυτές τις χώρες, διότι τέτοιοι άνθρωποι θα βαθμολογήσουν και στον τελικό της Λισαβόνας
    Γενικά δεν είμαι καθόλου υπέρ της απευθείας ανάθεσης, ακόμη και αν αυτή προορίζεται για την παπαρίζου και εμείς να επιλέξουμε τραγούδι. Ας δώσουμε ευκαιρίες σε νέα παιδιά και αν πάρουμε σωστές αποφάσεις και ανεβάσουμε τον διαγωνισμό ξανά στην χώρα μας θα προσπαθούν και μεγάλοι καλλιτέχνες

    • Ήδη οι Stereo soul δηλώνουν έτοιμοι να μας εκπροσωπήσουν του χρόνου στη Λισσαβόνα. Εγώ προσωπικά θα ήθελα να πάνε αλλά με κάτι ιδιαίτερο γιατί φωνή έχουν και δε θα έχουν ανάγκη από φωνητικά.

      • Εγώ πάλι θα έλεγα οτι εάν οι stereo soul ή οποιοσδήποτε άλλος ενδιαφέρεται, εχει καλό τραγουδι να παει αλλιώς να κάτσει σπιτάκι του.

      • Τη Λισαβώνα τη ρώτησαν αν αυτή νιώθει έτοιμη για το καλλιτεχνικό τουε εκτόπισμα;; Ιλ Βολο από τα λιντλ φαση;

    • Ας στειλουμε οτι να ναι, ακομα και ας βγει τελευταιο. Προς Θεου ομως ΟΧΙ αλλους σουηδους συνθετες. ΕΛΕΟΣ!!!!!!! Δεν μπορουμε να ξευτιλιζουμε την ελληνικη μουσικη και τους ελληνες μουσικους με αυτο το χυδαιο τροπο.Λες και ειμαστε χωρα που τις λειπουν συνθετες και στιχουργοι.
      Αν ηταν διαγωνισμος αυτοκινητων, τοτε ναι να περναμε ξενους, αφου εμεις δεν παραγουμε.

    • Δεν έχω κανένα πρόβλημα να μας εκπροσωπήσουν οι stereo soul ή όποιοσδήποτε άλλος, αρκεί να περάσει από εθνικό τελικό με άλλους καλλιτέχνες με διαφορετικό στυλ. Όσο για τους ξένους συνθέτες που είπα δεν το είπα για κακό ή ότι πρέπει να ψάξουμε ντε και καλά σε Σουηδούς. Αλλά είναι πολλοί αυτοί που αγαπούν τον διαγωνισμό και θέλουν να προωθήσουν και τους εαυτούς τους μέσω αυτού του διαγωνισμού και κάνουν ότι καλύτερο μπορούν. Για παράδειγμα η ομάδα που έγραψε το ραγούδι της Conchita έγραψε και το φετινό των Σκοίων και το φετινό της Βουλγαρία και νομίζω και το περινό της Βουλγαρίας. Όλα ήταν εξαιρετικά τραγούδια. Και δεν είπα να τους στείλουμε απευθείας. Θα περάσουν και αυτοί από εθνικό τελικό

      • Αννα
        Σουηδοι ειναι αυτοι που λες. Το ιδιο λεμε. Ενα τεραστιο οχι απο εμενα. Δε χρειαζομαστε ξενους συνθετες. Εχουμε καταπληκτικους δικους μας. Μη μας πιανει η ξενομανια…

      • Αννα
        Ξεχασα. Οσο για την αναγκη εθνικου τελικου θα συμφωνισω απολυτα μαζι σου.

      • Χαίρομαι που συμφωνούμε τουλάχιστον στον εθνικό τελικό.
        Τώρα για το θέμα των Σουηδών τι να πω… Δεν ήξερα ότι ήταν και αυτοί Σουηδοί.
        Αλλά όπως είπα δεν έχω θέμα αν είναι Σουηδοί ή όχι. Αλλά όταν προσπαθούμε να διοργανώσουμε εθνικό τελικό και θέλουμε να συμπεριλάβουμε και ένα τραγούδι λίγο πιο σύγχρονο, αν δεν υπάρχει κάτι καλό από κάποιον έλληνα συνθέτη, δεν θα με πείραζε να υπάρχει και κάποιος ξένος σε αυτό το κομμάτι.
        Δεν απέκλεισα την ύπαρξη ελληνικών συνθέσεων και παραδοσιακών στοιχείων.
        Αλλά σε κάτι που δεν είμαστε καλλοί, δεν είναι απαραίτητο να μην το συμπεριλάβουμε καθόλου στις επιλογές μας ή να έχουμε ένα κακό κομμάτι.

  13. πόσο καλά τα λέει ο Απόστολος εποχές lane moje και boaz πρεπει να τις ξεχάσουμε αν και τότε δεν νίκησαν αλλά τα τραγούδια θα με ανατριχιάζουν μέχρι να πεθάνω

  14. Που μπορούμε να δούμε ποιοι μας έδωσαν βαθμό απο το televoting στον τελικό ?

    • απο τις κριτικες επιτροπες:
      12 Βαθμοί: Κύπρος, Μαυροβούνιο
      10 Βαθμοί: Αρμενία
      6 Βαθμοί: Βουλγαρία
      5 Βαθμοί: Αζερμπαϊτζάν
      2 Βαθμοί: Ισπανία
      1 Βαθμό: Αλβανία

      απο το κοινο:
      12 Βαθμοί: Κύπρος
      7 Βαθμοί: Μολδαβία
      5 Βαθμοί: Βουλγαρία
      3 Βαθμοί: Αλβανία
      1 Βαθμό: Ρουμανία, Αρμενία

      • Δηλαδη μας ψηφισαν μονο οι εδω γυρω στο στρουφοχωριο (sympathy vote) και μας αγνοησαν απο την Αυστραλια μεχρι την Ιρλανδια και απο την Πορτογαλια μεχρι τα ουραλια.
        Δειγμα του ΠΟΣΟ ακυρο ηταν το φετινο μας τραγουδι. Τι να σου κανει και η γλυκητατη Ντεμυ και ο Φωκας;;;;
        Προς γνωση και συμορφωση.
        Ελπιζω του χρονου να παμε με ΤΡΑΓΟΥΔΙ.

  15. Εγω προσωπικα δεν με χαλασε τοσο η νικη της Πορτογαλιας.Γενικα φετος ηταν μια ψιλο αδιαφορη χρονια. Η διοργανωση μετριοτατη,τα τραγουδια επισης. Του χρονου ελπιζω σε κατι καλυτερο.
    Οσο για την Ελλαδα πρεπει να παρουν το διαγωνισμο σοβαρα.Φετος εγινε η αρχη(οχι οπως περιμεναμε αλλα εγινε)τωρα σειρα εχει μια καλυτερη προσπαθεια. Προσωπικα πιστευω και ελπιζω στους stereo soul.Κατι που δεν εχουμε δει μεχρι τωρα.Επισης τα δυο τραγουδια πο ειχαν ετοιμασει δεν τα εχουν βγαλει ως σιγκλ αρα τα κρατανε για το διαγωνισμο που σημαινει πως ειναι αρκετα καλα.Παρολα αυτα ελπιζω σε ΕΝΑ πραγμα για την επομενη χρονια. Σε εναν ΑΝΟΙΧΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΤΕΛΙΚΟ με νεους καλλιτεχνες και μουσικους που εχουν διαθεση και ορεξη να φερουν το διαγωνισμο ξανα στη χωρα μας ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΤΟΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ !

  16. Ένας από τους λόγους που κέρδισε ο Σαλβαντόρ είναι και η “αντισυστημική” μόδα που κάνει θραύση σε όλο τον σύγχρονο κόσμο τα τελευταία χρόνια. Ο κόσμος γενικά εκτονώνεται με το να ψηφίζει ασυνήθιστα ή ακραία ή ρομαντικά.

  17. Εν τω μεταξύ έψαξα στη Βικιπαίδεια αυτόν που παραλίγο να βγάλει όλα μπροστά στην Jamala, δεν είναι Αυστραλός όπως λέτε αλλά είναι ο Ουκρανός φαρσέρ Vitalii Sediuk!!!! Μπορείτε εδώ να δείτε τα ουκ ολίγα “κατορθώματά” του: https://en.wikipedia.org/wiki/Vitalii_Sediuk

    • συνεληφθη για χρονικο διαστημα 72 ωρων ενω ειναι αντιμετωπος με χρηματικο προστιμο η ακομη και πενταετη ποινη φυλακισης για χουλιγκανισμο

  18. Καθαρή και άξια η νίκη της Πορτογαλίας και ευτυχώς δε ζήσαμε για άλλη μια χρονιά το εκνευριστικό να μην κερδίζει το βραβείο ο νικητής του κοινού. Καλό το τραγούδι δε λέω αλλά νομίζω ότι στο τελικό σαρωτικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έπαιξε ρόλο και όλο το hype που δημιουργήθηκε γύρω από τον ερμηνευτή καθώς και αυτή η εικόνα (που τόσο έντονα πλασαρίστηκε) του απλού και αφοσιωμένου καλλιτέχνη που κοιτάει μόνο τη μουσική του γιατί όλα τα υπόλοιπα επί σκηνής είναι αδιάφορα. Θεμιτό σαν θέση όμως δε θα ήθελα να φτάσουμε στο άκρο που όλες οι συμμετοχές θα ακολουθήσουν τη λογική της Πορτογαλίας γιατί εάν πρόκειται για μια συμμετοχή στις 40 τότε έχουμε κάτι διαφορετικό, μοναδικό και άρα ενδιαφέρον, εάν όμως και οι 40 συμμετοχές είναι έτσι τότε θα έχουμε ένα πρόγραμμα ανυπόφορα βαρετό.
    Για τη συμμετοχή της Ιταλίας (ένα τραγούδι που μετράει πάνω από 100 εκ. views στο YouTube) βλέπω κάποια αρνητικά σχόλια και εκπλήσσομαι. Νομίζω ότι οι πραγματικοί φαν του διαγωνισμού θα έπρεπε να χαίρονται όταν τραγούδια που είναι ήδη επιτυχίες συμμετέχουν. Μόνο καλό κάνουν στο διαγωνισμό.
    Στα δικά μας νομίζω ότι ενώ η Γιουροβίζιον αλλάζει και ζητάει άλλα πράγματα εμείς έχουμε εγκλωβιστεί σε μια συγκεκριμένη εικόνα για το τι θέλει ο διαγωνισμός και περιορίζουμε τις επιλογές μας. Ίσως το καλύτερο θα ήταν του χρόνου να επιλέξουμε μέσα από έναν ανοιχτό τελικό με πολλά τραγούδια έτσι ώστε να δώσουμε την ευκαιρία και σε νέες μουσικές προτάσεις να ακουστούν.

    • Μα φίλε μου αυτο ακριβως ειναι η Eurovision. Τασεις. Κερδιζει ενα τραγουδι, την επομενη χρονια τρεχουν ολοι να ακολουθησουν το στυλ του, μεχρι που αυτο κορυφωνεται και μετα το μπαλονι ξεφουσκωνει και βγαινει κατι αλλο. Κερδιζει η Σερταμπ το 2004 και για επομενα 2-3 χρονια ο διαγωνισμος κατακλυζεται απο εθνικ τραγουδια. Οταν υπαρχει κορεσμος και το εθνικ εχει φτασει στο οριο του, ο κοσμος στρεφεται αλλου. Lordi. Η νικη των οποιων με τη σειρα της πυροδοτει μια ταση για πιο θεατρικο/παραδοξο staging. Βλεπε συμμετοχες που ακολουθησαν. Κερδιζει η Λενα και αμεσως οι συμμετοχες που ακολουθουν ειναι ξαφνικα ολες πιο radio friendly θελοντας να μιμηθουν την επιτυχια τους. Αποκορυφωμα ο Mans με το Heroes, που με τη σειρα του δινει ωθηση στις συμμετοχες με τεχνολογικα προηγμενη παρουσιαση. Ακολουθουν χρονιες που κυριαρχουν στη σκηνη ολογραμματα, projections και ουτω καθεξης. Εχοντας μπουχτισει απο ολα αυτα τα τεχνολογικα ο κοσμος φετος σταρφηκε στην απλοτητα. Και εβγαλε τον Σαλβαδορ νικητη. Νασαι σιγουρος οτι η ταση για τα επομενα 2 χρονια θα ειναι αυτη, τραγουδια πιο “εντεχνα” και ενδεχομενως με προτιμηση στη γλωσσα της καθε χωρας. Ισως βγουν αλλοι 1-2 νικητες του χρονου και του παραχρονου σε παρομοιο στυλ, μεχρι ο κοσμος να αναζητησει κατι δοαφορετικο. Τι θα ειναι αυτο, κανεις δεν ξερει. Dance κομματια με τρελα και ανευ προηγουμενου χορευτικα; Ροκιες; Εθνικ παλι; Kανεις δεν ξερει αλλα αυτη ειναι και η μαγεια του διαγωνισμου, το οτι μπορει να κινειται σε τοσο μα τοσο διαφορετικα στυλ απο εποχη σε εποχη!

    • Αντι ο ιταλος να ερμηνευσει το τραγουδι του οπως στο Σαν Ρεμο η και ακομα καλυτερα, το προσαρμοσε στη γιουροβιζιον, γελαγε επι σκηνης, εκανε τα καργκιοζιλικια του και δικαιως βρεθηκε εκτος βαθρου. Ειχε αθλια ερμηνεια η οποια και δε συγκινησε, ουτε καν εμενα που ημουνα φαν.

      • Συμφωνώ απόλυτα το έχω ξαναγράψει σε παλαιότερο πόστ με το που είδα την πρόβα του.Η αλήθεια ειναι οτι έτσι ειναι στην σκηνή στις συναυλίες του όμως.
        Το φόρτωμα στα γραφικά και τις κινήσεις συν η ρίγα στο σακακι(gay votes please) και σαφώς εκτός τόνου τον χαντακωσαν.Νομιζω όμως οτι ευθύνεται ο ίδιος για το όλο φιάσκο.Κριμα γιατί είχε όλο το πακέτο.

  19. ρε παιδια εχουν ακανακοινωθει οι ημερομηνεις της επομενης Eurovision? δεν εχω δει καπου…

  20. Ο μεγάλος τελικός, λοιπόν, σημείωσε 51,2% στο γενικό σύνολο, με την υψηλότερη τιμή του να φτάνει στο 62,8% στο τέταρτο 01:15 – 01:30.

    Στο δυναμικό κοινό, ο μέσος όρος ήταν υψηλότερος και έφτασε στο 54,9%, ενώ στο ίδιο τέταρτο (01:15 – 01:30) σημειώθηκε το μεγαλύτερο νούμερο που ήταν το 66,3%.

    Γενικό σύνολο: 51,2%

    Δυναμικό κοινό: 54,9%

  21. Παιδια ασχετο αλλα δεν ξερω που να απευθυνθω. Ξερει κανεις που μπορω να βρω την ΕSC 2012 σε μεταδοση ΕΡΤ?

  22. ,ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟΥΣ LOCOMONDO…..ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕ
    ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΦΩΚΑ ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟ..ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ

  23. Οσο για τον πορτογαλο ειχα διαβασει οτι θα εκανε επεμβαση κηλης σε ξενο σαιτ τον μαρτιο και θα ταξιδεψει η αδερφη του για τις προβες….μετα η κηλη εγινε μεταμοσχευση καρδιας..!! τελικα αυτο που καταλαβα εινα οτι απλα ηξερε η συνθετης – αδερφη του οτι αν πηγαινε ΝΩΡΙΣ στην ουκρανια ο salvador θα κοροιδευε συνεχεια σε ολες τις προβες και θα τον παιρνανε με τις κλωτσιες καποια στιγμη οποτε του ειπε κατσε εδω <> θα παω εγω και ελα μετα……οπως και εγινε…..εκατσε μολις 6 ημερες και τελικα κερδισε…δικαια βεβαια…απο την στιγμη που επιτροπες κοινο τον επελεξαν ως πρωτο….

    εγω οφειλω να δωσω συγχαρητηρια στην μανατζερ – συνθετη – αδερφη του….τετοιο κοουτσαρισμα ουτε ο μουρινιο στα καλυτερα του….ρε μηπως αυτος κρυβεται απο πισω????

    • Πρεπει να ασχοληθεις επειγοντως σε τη συγραφη μυθιστορηματων. Εχεις πολυ φαντασια 😉
      Φιλικα

  24. παρατηρησα αλλαγες στην ερμηνεια του αυστραλου κατι που απ’ οσο γνωριζω δεν επιτρεπεται. στον πρωτο ημιτελικο στο 2:19 κανει μια ανεπιτυχη προσπαθεια για κορωνα η οποια εκ των υστερων δε του βγαινει. στο ιδιο σημειο στον τελικο δεν την κανει ποτε! παρακατω σας παραθετω τα links. εστιαστε στο 2:19

    πρωτος ημιτελικος: https://www.youtube.com/watch?v=058Yyhxsi7o

    τελικος: https://www.youtube.com/watch?v=YTCP4S1dqwA

    • Δεν έκανε την κορώνα γιατί θα το ξαναέβγαζε φάλτσο.
      Οι αλλαγές δεν επιτρέπονται απο jury reh σε τελικό.
      Εμείς κάναμε ακριβώς το ίδιο.
      Φάλτσα η μη μια χαρά την ψήφισαν οι επιτροπες.

    • Δεν επιτρέπονται οι αλλαγές στο στήσιμο της σκηνικής παρουσίας..π.χ. να βγεις με αλλη χορογραφία ή άλλο προπ. Στο τραγουδιστικό κομμάτι τι απαγόρευση να σου βάλει; δηλαδή αν έχει ένα φλέμμα και δεν πει ένα στίχο ή μία νότα θα του βάλουν πέναλτι; οχι.

    • Κατάλαβε ότι έκανε μεγάλη πατάτα και σου λέει άστο.. δε μου βγαίνει.. δικαίως στο televoting πήρε μόνο δύο πόντους αλλά οι επιτροπές όπως πάντα στα ώπα ώπα την είχαν …

  25. Του χρόνου νομίζω πρέπει να πάμε με Μαλού. Πολύ καλή live .. με ελληνικό στοίχο θα πάει καλά. Όχι άλλα Αγγλικά έλεος δηλαδή!

    • Μιλάει ή ψιλοξέρει τελος παντων και πορτογαλέζικα. Εντατικα γρηγορα να τα τελειοποιησει!

      • Και τι να λεει οτι ξερει πορτογαλεζικα; Οτι ναναι πια εω μεσα..Αν δεν χουμε ενα πακετακι με καλη φωνη και καλο τραγουδι δεν μας λεει κατι ποσες γλωσσες μιλαει ο εκπροωπος μας.. Η Μαλου οκ συπαθητικη ειναι αλλα δεν εχει βγαλει ποτε και κανενα συγκλονιστικο τραγουδι στο ρεπερτοριο της μεχρι τωρα. Πολλω δε μαλλον κατι που αν το στελναμε θα εκανε την Ευρωπη να μας ψηφιζει και με τα δυο χερια. Μετρια ελαφρολαικα του συρμου εχει πει, και οκ συμπαθητικη φωνη εχει αλλα ως εκει.

      • Τα πορτογαλεζικα θα βοηθουσαν για τις συνεντευξεις και για να παρει προβολη στα local media και να εχει το κοινο μαζι της.
        Οχι η Μαλοθ εχει απλως δυο clips αθροιστικα στα 50 εκατομμυρια views και πολλα comments απο Σερβους, Βουλγαρους, Ρουμανους, Ουγγρους, Ολλανδους, Αλβανους απο κατω να την εκθειαζουν. Αλλα δεν ειναι και του βεληνεκους των Stereo Soul που εχουν την τρομερη δισκογραφια του ενός single, κι αυτο διασκευη με τον μεντορα τους απο το x factor.

    • Παιδιά μεγαλύτερη συμμασία έχει πλέον το τραγούδι και όχι το τραγούδι ή η φωνή.
      Φέτος κέρδισε ο Πορτογάλος που δεν λες ότι έχει και την φωνάρα. και εμένα δεν με άρεσε καθόλου το τραγούδι του. Αλλά καταλαβαίνω πως αυτό που κέρδισε ήταν το τραγούδι του.
      Ας έχουμε μια τραγουδάρα και ας πάει και η Έφη Θώδη που λέει ο λόγος.
      Αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει τουλάχιστον από τα μέσα καλοκαιριού η Ερτ να προσελκύσει συνθέτες και καλλιτέχνες

  26. Βασικά θεωρούσα ανυπόφορη και την Πορτογαλία 20/26) και την Ιταλία (19/26). Απλα σιχαινομουν την Πορτογαλία που μονίμως μας σνόμπαρε βαθμολογικά. Για μένα κανένα τραγουδι φέτος δεν ηταν άξιο για πρωτιά αλλα αν μου έβαζαν το μαχαίρι στο λαιμό θα προτιμούσα Βουλγαρία. Ευτυχώς τελείωσε ο χειρότερος διαγωνισμός ever (μαζι με το 2000 και το 2002). Ας ελπίσουμε σε πιο ωραία τραγουδια του χρόνου!

  27. Κι ολο κλαινε οι παρμεζανεεεςςςςς… Χαχαχα…. Ελα στις τρυπες σας. Καθε φορα π διαφωνουσαμε μαζι σας ημασταν μειοψηφια και μισουσαμε τη φωναρα – ορισμο της υψηλης μουσικης τεχνης Φραντζεσκο! Αμουσοι και ανιδεοι δεν υποκλιθηκαμε στη θεοτητα της μαιμους… Τωρα που επεσα μεσα λοιπον θα δειτε ποσο ωραιο ειναι να κραζετε τον αλλον χωρις να τον ξερετε προσωπικα!
    Σας εψησε ωραια πιτσα ο Σαλβαντορ προχτες……

    • Ο Φραντσέσκο θα έκανε party στη βαθμολογία…. Μόνο που ήταν party χωρίς καλεσμένους ???

  28. Συγνώμη αλλά δεν καταλαβαίνω ειλικρινά αυτό το παραλήρημα εδώ μέσα.
    Τα τραγούδια αρέσουν και δεν αρέσουν.Ειναι προσωπικά γούστα.Δεν βρίσκω κανένα λόγο όμως να απαξιωνεις άλλους καλλιτέχνες και άλλες συμμετοχές ειδικά όταν αναγνωρίζονται απο ένα ευρύ κοινό.
    Παρεμπιπτόντως…
    Τους στίχους του τραγουδιού του gabbani τους διάβασες;γιατί αν ναι μάλλον δεν τους κατάλαβες.Επισης καποιος λόγος θα υπήρχε για να λάβει και εκείνος με τη σειρά του ένα βραβείο.
    Αλλά σωστά μάλλον θα ειναι αμουσοι και ανίδεοι και εκείνοι που του το έδωσαν.
    Υποκλίνομαι στην κομψότητα και το στυλ σου, αλλά προπάντων στην εξυπνάδα σου

  29. Άργησα κάπως να σχολιάσω, αλλά “κάλλιο αργά παρά ποτέ” λένε..
    Θα ξεκινήσω από το τέλος προς την αρχή
    Ισπανία : Η εξιλέωση της Mirela είναι μάλλον ο τίτλος.. Όλοι το περιμέναμε νομίζω, ευτυχώς “χάρισε” και η Πορτογαλία ένα 5αράκι και “σώθηκε” από την απόλυτη καταστροφή. Για να είμαι ξεκάθαρος ούτε ήμουν φανατικός της Mirela ούτε θεωρώ ότι θα πήγαινε θεαματικά καλύτερα. Απλώς φάνηκε ότι η όλη διαδικασία ήταν στημένη και ακυρώθηκε η ψήφος του κόσμου, και σε αυτό είμαι ξεκάθαρα αντίθετος… Του χρόνου πιστεύω θα γυρίσουν με εξ ολοκλήρου ισπανικό στίχο…
    Γερμανία: Μια λαμπάδα στο μπόι της Levina να πάνε να ανάψουν οι Γερμανοί. Ήταν πολύ δύσκολο με τέτοιο τραγούδι να μην βγουν τελευταίοι, ειδικά όταν τα 2 προηγούμενα χρόνια βγήκαν τελευταίοι με καλύτερα τραγούδια. Και το πιο εντυπωσιακό δεν ήταν τελευταίοι ούτες στις επιτροπές ούτε στην τηλεψηφοφορία. Σε αυτό όμως μάλλον έπαιξε κομβικό ρόλο η συμμετοχή της Ισπανίας, οπότε ας ανάψουν και μια λαμπάδα στο μπόι του Navarro. Από ‘κει και πέρα ελπίζω του χρόνου να πάνε με κάτι πιο “επαγγελματικό”. Γερμανία είναι αν μη τι άλλο, κάπως θα τα καταφέρουν, αρκεί να ενδιαφερθούν. Η κοινή γνώμη της Ευρώπης μπορεί να μην τους έχει πια σε μεγάλη εκτίμηση αλλά ενα καλό κομμάτι (αντικειμενικά καλό) δεν θα χάσει στις επιτροπές…Θέλω να πιστεύω τουλάχιστον…Εντούτοις υπάρχει και το Ghost που εκτιμήθηκε πιο πολύ από το κοινό παρά από τους μουσικούς γνώστες αλλά ας μην επεκταθώ σε αυτό, είναι μεγάλη συζήτηση του τί πήγε λάθος πέρυσι…
    Oυκρανία: Είναι μάλλον η κατάρα τους σε home soil να τα θαλασσώνουν. Σίγουρα δεν ήταν “κομματάρα” αλλά εμφανίστηκε καλό επί σκηνής και δεν θα ήθελα να σταματήσει να υπάρχει το ροκ στην Eurovision και σίγουρα ένα τέτοιο αποτέλεσμα δεν είναι ενθαρρυντικό, και η ευθύνη εν προκειμένω βαρύνει πιο πολύ τις επιτροπές, από το κοινό ψηφίστηκε πιο πολύ, και για την ακρίβεια βρέθηκε πιο ψηλά από το Razom Nas Bahato το ’05. Πάντως η συζήτηση που άνοιξε στην Ουκρανία για το ποιος/ποια φταίει που δεν πήγε η Tayanna είναι άνευ ουσίας. Εγώ είχα υποστηρίξει εξ αρχής την Tayanna, η ερμηνεία της στον ημιτελικό ήταν αψεγάδιαστη, ταυτόσημη με την studio version, αλλά στον τελικό, δυστυχώς-λόγω ασθένειας- δεν απέδωσε, άρα θα ήταν άδικο να πάει αυτή κι όχι κάποιος άλλος, Άλλωστε ο κόσμος το κατέταξε τρίτο με την ψήφο του, πίσω από το Time συνεπώς δεν καταλαβαίνω γιατί διεξάγεται αυτή η συζήτηση. Ναι αν πήγαινε θα πήγαινε (πολύ) καλύτερα από τους O. Torvald αλλά με τα δεδομένα του τελικούς τους δεν μπορούσε να πάει, παρ’ότι και η ουκρανική επιτροπή την επέλεξε, ενώ στον ημιτελικό την κατέταξε δεύτερη παρά την συγκλονιστική ερμηνεία της.. Εν ολίγοις, του χρόνου καλύτερα!
    Ισραήλ: Νομίζω το Ισραήλ είναι το πιο ξεκάθαρο παράδειγμα του τι ρόλο παίζει η σειρά εμφάνισης. Στον ημιτελικό εμφανίστηκε τελευταίο και βγήκε τρίτο, ενώ στον τελικό βγήκε 1ο κι εμφανίστηκε 23ο! Φυσικά αυτό δεν συμβαίνει με όλες τις συμμετοχές, πέρυσι π.χ. το Βέλγιο αν και εμφανίσθηκε 1ο μπήκε top 10 αλλά όλα έχουν την σημασία τους… Το πιο περίεργο είναι ότι πήρε 34 βαθμούς στις επιτροπές και μόλις 5 στο televoting και πρόκειται για ένα κομμάτι που δεν πιστεύει κανείς ότι θα στηριζόταν στην ψήφο των επιτροπών…
    Πολωνία: Το ίδιο ισχύει και για την Πολωνία και σε μεγαλύτερο βαθμό. Είναι δυνατόν μια τέτοια ερμηνεία να βρίσκεται στην 23η θέση των επιτροπών (το Ισραήλ σημειωτέον 21ο στις επιτροπές) και να φτάνει την 12η στο televoting; Είναι δυνατόν το κοινό να ψηφίζει πιο σωστά από τις επιτροπές; Και όσοι σπεύσουν να πουν για τα περί διασποράς, εγώ απλώς θα πω ότι το ’11 με ένα αξιοπρεπές τραγούδι σε εναν ημιτελικό με κακά κομμάτια η Πολωνία βρέθηκε τελευταία στο televoting! Τότε εξαφανίστηκε η διασπορά; Απλώς άρεσε το κομμάτι, όπως και πέρυσι, παρότι εγώ προσωπικά δεν ήμουν και fan
    Κύπρος: Η Κύπρος από το ’15 και μετά μάλλον έχει βρει την συνταγή της επιτυχίας, ως προς την πρόκριση τουλάχιστον. Δεν ήμουν φαν του κομματιού, το θεωρώ από τα χειρότερα του G:son αλλά όταν είδα την performance του ημιτελικού, είπα αξίζει τελικό. Και βέβαια μεγάλη επιτυχία το ότι βρέθηκε στην 5η θέση στον ημιτελικό. Μπράβο Κύπρος!
    Δανία: Αυτή η συμμετοχή “έχασε” από τις άφωνες που είχαν για backing vocalists και κάποια κάλυπτε την φωνή της Anja στο “big note” και φαινόταν σαν παραφωνία της Anja ενώ ήταν ευθύνη άλλης… Κατά τ’αλλα άξιζε για παραπάνω στις επιτροπές, την στιγμή που η Αυστραλία βρέθηκε 4η. Στο κοινό αν και δεν συμφωνώ με την 20η θέση, κάπως την δικαιολογώ, δεν είναι και μουσικοί γνώστες στην τελική.. Πάντως αυτό που επρεπε να κάνει το έκανε, τους πήγε τελικό μετά από 2 χρόνια εκτός.
    Ελλάδα: Εδώ τώρα πρέπει να πω πάρα πολλά είναι η αλήθεια αλλά θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος. Κατ’αρχήν να πω ότι είμαστε και λίγο άτυχοι γιατι δεν ήμασταν 19οι ούτε στο κοινό ούτε στις επιτροπές, αλλά αυτό είναι το μικρότερο κακό, την έχουμε ξαναπατήσει άλλωστε έτσι και το ’14. Το σημαντικότερο είναι ότι για 4η συνεχή φορά δεν πήραμε ψήφους από το televoting που αυτή ήταν πάντα η “δύναμή” μας. Πολλά έφταιξαν, ήταν η όλη συγκυρία οπότε δεν θα αναλωθώ στην επίρριψη ευθυνών, δεν είναι ένας ή μία αυτός που φταίει. Σημασία έχει να μάθουμε από τα λάθη μας και του χρόνου να εστιάσουμε στο να μπούμε 10άδα, έστω στο televoting, δεν ξέρω αν θα μπούμε ποτέ στις επιτροπές top 10. Ήδη φέτος, σε σχέση με πέρυσι έγινε καλή δουλειά, και καταφέραμε τον σημαντικότερο στόχο να πάμε τελικό, έστω και οριακά. Του χρόνου λοιπόν πρέπει να εστιάσουμε στο να βελτιώσουμε την φετινή μας θέση και να βρεθούμε σε μια θέση ανάλογη της δεκαετίας που μας πέρασε. Πρέπει να στείλουμε κάτι που να αρέσει στον κόσμο, από ‘κει θα ρθουν οι ψήφοι μας, όχι από τις επιτροπές ας μην έχουμε αυταπάτες… Τα υπόλοιπα θα τα δούμε εν καιρώ…
    Αρμενία: Κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί ως τώρα, να πηγαίνει η Αρμενία καλύτερα στις επιτροπές από ότι στο televoting, Φάνηκε λοιπόν ότι δεν τράβαγε το τραγούδι, παρά την ομολογουμένως καλή εμφάνισή του. Ήταν μια καλή απάντηση σε όσους “έβλεπαν” στο Fly With Me το νέο “LoveWave” και ήταν πεπεισμένοι ότι κέρδισε τον ημιτελικό.Ρητορική ερώτηση: Η διασπορά της Αρμενίας φέτος γιατί δεν την έβαλε δεκάδα;…
    Λευκορωσία: Με το τραγούδι αυτό χρειάζομαι Lexotanyl αλλά φάνηκε πως είχε τους οπαδούς του και τουλάχιστον θα είναι ενθαρρυντικό για να στείλει η Λευκορωσία ξανά ένα κομμάτι στην γλώσσα της. Ελπίζω με λιγότερες ιαχές την επόμενη φορά…
    Αυστρία: Η αλήθεια είναι οτι δεν περίμενα καν να προκριθεί, αλλά το κουλούρι στο televoting το λες και ακραίο (όπως και στην Τσεχία πέρυσι). Εν τέλει πάντως λόγω του avantage των επιτροπών η ζημιά δεν ήταν τόσο μεγάλη και είναι η 4η σερί εμφάνιση της Αυστρίας σε τελικό, άρα λογίζεται ως επιτυχία
    Ηνωμένο Βασίλειο: Μπράβο στις επιτροπές που το έβαλαν τοπ 10, αλλά οι γκριμάτσες που έκανε (ανούσιες για μένα) πιστεύω κόστισαν στο televoting. Στο video που προβλήθηκε στον ημιτελικό δεν τις έκανε και προσωπικά μου άρεσε πιο πολύ. Τώρα πάλι θα αρχίσουν να κλαψουρίζουν οι Βρεττανοί, ότι τους μισούμε κλπ. αλλά ας βάλουν καλά στο μυαλό τους ότι μπορούν να πάνε καλύτερα αν επιτέλους στείλουν καλύτερα κομμάτια! Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι όχι το Σαν Μαρίνο, έλεος! Και στην τελική είναι η καλύτερη τους θέση μετα το ’11…
    Αζερμπαιτζάν: 12ο στις επιτροπές στις επιτροπές, 11ο στο κοινό-14ο στο σύνολο…Ατυχές, πάντως το “πείραμα” δούλεψε, πήγαν με διαφορετικό στυλ και δεν βγήκαν ζημιωμένοι, πήγαν και καλύτερα από πέρσι. Ελπίζω και του χρόνου να τους δούμε πάλι με κατι άλλο όχι αμιγώς Eurovisionικό..

    • Και πάμε στην αριστερή στήλη του πίνακα
      Κροατία: Αδιανόητο ότι βρέθηκε στο top 10 στο κοινό, αλλά μάλλον το στοιχείο “Disney” έχει πέραση στον κόσμο, φάνηκε και πέρυσι με το Lon D’Ici. Αναμφίβολα, δύσκολο εγχείρημα και απέδωσε αλλά μπράβο στις επιτροπές που στάθηκαν στο κομμάτι αυτό καθ”αυτό και δεν το υπερψήφισαν
      Γαλλία: Εδώ τώρα τι να πω; Είναι δυνατόν να το κατατάσσουν οι μουσικοί γνώστες 19ο; Και το κοινό 10ο! Πολύ κρίμα! Τόσα χρόνια πασχίζαμε να ψηφιστεί η Γαλλία από το κοινό, υπερψηφίστηκε και εν τέλει δημιούργησαν πρόβλημα οι επιτροπές… Πάντως η 12η θέση είναι μεγάλη επιτυχία για την Γαλλία, θέλω να πιστεύω ότι προετοιμάζεται το κλίμα για μια επερχόμενη νίκη, ίσως και νωρίτερα από ότι νομίζουμε. Ήρθε μάλλον ο καιρός να ξαναπάμε Παρίσι μετά από τόσα χρόνια… Μακάρι!
      Ολλανδία: Εδώ για κάποιον λόγο οι επιτροπές “υστερίασαν”. Οι κοπέλες είναι φωνάρες αλλά δεν είχαν τραγούδι! Top 5; Υπερβολή! Μία θέση στο top 10, μόνο και μόνο για την φωνή τους θα ήταν δίκαια αλλά αυτό παραπάει. Πάντως είναι ξεκάθαρο πως οι επιτροπές προσοδοκούν μια Ολλανδική νίκη. Ακόμα και το ’15 που έμεινε εκτός, ήταν top 5 στις επιτροπές. Ο κόσμος το θέλει όμως; Ας στείλουν και αυτοί πια κανέναν από τους DJs τους να τα πάρουν όλα και να φύγουν, ας μην μένουν στα “middle of the road”… Να αλλάξουμε λίγο και στυλ όχι τίποτα άλλο…
      Νορβηγία: Τελικά η Αμερικανιά δούλεψε. Σίγουρα ήταν το πιο απρόβλεπτο φέτος αλλά αν μη τι αλλο ήταν μοντέρνο και up to date…. Aποτέλεσμα; Ξανά top 10 για την Νορβηγία. Ελπίζω βέβαια του χρόνου να στείλουν κάτι πιο καλό….
      Αυστραλία: Μία θέση κλεμμένη φέτος στον τελικό. Προρίθηκαν μόνο και μόνο για το όνομα της χώρας. Ο κόσμος δεν τους ήθελε καν τελικό, και φάνηκε η αντίθεση του με τους 2 πόντους που πήρε από το κοινό. Όταν στέλνουν κάτι καλό τότε ναι θα είμαι υπέρ τους, αλλά φέτος προκρίθηκαν μόνο και μόνο “μην μας φύγουν” και πήραν χαριστικά μια θέση στη δεκάδα…. Ασχολίαστο το top 4 στις επιτροπές. Τραγούδι μέτριο, φωνή μέτρια, staging μέτριο. Γιατί τόση αγάπη;;
      Ουγγαρία: Άλλη μια φορά που το A Dal δείχνει τα δόντια του… Δεν το αλλάζουν με τίποτα οι Ούγγροι και μπράβο τους… Μεγαλύτερη επιτυχία το ότι βρέθηκαν στην 7η θέση στο κοινό, νομίζω δεν έχουν βρεθεί πιο ψηλά (αναφέρομαι μόνο σε televoting, όχι σύνολο)
      Ρουμανία: Οι Ρουμάνοι μετά τον (άδικο) αποκλεισμό τους μας δείχνουν “who’s the boss”. Οι επιτροπές το μίσησαν αλλά δεν μπόρεσαν να το εμποδίσουν. Πάντως πίστευα ότι στον ημιτελικό του θα βρισκόταν ακόμα πιο ψηλά στο televoting…
      Ιταλία: Δεν δούλεψε τελικά το κομμάτι. Στις επιτροπές όλοι το περίμεναν αλλά δεν έπεισε και το κοινό τελικά…. Δεν πιστεύω πάντως πως θα αργήσει η νίκη και φυσικά η 6η θέση είναι μαι εξαιρετική θέση. Του χρόνου καλύτερα!
      Σουηδία: Δεν έχω να πω και πολλά, δεν νομίζω πως πίστευε κανείς ότι θα πήγαινε χειρότερα, ίσως περίμενα λίγο καλύτερη θέση στο κοινό, αλλά αν μη τι άλλο είναι ένα κομμάτι που ήταν 3ο στο televoting στην χώρα του, οπότε πάλι καλά!
      Βέλγιο: Το Βέλγιο δεν σταμάτησε να εξελίσσεται από την 1η πρόβα ως τον τελικό. Συνεπώς δεν εξεπλάγην με την 13η θέση από τις επιτροπές στον ημιτελικό. Άρεσε πάντως στον κόσμο και τους χάρισε ένα ακόμα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Πιστεύω αν είχαν πιο εντυπωσιακό staging θα πήγαινε ακόμα πιο ψηλά!
      Μολδαβία: Η Μολδαβία κάθε φορά που πάει Κίεβο πάει όλο και καλύτερα. Το τραγούδι είχε εξαρχής προδιαγραφές για hit και απορώ γιατί περνούσε απαρατήρητο, εγώ το είχα πει ότι στον ημιτελικό φοβόμουν που ήταν τόσο κοντά σε εμάς. Μπράβο Μολδαβίαα! Πάντα τέτοια!
      Βουλγαρία: Τι να πω για την Βουλγαρία; Εδώ και 2 χρόνια βάζει τα γυαλιά σε πολλούς, αν συνεχίσει έτσι η νίκη δεν απέχει πολύ και νομίζω πως και η EBU το θέλει μετά την επιτυχημένη διοργάνωση της Junior Eurovision… Ευκαιρία να πάμε κιόλας αμα γίνει, θα είναι και κοντά…
      Πορτογαλία:Η αλήθεια είναι πως τα έχω πει για την Πορτογαλία, δεν έχω να προσθέσω κάτι, Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την νίκη, ούτε να κάνει λόγω για ατασθαλίες στην ψηφοφορία, πολύ απλά μετά από 53 χρόνια ήρθε η ώρα να πάμε στο δυτικότερο σημείο της Ευρώπης! Ευελπιστώ να έχουμε μια καλή διοργάνωση του χρόνου, αν μη τι άλλο καλύτερη από την φετινή που ομολογουμένως ήταν από τις χειρότερες από πολλές απόψεις, εδώ και χρόνια!
      Ένα νέο ταξίδι ξεκινά για τους Eurofan, ας το απολαύσουμε!

  30. Συγχαρητήρια σε ολους τους συμμετεχοντες ηταν όλοι νικητές
    ! Ευχαριστούσε την Ντέμη για την φετινή συμμετοχή και για την φετινή επιστροφή μας σε τελικο. Μπράβο και σε Κύπρο.Αξιζανε καλύτερα Μπράβο στο Βέλγιο που πήγε πολύ καλά πολύ καλά πήγε και η κροατια η Γαλλία Ιταλία Ρουμανία και φυσικά Ουγγαρία! Καλη επιστροφη στους τελικους Ελλάδα Λευκορωσία και Δανία πολύ καλοί εννοειτε! Πολύ δυνατή κάσσα και ιμρι έπρεπε να παν καλύτερα Αξια νικητρια η Πορτογαλία! Μπράβο σε Μολδαβίακαι ΗΒ(αξιξε περισσότερο,σημασια έχει οτι επέστρεψε στην 15αδα). Καλά να πάθει η Αυστραλία (χειροτερη θεση) Ισπανία Γερμανία και η Ουκρανία που δεν μου άρεσαν καθόλου Το περίμενα για την Αυστρία(περίμενα πιο κατω). Εκπληξη οτι η Νορβηγία μπήκε στην 10αδα και τελος κρίμα και άδικο οι θέσεις για Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία (έπρεπε να πάνε πιο καλα) . Η Βουλγαρία δεν αξιζε ουτε καν τελικο(ίσως μονο για την φωνη αλλά το τραγούδι δεν….)

  31. Το Βέλγιο έστειλε ένα υπέροχο τραγούδι και του άξιζε η τέταρτη θέση . Πολύ καλή όμως ήταν και η συμμετοχή της Βουλγαρίας . Στους πρώτους 10 θα έπρεπε οπωσδήποτε να είναι η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η καλύτερη συμμετοχή πάντως είναι μακράν αυτή της Βουλγαρίας .

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ