ΣΟΥΗΔΙΑ: Τι να περιμένουμε από τον Δ’ (και τελευταίο) Ημιτελικό;

melodifestivalen 300117

Έχοντας φτάσει ήδη στα μισά του Melodifestivalen 2017 αφού έχουμε ήδη παρακολουθήσει τα 3 από τα 6 live shows, και έχοντας ακούσει τα ¾ των τραγουδιών, μπορούμε με ασφάλεια να πούμε πως με ελάχιστες εξαιρέσεις, η Σουηδική χρονιά κρίνεται ως πολύ απογοητευτική. Παρ’όλα αυτά, επειδή έχουμε ακόμη έναν ημιτελικό και 7 νέα τραγούδια μπροστά μας, και επειδή πρόκειται για πολύ καλά στημένες βραδιές, το ενδιαφέρον ακόμη είναι τέτοιο που αξίζει μια ματιά σε αυτά που έχουμε να περιμένουμε το ερχόμενο Σάββατο.

1. Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia – En värld full av strider (Eatneme gusnie jeenh dåaroeh) 
(Jon Henrik Fjällgren, Sara Biglert, Christian Schneider, Andreas Hedlund)
jhf-och-aninia-2017

Ο Jon Henrik επιστρέφει δύο χρόνια μετά τη δεύτερη θέση του στο Melodifestivalen 2015. Και γνωρίζοντας πως αυτός που τον πέρασε πήρε και το βραβείο της Eurovision αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντική ήταν αυτή η δεύτερη θέση. Το τραγούδι του που λογικά θα κινείται και αυτό σε παραδοσιακούς ήχους της Βόρειας Σουηδίας, όπως και το προηγούμενο, συνυπογράφει ο ίδιος ο ερμηνευτής με άλλους τρεις δημιουργούς που είναι πρωτοεμφανιζόμενοι στο φεστιβάλ.

2. Alice – Running with Lions 
(Anderz Wrethov, Andreas ”Stone” Johansson, Denniz Jamm, Alice Svensson)
alice-2017

Η Alice είναι πρωτοεμφανιζόμενη στο φεστιβάλ. Έχει στο βιογραφικό της μια δεύτερη θέση στο πολύ δημοφιλές στη χώρα Idol 2008, χωρίς όμως πλούσια δισκογραφία πίσω της. Πέρσι κυκλοφόρησε ένα single, το πρώτο της από το 2010. Οι δημιουργοί που συνυπογράφουν τη συμμετοχή μαζί της, έχουν αρκετές επιτυχίες στο Melodifestivalen, κάτι που δεν αποτελεί φυσικά εγγύηση.

3. Les Gordons – Bound To Fall 
(Jonatan Renström, Albert Björliden, Andreas Persson, Carl Ragnemyr, David Runebjörk, Jimmy Jansson)
les-gordons-2017

Οι Les Gordons κέρδισαν τη συμμετοχή τους στο Melodifestivalen 2017 από το θερινό φεστιβάλ της χώρας Svensktoppen Nästa. Κανείς από το γκρουπ δεν έχει συμμετάσχει ξανά στο φεστιβάλ, συνυπογράφουν όμως το τραγούδι τους με τον Jimmy Jansson οποίος έχει πλούσια εμπειρία στο φεστιβάλ, τόσο ως ερμηνευτής όσο και ως συνθέτης, όχι όμως πάντα με το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το ύφος του γκρουπ είναι πιο κοντά στο ροκ το οποίο συναντάμε όλο και πιο συχνά κάθε χρόνο στο Melodifestivalen όχι όμως πάντα και στους Τελικούς του.

4. Wiktoria – As I Lay Me Down 
(Justin Forrest, Jonas Wallin, Lauren Dyson)
wiktoria-2017

Η Wiktoria είναι μια από τους έξι καλλιτέχνες που επέστρεψαν από το 2016. Έχοντας την 4η θέση από τον περσινό Τελικό και ένα δυνατό χιτ που άρεσε στους φανς, σίγουρα αποτελεί μια από τις πολυαναμενόμενες συμμετοχές. Το μόνο μείον είναι πως ο,τι κυκλοφόρησε μέσα στο διάστημα που μεσολάβησε δεν γνώρισε την ανάλογη εμπορική επιτυχία, οπότε η πρόκριση δεν μπορεί να θεωρείται και δεδομένη. Το τραγούδι αποτελεί δημιουργία των ίδιων συντελεστών με την περσινή της συμμετοχή.

5. Axel Schylström – När ingen ser 
(Behshad Ashnai, Axel Schylström, David Strääf)
axel-schylstro-em-2017

Ο Axel Schylström  είναι από τους καλλιτέχνες της φουρνιάς Idol 2015. Έχοντας μόλις ένα single στο βιογραφικό του είναι δύσκολο κανείς να προβλέψει το ύφος του τραγουδιού καθώς και την τύχη του. Ένας από τους δημιουργούς του τραγουδιού βρισκόταν πίσω από την περσινή επιτυχία της Ace Wilder.

6. Sara Varga och Juha Mulari – Du får inte ändra på mig 
(Sara Varga, Lars Hägglund)
juha-och-sara-2017

Η Sara Varga συμμετείχε το 2011 με το τραγούδι Spring för livet. Ένα τραγούδι με θέμα τη γυναικεία κακοποίηση, και ένα από τα ελάχιστα στην ιστορία του φεστιβάλ που έθιγαν ένα κοινωνικό θέμα. Στον Τελικό κατέληξε στην 9η θέση, όμως πλέον είναι περισσότερο γνωστή ως η συμμετοχή που στη διαδικασία της «Δεύτερης Ευκαιρίας» πέταξε εκτός τελικού τη Loreen στην πρώτη της συμμετοχή πριν τη μεγάλη της νίκη την επόμενη χρονιά.

7. Loreen – Statements 
(Anton Hård af Segerstad, Joy Deb, Linnea Deb, Loreen)
loreen-2017

Και φτάνουμε στο τελευταίο τραγούδι του 2017 για τη Σουηδία. Η Loreen η μεγάλη νικήτρια του 2012 που κατάφερε να βάλει ένα τραγούδι Eurovision σε αξιόλογη θέση Αμερικάνικων charts επιστρέφει και αυτό μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα. Είτε ότι έχει κάτι τόσο δυνατό όσο το Euphoria (πράγμα πολύ δύσκολο ομολογουμένως), είτε ότι έχει καινούριο δίσκο στα σκαριά μετά τις εμπορικά αποτυχημένες κυκλοφορίες μετά τη νίκη της. Δυστυχώς οι πιθανότητες για το δεύτερο είναι μεγαλύτερες. Το τραγούδι συνυπογράφει η ίδια η Loreen μαζί με τους δημιουργούς μεγάλων επιτυχιών του φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων το νικητήριο “Heroes” (2015).

Αλέξανδρος Λιάπης
Φωτογραφίες: SVT

Written by 

Related posts

4 Thoughts to “ΣΟΥΗΔΙΑ: Τι να περιμένουμε από τον Δ’ (και τελευταίο) Ημιτελικό;”

  1. ESC8

    Όλη η Σκανδιναβία κάτι έχει πάθει φέτος… Ψάχνεις καλό τραγούδι με το κυάλι… Σίγουρα δεν θα είναι η χρονιά τους (με μια επιφύλαξη το λέω βέβαια), αλλά ελπίζω του χρόνου να επανακάμψουν

  2. EurovisionFan

    Αν δε παρουσιάσει κάτι αξιόλογο και η Loreen τότε σκούρα τα πράγματα για τη Σουηδία (έχοντας ακούσει και τα προηγούμενα κομμάτια το λεω)

  3. Giorgos

    Μια χαρά είναι τα τραγούδια της Σουηδίας! Το τραγούδι της Mariette-a million years το θεωρούμε δεδομένο εδώ στη Σουηδία ότι θα κερδίσει το melfest. Είμαι σίγουρος ότι και η Loreen η ιδια το πιστεύει και το τρέμει αυτό , αφού είναι εξαιρετικό και σε στίχους και σε σκηνική παρουσία και θα έχει την Σουηδία σίγουρα ξανά μέσα στην 5άδα και μεταξύ μας θα το αξίζει κιόλας, γιατί να μην το αξίζει? ;p

  4. […] Μάθετε περισσότερα για τα τραγούδια και τους καλλιτέχνες. […]

Comments are closed.