ΣΟΥΗΔΙΑ: Τι να περιμένουμε από τον Α’ Ημιτελικό;

melodifestivalen 300117

Έχοντας φτάσει αισίως τα 6 βραβεία, η Σουηδία έχει κάνει γνωστές τις προθέσεις της να φτάσει ή ακόμη και να ξεπεράσει σύντομα το ρεκόρ των 7 βραβείων της Ιρλανδίας. Παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, η βασίλισσα της Σκανδιναβίας θέλει και διεκδικεί μια ακόμη νίκη και συνεπώς διοργάνωση παρά τις δύο που κατάφερε τα τελευταία πέντε χρόνια.

Το ερχόμενο Σάββατο 4 Φεβρουαρίου ξεκινάει το Melodifestivalen 2017 και κρίνοντας από όσα έχουν ανακοινωθεί από το SVT όσον αφορά στις συμμετοχές, η Σουηδία φαίνεται να επιβεβαιώνει τα λεγόμενά της και να πολεμάει για ένα ακόμη βραβείο μια μόλις χρονιά μετά τη δική της διοργάνωση στη Στοκχόλμη.

Τι έχουμε να περιμένουμε λοιπόν από τον πρώτο ημιτελικό του δημοφιλούς αυτού φεστιβάλ της Σουηδίας;

1. Boris René – Her Kiss
(Tim Larsson, Tobias Lundgren)

boris-rene-2017

Ο Boris René, επιστρέφει με ένα τραγούδι από τους δημιουργούς της περσινής του επιτυχίας στο φεστιβάλ. Με αυτό είχε περάσει από τη Δεύτερη Ευκαιρία και βρέθηκε στη 10η θέση έχοντας όμως μια μεγάλη επιτυχία στις λίστες του Spotify. Το τραγούδι του είναι αρκετά ανεβαστικό και με την φόρα που έχει από πέρσι δεν αποκλείεται να περάσει απευθείας στον Τελικό.

2. Adrijana – Amare
(Martin Tjärnberg, Adrijana Krasniqi)

adrijana-2017

Η μόλις 19 ετών Andrijana γνωρίζει ήδη επιτυχία στη χώρα της στη χιπ χοπ σκηνή και συμμετέχει για πρώτη φορά στο Melodifestivalen. Η ίδια χαρακτηρίζει το τραγούδι της ως ερωτικό και συμμετέχει γιατί θεωρεί ότι μπορεί να γίνει μεγάλη επιτυχία.

3. Dinah Nah – One More Night
(Thomas G:son, Jimmy Jansson, Dinah Nah, dr alban)

dinah-nah-2017

Η Dinah Nah επιστρέφει 2 χρόνια μετά την πρώτη της συμμετοχή και συνεργάζεται και πάλι με τον dr Alban. Αυτή τη φορά στην ομάδα της βρίσκεται και ο μάγος των Σουηδικών σουξέ Thomas G:Son οπότε όλοι περιμένουν κάτι ακόμη πιο δυναμικό από την εκρηκτική της εμφάνιση του 2015.

4. De Vet Du – Road Trip
(Johan Gunterberg, Christopher Martland)

de-vet-du-2017

Οι De Vet Du είναι ένα συγκρότημα που αναμένεται να κάνει τη μεγαλύτερη έκπληξη σε αυτό τον ημιτελικό. Τρεις φίλοι και ο DJ Hunk αποτελούν το συγκρότημα με το πιο δημοφιλές κανάλι Youtube στη Σουηδία. Στα τραγούδια τους χρησιμοποιούν στοιχεία παρωδίας και σαρκασμού και πολλές φορές ακατάλληλη γλώσσα και έχουν συμμετάσχει στο διαφημιστικό εσωρούχων του Bjorn Borg.

5. Charlotte Perrelli – Mitt liv
(Charlotte Perrelli, Lars Hägglund)

charlotte-perrelli-2017

H Charlotte Perrelli δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Έχει συμμετάσχει ήδη 3 φορές στο Melodifestivalen, έχει κερδίσει τις 2 (1999, 2008) και η μία από αυτές τις χάρισε ένα βραβείο στη Eurovision. Μετά την αποτυχία της να προκριθεί το 2012, επιστρέφει με ένα εντελώς διαφορετικό στιλ από αυτό που έχει συνηθίσει τον κόσμο, με μια μπαλάντα. Άλλωστε όπως έχει ήδη δηλώσει, δεν την ενδιαφέρει να κερδίσει, αλλά να προωθήσει το νέο της δίσκο. Η συμμετοχή μιας πρώην νικήτριας όμως κερδίζει πάντα τις (πρώτες τουλάχιστον) εντυπώσεις.

6. Ace Wilder – Wild Child
(Peter Boström, Thomas G:son, Ace Wilder)

ace-wilder-2017

Η Ace Wilder αποτελεί κατά κάποιο τρόπο success story στο φεστιβάλ και ας μην έχει κερδίσει. Έχοντας μια δεύτερη (2014) και μια τρίτη (2016) θέση, επιστρέφει αποφασισμένη να καταφέρει μια νίκη. Αυτή τη φορά συνεργάζεται με τους δημιουργούς του Euphoria και τα μάτια (και τα αυτιά) είναι στραμμένα πάνω της. Όπως δήλωσε η ίδια, συμμετέχει τόσο σύντομα γιατί αυτό το τραγούδι είχε στείλει αρχικά πέρσι οπότε θεώρησε πως έπρεπε να το προσπαθήσει.

7. Nano – Hold On
(Nano Omar, Gino Yonan, Ayak, Carl Rydén, Christoffer Belaieff, Rikard de Bruin, David Francis Jackson)

nano-2017

Ο Nano είναι ένας ακόμη πρωτοεμφανιζόμενος στο Melodifestivalen. Γνώρισε τεράστια επιτυχία στη χώρα το 2015 και μια ακόμη μεγαλύτερη το 2016. Έτσι θεωρείται επιτυχία των παραγωγών που κατάφεραν αν τον εξασφαλίσουν στο φετινό φεστιβάλ. Και ακόμη και αν δεν είναι πολύ γνωστός στο κοινό του Melodifestivalen η επιτυχία που γνωρίζει στα ραδιόφωνα και τις μουσικές πλατφόρμες streaming δεν μπορεί να μην θεωρηθεί ένδειξη του τι μπορεί να καταφέρει.

Ο πρώτος από τους 4 Ημιτελικούς πραγματοποιείται το ερχόμενο Σάββατο 4 Φεβρουαρίου στις 21:00 ώρα Ελλάδος. Από τα 7 τραγούδια που συμμετέχουν, τα 2 θα περάσουν στον Τελικό της 11ης Μαρτίου και τα 2 στο γύρο της Δεύτερης Ευκαιρίας της 4ης Μαρτίου. Την ερχόμενη Πέμπτη θα δούμε τα πρώτα αποσπάσματα από τις πρόβες των τραγουδιών.

Αλέξανδρος Λιάπης
Φωτογραφίες: SVT

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Φέτος η Σουηδία ισοφαρίζει τα βραβεία της Ιρλανδίας και έπεται συνέχεια…
    Φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια που είχε κερδίσει νότια χώρα και έπεται συνέχεια…΄

  2. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα κάνω μια πολύ πρώιμη πρόβλεψη (χωρίς διαθέσιμα τραγούδια) για το ποιος θα περάσει “direkt” ποιος θα πάει “andra chansen” και ποιος θα αποκλειστεί…
    “Direkt till final λοιπόν πιστεύω Ace Wilder & Det Ve Du
    “Andra chansen” Boris René & Dinah Nah, κρατάω βέβαια μια επιφύλαξη για Nano επειδή εμφανίζεται τελευταίος, ίσως πάρει την θέση του René… Οι άλλοι σπίτια τους…
    Μεσα στην βδομαδα βέβαια που θα βγουν και τα snippets θα είναι πιο καθαρα τα πράγματα…. Υπομονή!!

  3. θεωρω λιγο αδικο για τους υπολοιπους καλλιτεχνες αν στειλουν παλι την looren στον διαγωνισμο! οι αλλοι δηλαδη που εχουν παει 100 φορες στο melodifestivalen ειναι χαζοι και προσπαθουν να εκπροσωπησουν την σουηδια στην eurovsion…πρεπει ολοι να πηγαινουν εστω μια φορα αν το αξιζει το κομματι τους οχι να πηγαινει καποιος μονο και μονο επειδη εχει νικησει μια φορα τον διαγωνισμο και νομιζουν οτι αν θα ξαναπαει θα εχει και την αναλογη αποδοχη απο το κοινο της eurovision και επιπλεον δεν ξερω κατα ποσο μετραει μονο ο καλλιτεχνης που επιστρεφει μετα απο μια νικη στον διαγωνισμο αν εχει ενα αδυναμο κομματι γτ σιγουρα αν παει η looren θα πεσει συγκρισει του τωρινου κομματιου με το euphoria! ας παει η Ace Wilder μια 2η θεση και μια 3η εχει παρει στο melodifestivalen ε φετος ας παρει την 1η να τελειωνουμε! ειναι πολυ καλη φωνητικα και πολυ καλη στην σκηνη! Στηριζω ace! νεοι καλλιτεχνες στην eurovision οχι ολο οι ιδιοι και οι ιδιοι!

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ