Τέλος στα σενάρια εθνικού τελικού;

Η Ελλάδα, όπως όλοι γνωρίζουμε έχει επιβεβαιώσει τη συμμετοχή της (38η) στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision που θα γίνει το Μάιο στο Κίεβο, αυτό που δεν γνωρίζουμε όμως είναι ο καλλιτέχνης και με ποιο τρόπο θα γίνει η επιλογή του.

Φήμες πριν από λίγο καιρό έλεγαν ότι θα γίνει εθνικός τελικός, όπου το λόγο για το αποτέλεσμα θα είχε κοινό και κριτική επιτροπή. Μία καινούρια εξέλιξη πριν από λίγο έρχεται να ανατρέψει αυτά τα δεδομένα.

Ο δημοσιογράφος Γρηγόρης Μελάς αποκάλυψε πριν από λίγο στο newsit.gr  ότι με απόφαση της ΕΡΤ δε θα έχουμε εθνικό τελικό αλλά ούτε θα γίνει απευθείας ανάθεση όπως πέρυσι. Οι έγκυρες  πηγές του δημοσιογράφου λένε ότι η απόφαση αυτή της ΕΡΤ πάρθηκε με σκοπό να μην δαπανηθούν τα χρήματα σε έναν εθνικό τελικό επιλογής τραγουδιού, αλλά να δοθούν για την προώθηση του τραγουδιού στο εξωτερικό (ταξίδια σε άλλες χώρες και διάφορα άλλα, το λεγόμενο promo tour).

Τώρα όσον αφορά τον καλλιτέχνη και τον τρόπο που θα επιλεγεί όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος, η ΕΡΤ έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις κι επαφές με δισκογραφικές εταιρείες με σκοπό να ακούσουν υποψήφια τραγούδια. Τονίζεται πως  όποια δισκογραφική επιλεγεί θα βοηθήσει και η ίδια στην προώθηση του τραγουδιού στο εξωτερικό (πάντα σε συνεννόηση με την ΕΡΤ). Επιπλέον, η διορία που θα δοθεί στις δισκογραφικές θα είναι μέχρι και τις αρχές Φεβρουαρίου, ώστε και εδώ δώστε προσοχή! η επιτροπή που θα οριστεί από την ΕΡΤ να αποφασίσει ποιος θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας και να υπάρχει και ο κατάλληλος χρόνος για να ετοιμαστεί το βίντεο-κλιπ της συμμετοχής μας ως τις 15 Μαρτίου που θα πρέπει να σταλεί στην EBU.

Πρέπει επομένως να κάνουμε όλοι μας λιγάκι ακόμη υπομονή για να δούμε τι θα ισχύσει απ’ όλα αυτά, πάντως θα ήθελα να επισημάνω τη βεβαιότητα του δημοσιογράφου Γρηγόρη Μελά, ότι δεν θα υπάρξει εθνικός τελικός!

[Πηγή: Newsit]

[Πηγή φωτογραφίας: eurovision.tv]

Γιώργος Φλίγκος
Γιώργος Φλίγκος
Απόφοιτος του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολούμαι με την ψυχολογία και την εκπαίδευση, ενώ ταυτόχρονα λατρεύω τα πειράματα και τις χημικές αναλύσεις στο εργαστήριο. Η Eurovision είναι ένα μικρόβιο που το κόλλησα από μικρός και είναι η δεύτερη μεγάλη μου αγάπη μετά τα παιδιά και τα ταξίδια.

20 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Απαράδεκτο! Για άλλη μια χρονιά μας στερούν το δικαίωμα της ψήφου μας λες και η γνώμη του κοινού δεν είναι υπολογίσιμη

  2. Καθόλου δεν με αρέσει αυτό. Θα μπορούσαν έστω ηλεκτρονικά να ανεβάσουν τα τραγούδια και ο κόσμος δωρεάν να επιλέξει ή έστω να πει την γνώμη του. Που θα ξέρουμε αν στην ΕΡΤ της πάει ένα καλό τραγούδι κάποιος γνωστός τύπου Demy που ακούστηκε σε συνεργασία με Φωκά και Κοντόπουλου και αυτοί θα το απορίψουν για έναν άγνωστο με απαίσιο τραγούδι όπως το περσινό?

  3. Το καλο που τους θελω να ειναι κατι αξιολογο,μας στερουν που μας στερουν το δικαιωμα επιλογης ξανα τουλαχιστον να στειλουν κατι ωραιο,περυσι ξεπεσαν εκει στην ΕΡΤ με τον καθε αγνωστο.Αν γινουν τα ιδια λαθη τοτε να το κλεισουμε το μαγαζι,πρεπει να γινει επιλογη σε καμια ονομα που να γνωριζουμε για να εχει εμπειρια και να του δωσουν πολυ καλο τραγουδι πανω απο ολα.Παντως απο καθε αποψη ειναι σπαστικο αυτο που κανουν ,εσωτερικες απιτροπες ελεος ο κοσμος ειναι η καλυτερη επιτροπη,αμαν πια!

  4. Εύχομαι να μην επιβεβαιωθεί αυτό που μόλις διάβασα. Είναι δυνατόν στην δημοκρατική μας Ελλάδα να μην γίνεται ανοιχτός διαγωνισμός, παρά μόνο συναντήσεις της κρατικής τηλεόρασης με κάποιες εταιρείες; Είναι δυνατόν αντί να ψάχνουμε για καλλιτέχνη, να ψάχνουμε για δισκογραφική; Τί γελοιότητες είναι αυτές; Η συντριπτική πλειοψηφία των καλλιτεχνών δεν έχουν συμβόλαιο με καμιά δισκογραφική.

    Η Σουηδία με μόλις 9 εκατομμύρια πληθυσμό διεξάγει ανοιχτό διαγωνισμό κάθε χρόνο. Μέχρι και η γειτονική Αλβανία διεξάγει ανοιχτό διαγωνισμό και μάλιστα διαρκεί 3 βραδιές.

    Οι υπάλληλοι του τμήματος διεθνών σχέσεων της ΕΡΤ είναι δυνατόν να μην μπορούν να παραλάβουν μερικές συμμετοχές μέσω ανοιχτού διαγωνισμού; Λυπάμαι πολύ αν όντως ισχύουν αυτά περί συναντήσεων με εταιρείες, οι οποίες εταιρείες ούτε καν θα υπάρχουν στο μέλλον, πάρα πολλές έχουν ήδη συγχωνευτεί ή κλείσει και κλείνουν και άλλες, ο κόσμος πλέον ακούει δωρεάν μουσική. Από πού θα βρουν λεφτά οι δισκογραφικές για promo tour τη στιγμή που οι πωλήσεις δίσκων αγγίζουν το μηδέν;

    Πρέπει να γίνει ανοιχτός διαγωνισμός και το promo tour πρέπει να το αναλάβει εξ ολοκλήρου η ΕΡΤ, η οποία ΕΡΤ εισπράττει πολλά εκατομμύρια ευρώ μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Και αν δεν της φτάνουν, τότε να κόψει μία εκπομπή αμφιβόλου ποιότητας που κάνει μηδενικά νούμερα τηλεθέασης.

    • Mary, είναι επειδή υποτίθεται ότι η ΕΡΤ “δεν έχει πολλά λεφτάκια” για να διεξάγει εθνικό διαγωνισμό… Αντί να γίνει μία online ψηφοφορία με τα υποψήφια τραγούδια (που στην τελική πολύ λιγότερο θα στοιχίσει -αν στοιχίσει- σε σχέση με κάμερες, μικρόφωνα, παρουσιαστές κλπ), εδώ γίνεται πόλεμος για να πάει ΈΝΑ και μοναδικό τραγούδι, που δε θα ξέρουμε κι αν θα είναι αξιοπρεπές κιόλας (θυμήσου πέρυσι). Εδώ ακόμα και η Αλβανία, όπως είπες, διεξάγει εθνικό τελικό… Αλλά σε μια Δημοκρατική Ελλάδα, που η λέξη Δημοκρατία κοντεύει να πάψει να υφίσταται πλέον με όλα αυτά που γίνονται, επειδή ο καθένας νοιάζεται για το συμφέρον του, τι περιμένεις;

  5. και ναι λοιπον αυτο που φοβόμουν θα πραγματοποιηθεί!απ ευθειας ανάθεση και οχι εθνικο τελικο!δημοκρατικά πραγματα τι να λεμε τώρα!
    για να δουμε ποιος θα ειναι ο εκλεκτος αυτη τη φορά!
    ουτε που θέλω να σκεφτομαι σενάρια τυπου argo!

    • Αφού λέει πως δεν θα είναι απευθείας ανάθεσης.Και δεύτερον ηρεμίστε εκτός από τη Demy,έχουν ακουστεί καλές πιθανές υποψιφιότητες.

  6. Δεν ειναι τοσο κακο οσο λετε…θα μπορουσε να λειτουργησει. Χωρες με τον ιδιο τροπο αναδειξης εκπροσωπου πανε παρα πολυ καλα

  7. Οι δισκογραφικές εταιρίες εμπλέκονται τα αρκετά τελευταία χρόνια με προτάσεις καλλιτεχνών kαι τραγουδιών στη διαδικασία επιλογής. Το θέμα είναι ότι αυτές οι προτάσεις περνούσαν από έναν εθνικό τελικό με το δικαίωμα ψήφου από το κοινό και μία επιτροπή γνωστών και επώνυμων μελών. Αυτά τα κλειστά και ανώνυμα της ΕΡΤ, όπου η ευθύνη πάει γενικά και αόριστα σε πολλούς, δεν μας βγήκαν σε καλό πέρυσι. Να θυμίσουμε ότι η δικαιολογία της ΕΡΤ για τις ευθύνες που αποδόθηαν στον Τσακνή για το περσινό φιάσκο ήταν ότι “η απόφαση λήφθηκε συλλογικά από το διοικητικό συμβούλιο”. Με άλλα λόγια “φταίμε όλοι, άρα κανένας”, όπως συχνότατα συμβαίνει στο ελληνικό δημόσιο.

  8. Πέρσι εκπροσωπηθήκαμε από ένα εξαιρετικό έθνικ κομμάτι, που απλά έμεινε εκτός Τελικού γιατί η ΕΡΤ και ο άσχετος Διευθυντής της ουδόλως εκδιαφέρθηκαν να το προωθήσουν στοιχειωδώς! Ας ελπίσουμε σε κάποια καλύτερη αντμετώπιση φέτος!!!!

  9. Πέρσι 3 τραγούδια της πεντάδας ήταν με απευθείας ανάθεση.
    Από την στιγμή που δεν υπάρχουν τα λεφτά για έναν αξιοπρεπή Εθνικό τελικό καλύτερα αυτός ο τρόπος.

    • εξαιρετικό? Ναι βεβαια, και τα παιδια γράφανε στην κάμερα, δεύτερο My number 1, αδικήθηκε…. ΕΛΕΟΣ

  10. Και εξάλλου όπως έχει αποδείξει και η πρόσφατη ιστορία κανείς δεν κάνει πλέον promo-tour και οι τελευταίοι νικητές κέρδισαν χωρίς να έχουν κάνει το παραμικρό. Τα έδωσαν όλα απλά πάνω στη σκηνή…εκεί να την δω την ΕΡΤ.

  11. καλα μερικοι στερειστε στοιχειωδους οξυδερκειας. Επειδη εγραψε ο Μελας οτι ”δεν ειναι ακριβως απευθειας αναθεση οπως περσι” αρχισατε να λετε οτι ΔΕΝ θα γινει αναθεση φετος. ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ? ΑΝΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ. Οταν ενας φορεας (η Ερτ εν προκειμενω) ΔΕΝ κανει διαγωνισμο και διαλεγει τραγουδιστη και τραγουδι χωρις να δωσει δυνατοτητα για διαγωνισμο, ειναι ΑΝΑΘΕΣΗ. Διαλεγω δηλαδη οποιον γουσταρω και του λεω αποφασισα να μας εκπροσωπησεις εσυ χωρις να ρωτηθει ο κοσμος, χωρις televoting ,χωρις ονλαην ψηφοφορια , χωρις τιποτα. Απο τις μεχρι τωρα πληροφοριες αλλωστε δεν προκυπτει ΤΙΠΟΤΑ για επισημη ψηφοφορια επιτροπης κτλ και ουτε θα μεταδωθει τηλεοπτικα εστω οι υποψηφιοτητες μεσα απο τις οποιες η υποτιθεμενη επιτροπη θα διαλεξει. Και τι να διαλεξει ρε παιδια? που ολα γινονται μυστικα και φετος? χωρις επισημη ημερομηνια να κατατεθουν υποψηφιοτητες? ετσι στο ΚΡΥΦΟ και στο μιλητό, συζηταει καποιος ή καποιοι απο την Ερτ για το ποιος θα μας εκπροσωπησει? ελεος δηλαδη. Η μεγαλυτερη ξεφτιλα. Και περσι αλλωστε η ερτ ΕΠΙΣΗΜΑ απαντησε αν θυμαστε μεσω του κυριου Ταγματαρχη οτι η αποφαση για τους ΑΡΓΚΟ ηταν ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ απο τα οργανα τα συλλογικα που εχει η ερτ. Δεν αλλαζει κατι. Οπως περσι ετσι και φετος. Θα μας πουν ενα γενικο και αοριστο αποφασισαμε συλλογικα και με επιτροπη κτλ και ουτε ευθυνες σε προσωπα ουτε σε κανενα!! Ουτε θα μας πουν συγκεκριμενα ποιος ή ποιοι αποφασισαν το τραγουδι και τον εκπροσωπο μας. Οποιος εχει βυσμα και οποιος τους καπνισει (κανενας λουζερ παλι) θα μας εκπροσωπησει. Δικτατορικά και ομορφα. Τα καταφερανε μια χαρα να μας ξενερωσουν με τη γιουροβιζιον. Περσι το αποτελειωσαν το πιο εμπορικο τους προιον και φετος πανε να το σβησουν τελειως απο το χαρτη. Κατα τα αλλα, μονο κραυγες ξερουν να βγαζουν (βλεπε και επισημη περσινη επιστολη Ταγματαρχη) οτι δηθεν οι ιδιωτες θελουν να τους φανε το πιο εμπορικο τους προιον. Πραγματικα εκει στην ερτ θελουν ψυχιατρο, φασκουν και αντιφασκουν. Αμα σας κοφτει τοσο να διατηρησετε ψηλα το εμπορικο σας προιον φερθειτε ωριμα και δημοκρατικα. Καντε εναν τελικο με δεκα υποψηφιοτητες. 5 υποψηφιοτητες να προκυπρουν απο ανοιχτη προκηρυξη για ολους και αλλες 5 ας προκυπτουν απο προτασεις εταιριων (αφου τοσο πολυ θεωρειτε αβουλα οντα τους καλλιτεχνες που πρεπει η εταιρια να πει το οκ για να στειλουν μια μουσικη προταση και να μπορεσουν να συμμετεχουν). Οσο για το επιχειρημα οτι μια ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ειναι ανικανη να παραγει ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ μια ΑΠΛΗ μουσικη βραδια για να επιλεξουμε τραγουδι, τι να πω….τι να πω….που βαζω τα γελια και κανεναν δεν πειθουν οι δικαιολογιες αυτες και οι προφασεις των κρυφων και φασιστικων τους μεθοδων. Και ειδαμε ολοι τα αποτελεσματα αυτων των μεθοδων.

    Οσο για τα δηθεν κοστη που θα καλυψουν οι εταιρειες…ενταξει και εδω γελαμε….γενικως και αοριστως οι εταιρειες θα καλυψουν μερος των εξοδων του εκπροσωπου μας…..Δηλαδη γνωστη εταιρεια που φετος προτεινε την…Ιρεν Τροστ (ουτε η μανα της δεν την ξερει, σε ενα ριαλιτυ πριν δεκα χρονια συμμετειχε η κακομοιρα) σκοπευει να βαλει βαθια το χερι στην τσεπη για την …Ιρεν Τροστ. Με τους λουζερ που προτεινουν οι εταιρειες και τα τραγουδια τα αντιστοιχα που ειναι αμφορετα για τον καλαθο των αχρηστων, θα βαλουν και το χερι στην τσεπη για να ζημιωθουν….Ρε που θα πουλανε αυτα οι ανθρωποι της Ερτ? Επισης σε καμια 20αρια χρονια θα καταλαβουν εκει στην ερτ οτι η τεχνολογια εχει προχωρησει και μπορει να ζητηθει η γνωμη του κοσμου για ερμηνευτη και τραγουδι ακομα και μεσω ονλαην ψηφοφοριας. Νομιζουν οτι τρωμε σανό.

  12. Προτιμότερη μία εσωτερική επιλογή για τους εξής λόγους:
    α. Ένας άθλιος ηχητικά εθνικός τελικός, όπως αναπόφευκτα θα είναι , περισσότερο θα μας συσκοτίσει παρά θα μας φωτίσει για τον καταλληλότερο.
    β. και με ανοιχτό τελικό μια “μιλημένη” επιτροπή κάλλιστα ακυρώνει την ψήφο του κοινού. Άρα τη καημένη τη δημοκρατία ξεχάστε την. Το πόσο διαφανής θα είναι η διαδικασία εξαρτάται από τις προθέσεις της ΕΡΤ, με ή χωρίς κοινό.
    γ. ευκολότερα μπορούν να αναμειχθούν στις προτάσεις των δισκογραφικών μεγαλύτερα ονόματα, όταν δεν υπάρχει ο φόβος της έκθεσης στα κουτσομπολιά των προεόρτιων και της ενδεχόμενης ήττας. . (μη ξεχνάτε Σουηδία δεν είμαστε να συμμετέχει η Λορίν σε προκριματικούς. Οι δικοί μας οι “σταρ” δεν καταδέχονται προκριματικούς και υποψιάζομαι πως και αυτοί θα το έθεσαν όρο στην Ερτ για να συμμετάσχουν)

  13. Αν ισχυουν οσα ειπε η Καινουργιου στην εκπομπη της για παρουσιαση βιντεοκλιπ σε ειδικη εκπομπη και δυνατοτητα να ψηφισουμε και εμεις (εκτος της επιτροπης)…μπορω να ρωτησω γιατι πρεπει να επαναληφθει το μοτιβο του 2012 με το πλεημπακ? ΟΚ ας γινει με βιντεοκλιπ αλλα στα βιντεοκλιπ ας τραγουδανε λαηβ την εκτελεση του τραγουδιου τους σε καποιο στουντιακι της ερτ. Δεν κοστιζει αυτο ρε παιδια. Τα βιντεο κλιπ να εχουν ηχογραφηθει με ζωντανη φωνη μια συγκεκριμενη μερα που θα καλεσει τους υποψηφιους η ερτ. Οκ δεν ειναι σαν τον ελληνικο τελικο αυτο που βλεπεις το αγχος του τραγουδιστη στη σκηνη και αν αποδιδει ΑΛΛΑ εστω με λαηβ-ζωντανες ερμηνειες σε μαγνητοσκοπημενα βιντεοκλιπ θα ειναι πιο ΔΙΚΑΙΗ η επιλογη και θα δουμε και πως ταιριαζει στη φωνη των ερμηνευτων το τραγουδι. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΙΟΤΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΠΛΕΟΝ με την συγχρονη τεχνολογια στα στουντιο ηχογραφησης και τα πολλα φωνητικα και τα πολλα εφε, αν ακουσουμε μονο τη στουντιο εκτελεση στα βιντεο κλιπ, μπορει να κερδισει αυτος που ειναι πιο καλα ”επεξεργασμενο΄΄ το τραγουδι του και οχι το καλυτερο. Και μετα να το δουμε το κομματι στο Κιεβο και να πουμε ”χριστε μου, αυτο ψηφισαμε?? ”. Συμφωνειτε παιδια?

    • Αυτό που έχω εγώ να πω είναι να μην τρελαινόμαστε από τώρα αν δε δούμε τι θα αποφασιστεί τελικώς από την ΕΡΤ. Έχουν ακουστεί τα πάντα, οπότε υπομονή και μετά θα κρίνουμε.

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ