Π.Γ.Δ.Μ. : Έφυγε η Βασίλισσα των Τσιγγάνων Esma !

Μία πολύ διάσημη καλλιτέχνιδα θρηνεί από σήμερα η γειτονική μας Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, την Esma Redzepova-Teodosievska [8/8/1943-11/12/2016], που έφυγε στα 73 χρόνια της.
fyrom-esmaΕίχε τσιγγάνικη καταγωγή και την αποκαλούσαν Βασίλισσα των Τσιγγάνων, όχι μόνο για την ξεχωριστή φωνή της και το συνθετικό της έργο, όσο για την εντονότατη φιλανθρωπική δράση της, αφού με τον αείμνηστο σύζυγό της Stevo Teodosievsko, το συνθέτη των περισσότερων επιτυχιών της (έφυγε το 1997), είχε περιθάλψει 47 παιδάκια!
Το 2010, το αμερικάνικο δίκτυο NPR την περιέλαβε ανάμεσα στις 50 καλύτερες ερμηνεύτριες του κόσμου, ενώ το 2013 η πατρίδα της την απένειμε τον τίτλο Γυναίκα της Χρονιάς, για το φιλανθρωπικό έργο της, ενώ την ίδια χρονιά εκπροσώπησε την Π.Γ.Δ.Μ. στο Διαγωνισμό Γιουροβίζιον στο Μάλμο της Σουηδίας σε ντουέτο με τον Vlatko Lozano (Lozanoski, 27/6/1985) με το έθνικ ”PRED DA SE RAZDENI” [Πριν ο ήλιος ανατείλει], που δεν κατάφερε να ξεπεράσει το σκόπελο του Β’ Ημιτελικού [16/17, 28 βαθμοί]. Ο ξαφνικός θάνατός της βύθισε σε θλίψη, όχι μόνο την πατρίδα της, αλλά και τις υπόλοιπες χώρες της Πρώην Γιουγκοσλαβίας, στις οποίες υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, πως σε όλες σχεδόν τις εμφανίσεις της εμφανιζόταν με το κλασικό τουρμπάνι γύρω από το κεφάλι της.
R.I.P., Esma!!!

Αλέξανδρος Ι. Ρούσσος

 

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας esctoday.com

Πηγή φωτογραφίας πορτραίτου Alchetron.com

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ