ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Αποκλεισμός από το Διαγωνισμό!

Λίγες μέρες πριν την έναρξη της Eurovision 2016, η EBU ανακοίνωσε τον αποκλεισμό της Ρουμανίας από όλες τις υπηρεσίες που σχετίζονται με τον ευρωπαϊκό ραδιοτηλεοπτικό φορέα, συμπεριλαμβανομένης και της συμμετοχής της χώρας στο διαγωνισμό. Αιτία τα μεγάλα χρέη της κρατικής τηλεόρασης της χώρας προς την EBU. Χτες έληξε η διορία που είχε το TVR να εξοφλήσει κάτι που δεν έγινε και έτσι οι υπεύθυνοι της EBU έλαβαν την απόφαση για τον αποκλεισμό.

Η Γενική Διευθύντρια της EBU Ingrid Deltenre δήλωσε: “Λυπόμαστε πολύ που αναγκαζόμαστε να λάβουμε αυτή την απόφαση. είμαστε απογοητευμένοι καθώς δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από τη ρουμανική κυβέρνηση σε όλες μας τις προσπάθειες να λύσουμε το πρόβλημα. Τις περασμένες εβδομάδες EBU έλαβε γνώση για την πρόταση του Υπουργού τον Οικονομικών να τεθεί το TVR σε κατάσταση χρεοκοπίας το οποίο θα οδηγούσε με τη σειρά του σε ριζική αναδιοργάνωση του φορέα. Η EBU είναι μία μη κερδοσκοπική ένωση που αντιπροσωπεύει 73 Δημόσιους Ραδιοτηλεοπτικούς φορείς σε 56 χώρες. To συνεχιζόμενο χρέος του TVR θέτει σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα της ίδιας της EBU.”

Ο Executive Supervisor του Διαγωνισμού Jon Ola Sand δήλωσε ότι είναι λυπηρό για τον καλλιτέχνη, του συναδέλφους από τη ρουμανική τηλεόραση που έχουν προετοιμάσει όλο αυτό το διάστημα τη συμμετοχή της χώρας και φυσικά για τους οπαδούς της Eurovision στη Ρουμανία και τους τηλεθεατές του διαγωνισμού. Συμπλήρωσε ότι ο αποκλεισμός της Ρουμανίας δημιουργεί κάποια μικρή αποδιοργάνωση στη διαδικασία αλλά δεν θα επηρεάσει αρνητικά τη Eurovision. Ο υπεύθυνος της Σουηδικής τηλεόρασης Martin Österdahl δήλωσε ότι είναι κρίμα, ότι περίμεναν να καλωσορίσουν τη ρουμανική αποστολή στη Στοκχόλμη και ότι πλέον θα αναπροσαρμόσουν το πρόγραμμα των προβών και τη σειρά εμφάνισης των χωρών στον δεύτερο ημιτελικό.

Η Ρουμανία λοιπόν δεν θα εμφανιστεί στον Β’ Ημιτελικό, η σειρά εμφάνισης των υπολοίπων χωρών δεν αλλάζει και το TVR δεν θα μπορέσει να μεταδώσει το Διαγωνισμό. Όσον αφορά το επίσημο cd της Eurovision 2016, αυτό έχει ήδη κυκλοφορήσει και περιέχει τη ρουμανική συμμετοχή.

Για την ιστορία τη Ρουμανία επρόκειτο να εκπροσωπήσει ο Ovidiu Anton με το τραγούδι Moment of Silence σε μουσική και στίχους του ίδιου του ερμηνευτή, και θα εμφανιζόταν στον Β’ Ημιτελικό στην 12η θέση.

 

Λουκάς Βλαβιανός

33 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ετσι παει. Αν χρωστας ειναι λογικο καποια στιγμη να εχεις τις αναλογες συνεπειες. Γιατι πχ η Βοσνια Ερζεγοβινη να μην πηγαινει τα τελευταια 3 χρονια στη eurovision λογω ελλειψη χρηματων κ Ρουμανια ακαθεκτη να συνεχιζει φτανοντας τοσα εκατομμυρια;
    Τα θελες κ τα παθες Ρουμανια.

  2. Επρεπε να τους αφησουν και φετος τουλαχιστον ,λιγες μερες πριν απο τον διαγωνισμο το θυμηθηκαν?ας σταματησουν να κανουν ανοησιες απο το 2008 χρωστανε οκ ναι επρεπε να τα δωσουν οπως ολοι αλλα δε χρειαζεται να το κανουν λιγες μερες πριν,πιο πολυ εκδικηση μοιαζει.

  3. Οκ συμφωνώ πως όταν χρωστάς έρχονται κάποια στιγμή και οι συνέπειες αλλά το βρισκω απαράδεκτο και ανήθικο από μεριά της EBU να προχωράει σε αυτήν την ενέργεια λίγες μέρες πριν την διοργάνωση και να δημιουργεί αυτή την αναστάτωση αλλά κυρίως να μη σκέφτεται τον καλλιτεχνη και τον κόπο που κατέβαλε για να φτάσει εδώ και τη ψυχολογική κατάσταση του αλλά και τους οπαδούς της Eurovision στη Ρουμανία που αγαπούν τον διαγωνισμό.Κρίμα!!!Πρέπει αμέσως η EBU να πάρει πίσω την απόφαση της έστω για φέτος!!!!

  4. Φοβερο τελικα και η EBU αποτελειται απο ανεγκεφαλα ατομα που κινουνται για το συμφερον και μονο γιαυτο πιστευω για στημμενα αποτελεσματα χρονια τωρα.Φυσικα η Ρουμανια χρωσταγε και αφου το ξερατε ρε καθικια γιατι δεν τους απαγορεψατε την συμμετοχη πριν κανουν εθνικο τελικο?Γιατι να ξευτιλιστει και να πονεσει τοσο ενας καλλιτεχνης με τα παιχνιδακια τα δικα σας.Εχω αηδιασει γενικως με τον διαγωνισμο τα τελευταια χρονια.

  5. Κρίμα για τη Ρουμανία που αποχωρεί αλλά όταν χρωστάς αυτά συμβαίνουν. Μετά από αυτό δε νομίζω το κοινό της Ρουμανίας να παρακολουθήσει τον διαγωνισμό. Ο αριθμός των συμμετοχών πέφτει στις 42 λοιπόν.

  6. οι κατάρες του Traistariu πιάσανε τόπο χα χα μου άρεσε το τραγούδι τις Ρουμανίας πάντως!

    • η αλήθεια είναι ότι, είναι αμαρτία από τον θεό και για τον τραγουδιστή άλλα και για τους fun λίγες μέρες πριν αρχίσει ο διαγωνισμός να γίνει αυτό…αν αντιδράσουν όλοι οι fun από όλες τις χώρες μπορεί να γίνει κάτι είναι άδικο…. και αυτό μόνο και μόνο για τον τραγουδιστή που δεν φταίει σε τίποτα άλλα για τους fun που αυτοί δεν φταίνε σε τίποτα!!!

  7. Πράγματι τα χρέη είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, αλλά από τη στιγμή που η διορία τους για να τα αποπληρωσουν ορίστηκε μετά από την απόφαση για να συμμετάσχουν πιστεύω πως θα έπρεπε να είχε επιτραπεί η συμμετοχή και να αποκλειστουν απτους επόμενους διαγωνισμούς μέχρι να τα πληρώσουν ή να υπάρξει ένας συμβιβασμός. Κυρίως για τον καλλιτέχνη δηλαδή που προετοιμαζοταν τόσο καιρό και μαθαίνει δέκα μέρες πριν ότι δε θα πάει στη Στοκχόλμη. Αλλιώς αν ήταν επείγουσα ανάγκη θα έπρεπε να είχαν ορίσει αποπληρωση πριν την ανακοίνωση της συμμετοχής, ώστε να πληρώσουν για να πάρουν μέρος. Βέβαια μάλλον πίστευαν πως θα υποχρεωθουν να πληρώσουν φοβουμενοι την αποχώρηση από το διαγωνισμό.. Από τη στιγμή που και ο φορέας ήξερε πως έπρεπε να πληρώσει για να πάρει τελικά μέρος η μεγαλύτερη ασφαλώς ευθύνη για τον αποκλεισμό βαρυνει τον ίδιο. Κρίμα για τον καλλιτέχνη και ελπίζω ίσως να τραγουδήσει έστω και εκτός διαγωνισμού.

  8. ναι χρωστανε και δικαιως αποκλειστηκαν!αλλα αφου το γνωριζε η ebu γιατι δεν εβαλε ως ορο απο την αρχη οτι η ρουμανια θα συμμετασχει μονο εφοσον ξεπκηρωσει ενα μερος εστω απο τα χρεη της…το θεωρω πολυ αδικο για τους συντελεστες της ρουμανικης συμμετοχης αλλα και για τους ρουμανους φανς και συμφωνω οτι μοιαζει περισσοτερο ως πραξη εκδικησης…νομιζω η χωρα οτι ως το 2018 2019 ισως να αποσυρθει.
    απ την αλλη ισως μεσα στην ατυχια του γλιτωσαν ενα πιθανο πρωτο αποκλεισμο στον ημιτελικο…παντως πολυ προφητικό το moment of silence,για τη πορεια της χωρας στο θεσμο!

  9. Εδώ και χρόνια ήταν γνωστά τα προβλήματα του TVR. Και φυσικά πολύ πριν τον εθνικό τους τελικό. Ναι πρέπει να πληρωθούν τα ποσά. Αλλά δεν είναι σωστό που τους απέκλεισαν τώρα. Αν ήταν έπρεπε να το κάνουν όταν έγινε αίτηση για συμμετοχή ή στα μέσα Μάρτη. Δεν το καταλαβαίνω γιατί τώρα; Ίσως βέβαια να είναι ένας “μοχλός” πίεσης για να εξοφληθούν άμεσα τα χρέη. Ελπίζω τελικα να δούμε τη Ρουμανία επί σκηνής; Και εφ’όσον η EBU είναι τόσο νομοταγής, αλήθεια η Αυστραλία πληρώνει τα ποσά που αντιστοιχούν στην Ρουμανία, στην Ελλάδα ή έστω στον Άγιο Μαρίνο;; (τροφή για σκέψη)

  10. Εγώ απορρώ πως γίνεται εδώ και 9 χρόνια να μην έχουν πληρώσει τίποτα και να συνεχίζουν να πέρνουν μέρος. Δηλαδή όταν μια χώρα δηλώνει οτι θα συμμετάσχει στη eurovision δεν πληρώνει τίποτα;
    Ο αποκλεισμός έπρεπε να γίνει τώρα; Δεν μπορούσαν να το κάνουν σε 2-3 εβδομάδες; Τι θα άλλαζε; Η αυστραλία που δεν είναι καν ενεργό μέλος…πληρώνει τίποτα; αλλά σωστά…η αυστραλία είναι η χαϊδεμένη της EBU.

  11. ας τους το έλεγαν απ την αρχή να μην έκαναν τσάμπα τελικό..κρίμα τουλάχιστον αφού επέλεξαν τραγούδι έπρεπε να συμμετέχουν.

  12. Πολυ κριμα για τον καλλιτεχνη και ολη την Ρουμανικη συμμετοχη. Μηνες τωρα προετοιμαζονταν αρχικα για τους ημιτελικους και τον τελικο του εθνικου διαγωνισμου και επειτα ολο αυτο το διαστημα για τα ταξιδια για το προμο τουρ και για την Στοκχολμη. Και λιγες μερες πριν τον διαγωνισμο η ΕBU δεν δεχεται την συμμετοχη. Αφου εκαναν υπομονη τοσα χρονια με τα χρωστουμενα ας εκαναν λιγες μερες ακομα. Απαραδεκτη και η κρατικη τηλεοραση της Ρουμανιας, που γνωριζοντας οτι υοαρχει καταληκτικη ημερομηνια για την πληρωμη των χρεων και οτι αυτη ειναι πριν τον διαγωνισμο, να βαζει στην διαδικασια ημιτελικου και τελικου τοσο τους καλλιτεχνες που ξοδεψαν χρηματα για την συμμετοχη τους οσο και το τηλεοπτικο κοινο που χρεωθηκε να ψηφισει. Επισης ειναι τραγικο και για την EBU και για την ρουμανικη τηλεοραση, οι μεν να κανουν τα στραβα ματια στα χρεη της Ρουμανιας οταν αλλες χωρες λογω οικονομικης δυσπραγιας αποσυρονταν και η δε να ξοδευει απειρα χρηματα στην προωθηση και σκηνικο στησιμο προηγουμενων συμμετοχων της οταν χρωσταει. Κριμα πραγματικα. Φυσικα αν φετος η Ρουμανια ηταν ενα απο το φαβορι για νικη, με πολλους φανς η ΕBU δεν θα επαιρνε τοσο ευκολα την αποφαση. Η’ αν ηταν αλλη χωρα και οχι η Ρουμανια.

  13. Απορώ από την στιγμή που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα γιατί απλά δεν απειχαν και προχώρησαν ως εδώ…Τουλάχιστον δεν χάνουμε εμείς οι φαν κάποιο τρομερό κομμάτι. Ας επιστρέψει με το καλό!

  14. ηταν λαθος των Ρουμανων που δεν πληρωσαν το χρεος του βεβαια αναστατωνεται ο διαγωνισμος με αυτη την αποφαση αλλα τι να κανουμε… θα ξανακυκλοφορησει το cd με τα φετινα τραγουδια ή οχι?

  15. Έτσι, ήρθε η στιγμή πλέον να καταλάβουμε όλοι πως ο διαγωνισμός δεν γίνεται για τον τρόπο εμφάνισης και για τα ειδικά εφέ, αλλά για τον ίδιο τον καλλιτέχνη. Η EBU ,λοιπόν, χρωστάει χρήματα σε όλο τον κόσμο για καθαρά κερδοσκοπικούς λόγους βόλεψης μερικών ατόμων που νομίζουν ότι είναι και οι πρώτοι στο να διοργανώνουν έναν διαγωνισμό!! ΘΕΛΕΤΕ “ΑΝΘΡΩΠΟΙ” ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ ΝΑ ΚΛΕΒΕΤΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ Ή ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΕΤΕ ΜΟΝΟ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΠΟΤΛΑΙΤ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΥΣΗΧΟΥΝ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΛΕΦΤΑ ΘΑ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟ; Αν επιθυμείτε να είστε χαλβάδες, παρακαλώ να σταματήσει ο διαγωνισμός, ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!!!!

  16. Απαράδεκτο αυτό που έγινε. Αν χρωσταγαν έπρεπε να τους αποκλείσουν από το 2015 και όχι τελευταία στιγμή.

  17. Όπως κάθε φορά που μεγαλώνει η eurovision χαίρομαι, όταν μικραίνει λυπάμαι.
    Φταίνε και οι δύο πλευρές. Κρίμα.

  18. Διαβάζοντας το άρθρο με μεγάλη προσοχή, έχω να το πω τα εξής :
    1) Το βασικότερο όλων, η Ρουμανία θα έπρεπε να πληρώσει τις όποιες υποχρεώσεις της έναντί της EBU. Τουλάχιστον να πληρώσει κάτι ΄΄έναντι΄΄ που λέμε εμείς οι τραπεζικοί. έτσι ώστε να της περέχουν ως εγγύηση τη συμμετοχή της.

    2) Θεωρώ απαράδεκτο η EBU να απορρίπτει τη συμμετοχή της 10 ημέρες πριν την έναρξη των προβών στη Σουηδία. Διερωτήθηκε κάποιος απο τους υπεύθυνους πως αισθάνεται αυτή τη στιγμή η ρουμανική αποστολή? Εννοώντας απο ψυχολογικής απόψεως.Ας της απαγόρευαν τη συμμετοχή πριν καν προχωρήσει σε διαδικασία επιλογής τραγουδιού.Διαφορετικά με τη ληξη του διαγωνισμού θα μπορούσε να της ανακοινωθεί η μη συμμετοχή της στο διαγωνισμό του 2017 εαν δεν πλήρωναν μέρος των υποχρεώσεων της πχ μέχρι συγκεκριμένη ημερομηνία στο άμεσο μέλλον.

    Κρίμα διότι το φετινό σλογκαν come together δεν υφίσταται.

  19. υπερεκτιμημενη χωρα στο διαγωνισμο χαριν της ρουμανικης διασπορας..το φετινο τους τραγουδι δεν μαρεσε καθολου..συγγνωμη αλλα δεν μπορω να πω οτι λυπηθηκα..

  20. Οπως ειπαν και αλλοι φιλοι πιο πανω η κινηση αυτη της ΕΒU τη συγκεκριμενη στιγμη δειχνει εκδικηση. ΕΒU=Τροικα. Αν δεν εχεις σε διαπομπευουμε. Κριμα.

  21. Μάλιστα… Για ακόμα μια φορά η EBU λειτουργεί συμφεροντολογικά και επιδεικτικά… Κρίμα για τους ανθρώπους της ρουμανικής αποστολής…
    Κατά τ’ άλλα… Come Together…

  22. Τραγικά τα σφάλματα και από πλευράς EBU και από πλευράς TVR όμως. Σε κάθε περίπτωση συμφωνώ με τους περισσότερους προλαλήσαντες: Ή έπρεπε το τελεσίγραφο να δοθεί στη Ρουμανία από το χειμώνα ώστε να μην μπουν στη διαδικασία εθνικού τελικού ή μετά τις 14 Μαιου όταν θα είχε τελειώσει ο διαγωνισμός. Κρίμα πολύ κρίμα για το Ρουμάνο καλλιτέχνη. Και γενικώς κάποιοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι ο διαγωνισμός της Eurovision είναι πρώτα απ’όλα μουσική γιορτή και χαρά – πρωτίστως για τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες. Δεν είναι μόνο αρένα μιντιακων γεωπολιτικών συσχετισμών…

  23. ΤΡΑΓΙΚΟ ΑΠΛΑ!! Δε ξέρω τι ενδεχομένως παίζεται από πίσω, αλλά δεν είναι δυνατόν να ακυρώνεις μια χώρα 10 μέρες πριν τις πρόβες και μόλις 20 μέρες πριν τον ημιτελικό. Έπρεπε να συμμετέχει κανονικά και ας μη συμμετείχε του χρόνου αν δε πλήρωνε τα χρέη της. Ή πολύ απλά να μη τους άφηναν να κάνουν εθνικό τελικό με τόσους ημιτελικούς, να τους έδιναν μια διορία μέχρι το Δεκέμβριο του 2015 και αν δεν υπήρχε λύση να μη συμμετείχαν. Όχι να περιμένει ο καλλιτέχνης πως και πως αυτό το μεγάλο βήμα στην καριέρα του και τελευταία στιγμή για άκυρο λόγο μη γίνεται τίποτα. ΕΛΕΟΣ!

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ