EUROVISION 2012: Επίσημη επίσκεψη της EBU στο Μπακού-μετέωρο το ζήτημα της αρένας!

Ολοκληρώθηκε χθες η πρώτη επίσημη επίσκεψη του διοικητικού συμβουλίου της EBU στο Μπακού, την διοργανώτρια πόλη της Eurovision 2012. Οι ιθύνοντες του οργανισμού εξέφρασαν την απόλυτη εμπιστοσύνη τους προς την κρατική τηλεόραση του Αζερμπαϊτζάν (Ictimai TV), η οποία είναι υπεύθυνη για την διοργάνωση του 57ου διαγωνισμού. Κατά την συνάντησή τους με τα στελέχη του δημόσιου τηλεοπτικού φορέα, ενημερώθηκαν για όλα τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν την διοργάνωση, καθώς και για τις εως τώρα εξελίξεις γύρω από αυτήν. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πάνω από 40 χώρες αναμένεται να συμμετάσχουν στην επόμενη Eurovision, με τον ακριβή αριθμό τους να γνωστοποιείται στα τέλη Δεκεμβρίου (esctoday.com).

Ο διευθυντής παραγωγής της Eurovision 2012 εκ μέρους του Ictimai TV, Adil Kerimli, παρουσίασε τις τρεις εναλλακτικές προτάσεις που υφίστανται σχετικά με τον χώρο στον οποίο θα διεξαχθεί η επόμενη διοργάνωση. Η υπό ανέγερση αρένα της Πλατείας της Σημαίας στο Μπακού φέρεται να είναι η επικρατέστερη επιλογή, ωστόσο και η λύση της ανακαίνισης ενός εκ των δύο υπαρχόντων ποδοσφαιρκών σταδίων της πόλης εξακολουθεί να αποτελεί ένα σοβαρό ενδεχόμενο. Προς το παρόν καμία οριστική απόφαση δεν ελήφθη σχετικά με το ζήτημα αυτό, καθώς πλέον υπεισέρχονται διάφορες παράμετροι, που αφορούν κυρίως στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί από την ίδια την EBU.

Σε ότι αφορά την διαμονή των αποστολών, των δημοσιογράφων και των fans που θα καταφθάσουν τον ερχόμενο Μάιο στο Μπακού, τα πράγματα φαίνεται να είναι πιο ξεκάθαρα καθώς ήδη έχει δημιουργηθεί η λίστα με τα διαπιστευμένα ξενοδοχεία της διοργάνωσης, ενώ συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς η κατασκευή και άλλων ξενοδοχειακών μονάδων, οι οποίες θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους πριν από το τέλος του 2011. Ο Kerimli διαβεβαίωσε επίσης τους υπεύθυνους της EBU πως οι κρατήσεις των δωματίων έχουν ήδη “μπλοκαριστεί”, προκειμένου να υπάρξει συντονισμένη κατεύθυνση με συγκεκριμένα όρια τιμών, εν όψει του διαγωνισμού.

Εν συνεχεία το κλιμάκιο της EBU επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της κρατικής τηλεόρασης και συνομίλησε με το προσωπικό, διαπιστώνοντας την αστείρευτη θέληση των εργαζομένων να συμβάλουν στην διοργάνωση μιας πολύ καλής Eurovision. Σημαντικό ρόλο στην επιτυχημένη διεξαγωγή του διαγωνισμού θα διαδραματίσει και η ενασχόληση των νέων ανθρώπων της χώρας με αυτόν, καθώς σύμφωνα με τον διευθυντή παραγωγής της Eurovision, Sietse Bakker, “εαν θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανό τον θεσμό για άλλα 50 χρόνια, είναι επιβεβλημένη η ανάμειξη της νέας γενιάς. Για τους νεαρούς Αζέρους, το να φιλοξενήσουν στη πόλη τους μια τέτοια διοργάνωση θα αποτελέσει μια μεγάλη ευκαιρία για ανταλλαγή πολιτιστικών στοιχείων με άτομα από διαφορετικές χώρες”.

Κατά τη δεύτερη μέρα της συνεδρίασης, το διοικητικό συμβούλιο της EBU συζήτησε και το θέμα των διαπιστεύσεων για τον διαγωνισμό, εξετάζοντας μια σειρά από πιθανές αλλαγές που μπορεί να καταστήσουν τη διαδικασία αυτή πιο λειτουργική. Ερωτηθείς για το ζήτημα της ελευθερίας του τύπου και του λόγου στο Αζερμπαϊτζάν, ο εκπροσωπος της EBU, Jon Ola Sand, δήλωσε σχετικά: “η ΕBU δεν είναι μια πολιτική οργάνωση, είναι ένας φορέας ΜΜΕ και ως τέτοιος θα προσπαθεί πάντοτε να διασφαλίζει την ελευθερία του λόγου για τους συντάκτες του. Επίσης, η Eurovision δεν αποτελεί κάποιο πολιτικό γεγονός, θα μας ευχαριστούσε όμως ιδιαίτερα αν οι παρεμβάσεις και οι συνεναίσεις μας για το δικαίωμα της ελευθεροτυπίας συνέβαλε στην εδραίωση μιας νέας εποχής στο Αζερμπαϊτζάν”.

Το κλείσιμο της επίσκεψης των εκπροσώπων της EBU στο Μπακού επισφραγίστηκε με την οριστικοποίηση των ημερομηνιών διεξαγωγής της Eurovision 2012, οι οποίες είναι οι 22, 24 και 26 Μαϊου.

Θανάσης Νάκος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ