ΕΛΒΕΤΙΑ: Το ταξίδι για τη Στοκχόλμη ξεκινά!

Η Ελβετία, με 56 συμμετοχές μέχρι τώρα στο ενεργητικό της, είναι μια χωρά που από νωρίς ανακοινώνει τα σχέδιά της για τη νέα της συμμετοχή στο διαγωνισμό της Eurovision. Έτσι και φέτος, τα 4 τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας SRF, RTR, RTS και RSI ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους για την εκπροσώπηση της χώρας στο διαγωνισμό που θα γίνει τον ερχόμενο Μάιο στη Στοκχόλμη.

Όπως, λοιπόν, συνέβαινε και τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και φέτος θα ακολουθήσουν την ίδια περίπου διαδικασία με τη φετινή επιλογή. Καλλιτέχνες, μουσικοί, συνθέτες που επιθυμούν να εκπροσωπήσουν τη χώρα στο μεγάλο διαγωνισμό μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 26 Οκτωβρίου, ανεβάζοντας το τραγούδι τους στην ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα του SRF. Στη συνέχεια οι χρήστες του διαδικτύου αλλά και επιτροπή θα επιλέξουν τις 10 καλύτερες συμμετοχές που θα προκριθούν στην επόμενη φάση. Οι σταθμοί RTS και RSI θα ακολουθήσουν ξεχωριστή μέθοδο επιλογής. Ο ιταλόφωνος φορέας RSI θα επιλέξει τις συμμετοχές του μέσα από εσωτερική επιλογή. Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν το τραγούδι τους. Στη συνέχεια επιτροπή ειδικών από το χώρο της μουσικής θα επιλεξεί εκείνα τα τραγούδια που θα προχωρήσουν στη διαδικασία.

Στη δεύτερη φάση της εθνικής επιλογής 19 τραγούδια (10 από τη διαδικασία των καναλιών SFR/RTR, 3 από το RSI και 6 από το RTS) θα παρουσιαστούν ζωντανά σε ειδική επιτροπή και πάνελ κριτών, οι οποίοι θα επιλέξουν τις 6 συμμετοχές  (3 από τα SFR/RTR, 1 από το RSI και 2 από το RTS) που θα παλέψουν για το εισιτήριο για τη Στοκχόλμη στις 13 Φεβρουαρίου στον εθνικό τελικό.

Στον εθνικό τελικό η επιλογή θα γίνει κατά 50% βάσει της ψήφου του τηλεοπτικού κοινού και κατά 50% βάσει της ψήφου κριτικής επιτροπής.

Η Ελβετία ήταν από τις χώρες που ξεκίνησαν το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision και μέχρι σήμερα έχει γευτεί 2 φορές τη χαρά της νίκης, το 1956 με την Lys Assia και το τραγούδι Refrain και το 1988 με την Céline Dion και το τραγούδι Ne partez pas sans moi. Η φετινή της συμμετοχή με τη Melani Rene και το τραγούδι My Time to Shine δεν κατάφερε να προκριθεί στο μεγάλο τελικό της Βιέννης, καθώς κατετάγη 17η στο δεύτερο ημιτελικό.

[youtube id=”ya1r_nFHiCQ” width=”600″ height=”350″]

Ελευθερία Παπαχριστοδούλου

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΕΛΒΕΤΙΑ!! Η αγαπημενη μου melanie και το λατρεμενο time to shine ηταν το 12αρι μου για το 2015! Δυστυχως κατεληξε 40ο, δεν πειραζει βεβαια! Γενικοτερα η Ελβετια στελνει πολύ καλες συμμετοχες τα τελευταια χρονια! Ελπιζω να στειλει κατι πολύ καλο και του χρονου, βεβαια μπορει να αδικηθεί όπως φετος!!

  2. κριμα τετοια φωνη να μην παει τελικο και να παρει και μια θεση που δεν της αξιζει καθως το τραγουδι ηταν σχετικα καλο

  3. Η Ελβετια ηταν στην 5δα μου φετος…Ημουν βεβαια σιγουρη οτι δεν θα περνουσε στον τελικο αλλα τελευταιο στον ημιτελικο;

  4. 1. Sweden
    2. Poland
    3. Latvia
    4. Ireland
    5. Norway
    6. Malta
    7. Slovenia
    8. Iceland
    9. Czech Republic
    10. Montenegro
    11. San Marino
    12. Switzerland
    13. Cyprus
    14. Israel
    15. Portugal
    16. Lithuania
    17. Azerbaijan

    Όπως καταλάβαινετε έγιναν πολλές αδικίες στον 2ο ημιτελικό. Αφού ήταν ο καλύτερος ημιτελικος ever. Η Melanie Rene ήταν η μόνη που κράταγε την παρουσίαση σε ενα καλό επίπεδο αλλιώς θα το είχα 16ο στο live show τοπ μου. Τα φωνητικά που είχε ηταν αφωνα και οι ντραμερς άσχετοι

  5. Μιας και η Ελληνική κρατική τηλεόραση απαγορεύει στους Έλληνες καλλιτέχνες να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα (με εξαίρεση όσους ανήκουν σε δισκογραφικές), ξέρει κανείς αν η Ελβετία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα δέχεται συμμετοχές από επαγγελματίες Έλληνες συνθέτες, στιχουργούς και ερμηνευτές; Και αν δέχονται, μπορεί η επαγγελματική συμμετοχή που θα σταλεί να είναι 100% Ελληνική ή θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία και με τουλάχιστον έναν ντόπιο καλλιτέχνη; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ