ΝΟΡΒΗΓΙΑ: Αυτοί είναι οι υποψήφιοι!

Ο Τελικός της διαδικσασίας επιλογής της Νορβηγίας για την επιλογή τραγουδιού για την Eurovision 2015, το λεγόμενο Melodi Gran Prix, θα λάβει χώρα στις 14 Μαρτίου στο Όσλο και ειδικά για φέτος θα αποτελεί και τη μοναδική βραδιά επιλογής (έως πέρυσι η όλη διαδιασία περιελάμβανε 4 βραδιές). Σε αυτόν λαμβάνουν μέρος 11 τραγούδια από ισάριθμους καλλιτέχνες, τα ονόματα των οποίων καθώς και τους τίτλους των ανακοινώθηκαν σήμερα από το κρατικό κανάλι της Νορβηγίας NRK.

Η λίστα με τις συμμετοχές είναι:

Alexandra Joner – Cinderella
Contrazt – Heaven
Erlend Bratland – Thunderstruck
Ira Konstantinidis – We don’t worry
Jenny Langlo – Next to you
Karin Park – Human Beings
Marie Klåpbakken – Ta meg tilbake
Mørland & Debrah Scarlett – A monster like me
Raylee – Louder
Staysman & Lazz – En godt stekt pizza
Tor & Bettan – All over the world

Snippets από τα 11 τραγούδια μπορείτε να ακούσετε στη σελίδα του Melodi Gran Prix, εδώ (πατάτε επάνω στη σελίδα στη μπάρα με τον κάθε καλλιτέχνη)

Χαράλαμπος Γραμματικόπουλος

41 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Από τα πολύ μικρά snippets των 15 δευτερολέπτων λίγα πράγματα μπορούμε να καταλάβουμε για τα εν λόγω τραγούδια. Ωστόσο, δεν διακρίνω κάποιο ιδιαίτερο άκουσμα συνθετικά που να κάνει τη διαφορά. Αν έπρεπε να διαλέξω ως πρώτο άκουσμα τί μου ‘έκατσε’ καλύτερα στο αυτί θα επέλεγα τα: Cinderella, Thunderstruck, Next to you, Human Beings και A monster like me, με το τελευταίο να παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον ως τίτλος τουλάχιστον! Πάντως κρίμα που δεν θα πραγματοποιηθούν ημιτελικοί στη Νορβηγία, μιας και θεωρώ το Melodi Gran Prix το δεύτερο καλύτερο ευρωπαϊκό show μετά Melodifestivalen. Καλή επιτυχία στη Νορβηγία, η οποία κατ’ εμέ στέλνει πολύ καλές συμμετοχές τα τελευταία χρόνια, με κορυφαίο όλων το μαγευτικό και νικητήριο του μακρινού 1995 Nocturne!

  2. ελεος πια! ο καθενας λεει ο,τι του φανει….προσωπικα περιμενω εξελιξεις μετα τις εκλογες….
    οσο για τη νορβηγια απο τα 15δευτερολεπτα που μπορουμε να ακουσουμε δεν με κερδισε κατι,δεν μου εμεινε καν καποιο,ωστοσο ειναι λογικο διοτι μονο με 15 δευτερολεπτα απο τα οποια τα μισα παρουσιαζονται οι ερμηνευτες τη γνωμη να σχηματισει κανεις???
    τελος παντων,καλη επιτυχια σε μια πολυ αγαπημενη μου χωρα στο θεσμο ανεκαθεν αλλα κυριως τα τελευταια χρονια….2005/2006/2008/2009/2013/2014 ειναι μερικες απο τις πιο προσφατες αγαπημενες μου συμμετοχες της χωρας! 🙂

    • Έχεις πραγματικά εντοπίσει τις πιο αξιόλογες Νορβηγικές συμμετοχές από το 2005 και μετά.
      Το 2003 θα προσέθετα αν μιλήσουμε για 2000 και μετά!

  3. Πανέξυπνε Νίκο εννοεί οτι κανεις δεν εχει στο συμμετοχές αρα 11 τραγουδια απο 11 καλλιτεχνες ! Οι απορίες σου ειναι απορίες πεντάχρονου παιδιού ρε Νικολή 🙂 φιλικα στα λεω!

  4. μπραβο,ιωαννα.ωραιο το σχολιο σου για την ελλαδα.συμφωνω.εγω θα προτιμουσα μαναρια Boys+Noise&Στελιο Λεγακη.Σουπερ.Μου εφτιαξες τη μερα.Ευα

  5. Απο τα 15 δευτερολεπτα δυσκολα καταλαβαινεις κατι…Απο κει κ περα η περσινη συμμετοχη της Νορβηγιας ηταν ενα ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ Και αξιζε μια θεση στην πενταδα..

    Ευαγγελια…
    15χρονες σαν εσενα ειναι απλα επικυνδινες για τον διαγωνισμο..κ ποσο μαλλον οταν ψηφιζουν αταλαντα αγορακια..μονο κ μονο επειδη ειναι ‘μαναρια’..Σε περιπτωση που επιβεβαιωθουν αυτα τα ονοματα..Καντε μας την χαρη κ αλλαξτε καναλι,μην γινουμε ΡΕΖΙΛΙ στην Ευρωπη..

    • εσενα δε σ’αρεσουν σε καποιους αλλους αρεσουν. δε χρειαζονται χαρακτηρισμοι..
      ο καθενας εχει δικαιωμα να ψηφιζει ο,τι θελει

  6. λοιπον θα ηθελα να πω να σταματησει καθε ασχετος εδω μεσα να κατεβαζει ιδεες για το ποιοι ειναι υποψηφιοι!και αναφερομαι σε ατομα τυπου ιωαννας που γραφει οτι της κατεβει στην κυριολεξια!!σε λιγο θα μας πει και τι διαφημισεις θα παιξουν στο σουου!ελεος πια …….

  7. Μόλις διάβασα ότι η Φουρέιρα ξεκινάει εμφανίσεις με τον Παντελίδη μετά το Πάσχα οπότε χλωμό το κόβω να είναι υποψήφια.

  8. Και επειδή θα τραγουδήσει στα μπουζούκια δεν μπορεί να κάνει ενα break για να πάει Eurovision;

    Και μην εκπλαγείτε αν μετα τις εκλογές, γιατί τοτε θα έχουμε νεα, βγάλει η NEPIT ανακοίνωση οτι θα στείλουμε Φουρέιρα με αναθεση. Τουλάχιστον τραγούδι να επιλέξουμε το κοινο, φέτος και μια χαρά θα είναι. Η Φουρέιρα θα ηταν πολυ καλη επιλογή.

  9. Η ιταλια δεν δέχθηκε να το διοργανώσει διοτι πολυ απλα δεν κανρι τηλεθέαση η jesc στην χωρα αρα γιατι να πληρώσουν για κατι που το βλέπουν πολλοι λιγοι και μαλιστα η πλεθοψηφις ουτε καν απο την τηλεοραση ;
    Και γενικα οι τηλεθεασεις την Eurovision στην ιταλια απο το 2011 ειναι πολυ χαλια γενικώς

    Ενδεικτικά ειχε αναφερθεί σε σχετική εκπομπη φετος απο το RAI2 οτι η τηλεθεασεις απο το 2011 ηταν

    2011: 18.6%
    2012: 32.7%
    2013: 14.7%
    2014: 10.8%

  10. ναι δε θα κανω διαλογο μαζι σου, μαθε να σεβεσαι τους αλλους και να γραφεις ΚΑΝΟΝΙΚΑ.

    η σαννα τελικα ηρθε στο παρτυ σου?

  11. Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΗ, ΟΥΤΕ ΜΟΥΣΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ.ΑΥΤΑ ΙΣΧΥΑΝ ΠΑΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΧΗΣΤΡΑ.LIVE ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΦΩΝΗΤΙΚΑ.ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ ΑΤΟΜΩΝ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ 6.ΜΟΥΣΙΚΟΙ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΧΟΡΕΥΤΕΣ.

  12. re niko x hmarton re agoraki mou. giati prepei na pernas ta panta apo to koskino. bombardismos apo xazes erwtiseis kai sxolia ektos topou kai xronou. mas xalas tin fasi. toso duskolo einai na to katalaveis? ase pou otan kaneis kanena orthografiko theleis alla 5 sxolia na to diorthwseis. eleos re aderfe!!! auta. sugnwmi an eprixa tous upoloipous.

  13. Σιγά μη σκίσεις κανένα καλσόν. Καλά εκει στον ogae δεν υπάρχει κανένας να τον μπλοκάρει ρε παιδιά? Μας τα χει κανει τσουρέκια δεν εχει με τι ν ασχοληθεί το παιδί και γράφει οτι άσχετο του κατέβει εδω χαλώντας ολα τα θέματα. Έλεος δηλαδή, η ηλιθιότητα εχει και τα όρια της .

  14. Χαχαχαχαχα Νικο έλεος ρε….. τωρα απαντας και στον εαυτό σου; Βρε παιδιά στείλτε στον κύριο Καρατζίκο αν έχετε το email του να τον μπλοκάρουn

  15. Να ρωτήσω κάτι εγώ? Η ερώτηση είναι εκτός θέματος αλλά ελπίζω μιας και δεν κάνω συχνά ερωτήσεις να μην τα ακούσω και εγώ:
    Ποιος θα θέλατε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα φέτος και με τι είδους τραγουδιού? Θέλετε στίχους στα ελληνικά ή δεν έχετε θέμα?
    Εγώ προσωπικά θα ήθελα να πάει είτε η Demy με μία δυναμική μπαλάντα ή η Φουρέιρα με χορευτικό κομμάτι αλλά όχι ethnopop ή οι Boys & Noise με κάτι επίσης ανεβαστικό… Θα προτιμούσα οι στίχοι να είναι στα αγγλικά αλλά δεν έχω θέμα και με τα ελληνικά. Πάντως η αλήθεια είναι πως δεν θέλω να ακούσω κανένα μπαγλαμά ή βαλκανο ποπ πάλι. Εσείς?

  16. Anna,
    1) πρωτίστως θα ήθελα να σου πω ότι θα ήθελα να δω την Ελλάδα και με μπαλάντα διότι τα τελευταία χρόνια έχουμε την τάση να στένουμε ρυθμικά, χορευτικά κομμάτια, πράγμα που απ ότι ψηλιάζομαι δεν “τραβάει” το ενδιαφέρον των ευρωπαϊων τηλεθεατών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα με του Freaky Fortune το 2014: Τα παιδιά στην κυριολεξία ξεσήκωσαν το στάδιο με την εμφάνισή τους όλοι θεωρούσαν ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να μπεί στη δεκάδα, δυστυχώς όμως αν τύχει να δεις τη βαθμολογία του κοινού (χωρίς τις επιτροπες), θα δεις ότι δεν κάναμε αίσθηση και αυτο φάνηκε απο τα ψύχουλα που πήραμε με μεγαλύτερο βαθμό το 7 της Αρμενίας.ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Το κοινό ήθελε κάτι το διαφορετικό και όχι κάτι συνηθησμένο.
    2) Απο καλλιτέχνες θα ήθελα πολύ να δω στο διαγωνισμό την Demi γιατι έχει φωνάρα, είναι επικοινωνιακή, χαμογελαστή και πολλά άλλα. Και η Φουρείρα δε με χαλάει αλλα φοβάμαι ότι τα ποπ κομμάτια δεν θα έχουν πέραση στο διαγωνιμό. Όσο για τους Boys & Noise έχω πει τη γνώμη μου. ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗ ΚΟΥΡΑΣΑ 🙂

  17. ενα εχω να πω…η Raylee πρεπει να κερδισει!!
    τη θυμαμαι απο ενα νορβηγικο show που τραγουδουσαν διαφορα ειδη μουσικης,και τα ειχε πει ολα φοβερα!! :3

  18. ΟΣΟ ΚΑΛΛΙΦΩΝΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΤΟΥ.
    ΣΤΗΝ EUROVISION ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΔΩ
    DEMY ME ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΟΠΩΣ ΟΣΟ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΕΣΕΝΑ
    ΣΑΜΠΑΝΗ ΜΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΟΠΩΣ ΠΟΙΟΝ ΑΓΑΠΑΣ,ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ.
    ΦΟΥΡΕΙΡΑ ΜΕ ΑΝΕΜΟ ΑΓΑΠΗΣ
    ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΜΕ ΕΛΕΓΕΣ Ή Η ΜΟΝΗ ΕΠΙΛΟΓΗ
    ΜΥΡΩΝΑ ΣΤΡΑΤΗ ΜΕ ΜΙΚΡΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗ.
    ΤΑΜΤΑ ΜΕ BROKEN H ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ.
    ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΛΛΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΓΓΛΙΚΑ ΟΠΩΣ Π.Χ. ΣΤΟ REFRAIN.

  19. Θα συμφωνήσω με την Ιωάννα για πέρυσι αλλά θα προσθέσω ότι και το κομμάτι ήταν πολύ μονοκόμματο χωρίς κάποια ένταση… Και χαίρομαι που υπάρχουν και άλλοι που θέλουν μπαλάντα για την Ελλάδα γιατί όντως έχουμε να στείλουμε πολύ καιρό. Αλλά θα ήθελα να είναι αρκετά δυναμική και ιδιαίτερη αλλιώς θα χαθεί μαζί με διάφορες άλλες βαρετές μπαλάντες που θα στείλουν διάφορες χώρες.

  20. Νορβηγία! Ασφαλώς δεν μπορείς από τα 15λεπτα (κι ούτε καν 15λεπτα στην ουσία) snippets να βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα αλλά σαφώς μπορείς να πάρεις μια εικόνα για το τι “μέλλει γενέσθαι”. Προσωπικά μου αρέσουν αρκετά υποψήφια όμως κανένα (βάσει των snippets) δεν θεωρώ ότι αγγίζει το I Feed You My Love του 2013. Πιο Αναλυτικά:
    Cinderella: Ακούγεται μουσικά καλό κομμάτι αλλά με τίτλο Cinderella αποσπάς την προσοχή κι όχι θετικά. Προσωπικά, όταν είδα τον τίτλο φαντάστηκα κάτι σε “Barbie Girl” των Aqua. Όμως πέραν των στίχων, σαν μελωδία μου αρέσει…
    Heaven: Πολύ γενικόλογο και δεν νομίζω να απασχολήσει.
    Thunderstruck: Ο τίτλος του μου αρέσει περισσότερο από όλα τα άλλα, ωστόσο είναι ο ορισμός του cliche europop/eurodance και άν ήταν στο σουηδικό melodifetsivalen θα ήταν από τα κομμάτια που δεν πάνε ούτε καν στο andra chansen.
    We Don’t Worry: Λόγω ονόματος θα ήθελα να πάει η κοπελίτσα, αλλά το τραγούδι με αφήνει ψιλοαδιάφορο.
    Next To You: Μου αρέσει περισσότερο από όλα. Κάπου διάβασα πως μοιάζει με το Undo. Εγώ τέτοια ομοιότητα δεν βρίσκω και από όσο μπορώ να ακούσω, μου φαίνεται πολύ καλύτερο από το Undo.
    Human Beings: Κι αυτό ένα από τα αγαπημένα μου αλλά θεωρώ το Next To You καλύτερο. Όμως η Karin Park είναι πολύ αξιόλογη καλλιτέχνις και μου αρέσει πολύ το μουσικό της στυλ που δεν μπαίνει σε καλούπια, και δεν συνηθίζεται κιόλας στην Eurovision.
    Ta meg tillbake: Κι αυτό ένα αξιόλογο κομμάτι όμως θεωρώ πως και το Human Beings και το Next To You-ίσως και το Cinderella_ είναι καλύτερα από αυτό, όμως το συγκερκιμένο έχει το advantage ότι είναι στα Νορβηγικά, που έχουμε να τα ακούσουμε από το 2006.
    A Monster Like Me: Φέτος έχουμε πολλά ντουέτα. Ηδη η Λευκορωσία εκπροσωπείται από ντουέτο (αν και η κοπέλα δεν τραγουδάει βέβαια) ενώ είναι πολύ πιθανόν και η Εσθονία να εκπροσωπηθεί από το Goodbye to Yesterday (επίσης ντουέτο). Δεν το θεωρώ κακό κομμάτι, όμως το Calm After The Storm ήταν αρκετά ανώτερο και βρίσκω και τον τίτλο κάπως ατυχή.
    Louder: Τίποτα το ιδιαίτερο, απλό auto-tune.
    En godt stekt pizza: Ok, ένα απλό joke entry που πιθανώς θα έχει αξιομνημόνευτη σκηνική παρουσία, όμως το βρίσκω λίγο δύσκολο να εκπροσωπηθεί η Νορβηγία από αυτο. Τουλάχιστον ,είναι στα νορβηγικά.
    All over the world: Η επιστροφή του θρύλου Elizabeth Andreassen ήταν ένα αναπάντεχο, όμως θεωρώ πως δεν θα πάρει εκ νέου το χρίσμα, δεδομένου του ότι κι ο άλλος κύριος που συναποτελεί το ντουέτο έχει προσπαθήσει αρκετές φορές να εκπροσωπήσει τη χώρα και όταν το 1997 τα κατάφερε, τερμάτισε τελευταίος με 0 πόντους.
    όλα αυτά βέβαια θα γίνουν πιο ξεκάθαρα μόλις βγουν τα κομμάτια ολόκληρα.

    • Όσον αφορά γενικά στη Νορβηγία τη θεωρώ μια από τις καλύτερες χώρες του θεσμού ειδικά την τελευταία δεκαετία.
      Συγκερκιμένα:
      2004=3/10
      2005=7/10
      2006=9/10
      2007=7/10
      2008=9/10
      2009=8/10
      2010=4/10
      2011=5/10
      2012=5/10
      2013=12/10 (μόνο αυτό και το Euphoria βαθμολογώ έτσι από τα κομμάτια της τελευταίας δεκαετίας)
      2014=6/10

  21. Iωάννα, θα ήθελα να σε ενημερώσω ότι ναι μεν το τραγούδι της Ελλάδας πέρυσι ήταν καλό και ρυθμικό (και σε μένα άρεσε), αλλα αυτο που νομίζω δεν έπιασες είναι ότι πλέον στη γιουροβίζιον τα χαρωπά χορευτικά τραγούδια πατώνουν π.χ. Ισραήλ 2014 ΕΚΤΟΣ ΤΕΛΙΚΟΥ. Γιατί, 1ον) οι επιτροπές δεν τα προτιμούν και τα μαυρίζουν στη βαθμολογία και 2) και το κοινό ακόμα θέλει να βλέπει πρωτοτυπίες και όχι τα ίδια και τα ίδια. Τα βίντεο της εμφάνισής μας πέρυσι και στις δύο βραδιές τα είδα και όντως ο Risky ηταν ολοφάνερα αγχωμένος οπως σωστά είπες πρίν και επίσης μόνο απ τις ψήφους του κοινού ήρθαμε 13οι (για τις επιτροπες ας μη μιλήσω). ΣΥΝΟΨΙΖΩ ΛΕΓΟΝΤΑΣ: Το τραγούδι πέρυσι καλό ηταν αλλα την ευρώπη ΔΕΝ ΤΗ ΠΕΙΣΑΜΕ. Τελος

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ