ΑΥΣΤΡΙΑ: Έφυγε ο Udo Jurgens!

O σπουδαίος Αυστριακός καλλιτέχνης Udo Jurgens πέταξε προς την αιωνιότητα νωρίς σήμερα το απόγευμα σε ηλικία 80 ετών. Γεννήθηκε στο Klegenfurt της Αυστρίας στις 30 Σεπτεμβρίου 1934 και από πολύ νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τη σύνθεση και το τραγούδι! Στην πενηντάχρονη καριέρα του έγραψε περισσότερα από 800 τραγούδια και πούλησε πάνω από 100.000.000 δίσκους, ενώ συνεργάστηκε με μεγάλους καλλιτέχνες, όπως η Shirley Bassey.

Το 1964 εκπροσώπησε την Αυστρία στο Διαγωνισμό Eurovision στην Κοπεγχάγη με τη σύνθεσή του ”Warum, Nur Warum?” (Γιατί, μόνο γιατί?) και κατέλαβε την 6η θέση/16 με 11 βαθμούς!
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το 1965 στη Νapoli, ερμηνεύει το ”Sag Ihr, Ich Lass Sie Grussen” (Πείτε της πως της στέλνω τους χαιρετισμούς μου), και πάλι δική του δημιουργία, που καταλήγει στην 4η θέση/18 με 16 βαθμούς!

Και πάνω που είχε απογοητευτεί και ήταν έτοιμος να τα παρατήσει, ο ατζέντης του επέμενε να προσπαθήσει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, και το ένστικτό του απεδείχθη αλάνθαστο, αφού με την υπέροχη μπαλάντα ”Merci, Cherie” (Ευχαριστώ, γλυκιά μου) σε μουσική δική του και στίχους που συνυπέγραψε με τον Thomas Horbrger, κατέκτησε την κορυφή στο Λουξεμβούργο, ανάμεσα σε 18 χώρες, με 31 βαθμούς! Στην επανάληψη του νικητήριου τραγουδιού, ο Udo Jurgens, παραφράζοντας τον τίτλο, είπε: Merci, Juries (Ευχαριστώ, Επιτροπές)!

Το 1968 επανέρχεται στο Διαγωνισμό, μόνον ως συνθέτης του τραγουδιού ”Tausend Fenster” (Χίλια παράθυρα), σε στίχους του Walter Brandin, που ερμήνευσε ο Karel Gott [13/17, 2 βαθμοί].
Υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής σε Αυστρία, Ελβετία και Γερμανία!

Έφυγε την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014 από καρδιακή προσβολή σε νοσοκομείο της ελβετικής πόλης Munsterlingen, αφήνοντας κληρονομιά τα υπέροχα τραγούδια του!
Είναι πραγματικά κρίμα που δεν πρόλαβε να δει το Διαγωνισμό να επιστρέφει μετά από 48 χρόνια στη Βιέννη.

R.I.P., Udo.

Αλέξανδρος Ι. Ρούσσος

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ο Udo Jürgens ήταν για τις γερμανόφωνες χώρες κάτι πολύ περισσότερο από ένας τραγουδιστής πού απλώς εκπροσώπησε την Αυστρία στη γιουροβίζιον. Ήταν για πολλά χρόνια μεγάλο αστέρι της μουσικής σκηνής τους γενικότερα. Όντως κρίμα που δεν πρόλαβε να δει το διαγωνισμό να επιστρέφει στην πατρίδα του.
    Από τις τρεις παρουσίες του στο διαγωνισμό η αγαπημένη μου είναι το “Warum Nur Warum”.
    Rest In Peace.

    ΥΓ: Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί η EBU δεν κάνει κάτι αντίστοιχο με το “In Memoriam” που κάνουν στην απονομή των Όσκαρ, για όλους όσους από την “οικογένεια” της γιουροβίζιον χάθηκαν τη χρονιά που πέρασε. Θα μπορούσε να είναι ένα κλιπάκι που θα παίζει κάθε χρονιά τη βραδιά του τελικού μεταξύ των διαγωνιζόμενων τραγουδιών και της ψηφοφορίας.

  2. ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΕΦΥΓΕ ΑΛΛΑ ΑΦΗΣΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ MERCI CHERIE!EIXE ΚΑΝΕΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΤΟ ”ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΣΙ”

  3. Πως να μην πάθει καρδιακό δεν ειναι λογο να πας 3 φορές την Τρίτη να κερδίζεις και το 2014 να κερδίζει τον διαγωνισμο η κοντσιτα και σκέφτεται ο ανθρωπος μα καλα τόσα ΧΡΟΝΙΑ να κερδίσουμε ; Και να κερδίσουμε με αυτο ;;;; Ο.ο αντικειμενικά η Αυστρία νονό οταν τρολαρει παει καλα (2003,2014)

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ