ΣΛΟΒΕΝΙΑ: Η εθνική επιλογή για τη Βιέννη ξεκινάει!

Η κρατική τηλεόραση της Σλοβενίας ανακοίνωσε την έναρξη των διαδικασιών για την διοργάνωση του εθνικού τελικού EMA 2015 για την εκπροσώπηση της χώρας στη Eurovision.
Η επιλογή των καλλιτεχνών θα γίνει με δύο τρόπους. Μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου όσοι επιθυμούν μπορούν να καταθέσουν τη συμμετοχή τους και στη συνέχεια ειδική επιτροπή θα επιλέξει μέχρι 6 τραγούδια που θα διαγωνιστούν στον τελικό. Παράλληλα οι υπεύθυνοι της κρατικής τηλεόρασης θα προσεγγίσουν γνωστά ονόματα της μουσικής σκηνής της χώρας και θα καταλήξουν σε 6 επιπλέον συμμετοχές για την τελική βραδιά.
Στον τελικό θα ακούσουμε μέχρι 12 συμμετοχές. Ειδική κριτική επιτροπή θα επιλέξει τις 2 καλύτερες και στη συνέχεια το τηλεοπτικό κοινό θα κληθεί να επιλέξει μέσω τηλεψηφοφορίας το τραγούδι που θα ταξιδέψει στη Βιέννη.
20 συμμετοχές μετρά η Σλοβενία στη Eurovision. Όλα ξεκίνησαν το 1993 στο Μίλστριτ της Ιρλανδίας και η καλύτερη θέση της χώρας είναι η 7η, την οποία έχει κατακτήσει 2 φορές: το 1995 με την Darja Svajger και το τραγούδι Prisluhni Mi (84 βαθμοί) και το 2001 με την Nuša Derenda και το τραγούδι Energy (70 βαθμοί). Το 2014 η Tinkara Kovač κατάφερε να προκριθεί στον τελικό με το τραγούδι της Round and round αλλά εκεί με μόλις 9 βαθμούς κατέλαβε την 25η και τελευταία θέση.

Λουκάς Βλαβιανός

13 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δε μ’ενθουσιάζουν συνήθως οι συμμετοχές τους.
    Το φετινό τους άρχισε να μου αρέσει από τους ημιτελικούς και μετά.
    Το τραγούδι τους το 1997 είναι ένα μικρό αριστούργημα.

  2. μετα την περσινη καταφωρη αδικια της σλοβενιας(για μενα επρεπε να ειναι δεκαδα το τραγουδι της)ευχομαι ολοψυχα καλη επιλογη τραγουδιου για φετος και γιατι οχι να χτυπησει πρωτια!η σλοβενια εχει αδικηθει αρκετες φορες στο διαγωνισμο ελπιζω φετος να παρει τη ρεβανς

  3. φιλε δημητρη καταλαβαινω απολυτα το σκεπτικο σου..υπαρχει ομως μια διαφορα με τα κρατη της πρωην γιουγκοσλαβιας διοτι η σλοβενια (κουλτουρα και γλωσσα)δεν εχει και πολυ σχεση με τα υπολοιπα κρατη της γιουγκοσλαβιας.τα σερβικα π.χ. ομιλουνται στη μιση βοσνια και μαυροβουνιο και σχεδον ολοι οι κροατες λιγο πολυ τα καταλαβαινουν..η σλοβενια ηταν η πρωτη που κηρυξε την ανεξαρτησια της και ως χωρα μοιαζει περισσοτερο κεντροευρωπαικη παρα βαλκανικη.εχει αλλου ειδους πολιτισμο..ενω ολα τα κρατη της πρωην γιουγκοσλαβιας εχουν λιγο πολυ τα ιδια ακουσματα και κοινους καλλιτεχνες.εχουμε δει πολλες φορες καλλιτεχνη απο σερβια να πηγαινει με βοσνια και κροατια η το αναποδο…οποτε εν ολιγοις δεν εχει και αρκετους συμμαχους για βοηθεια!

  4. Θα συμφωνήσω πως η Σλοβενία ΑΝΗΚΕΙ στην κεντρική ευρωπη ενω τα βαλκανικά τγς στοιχεια ιδίως τα τελευταία ΧΡΟΝΙΑ δείχνουν να εξαλείφονται … Αυτο μπορει κανεις να το καταλάβει τοσο απο τα ακούσματα όσο και απο την κουλτούρα τους που διαφοροποιείται ολο και περισσότερο η Σλοβενία για μένα ανήκει σε ενα γερνανοσλαβικο μπλοκ κατ’εμε σύμμαχοι της μπορουν να θεωρηθούν χωρες οπως Τσεχία Σλοβακία ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΥΣΤΡΙΑ ΠΟΛΩΝΙΑ ( και κάπως ηβιταλια καθώς πολλές φορές εχει ψηφίσει χωρες κεντρικής Ευρώπης )

  5. καλη επιτυχια στη σλοβενια!!!!
    φετος πραγματικα ειχε κατα αδικηθει αφου ναι μεν προκριθηκε(αυτο ελειπε) αλλα η 25η θεση ηταν υπερβολικα χαμηλη…..
    προσωπικα την ειχα στη 5αδα μου κι πιστευα πως θα εμπαινε στις τελευταιες θεσεις τις 15αδας….
    ευχομαι τα καλυτερα για φετος! επισης η χωρα αυτη τις σχεδον καθε χρονο τα τελευταια χρονια μου αρεσει αρκετα….(α εξαιρεσει κανεις το εκτρωμα το ’10,την μετριοτατη συμμετοχη του ’13 καθως κι λιγο την συμμετοχη του ’08,κυριως για τα απαισια ρουχα κι την ακομα πιο απαισια σκηνικη παρουσια…..) μακραν για εμενα η καλυτερη τους συμμετοχη την τελευταια 10ετια ειναι εκεινη του 2011 και ακολουθει εκεινη του ’07 !!!!

  6. h slovenia kata thn gnwmh mou exei steile para poly wraia tragoudia kai mou aresan poly oi symetoxes ths:
    2008
    2009
    2011
    2012 ( axize gia teliko kai 10ada
    2013 ( to opoio to tragoudi einai to agaphmeno mou kai tou axize mia 8esh sthn 15ada)
    2014 ( axize gia 10ada)

  7. ενταξει η σλοβενια καθε χρονο αδικειται πραγματικα. ειδικα 2012, 2013, 2014. ,μ’αρεσουν πολυ οι συμμετοχες της ακομα και του 2010 που σε πολλους δεν αρεσε. αλλα εχει αδικηθει πολλες φορες, 2005, 2008, 2009 ακομα και το 2011 που για μενα αξιζε 5αδα. 2012 τεραστια αδικια!!! αγαπημενη μου συμμετοχη του 2011~! αναμενουμε!

  8. Παιδιά σας ευχαριστώ πολύ για αυτή την επισήμανση. Βέβαια,το έχω σκεφτεί κι εγώ αυτό αρκετές φορές το οτι διαφέρει από τα πρώην αδέλφια της,αλλά απ’την άλλη δεν τους έχει κόψει την…καλημέρα είναι ακόμη γείτονες,τουλάχιστον με την Κροατία.Εξαλλου αλληλοψηφίζονται είτε συχνά είτε αραιά.Να αναφαίρω και κάτι που εσείς δεν το είπατε πιθανόν γιατί το ξεχάσατε ή για το οτι εννοήτε, δηλαδι πρόκειται για το γεγονός της εισχόρησης της Σλοβενίας στην Ε.Ε. ούτως ώστε να γίνει το πρωτο κράτος της πρώην Σ.Ο.Δ.Γ.(ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ της ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ)ή απλούστατα Γιουγκοσλαβίας και συγκεκρημενα Βαλκανικό που πήρε αυτή την απόφαση εν έτη 2004 ενώ στη συνέχεια(2007) ενετάχθησαν οι Βουλγαρία και η Ρουμανία ενώ το περασμένο 2012/13 η Κροατία ακολούθησε το παράδειγμα της γειτόνισσάς της.Άρα απ’αυτό το γεγονός μπορούμε να συμπεράνουμε οτι οι άλλες χώρες ίσως να την ζηλεύουν(με την κακή έννοια).Επίσης στη θεση που βρίσκεται δίπλα της είναι και η Ιταλία,με την οποία ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΕ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ανταλλάξει βαθμούς στη EUROVISION.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΠΑΛΙ!

  9. εγω πιστευω οτι λογο ζηλιας δεν την ψηφιζουν. κατα την γνωμη μου τελικο επρεπε να ειναι σε αυτες τις χρονιες:
    2005: 2η
    2007: 13η
    2008: 8η
    2009: 6η
    2011: 1η
    2012: 2η
    2013: 1η
    2014: 3η

    κανονικα κατα την γνωμη μου ειναι απο τις πιο επιτυχημενες χωρες στην eurovision αλλα οι υπολοιπες χωρες επιτηδες αδιαφορουν ετσι ωστε να ξεμπερδευουν με αυτην!!!! :'(

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ