LYS ASSIA: “Eurovision; Γιατί όχι; Δεν έχω τίποτα να χάσω!”

Και ναι συνέβη και αυτό! Η πρώτη νικήτρια της Eurovision, ο ζωντανός θρύλος του θαυμαστού κόσμου μας, η ΚΥΡΙΑ LYS ASSIA, έδωσε και εκείνη το παρόν την βραδιά της μουσικής μας συνεύρεσης, ως επίσημη προσκεκλημένη του OGAE GREECE. To γεγονός μιλάει από μόνο του! Τα λόγια είναι περιττά! Η συγκίνησή μου απερίγραπτη! Δεν μένει τίποτα άλλο απ’το να μοιραστώ μαζί σας, την συνέντευξη αυτή.

Συνέντευξη στον Ηλία Ξυδιά

Κυρία Lys Assia, είναι μεγάλη μας τιμή να σας έχουμε εδώ κοντά μας στην Ελλάδα. Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που βρίσκομαι απέναντι σας αυτήν την στιγμή. Θα ξεκινήσω με μια ερώτηση που είναι μάλλον συνηθισμένη προς εσάς, αλλά για μας θα είναι η πρώτη φορά που θα έχουμε την δική σας μαρτυρία. Ταξιδέψτε μας λοιπόν, πίσω στο 1956, και θυμηθείτε για μας την εμπειρία σας.

Καλώς σας βρίσκω… Με μεγάλη μου χαρά θα σας μιλήσω για το τότε. Οφείλω καταρχήν να σας πληροφορήσω πως εγω ποτέ δεν παρέλαβα κάποιο βραβείο σε αυτόν τον τότε νέο διαγωνισμό που μόλις άνθιζε και του οποίου την τύχη κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ή να φανταστεί. Είμασταν μόλις 7 χώρες που συμμετείχαν. Τον ονόμαζαν τότε “Φεστιβάλ Τραγουδιού Eurovision” κι αν και ήμουν ήδη καταξιωμένη καλλιτέχνης την περίοδο εκείνη θυμάμαι το πόσο πολύ μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό είχα που θα εκπροσωπούσα την χώρα μου, την Ελβετία. Είμαι ακόμα ευτυχισμένη γι’αυτό και είμαι ακόμα εδώ!

Ναι, είστε όντως εδώ κι είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι γι’ αυτό! Και μιας και αναφερθήκατε στο σήμερα, πείτε μας τί σας έκανε να αποπειραθείτε να επιστρέψετε στην Eurovision του 2012, 56 ολόκληρα χρόνια μετά; Εάν τα καταφέρετε, γεγονός που σας το ευχόμαστε ολόψυχα, θα είναι η ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ.

Η όλη ιδέα ξεκίνησε από τον συνθέτη Ralph Siegel, με τον πατέρα του οποίου είχαμε μια πάρα πολύ στενή επαγγελματική συνεργασία την περίοδο εκείνη. Ο Ralph λοιπόν, με προσκάλεσε στο Μόναχο, σε μια εκδήλωση που θα παρέθετε στην μνήμη του πατέρα του, ο οποίος, αν ζούσε, θα έκλεινε φέτος 100 χρόνια ζωής. Όταν λοιπόν, πήγα εκεί ο Ralph μου πρότεινε να ηχογραφήσω μαζί του ένα CD. Δέχτηκα αμέσως και με έβαλε να ακούσω τρία τραγούδια που είχε συνθέσει για μένα. Ένα γαλλικό, ένα γερμανικό και ένα ιταλικό. Αφού τα άκουσα αρκετές φορές, με ρώτησε ποιό μου άρεσε περισσότερο και του απάντησε ότι το γαλλικό είναι εκείνο που με άγγιξε πιο πολύ κι αυτό γιατί οι στίχοι μιλάνε στην ουσία για την ίδια την ζωή μου! Ευθύς αμέσως, μου πρότεινε να το στείλουμε στην Eurovision και αυθόρμητα τελείως του είπα ναι, γιατί όχι; Δεν έχω τίποτα να χάσω εκτός από το να χάσω ή να κερδίσω (Γέλια)

Νομίζω όμως, πως ανεξάρτητα από το αν νικήσετε ή χάσετε, το σπουδαιότερο γεγονός θα αποτελεί το ότι θα είστε εκεί, επάνω στην σκηνή, μετά από τόσα χρόνια. Έτσι δεν είναι;

Βεβαίως. Συμφωνώ απόλυτα! Αν επιλεγώ, η Ελβετία θα έχει την ευκαιρία να εκπροσωπηθεί από έναν καλλιτέχνη με εμπειρία και γνωστό σχεδόν σε όλον τον κόσμο. Ασφαλώς, κι αν νικήσει ένα νέο ταλέντο, δεν θα με πειράξει καθόλου. Αλλά για μένα το να επιστρέψω στον διαγωνισμό θα είναι η εκπλήρωση ενός ονείρου που έχω χρόνια.

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο πως η πιθανή επιστροφή σας στον διαγωνισμό, θα γράψει ιστορία! Μιας και μιλάμε γι’αυτόν όμως , πώς σας φαίνεται η Eurovision σήμερα;

Σαφώς και η Eurovision έχει αλλάξει πάρα πολύ! Σε επίπεδο παραγωγής, τεχνολογίας και πολλών άλλων και αυτά πράγματι είναι σπουδαία επιτεύγματα. Επίσης ο ίδιος ο κόσμος έχει πια αλλάξει, αλλά εγώ εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι το καλύτερο ευρωπαϊκό show. Κι αυτό γιατί, είναι η μοναδική περίσταση στην οποία μπορούν να παρευρεθούν μουσικά 40 – 45 χώρες σε μία και μόνο σκηνή. Αυτό λοιπόν εξηγεί την επιτυχία αυτής της συνταγής που την κάνει διαχρονική και είναι για μένα κάτι το φανταστικό!

Και τέλος, μπορείτε να μας μιλήσετε για τα μελλοντικά σας σχέδια;

Τα μελλοντικά μου σχέδια; Ωου, δεν ξέρω από που να ξεκινήσω. Είμαι στ’ αλήθεια τόσο απασχολήμενη και δραστηριοποιημένη επαγγελματικά. Καταρχήν με καλούν σε διάφορα ρεπορτάζ σχεδόν κάθε μέρα. Έχω δε από τώρα κάποιες παραστάσεις και εμφανίσεις κλεισμένες εως και στην Αμερική. Κι όλα αυτά είναι προγραμματισμένα για το 2013 , παρακαλώ! Άρα νομίζω πως οι πάντες πιστεύουν ότι θα ζήσω για πάντα! (Γέλια)

Για πάντα ναι αμέ , γιατί όχι; (Γέλια). Κυρία Lys Assia , επιτρέψτε μου να επαναλάβω το πόσο πολύ τιμημένοι νιώθουμε εδώ, που μοιραστήκατε αυτές τις στιγμές μαζί μας. Σας ευχόμαστε, μέσα από την καρδιά μας, να σας δούμε στην σκηνή του Μπακού και να είστε πάντα καλά!

Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και πιστέψτε με σε αυτό που θα σας πω. Η αγάπη μου για την μουσική είναι τόσο δυνατή που θεωρώ πως με κρατάει ακόμα ζωντανή! Και νιώθω ακόμα έτοιμη να δώσω πολλά!!!

[youtube id=”AAQAK1F9Hr0″ width=”600″ height=”350″]

[youtube id=”A78UT5o93EQ” width=”600″ height=”350″]

1 ΣΧΟΛΙΟ

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ