ANNE-MARIE DAVID: “Η καριέρα μου ακόμα στηρίζεται στο Tu te reconnaîtras”

Θα ξεκινήσω με μια δήλωση. Δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικός απέναντι σε αυτήν την κυρία. Συγχωρέστε μου εκ των προτέρων αυτήν την έκφραση θαυμασμού αλλά δεν φανταζόμουν ποτέ πως θα έπαιρνα συνέντευξη από ένα προσωπικό μου είδωλο από τον κόσμο της Eurovision. Σας εξομολογούμαι πως το “Je suis l’enfant soleil” είναι το καλύτερο μου τραγούδι όλων των εποχών. Και η κυρία Αnne Marie David αποδεικνύει περίτρανα τι σημαίνει να είσαι πραγματικός καλλιτέχνης. Αυτό άλλωστε μας το κατέθεσε  με την παρουσία της το Σάββατο της 19ης Νοεμβρίου. Άκρως επικοινωνιακή και προσγειωμένη, σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχα την τιμή να έχω μαζί της, αποκλειστικά για λογαριασμό του Ogae Greece.

Συνέντευξη στον Ηλία Ξυδιά

Κυρία Anne-Marie David, σας καλωσορίζουμε στην Ελλάδα. Θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας τις αναμνήσεις σας τόσο απο την ESC 1973 για το Λουξεμβούργο, όσο και απο εκείνη του 1979 για την Γαλλία;

Ευχαρίστως. Για το 1973 τι να πρωτοπώ; Ήταν μια μαγική εμπειρία. Ακόμα θυμάμαι όλοι να μιλάνε για την έκφραση των ματιών μου και για το κόκκινο φόρεμα μου. Ήταν απίστευτα μεγάλη η συγκίνηση μου για την νίκη αυτή! Θα σταθώ περισσότερο όμως στην δεύτερη απόπειρα για την Γαλλία, την πατρίδα μου, έξι χρόνια αργότερα. Πίστευα πολύ σ’εκείνη την συμμετοχή και σε μια 2η νίκη. Είναι άλλωστε ένα πολύ δυνατό συναισθηματικά τραγούδι με υπέροχους στίχους. Είναι πιθανόν όμως, λόγω πολιτικών τότε σκοπιμοτήτων να μην μπορούσα να ανταγωνιστώ το Hallelujah. Βλέπεις, λίγες μέρες πριν την διεξαγωγή του διαγωνισμού, είχε υπογραφεί η συνθήκη του Cape David (=η οποία σηματοδοτούσε το τέλος του πολέμου των 7 ημερών μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ και την αναγνωριμότητα του τελευταίου απο την Αίγυπτο και κατά συνέπεια σε όλο τον ισλαμικό κόσμο), γεγόνος που όπως αποδείχθηκε έδωσε μεγαλύτερη ώθηση στο φιλειρηνικό τραγούδι του Ισραήλ. Άλλωστε ο ίδιος ο διαγωνισμός λάμβανε χώρα στην Ιερουσαλήμ. Μια πραγματικά μαγική πόλη! Όποτε τι μπορούσε να κάνει το φτωχό μου “Je suis l’enfant soleil” υπό όλες αυτές τις συνθήκες; (Γέλια)

Κατ’ εμέ πολλά… Αφού όμως σταθήκατε στο 1979 περισσότερο, ας μείνω κι εγώ λίγο παράπανω. Ποιές ήταν οι συμμετοχές που είχατε ξεχωρίσει τότε ή που φοβόσασταν ότι θα σας στερήσουν την νίκη;

Πέραν εκείνης του Ισραήλ, για τους λόγους που σου ανέφερα,μου άρεσε και φοβόμουν επίσης την Γερμανιά (Chingis Khan)  και φυσικά  εκείνη της δικής χώρας , τον Σωκράτη, το οποίο τραγούδι οφείλω να σου πω , πως όλοι οι διαγωνιζόμενοι τότε το θεωρούσαν πολύ δυνατό φαβορί. Ήταν πράγματι άψογη η εμφάνιση της Ελλάδας τότε, και τι υπέροχη φωνή είχε η Ελπίδα. Ακόμα την θυμάμαι!

Ας περάσουμε στους τωρινούς χρόνους τώρα αλλά θα κρατήσουμε ακόμα την σχέση σας με το Ισραήλ. Πέρσι κάνατε μια συνεργασία με τον Harel Skaat (ISR 10) γράφοντας τους γαλλικούς στίχους για το τραγούδι του “Milim”. Πώς ακριβώς προέκυψε;

Ω, αυτό είναι μια μεγάλη ιστορία! Θα προσπαθήσω να στην πω με λίγα λόγια. Ο Harel υπήρξε μεγάλος θαυμαστής μου από παιδί. Σε μια επισκεψή μου λοιπόν στο Ισραήλ, επιδίωξε να με συναντήσει. Από την πρώτη στιγμή λοιπόν της γνωριμίας μας, ύπηρξε μεταξύ μας ένας ανεξηγητός ,δυνατός δεσμός. Όταν γύρισα πίσω στην Γαλλία, την μέρα που βγήκε το Ισραηλίτικο τραγούδι, θυμάμαι έιχα ξυπνήσει στις 4 τα ξημερώματα και δεν ξέρω γιατί , θυμήθηκα τον Harel και μπήκα στο Ιντερνετ για να ακούσω το τραγούδι του. Ο τρόπος που το ερμήνευσε λοιπόν, με συνεπήρε τόσο που απ’την μια στιγμή στην άλλη καταπιάστηκα με το να γράψω στίχους στα γαλλικά. Όταν μετά επικοινωνήσαμε για να του το πω , συνέβη κάτι μαγικό! Στην μετάφραση των γαλλικών στίχων που του έκανα, ο Harel με ρώτησε έκπληκτος αν ξέρω εβραϊκά. Του απάντησα όχι και εκείνος συγκινημένος μου λέει πως το “Milim” στην γλώσσα του σημαίνει “Λόγια” και στην γαλλική μου εκδοχή ο τίτλος είναι “Μόνο τα λόγια θα μείνουν”. Με άλλα λόγια, και στις 2 εκδοχές το νόημα των στίχων ήταν πάνω-κάτω το ίδιο, κι ας μην ήξερε ο ένας την γλώσσα του άλλου. Ήταν πράγματι μια ανατριχιαστική στιγμή και για τους δυο μας.

Όντως , απίστευτη ιστορία. Μιλήστε μου τώρα για τα μελλοντικά σας σχέδια. Ορμώμενος απο την επικείμενη απόπειρα της κυρίας Lys Assia να εκπροσωπήσει την χώρα της , την Ελβετία, μετά από 56 χρόνια!!!! στην Eurovision του 2012, δεν μπόρω να μην σας ρωτήσω. Υπάρχει κάποια περίπτωση να δούμε κι από εσάς μια παρόμοια κίνηση;

(Γέλια)…Ξέρεις, ο τρόπος που βλέπω πλέον τον εαυτό μου είναι περισσότερο κάτι σαν πανεθνικός “προπονητής” νέων ταλέντων, ανεξαρτήτως εθνικότητας. Κι αυτό γιατί πιστεύω ότι η Eurovision εξακολουθεί να αποτελεί ένα τεράστιο βήμα και γεγονός που μπορεί να εκτοξεύσει την καριέρα των νέων παιδιών. Και ακριβώς αυτό πιστεύω. Ότι η σκηνή της Eurovision ανήκει στα νιάτα!!! Προτιμώ λοιπόν, να βρίσκομαι πίσω από κάποια από αυτά, και να τα βοηθήσω με την εμπειρία μου αν φυσικά με χρειαστούν. Μπορεί ακόμα να είμαι ενεργή τραγουδίστρια και να λατρεύω να ερμηνεύω , αλλά το  να ξαναβρεθώ στην Eurovision δεν έχει κάτι να μου προσφέρει πια.

Και τώρα κάτι τελευταίο. Tu te reconnaitras ή Je suis l’ enfant soleil;

Για τον άνθρωπο που είμαι πια σήμερα καθώς και για τον τρόπο που θέλω να στέκομαι πια στην σκηνή , θα έλεγα ότι με εκφράζει περισσότερο το “Je suis l’enfant soleil”. Aλλα και το “Tu te reconnaitras” συνεχίζω να το ερμηνεύω με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση και ενθουσιασμό κι αυτό γιατί , κακά τα ψέμματα, σε αυτό το τραγούδι οφείλω την επαγγελματική μου ύπαρξη ως το σήμερα.

Θέλετε να πείτε, πως η καριέρα σας στηρίζεται σε αυτά τα 2 τραγούδια;

Ω, ναι!!! Για την ακρίβεια, περισσότερο στο “Τu te reconnaitras”. Κοίτα, μπορεί να έχς κάνει κι άλλα πράγματα, όπως ας πούμε όταν συμμετείχα στο μιούζικαλ “Jesus Christ Super Star”. Aυτή η συμμετοχή με έκανε γνωστή στην Γαλλία. Αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνεις μια παγκόσμια επιτυχία που να έχει διάρκεια τόσων χρόνων. Και το “Τu te reconnaitras” μου προσέφερε αυτήν την αναγνωριμότητα. Το “Je suis l’enfant soleil” ήρθε και συμπλήρωσε ή συντήρησε αν θες. Βλέπεις, εκείνα τα χρόνια δεν υπήρχαν τόσα πολλά μέσα προβολής, όπως σήμερα το Ιντερνετ μπορεί να παρέχει αμεσότητα, οπότε οι διαστάσεις της όποιας επιτυχίας τότε είχαν πολύ ουσιαστικότερη σημασία. Όπως και να χει, θεωρώ απίστευτα τυχερό τον εαυτό μου που έχω αυτά τα 2 τραγούδια στο ενεργητικό μου.

Επιτρέψτε μου να σας πω, ότι απίστευτα τυχερός νιώθω εγώ αυτήν την στιγμή. Ικανοποιήσατε ένα μεγάλο μου όνειρο. Σας ευχαριστώ θερμά!

Παρακαλώ. Ήταν και δική μου η ευχαρίστηση. Και αυχαριστώ ακόμα μια φορά για την πρόσκληση σας!!!!

[youtube id=”JPFHKBCjnvo” width=”600″ height=”350″]

[youtube id=”Vdlaw1Hf55M” width=”600″ height=”350″]

[youtube id=”vU7bM_oyfAE” width=”600″ height=”350″]

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ