EUROVISION 1974: Σαν σήμερα πριν 39 χρόνια!

Πέρασαν αισίως 39 χρόνια από τη διεξαγωγή του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision 1974 ο οποίος φιλοξενήθηκε στο Brighton της Αγγλίας και συγκεκριμένα στο “The Dome Theatre”. Παρουσιάστρια της βραδιάς ήταν για 4η – και τελευταία – φορά στην ιστορία του θεσμού η Katie Boyle. 

17 χώρες συμμετείχαν στον διαγωνισμό του 1974 με την Ελλάδα να κάνει τη παρθενική της εμφάνιση. Πρώτη εκπρόσωπος της χώρας μας, η Μαρινέλλα η οποία επί σκηνής παρουσίασε τη σύνθεση του Γιώργου Κατσαρού “Κρασί, θάλασσα και τ’ αγόρι μου” σε στίχους του Πυθαγόρα. Η Μαρινέλλα εμφανίστηκε στη σκηνή του The Dome φορώντας ένα ριγέ ασπρόμαυρο πουκάμισο και μαύρο παντελόνι καμπάνα ενώ συνοδευόταν από μια 4μελή χορωδία την οποία αποτελούσαν η Μήτσα Ρούτση, ο Δαμιανός Σερέφογλου, η Θεώνη Βασιλάκη και ο Σταμάτης Γκιουζέλης. Μαζί της, στο μπουζούκι, ο στενός συνεργάτης της Στέλιος Ζαφειρίου! Το τέλος της βραδιάς, βρήκε την Ελλάδα στην 11 θέση με 7 βαθμούς (1 από τη Πορτογαλία, 2 από τη Σουηδία και 4 από την Ολλανδία).

Τη χρονιά εκείνη, η Σουηδία γιόρτασε τη πρώτη της νίκη στην ιστορία του διαγωνισμού χάρη στο “Waterloo” των ΑΒΒΑ! Αυτό ήταν και το ξεκίνημα μιας υπέρλαμπρης καριέρας παγκοσμίου επιπέδου για το συγκρότημα από τη Στοκχόλμη ενώ μερικά χρόνια αργότερα, το 2005, κατά τη διάρκεια του επετειακού show “Congratulations” με αφορμή τα 50 χρόνια ύπαρξης του διαγωνισμού το “Waterloo” τιμήθηκε με το βραβείο Καλύτερου Τραγουδιού του Διαγωνισμού της Eurovision όλων των εποχών.

Στη Eurovision 1974 αξίζει να αναφερθεί ότι συμμετείχαν και δύο άλλες σημαντικές προσωπικότητες της εποχής: Η Olivia Newton John για χάρη του Ηνωμένου Βασιλείου και η Gigliola Cinquetti για χάρη της Ιταλίας. H Olivia Newton John κατάφερε να τερματίσει στην 4η θέση με το τραγούδι της “Long Live Love” ενώ τέσσερα χρόνια μετά, το 1978, πρωταγωνίστησε στο musical “Grease” μαζί με τον John Travolta γνωρίζοντας έτσι παγκόσμια επιτυχία. H Cinquetti, 10 χρόνια νωρίτερα, το 1964, είχε τη τιμή να κερδίσει το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού, χαρίζοντας έτσι στην πατρίδα της την Ιταλία τη πρώτη της νίκη χάρη στο ρομαντικό “Non ho l’età”. To 1974, η συμμετοχή της “Si” (λέξη που κατά τη διάρκεια του τραγουδιού επαναλαμβάνεται 16 φορές!) κατάφερε να βρεθεί στη 2η θέση έχοντας συγκεντρώσει συνολικά 18 βαθμούς. H ίδια, μαζί με τον Toto Cotugno, παρουσίασε τον διαγωνισμό του 1991 όταν αυτός φιλοξενήθηκε στη Ρώμη.

Από αριστερά προς δεξιά: ΑΒΒΑ – Olivia Newton John – Gigliola Cinquetti

Δείτε αναλυτικά τις 17 συμμετοχές της Eurovision 1974 καθώς και τα τελικά αποτελέσματα.

Ακολουθούν οι εμφανίσεις της Ελλάδας, της Σουηδίας, της Αγγλίας και της Ιταλίας.

[youtube id=”DQjKPqHeTbQ” width=”600″ height=”350″]

[youtube id=”3FsVeMz1F5c” width=”600″ height=”350″]

[youtube id=”c382KE9emvs” width=”600″ height=”350″]

[youtube id=”n3tdLu5gyxE” width=”600″ height=”350″]

Κιφορκιάν Κρικόρ

47 ΣΧΟΛΙΑ

    • Φιλε μου ο διαγωνισμος εγινε Απριλιο 1974, η χουντα επεσε τον ιουλιου 1974! Δεν φταις ουτε εσυ ουτε και εγω που δεν τα ξερουμε αυτα… αλλα το καλο μας εκπαιδευτικο συστημα…. που αντι να ξερουμε την συγχρονη ιστορια μας (χουντα, εμφυλιος κτλ) ωστε να μην ξαναγινουν… μαθαινουμε για Διαφωτισμους και παπαριες…. (ενταξει να τα ξερουμε και αυτα… αλλα οχι μονο αυτα)

      • Ζητώ συγνώμη. Είχα πάντα την εντύπωση ότι η χούντα “έπεσε” στα τέλη του 1973 με αρχές του 1974! Δεν έχεις άδικο σ’ αυτό που λες. Με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο…

      • Νικόλα,έχεις δίκιο γιατι η χούντα τέλη Νοέμβρη 1973 έπεσε ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ…Απλά το 1974 τον Ιούλιο έπεσε και ΤΥΠΙΚΑ!!!
        Gus,Έχει απόλυτο δίκιο για το σύστημά μας γενικα(Εκαπιδευτικό και μη…).

      • Λαθος… φιλε! Το πραξικοπημα στην κυπρο εγινε στις 15/07/1974… τοτε ειχαμε ΑΚΟΜΗ ΧΟΥΝΤΑ!
        Μην μπερδευουμε το Πολυτεχνειο με την πτωση της Χουντας, δεν επεσε με την εξεγερση του πολυτεχνειου η χουντα!

      • Ναι ρε φίλε…Δεν ε’ιπα οτι δεν είχαμε..Είχαμε είπα κι εγώ αλλά τυπικά τελείως….Όπως τώρα έχουμε κυβέρνηση τυπικά τελείως….Οι έξω κάνουνε κουμάντο,αλλά κυβέρνηση όντως έχουμε….

    • Τωρα (τα τελευταια 20+ χρονια) φυσικα και δεν εχουμε Δημοκρατια…εχουμε ΑΣΥΔΟΣΙΑ.. στην Δημοκρατια τα δικαιωματα καποιου σταματουν στα δικαιωματα του αλλου… ενω στην ασυδοσια… δεν ισχυει κατι τετοιο

  1. ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ…Η ΕΚΦΡΑΣΗ LONG LIVE LOVE ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ “ΝΑ ΖΗΣΕΙ Η ΑΓΑΠΗ” (ΖΗΤΩ Η ΑΓΑΠΗ) ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΓΑΠΗ…

  2. Η επιλογη εγινε επι Χουντας… η Χουντα κρατησε εως τις 23 Ιουλιου 1974… ο διαγωνισμος εγινε απριλιο….
    οποτε δεν αγχωνομαι… φιλε Νικο!
    Τωρα ασχετο ή σχετικο… ας το κρινει ο καθενας μας….
    ΥΓ Για να μην παρεξηγηθω… δεν το γραφω για καλο… σε καμια περιπτωση δεν θα υποστηριζα προδοτικα καθεστωτα τα οποια οδηγησαν στην προδοσια του εθνους (Κυπρος) (ας μη γραψω για τα τωρινα.. που εκαναν το ιδιο!!)

  3. Ευτυχως που ειχες την ορεξη να τα γραψεις γιατι εγω δεν ελεγε αλλα συμφωνω απολυτα μαζι σου! ΜΠΡΑΒΟ

  4. Ατσα κι επιχειρηματολογία:
    1.ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ.(για να το λέει ο Αιρονμαν και ο Ποσειδών έτσι θα’ναι)
    2.ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΧΑΒΑΛΕΣ SHOW ΤΕΛΕΙΩΣΑΝΕ.(αυτό είναι το μόνο σιγουρο,μόνο σοβαρότατες ρωσίδες γιαγιάδες επιβραβεύονται). Τα υπόλοιπα βαρέθηκα να τα διαβάσω, αλλά ειμαι σίγουρος οτι θα’ναι εγκυρότατα.

  5. Tώρα μάλιστα.Βάζουμε και μια πρέζα γεωπολιτική και βγαίνει η εξίσωση .Να υποθέσω οτι φέτος η Ρωσία με το σοβαρο της τραγουδι ( εγώ το βρίσκω απείρως πιο πολύ της πλάκας απ το περσινό, αλλά αυτό ειναι μια άλλη ιστορία) θα βαρεθεί να μετραει 12αρια;
    Τεσπα για να μη λιώσεις το πληκτρολόγιο,ήδη βλέπω το καπς λοκ σου χει κολήσει, ένα δωράκι: δεν θα πάμε καλά φέτος γιατί ο τίτλος του τραγουδιού είναι εντελώς ακαταλληλος για ανηλίκους.

  6. Οπότε επιστρέφουμε στο 1ο επιχείρημα:1.ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ.Σου χω απαντήσει ήδη, για να το λες εσύ ετσι θα’ναι.

  7. ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ μαλιστα… οσοι εχετε δει την περιγραφη των διαγωνισμων απο τον αθλιο Wogan του BBC … θα δειτε το ΚΟΜΠΛΕΞ τους…. βεβαια ολοι αυτοι “ξεχνανε” τα 12 μεταξυ Μολδαβιας – Ρουμανίας, μεταξυ ΤΟΥΡΚΙΑΣ – ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΣΑΝ & ΤΟΥΡΚΙΑΣ – ΒΟΣΝΙΑΣ, ΡΩΣΙΑΣ-ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ και τον Υπολοιπων πρωην Σοβιετικων, των πρωην Γιουγκοσλαβικων, των ΒΟΡΕΙΩΝ (ΣΟΥΗΔΙΑ, ΝΟΡΒΗΓΙΑ, ΔΑΝΙΑ, ΙΣΛΑΝΔΙΑ)..ΜΟΝΟ με την ΕΛΛΑΔΑ και ΚΥΠΡΟ βγαζουν σπυρακια….. ας βγαζουν!!!!

    • και τον λεω αυτον τον τυπο ΑΘΛΙΟ γιατι ειναι… το 2001 που δεν συμμετειχε η κυπρος εκανε αναφορα… καυστικη κιολας… τετοιο κομπλεξ…. Βεβαια τον αλλαξαν…

      • Tον άλλαξαν γιατί πήρε σύνταξη.
        Ακόμα τον μνημονεύουν και οι περισσότεροι ήθελαν να έβλεπαν eurovision από το bbc για τον καυστικό σχολιασμό του Wogan.
        Και αυτός που αναμεταδίδει από το 2009 μέχρι σήμερα ακολουθεί τα ίδια βήματα.Είναι γραμμή του bbc.

  8. Ironman swsta ta pio polla omws auto twra ine k lathos tou OGAE…exoume arxisei promo tour phgame germaniak 14 aprilh tha briskonte belgio…mn petate malakies an dn kserete…

  9. Πόσο αστεία είναι η επιχειρηματολογία του Ironman.
    Eίναι μαλιστα τόσο σαθρή που βαριέμαι και να την αντικρούσω…
    Ειδική μνοία στο :
    “13.ΑΝΤΡΙΚΟ GROUP ΜΕ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΕΝΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ”
    Εντάξει την επόμενη χρονιά θα στείλουμε την Στικούδη η οποιαδήποτε άλλη σταρλετίτσα κάτω των 25 για να ικανοποιηθεί το εμπεριστατωμένο μουσικό σου γούστο κι επίπεδο !
    Ειλικρινά ντρέπομαι…

  10. Ρε παιδια… ε κατι τι εγινε εαν πατωσουμε φετος?? ΣΙΓΑ…. και τι εγινε!!!
    Προσωπικα δεν μου αρεσει το Alcochol is free (για καποιους να πω οτι απο την αρχη το ελεγα) αλλα ας περιμενουμς πρωτα να πατωσει και μετα…. ο καθενας μας μπορει να γραψει λογους που θα παρει την πρωτια και λογους που θα πατωσει!! Ευκολο ειναι!!! Relax… αυτο εχουμε… τελειωσε!

  11. Αν εσύ νομίζεις ότι μουσική ισούται με νιάτα κι ομορφιά , ειλικρινά δεν υπάρχει κανένα νόημα να συνεχίσουμε αυτή την κουβέντα…

  12. @ironman, λες τρέλες. Ο μοναδικός λόγος που δεν θα τα πάει καλά το ελληνικό τραγούδι είναι ότι δεν θα λάβει τις ευλογίες του οικουμενικού πατριάρχη! Ο Θεός έχει θυμώσει πολύ και θα στείλει κεραυνό στον κουμουνιστή Αγάθωνα και τους αλητάμπουρες κόζα μόστρα!

  13. Πες τα ironman. Είσαι σωστός σε όλα. Ν’αγιάσει ο παππούλης σου όπως λέμε στην Πελοπόννησο. Αυτό που με ενοχλεί όμως περισσότερο είναι η προκλητικότητα του παππούλη Αγάθωνα που χαλάει το συγκρότημα των παιδιών. Πολύ πήρε αέρα ο κώλος του και λέει περισσότερα απο όσα πρέπει. Του χρόνου τέτοιο καιρό θα τον έχουμε ξεχάσει όλοι. Μπράβο στα παιδιά του συγκροτήματος. Κρίμα όμως που θα αποκλειστούν λόγω του………….κωλόκαιρου!!!

  14. Μπράβο ironman. Πάλι έχεις δίκαιο και μπορείς να το υπερασπίζεσαι. Ασπάζομαι πλήρως τις απόψεις σου και εύγε σου που λες τα πράγματα όπως ακριβώς είναι και με τις λέξεις που τους ταιριάζουν !!!

    • Ναι κι εγώ συμφωνώ.Μπράβο ironman.Είσαι ο πιο σωστός απ’ολους μαζί με λίγους ακόμα που τα λένε το ίδιο καλά.Το Alcohol is free είναι το μεγαλύτερο κακό που έχει συμβεί στην Ελλάδα.Και εγώ μαζί με σας παιδιά.Εχω στόχο στη ζωή μου να το καταστρέψω.Εύχομαι να αποκλειστούμε.Αν είναι δυνατόν.Κάθε μέρα μόνο αυτό με απασχολεί.Να χλευάζω τον Αγαθωνα και τους Κοζα Μοστρα,να βρίζω την ελληνική συμμετοχή γιατί έτσι πρέπει.
      Ευτυχώς υπάρχουν και μυαλωμένοι άνθρωποι.Να στε καλά παιδιά.Ευτυχώς η άχαρη ζωή μου απέκτησε νόημα.Ναι το ομολογώ.Ζω και αναπνέω για να ξευτιλίζω την ελληνική συμμετοχή και στον ημιτελικό θα παρακαλάω να ΜΗΝ ανακοινώσουν την Ελλάδα στις χώρες που πάνε τελικό.
      Αχ μακάρι Χρίστε μου!

      • Γιάννη,
        μη βιάζεσαι να συμφωνείς… 😀 😀
        κοίτα πρώτα ποιόν θα διαγράψουν!
        όποιος διαβάζει τώρα δεν βλέπει με τι συμφώνησες.. (τι κρίμα!)

      • E όχι 😀
        Τουλάχιστον τα είδατε εσείς 🙂
        Πάντως δεν μπορώ να πω μετά το κράξιμο στους διαχειριστές τουλάχιστον σβήνονται τα εμετικά-διαστροφικά-ξευτιλισμένα σχόλια.

      • χαχαχαχα…Που θα πάει θα ξεβρωμίσει το φόρουμ από τα παράσιτα.
        Αν ακι νομίζω πως θα γλιτώσουμε μόνο αν μπούν σε ψυχιατρείο.
        Δεν το βάζουν κάτω οι κατεστραμένοι!

  15. καμια σχεση παιδιά! Στο μονο που συμφωνώ είναι ότι από τις κρητικές επιτροπές δεν θα πάρει το τραγούδι πολούς βαθμούς που είναι αλήθεια, αλλά όλα τ’άλλα δεν είναι καθόλου έγκυρα. Και βέβαια τους αρέσει των ευρωπαίων ο μπαγλαμάς. Όταν πάνε εδώ στα μπουζούκια, δεν θέλουν να φύγου!!

    • Εσύ τον ρόλο του παρατηρητή έχεις η του αστυφύλακα? Δεν νομίζω να συνάδουν με την κομμουνιστική σου παιδεία. Μάλλον του βουκίνου είσαι. Ναι μωρή, δεν τους πάω και παρακαλάω να αποκλειστεί η κατακτημένη. Έτσι για ένα καλό μάθημα. Τι ζόρι τραβάς για το χούι μου? Στον δικό σου …. μπαίνει ?

      • Κοπελιά,
        δεν έπρεπε να διακόψεις την αγωγή….
        Νόμιζες πως τα πήγαινες καλύτερα και τα έκοψες τα χαπάκια έ?
        Σου το έχω ξαναπεί… γρήγορα στο πλησιέστερο φαρμακείο για βαλεριάνες. Χάλια τα νεύρα!

  16. Gt tsakoneste k xalate t zaxarenia sas?? O Kathenas exei pei ti gnwmh t…dwste rantebou g tis 19 mah…tote tha doume poios exi dikio…

  17. ironman
    Νά’ξερες πόσα κομμάτια φίλο-ραδιοφωνικά με θετικά σχόλια απο τους funs και καλή θέση στα στοιχήματα έχουν πατώσει και πόσα τραγούδια που δεν είχαν τις παραπάνω προϋποθέσεις έσκισαν, ειλικρινά δεν θα μιλούσες.
    Επίσης, στο 14 ποιό είναι το διαφορετικό που έπρεπε να στέλναμε? Κανένα χαζο-ποπ ή καμία γλυκανάλατη μπαλαντίτσα? Ευχαριστώ πολύ δεν θα πάρω.
    Έπειτα καλό είναι να δοκιμάζουμε και κάτι διαφορετικό, δεν είναι δυνατόν να στέλνουμε μονίμως αντίγραφα του Ρουβά και της Παπαρίζου.
    Επισης για το 13 ένα πράγμα θα σου πώ, Δανία 2000 (Όταν κέρδισαν οι Olsen Brothers ήταν στην ηλικία του Αγάθωνα)

  18. Ιστορια μου αμαρτια μου. Το Νοεμβριο του 73 η χουντα του Παπαδοπουλου επεσε απο τη χουντα του Ιωαννιδη. Χειροτερη. Του Παπαδοπουλου ηταν κατηχητικο μπροστα της. Το 74 στις 15 Ιουλιου ο Ιωαννιδης με τσιρακι τον Σαμψων προσπαθησε να ανατρεψει τον Μακαριο στην Κυπρο. Αυτο εδωσε την ευκαιρια που χρονια ζητουσε στην Τουρκια η οποια στις 20, 5 μερες μετα εκανε την εισβολη με τα γνωστα αποτελεσματα. Για να μην ξεχναμε και να μαθαινουμε. Αλλα σιγουρα ολοι μας λιγο πολυ εχουμε ακουσει απο τους μεγαλυτερους τη φραση . Αυτο μας κανει να αναρωτιωμαστε αν τελικα μας αξιζει η οχι η δημοκρατια. Εκει φτασαμε το επιπεδο της ζωης μας. Διαφωνει κανεις?

  19. Η φραση δεν γραφτηκε {δεν ξερω γιατι} αλλα ειναι το . Και συμπληρωματικα μετα την εισβολη επεσε η χουντα του Ιωαννιδη.

  20. Απιστευτο. Για δευτερη φορα δεν περασε η φραση. Μαλλον γιατι την βαζω μεσα σε αγγιλες. Χωρις αυτες λοιπον η φραση ειναι ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΡΕ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΕ. Ελπιζω τωρα να περασει.

  21. Επιτελουσ ενασ μυαλομενοσ… ΕΦ εσυ παιδι μου βλεπεις μπροστα αλιμονο σε κατι αλλουσ αριστερους τησ κακιας ωρας που καταντησαν την ελλαδα στην κατασταση που ειναι τωρα….

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ