ΑΛΒΑΝΙΑ: Λεπτομέρειες για το Festivali i Këngës 2012!

Λιγότερες από 15 μέρες απομένουν πριν την έναρξη του 51ου Festivali i Këngës που θα διεξαχθεί στο Pallati i Kongreseve στα Τιράνα από 20 έως 22 Δεκεμβρίου. 26 ερμηνευτές χωρισμένοι σε 2 ημιτελικούς (20 και 21 Δεκεμβρίου) με 13 συμμετοχές ο καθένας και 8 από αυτούς να παίρνουν το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό στις 22 Δεκεμβρίου.

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρόβες της Συμφωνικής Ορχήστρας της αλβανικής τηλεόρασης RTSH, τα 61 μέλη της οποίας θα συνοδεύσουν ζωντανά τα 26 τραγούδια επί σκηνής. Οι πρώτες πρόβες θα γίνουν στα studios του καναλιού ενώ από τις 13 Δεκεμβρίου θα συνεχιστούν στο χώρο που θα φιλοξενήσει το φεστιβάλ.

Παρουσιαστές του 51ου Festivali i Këngës θα είναι οι Floriana Garo, Enkel Demi και Edi Goga. Όλα τα τραγούδια θα συνοδεύσουν στα φωνητικά οι Rudina Delia, Bled Polena, Megi Laska, Eltina Minarolli και Armando Likaj.

Η επιτροπή που θα κρίνει τα τραγούδια και θα επιλέξει τον νικητή θα είναι εφταμελής. 4 θα είναι οι εκπρόσωποι της μουσικής βιομηχανίας της χώρας και 3 θα είναι εκπρόσωποι της διεθνούς μουσικής σκηνής, για τους οποίους οι στίχοι όλων των τραγουδιών θα έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά.  

Διευθυντής του φεστιβάλ είναι ο Petrit Beci, καλλιτεχνικός διευθυντής ο Shpëtim Saraçi, παραγωγοί οι Agron Vula, Astrit Idrizi, υπεύθυνος κειμένων ο Ëngjël Ndocaj, σκηνογράφος 0 Adnan Kastrati, διευθυντής φωτογραφίας ο Franco Ferrara και stylist ο Joni Peçi.

Το φετινό φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στα καλύτερα τραγούδια του 11ου Festivali i Këngës, το οποίο πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα από 22 έως 25 Δεκεμβρίου 1972, και στα 100 χρόνια ανεξαρτησίας της Αλβανίας. 

Οι 26 συμμετοχές επιλέχτηκαν ανάμεσα σε 82 τραγούδια που προτάθηκαν. Το ύφος των τραγουδιών ποικίλλει ανάμεσα σε μπαλάντες, εναλλακτικά ροκ κομμάτια, ποπ δημιουργίες, R & B και έθνικ συμμετοχές.

Οι ερμηνευτές που συμμετέχουν είναι και καταξιωμένοι στη χώρα τους, όπως η Anjeza Shahini, που εκπροσώπησε την Αλβανία στη Eurovision 2004, και η Kejsi Tola, που εκπροσώπησε τη χώρα στο διαγωνισμό το 2009, αλλά και νέοι τραγουδιστές από διάφορα τηλεοπτικά talent shows. Δεν λείπουν και οι καλλιτέχνες από το Κόσοβο, αλβανικής καταγωγής, όπως ήταν η νικήτρια του περσινού φεστιβάλ Rona Nishliu, η οποία με την εκπληκτική ερμηνεία του τραγουδιού Suus κατέλαβε στο Αζερμπαϊτζάν την 5η θέση στον τελικό της Eurovision, που είναι η καλύτερη επίδοση της Αλβανίας στο διαγωνισμό.

Η αλβανική τηλεόραση επιφυλάσσει εκπλήξεις στο κοινό του φεστιβάλ καθώς 2 άτομα από το κοινό της πρώτης βραδιάς και 2 από το κοινό της δεύτερης βραδιάς θα κερδίσουν με κλήρωση εισιτηρία γαι τον τελικό και τον ημιτελικό στον οποίο θα συμμετέχει η Αλβανία στην Eurovision 2013 με πληρωμένα τα έξοδα διαμονής και ταξιδιού.

Οι συμμετέχοντες στους 2 ημιτελικούς με σειρά εμφάνισης είναι:

A’ Ημιτελικός:

1. Selami Kolonja
2. Rosela Gjylbegu,
3. Kejsi Tola
4. Vesa Luma
5. Elis Nova
6. Kozma Dushi
7. Bon bon Band
8. DR.Flori & Fabi
9. Merland Kademi
10. Rezarta Smaja
11. Ardian Bujupi
12. Xheni & Enxhi Kumrija
13. Arjela Krasniqi

Β’ Ημιτελικός:

1. Arjan Dredhasi
2. Adrian Lulgjuraj & Bledar Sejko
3. Hersi Matmuja
4. LNYX
5. Entela Zhula
6. Anjeza Shahini
7. Kelly
8. Bojken Lako
9. Marsela Çibukaj
10. Valon shehu
11. Ani Çuedari
12. Na
13. Flaka Krelani

 

Λουκάς Βλαβιανός

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ